Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Ag
Agamemnon - 08-03-2022 11:33:05
Geldzaken & Recht

Erfenis van onbekende

Stel iemand ontvangt een erfenis van een onbekende achter-oud-oom of zoiets. iemand van wie je het bestaan niet eens wist. het blijkt dat deze persoon 5 jaar daarvoor is overleden en de notaris jaren nodig heeft gehad om rechtmatige erfgenamen op te sporen.
er wordt 100.000 euro of zo op je rekening overgemaakt.

nu wordt je belastingplichtig in box3. de vermogens rendements heffing. of misschien was je al box3-belastingplichtig maar is je vermogen een ton hoger geworden. of een miljoen. het gaat om het principe.

maar eigenlijk is het recht op het erfdeel 5 jaar geleden, bij het overlijden van de achter-oud-oom al ontstaan. je had vanaf dat moment in theorie een vordering op de erfenis. alleen had je geen idee.
moet deze erfgenaam nu al zijn belastingaangiftes van de afgelopen 4 of 5 jaar herzien en alsnog 4 of 5 jaar box3 belasting betalen? en misschien allerlei toeslagen terugbetalen enz.