Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

zw
zwaardvis - 27-01-2019 14:00:08
Geldzaken & Recht

Pensioen en voorlopige aangifte

Vraag: krijgt iedereen die een pensioenuitkering ontvangt naast de aow automatisch een oproep (en dus verplichting) om een aangifte inkomstenbelasting in te vullen?

de aow is in 2019 omhoog gegaan. de pensioenen zijn vaak netto omlaag gegaan door de verhoging van het eerste schijftarief (en de stijging van de inkomens afhankelijke bijdrage zkv).
ook zijn een aantal heffingskortingen omhoog gegaan.

veelal profiteren gepensioneerden nog niet van de verhoging van de algemene heffingskorting en de ouderenkortingen omdat ze over de aow al geen belasting betalen en heffingskortingen maar op één uitkering, vaak de aow, mag worden toegepast. ontvangt men alleen aow en geen pensioen ernaast, dan heeft men sowieso niets aan de verhoging van de heffingskortingen, ook al maakt het kabinet daar mooie sier mee.

pas als men in 2020 aangifte doet over 2019 kan men de verhoogde heffingskortingen te gelde maken. over het pensioen is meestal te veel belasting ingehouden en die krijgt men dan terug. maar dan moet men wel aangifte doen natuurljk.

maar men moet al in 2019 méér betalen voor btw, energie, ziektekosten enz.

soms (vaak?) kan men in 2019 al een voorlopige aangifte (va) doen en kan men de teveel ingehouden belasting als voorschot uitbetaald krijgen. maar deze berekening klopt niet altijd: het kan zelfs zijn dat je bij de va moet bijbetalen, terwijl je in werkelijkheid geld terug zou moeten krijgen. dat komt omdat de belastingdienst een vermoeden hanteert van de te verwachten loonheffing en er geen mogelijkheid is die loonheffing bij de va zelf in te vullen. soms kan men dus beter wachten tot 2020 voor de defintieve aangifte en de va maar niet doen...