Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

muisje69
muisje69 - 18-03-2018 14:48:39
Geldzaken & Recht

Administratiekosten

Hallo, mijn zoon is een paar maand geleden in een appartement gaan wonen. deze heeft hij zelf via een (betaalde) site gevonden bij een makelaar. hij heeft de makelaar dus geen opdracht gegeven om iets voor hem te zoeken.de makelaar had deze woning in de verhuur van een particulier.bij het tekenen van het contract moest hij nog extra kosten betalen(181 euro) . volgens mij mogen ze dit soort kosten (adm.kosten, bemiddelingskosten etc.) niet meer vragen. hij heeft dan ook per brief verzocht deze kosten aan hem teug te geven.als antwoord daarop kreeg hij deze brief terug :


in je brief stel je feitelijk dat wij je bemiddelingskosten in rekening zouden hebben gebracht, en stelt hierbij dat wij feitelijk zouden hebben bemiddeld voor de verhuurder, en daarom op grond van artikel 7:417 lid 4 juncto 7:417 van het burgerlijk wetboek geen bemiddelingskosten/courtage bij een huurder in rekening mogen brengen.


je haalt echter twee dingen door elkaar, namelijk bemiddelingskosten en verhuurkosten.


 


op zich heb je gelijk dat het bij (zelfstandige) woonruimte niet is toegestaan om bij tweezijdige bemiddeling (dus bemiddeling voor zowel de verhuurder als de huurder) bemiddelingskosten in rekening te brengen bij de particuliere huurder. maar daarvan is helemaal geen sprake geweest. ons kantoor heeft opgetreden als bemiddelaar voor de verhuurder, en heeft ook enkel bij de verhuurder bemiddelingskosten/courtage in rekening gebracht. jij  hebt geen kosten voor de bemiddeling betaald.


 


echter is met partijen afgesproken dat de verhuurkosten (zoals de kosten voor het opmaken van de huurovereenkomst, administratiekosten, begin en eindinspectie bij nieuwe verhuur, maar ook aanmelden bij energie en nutsbedrijven nieuwe huurder ) voor uw rekening komen. maar deze verhuurkosten zien niet op de bemiddeling en vallen daardoor ook niet onder de werking van artikel 7:417 lid 4 juncto 7:417 van het burgerlijk wetboek.


 


u heeft op basis van de gemaakte afspraak € 181,50 aan verhuurkosten betaald, en dat is gezien de werkzaamheden die daar tegenover stonden een zeer redelijk bedrag.


wij zien daarom dan ook geen reden om deze kosten aan u terug te storten.


 


 


 


met vriendelijke groet,


 


mijn vraag is of de gemaakte kosten zoals ze vermelden  in hun brief nou wel of niet mogen ? en zo niet wat kan hij dan ondernemen?