Bindmiddel voor jam
ik maak jam met als bindmiddel gelatine,vind dat niet goed genoeg. Zoek een ander product b.v. zeezwier en welke soort of een ander product.
mv dank frans muller
Geleisuiker is tevens een bindmiddel, werk prima bij jams + je hebt minder suiker nodig; fruit is al zoet genoeg van zichzelf. Heb 't niet over citroen-jam.
Even toevoeging: agar agar is meer voor pudding enz. In de geleisuiker zit pectine, wat een natuurlijk bindmiddel is. Zou zeker geen gelatine (meer) gebruiken.
Jam maak ik ook elke zomer ik ga naar duitsland en haal daar pakjes geliesuiker. Je heb 3 verschillende soorten
1 op 1 = 500 gram suiker op 1 kg fruit kosten 0,99 per pak
2 op 1 = 500 gram suiker op 2 kg fruit kosten 0,69 per pak
3 op 1 = 500 gram suiker op 3 kg fruit kosten 1,49 per pak
alle drie maken goede jam alleen de mate van zoetigheid verschilt
werkwijze fruit schoonmaken en geleisuiker erdoor roeren dit 4 uur laten staan en aan de kook brengen
5 tot 10 minuten laten doorkoken, in schoongemaakte potten doen en af laten koelen.
wel doe ik er altijd een appel bij voor de pectine.
Ook kan je gewone suiker ( 1 kg op 1 kg fruit) net zolang laten koken tot de jam dik genoeg is ook hier weer een appel voor pectine bij doen. Deze jam is net zo zoet als dat je in de winkel koopt
Pijlwortelbloem [Maranta arundinaceae]
vrijdag 14 mei 2004, door wim
Een bindmiddel uit de Aziatische en Afrikaanse keuken, dat een compleet heldere saus kan geven. Zeer neutraal van smaak. Wordt ook in gebak en koekjes gebruikt. Het is één van de allerkrachtigste natuurlijke bindmiddelen en kan na afkoelen probleemloos terug opgewarmd worden.
Het wordt gemaakt van de pijlwortel (arrow-root), Maranta arundinaceae, die zo’n 25% zetmeel bevat. Droog bewaard, houdt dit zetmeel vele jaren zijn bindkracht.
Vroeger had je Opekta, maar dat bestaat al jaren niet meer.
Nu gebruik ik geleisuiker, maar dit is maar mondjesmaat te koop bij de supermarkten. Het is een seizoensprodukt, denk ik, en als op de volkstuinen de bessen rijp zijn, is in een dag tijd alle geleisuiker uitverkocht :-)
Verder kan je ook gewone suiker proberen, al dan niet gecombineerd met wat citroensap? Maar dan duurt het inkoken en dikker worden wat lang...
Er schijnt ook iets als gelfix van Dr. Oetker te bestaan, maar daar heb ik geen ervaring mee, evenmin als met pectine (dat bij natuurvoedingswinkels en eco-supermarkten te koop zou zijn).
Voor recepten kan je te kust en te keur op internet terecht, met een paar goedgekozen zoektermen kom je daar vast wel uit. Succes!
Zoals Ikkeissmijn al schreef, dit is de juiste methode, in Duitsland cheleisuiker halen en het zo doen zoals hij of zij het beschrijft, alleen doen wij er dan nog een heel klein beetje maizena aan toe voegen, 1 afgestreken klein suikerlepeltje op een kilo aangemaakte Jam, dus warm of kokend, maizena aanmaken in een klein beetje koud water en dan toe voegen en roeren blijven tot dat de juiste dikte is bereikt en dan heb je de beste JAM ooit. Met vgr:
Ten eerste ligt het er helemaal aan van welke vrucht(en) je jam wilt maken. Jam geleert uit zichzelf wanneer de vruchten met de suiker (lang genoeg) koken. Uit de ene vrucht (bijv. pruim of abrikoos) komt meer pectine vrij tijdens het kookproces dan uit de ander (bijv. aardbei of framboos). Geleisuiker is een mengsel van suiker en industrieel gewonnen pectine (vaak uit appel) daarom staat daar ook meestal op dat men het vruchtenmengsel maar een kort aantal minuten hoeft te/mag koken. Geleisuiker (bijv. Van Gilse) is gewoon in de NEDERLANDSE supermarkt te koop.
Daar hoef je echt niet de grens voor over.... ;-) Pure pectine (flesje) is wellicht verkrijgbaar in een kookwinkel. Daarnaast: Gelatine is natuurlijk sowieso geen bindmiddel voor jam! Zodra dat product warmer wordt dan ca. 20°C is de bindkracht al -veel- minder en wanneer je dat gebruikt wordt je jam ook nog eens ongeschikt voor vegetariërs en veganisten.... want het is een product gekookt uit slachtafval (vellen en botten)!
Nieuw op Vraag & Beantwoord
Hoeveel dopjes Formil Rood gebruiken per wasbeurt?
Het flacon Formil zegt voor 42 wasbeurten inhoud te hebben, maar hoeveel gebruik je per wasbeurt? Lees meer
Extreme tandarts angst
Deze keer eens niet een vraag waar ik zelf mee te maken heb,maar voor een buurvrouw,die nauwelijks kan lezen en schrijven,sorry
Ze heeft extreme tandarts angst,wat ook is vastgesteld
En ze heeft zich laten vertellen dat in bepaalde gevallen de narcose bij de tandarts in de basisverzekering zit
Voor ze dit doet,wil ik dit zeker weten voor haar
Wat ik vind is
...
Lees meer
Hoeveel vloeibaar wasmiddel gebruiken dopjes
Hoeveel fijne was per dopje van het flacon te gebruiken? Lees meer
Populair in Voeding & Gezondheid
ALDI Duurdere Notenmelange
April dit jaar(2018) kocht ik 2 exact dezelfde nootjes. De kassa sloeg 2 verschillende prijzen aan. Waarom? Andere barcode. En nu is hij nog duurder en proef je flouwe noten bijna zonder zout terwijl de wikkel nog uniek is.
Wie heeft hier nog meer ervaring mee?
Lees meer
Motion Free
Iemand bekend met motion free? Zou o.a. moeten helpen bij rugpijn en gezwollen benen. Iemand beken met dit "Wonder middel?" Lees meer
Mag dit in de oven
schaal van arcopal Lees meer