Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

wi
witje75 - 17-04-2019 16:43:44
Vrije tijd & Tuin

Hoe bloembakken slim water geven?

Steeds vaker zie je slimme bloempotten, bloembakken met een waterreservoir, zodat je minder vaak water hoeft te geven, en het water dus ook zuiniger gebruikt wordt.
nu zijn die behoorlijk duur, en zie ik ook dat je ze zelf kunt maken. bv. door een fles met gaatjes tussen de planten te steken, of door onderin een plantenbak grof grind te leggen, en in het midden wat aarde. dan daaroverheen onkruiddoek, en dan pas de rest van de aarde. de gaatjes niet onderin, maar net onder de onkruiddoek.
nu heb ik hierover na zitten denken, maar vraag met eigenlijk af of het niet veel makkelijker kan door gewoon een laag aarde in de pot te doen, dan onkruiddoek/stuk karton en dan weer aarde. gaatjes zoals hierboven beschreven. nadeel is dan wel dat er iets minder water opgeslagen kan worden dan bij grof grind, maar dan is het wel zekerder dat de aarde niet weg kan zakken tussen het grof grind. als dat gebeurd, lijkt het me dat het water onderin niet meer bij de plant kan komen. dus dan werkt het niet meer. (net als een plantpotje dat in een smalle vaas staat, waarin er onderin wel 5 cm water staat, maar het potje het water niet aanraakt, en de plant toch dood kan gaan door de dorst.)
het onkruiddoek/stuk karton zorgt er dan voor dat de wortels niet in de kletsnatte aarde kunnen verdrinken.
zou dit echt kunnen helpen dat je minder vaak water hoeft te geven?

hebben jullie nog andere budgetvriendelijke tips? het gaat me om bloembakken voor buiten van 40x40x40 cm. er zitten nog geen gaatjes in. dus die kan ik zelf op bv 15 cm zetten, om een reservoir van 15 cm te krijgen. voor alle volledigheid, er komen 1 jarige perkplantjes in.