Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Jo

Menzis wijst spraakcomputer Vibe af. Onze zoon mag niet praten!


ik zal even omschrijven hoe robin in het leven staat en waarom wij voor hem juist deze spraakcomputer willen en niet een communicatiesysteem via een tablet.


robin is een 13 jarige jongeman. hij is bekend met het syndroom van down. daarnaast is hij erg pienter en leergierig maar komt het erdoor zijn spraak taalprobleem onvoldoende uit. hij gaat eerder achteruit dan vooruit. hij heeft in de corona periode tijdens de lessen thuis en later op school laten zien dat hij zichzelf goed duidelijk kan maken met de pictogrammen zoals deze worden gebruikt in de score software. ik kan desgewenst verhaaltjes mee sturen die we samen hebben geoefend en bedacht. echter het knip en plakwerk van de pictogrammen kan worden vergemakkelijkt als hij gebruik kan maken van de vibe spraakcomputer. deze computer heeft een meeleesscherm waardoor ik kan meelezen wat hij typt wat het intrainen zeker ook vergemakkelijkt. dit is ook interessant in de communicatie met leeftijdgenoten. dit kan niet met software op een tablet, die heeft geen meeleesscherm. dit is ook de reden waarom we op de vibe kwamen. bovendien gebruikt robin een tablet niet functioneel maar vooral voor ontspanning en rust. dit heeft hij ook op school laten zien. hij krijgt geen reken en taalwerkjes meer op een tablet maar op een gewone computer omdat hij op een tablet al snel op de spelletjespagina was. dit geeft ook aan hoe slim hij eigenlijk is. dit komt er nu onvoldoende uit. op school is hij terug gegaan in een lager niveaugroep omdat zijn communicatie niet aansloot bij de rest van de groep. ze lachen hem uit om zijn gehakkel en gestotter. qua werkjes en vaardigheden zou hij zeker wel in de andere klas passen maar de jongeren snapten zijn taal niet. vandaar ook de aanvraag voor de vibe spraakcomputer zodat robin zich ook duidelijk kan maken aan leeftijdgenoten op zijn niveau. afgezien dat dit ook voor deze leeftijdsgroep een interessante ingang kan zijn in de omgang met robin gunnen wij hem zo deze kans. hij heeft hier ook recht op in een plek in een inclusievesamenleving en mag ook hij onderdeel zijn van. soms is daar een hulpmiddel bij nodig.


als ouders begrijpen wij zijn eigen ontwikkelde taal. voor de rest van de buitenwereld wordt het al moeilijker, laat staan voor de rest van robins netwerk: buurtkindjes, vriendjes en familie. robin is actief maakt deel uit van een groot netwerk en wil graag en veel communiceren. dit lukt nu te vaak niet. hij raakt gefrustreerd en laat dan boos gedrag zien. buurtkinderen en vriendjes maar ook volwassenen haken dan af. dit is niet waar wij voor staan namelijk een volwaardige plek in de samenleving ook voor robin. volgens mij ook iets waar menzis voor staat?


we zijn in overleg met logopedie, kinderarts en gedragswetenschapper die is betrokken bij het gezin en rdg compagne gekomen op een vibe computer met score software omdat deze tot in detail is afgestemd en lijkt te zijn gemaakt voor robin zelfs met vervoegingen in de taal. bijvoorbeeld: ik wil een boterham met pindakaas in plaats van: ik willen een boterhammen met pindakaas zoals bij veel andere software het geval is. nu zijn wij de ondertiteling voor robin omdat de rest van de wereld hem niet verstaat of snapt maar de vibe zou hem een stukje zelfstandigheid kunnen bieden die hij verdiend als 13 jarige jongen.


de vibe het best passende en adequate hulpmiddel is voor robin. het is niet mogelijk om score op een ander platform te laten werken. de vibe is speciaal voor de score software ontwikkeld!


ik ben het er mee eens dat elk mens in deze wereld recht heeft op volwaardige communicatie en dat de zorgverzekeraar hier verantwoordelijk voor is.
de zorgverzekeraar heeft een zorgplicht .
maar blijkbaar geldt dat niet voor robin.
robin hoort niet te communiceren in deze samenleving. misschien is hij niet "waardig" genoeg voor de menzis.
wij betalen bakken met geld aan de zorgverzekeraar, maar als het er op aan komt en er gebruik van gemaakt moet worden, pfffft dan wordt het keihard afgewezen!
wie weet raad aub???