Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Jc
JcK - 18-11-2019 16:44:53
Huishouden & Energie

Tocht mogelijk vanuit bovenwoning ?

Goedendag,

sinds enkele jaren woon ik in de benedenwoning van een portiekwoning.
vanaf de eerste winter heb ik last van een onregelmatige tocht in huis en zelfs als ik alles potdicht heb gaat het onverminderd door.
nu heb ik zelf niet snel last van de koude maar sinds mijn hernia-operatie ben ik er een stuk vatbaarder voor geworden en krijg ik regelmatig pijn in mijn rug van de koude tocht/wind in mijn huis.
het helpt enigszins als ik de thermostaat op 22+ graden zet maar dit zorgt er alleen voor dat de tocht lager langs de grond gaat.
de woningbouw-vereniging heeft een paar dingen aan de isolatie gedaan voor ik erin kwam.
zo is er in de kruipruimte een grote lading "schuim balletjes" gespoten, isolerende verf aangebracht aan het plafond
(is tevens afscheiding tussen mij en de bovenburen wat in de woonkamer een betonvloertje is en een houten vloer in elke andere ruimte) en is er een ventilatiesysteem aangebracht. (climarad 2.0)

toen ik hier vorige winter melding van maakte bij de woningbouw is er naar het ventilatiesysteem gekeken en gecontroleert op kieren naar buiten.
helaas kwam hier niets uit en was het koude weer weldra afgelopen.
nu dit jaar het koudere weer weer begonnen is zit ik een groot deel van de tijd in een tocht gelijk aan de buitentemperatuur en toen ik hier wederom melding van maakte kreeg ik volgend bericht :
uw e-mail is besproken met de opzichter *****, hij heeft de woning eerder gecontroleerd. er is toen geen tocht gesignaleerd, wel wordt er mechanisch geventileerd in de woning. dit kan als tocht ervaren worden. hier valt niets aan te doen!

intussen heb ik korte tijd mijn ventilatiegaten aan de buitenkant afgeplakt met duct-tape.
helaas begon het een kwartier later weer ongehinderd te tochten waar geen verschil in kwam toen ik de tape weer verwijderde.
waneer op advies ik een dozijn kaarsen neerzette in mijn woning bleek dat de tocht deels van de voorkant van de woning ( vloer/buitenmuur) komt en deels uit de hal bij de voordeur naar de portiek maar de deur zelf komt het niet doorheen.

nu komt het mogelijk vreemdere deel van het verhaal.
het is mij opgevallen dat vaak voordat ik last krijg van tocht ik deuren hoor dicht-slaan bij mijn bovenburen en ze vaak ramen zie dichtdoen waneer ik mijn woning uitga.
ook is de tocht vorig jaar geconstateerd door vrienden en familie die op bezoek zijn maar sinds mijn meldingen bij de woningbouw is de tocht opgehouden als ik bezoek heb, inclusief als dit de opzichter van de woningbouw er is om te controleren.
het is regelmatig zo dat ik een nare geur in een kamer in mijn huis heb die geen muur deelt met de buren die vergelijkbaar is met de "huis-geur" van mijn bovenburen.
met deze informatie in het achterhoofd wil ik graag weten of het een mogelijkheid is dat de tocht inderdaad vanuit de bovenwoning komt en
of er een precedent/protocol is voor het vaststellen hiervan.
ik heb veel tijd gestoken om erachter te komen of dit kan maar kan totaal niets vinden over tocht vanuit een andere woning.
het enigste wat ik kan vinden is het advies een gekleurde rook/stinkbom in mijn huis af te steken en te kijken of dit uitsluitsel geeft.
aangezien dit vrij drastisch is wil ik deze manier nog even afhouden in de hoop dat er een algemeen vastgestelde manier is om hierop te controleren.

na nieuw contact met de opzichter is mij toegezegd dat er opnieuw een controle gedaan wordt maar verwacht precies hetzelfde resultaat als eerder omdat toen ook alleen naar kieren naar buiten is gekeken.
vandaar dat ik graag wil weten of er een algemeen aangenomen manier is waar op tocht vanuit een andere woning gecontroleerd kan worden wat ik kan voorstellen aan de opzichter.

excuses voor de lengte van dit stuk maar wilde het zo compleet mogelijk maken.
bvd voor enige bruikbare reacties.