Ch
door ChristinaRegR May 23, 2022 om 10:57
Vrije tijd & tuin
Pesticiden

Pesticiden

Beste Vara en lezers, 
ik wil perse bijenplanten in de tuin en kocht deze her en der. Altijd vragend: zijn ze biologisch geteeld en onbespoten. 'Natuurlijk, er staat toch bijenplant op' was het antwoord. Er staan altijd bijenkasten in onze (zeer grote tuin) en ik zet planten uit die ik al mn hele leven naar ieder nieuw adres meesleep: lage smeerwortel, de wilde geraniums etc. Ooit als 'bijenplant' gekocht (maar was dat zonder pesticiden?). Toch wil ik uiteraard ook variatie. Ik vraag de bedrijven waar ik via internet planten/bollen koop:  biologisch?. Antwoord: ja hoor. 


maar wie of wat garandeert me dit? Ik durf bijna geen plant meer te kopen en gekregen boeketten .... de bloemist lust me inmiddels rauw want mn commentaar (lelies, goud geverfde takken, kleurstof in bloemen en dan ook nog het verpakkingsmateriaal ...)  . 


Kortom: wie of wat kunnen we nog vertrouwen? Zeker na het lezen op leefmilieu.nl (link 'pesticiden') vertrouw ik bloemen- en plantenhandel niet meer. Er is volgens deze bron geen of nauwelijks  controle op pesticidengebruik.
wat kan je als kleine mens op deze aarde nog veilig doen om de natuur te helpen? 


christina

2051 8 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

heremietkreeft
door heremietkreeft - May 23, 2022 om 11:11
16883 Antwoorden / 202 Vragen
3

Voor mij, ook bloemen en tuinliefhebber is het een lastige vraag om als vrijwillige vraagbeantwoorder te beantwoordrn. Ik begrijp dat u er al heel ertg attent op bent. Maar wel dan toch ook de wel de vraag waarom u zoals ik feitelijk begrijp zo ongeveer geen enkele bloemist of plantenhandel meer vetrouwt. U kunt m.i. toch altijd ook zelf naar een kweker gaan en daar uw planten uitzoeken. Daarbij is het altijd hoe dan ook zo dat indien u op basis van insecticidenvrij iets zou kopen en dat zou niet zo zou zijn u een klacht kunt indienen wegen misleiding.

Inzake uw opmerking over bijenkasten, zijn dat kasten voor honingbijen? Zo ja, dat kan nadelig zijn voor veel wilde bijensoorten. 

En dan ook nog een tip waarvan u zeker kunt zijn dat het insecticidenvrij is: verzamel zaden van de planten in uw eigen tuin of stek van planten uit eigen tuin en zaai die of zet die uit.

Ja
door JannyBoe - May 23, 2022 om 11:24
521 Antwoorden / Vragen
0

Zeek herkenbaar Christina. Je denkt de bijtjes een plezier te doen met de bloemetjes en dan blijkt dat je een grote kans loopt dat je ze de das omdoet.
En alleen omdat de consument zogenaamd á la minute volgroeide en vol bloeiende planten in de tuin wil.
Ik denk toch zoeken naar biologische kwekers en daar een reisje voor over hebben want die zijn er vast weinig in de buurt.

Je
door Jeff59761 - May 23, 2022 om 11:32
43 Antwoorden / 1 Vragen
0

reclame mag eigenlijk niet maar deze site is erg betrouwbaar op dat gebied https://www.sprinklr.co/ mijn moeder koopt hier ook haar bijenplanten zonder klachten.

sira
door sira - May 23, 2022 om 11:33
2360 Antwoorden / 24 Vragen
2

Er zijn in de handel zakjes zaad van vele plantensoorten, u kunt ook besluiten uitsluitend dié te kopen.

Er zijn nu eenmaal planten- groente- en fruitsoorten die wel bespoten moeten worden anders zijn ze al voor de oogst opgegeten.

https://www.allseeds.eu/ 
https://www.google.com/search?channel=nrow5&client=firefox-b-d&q=zakjes+zaden+kopen 
https://www.google.com/search?channel=nrow5&client=firefox-b-d&q=vlinder+en+bijen+zaad

sjjoppy
door sjjoppy - May 23, 2022 om 11:38
7209 Antwoorden / 3 Vragen
2

De link van @Christina:  https://www.sprinklr.co/

me
door mein33 - May 23, 2022 om 13:33
5658 Antwoorden / 28 Vragen
0

Zeker na het lezen op leefmilieu.nl (link 'pesticiden') vertrouw ik bloemen- en plantenhandel niet meer. Er is volgens deze bron geen of nauwelijks  controle op pesticidengebruik.
wat kan je als kleine mens op deze aarde nog veilig doen om de natuur te helpen? 

@cristina,

Heel eenvoudig op te lossen probleem.
U heeft, zoals u zelf aangeeft, een zeer grote tuin en in die tuin kunt u makkelijk een plantenkas**(je) plaatsen om de gewenste planten zelf op te kweken.
Mooi en dankbaar tijdverdrijf en 100% zeker geen pesticiden gebruik.

**mogelijk zijn er door de Gemeente gestelde eisen waaraan een dergelijk bouwwerkje moet voldoen en/of bent u vergunning plichtig.

mi
door miennaamishaaz - May 24, 2022 om 17:55
725 Antwoorden / 1 Vragen
0

Helaas heeft u nog steeds last van "Pesticiden" als uw buren planten gebruiken die hiermee gekweekt zijn.

Bijen gaan immers rondvliegen naar bloemen, en vaak maakt het ze niet uit of de bloemen 10 meter of 100 meter verderop staan.

Dus u blijft er hoe dan ook last van hebben ongeacht dat u een Pesticide vrije tuin heeft

rj
door rjw - May 24, 2022 om 19:39
3278 Antwoorden / 5 Vragen
0

Zelf kweken. Lijkt me trouwens doodvermoeiend als je iedereen wantrouwt.

Ja
door JannyBoe May 25, 2022 om 06:19
521 Antwoorden / Vragen

Dat staat er helemaal niet.
Christina neemt geen genoegen met uitspraken als 'Natuurlijk, er staat toch bijenplant op'.
Terecht want dan heb je geen enkel bewijs dat er geen gif op zit.
Dat komt niet eens in de buurt van 'iedereen wantrouwen'.
Wat meer waardering voor een consument die zaken uitzoekt en zich niet met een kluitje het riet in laat sturen mag gerust.

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

Mikske10
Mikske10 - May 15, 2024 om 16:07
Winkels & webshops

Webwinkel

Ik heb dinsdag 7 mei 2024 een tafellamp besteld.
Ik heb een bevestigingsmail van Bol.Com ontvangen.
De lamp zou de dag erna, maar uiterlijk 10 mei bezorgd worden.

Nu blijkt na diverse keren bellen met Bol.com., dat er iets fout is gegaan bij het verzenden. 
Bol.com belde mij hierover terug en ze konden niks anders dan mijn bestelling annuleren en dan zou ik de lamp g ... Lees meer

Ro
Rob30-06 - May 6, 2024 om 22:11
Huishouden & energie

Liander wil mijn meter vervangen

Ik kreeg vorige week een brief van Liander dat ik mijn huidige goed funtionerende meter voor de stroom moet vervangen vanwege een vage wet .

Ben ik verplicht om dit op te volgen of probeert Liander via druk en halve leugens die nieuwe meter geinstalleerd te krijgen ? Lees meer

Martijn van den Ham
Martijn van den Ham - May 7, 2024 om 18:46
Huishouden & energie

LOQED slim slot

Ik ben in het bezit van een slim slot van LOQED waar ik zeer veel plezier van heb krijg ik zojuist een mailt binnen dat ze genoodzaakt zijn de cloud dienst betaald te maken voor een bedrag van € 4,95 per maand. Mag dit zo maar?!!!
Het slot heb ik uitgekozen gezien de functionaliteiten die er op zitten en dat er geen abonnement op zat en nu wordt er toch een abonnement door je strot gedrukt. ... Lees meer