Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Ag
Agamemnon - 29-05-2022 07:54:57
Huishouden & Energie

BTW verlaging Energie. Wat betekent dat?

De btw op de energierekening gaat per 1 juli 2022 (tijdelijk) omlaag.
de energierekening bestaat uit veel onderdelen:
- geleverde stroom en gas
- teruggeleverde stroom
- heffingskorting
- energiebelasting
- opslag duurzame energie
- vaste kosten leverancier
- vaste kosten netbeherder

op al deze onderdelen, waaronder 2 min-posten, geldt momenteel 21% btw.
als de btw naar 9% gaat, en dat is een verlaging van bijna 10% (12/121), gaat dat dan voor alle onderdelen of slechts voor enkele onderdelen gelden? het wetsvoorstel spreekt over btw op energie. meer niet. lekker onduidelijk.
ik ben bang dat deze verlaging niet voor alle onderdelen geldt en dat zou betekenen dat veel mensen uiteindelijk méér moeten betalen door deze btw verlaging... bijvoorbeeld de heffingskorting is nu 825 euro die zou dan verlaagd worden naar 743 euro op jaarbasis. teruggeleverde stroom (na saldering) levert ook 10% minder op.

als de vaste kosten wel 21% blijven kan het goed zijn dat de totale energierekening omhoog gaat.
hoe meer onderdelen uitgesloten zijn van de btw verlaging hoe groter de groep mensen waarvoor het ongunstig op de totale rekening uitpakt. zelfs als alle onderdelen verlaagd worden kan deze btw verlaging in totaal ongunstig uitpakken voor de categorie met weinig/geen gas gebruik en/of zonnepanelen.