ve
door verwijderd Jan 9, 2004 om 21:17
Voeding & gezondheid

Schoonmaak of natuurazijn bij kleding?

Voor het kleurbehoud wordt aangeraden azijn in het voorwas of wasverzachter bakje vd wasmach te doen 'is ook nog goed voor de machine' moet ik dan schoonmaak of natuurazijn gebruiken? Weet iemand het verschil??

202352 4 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

webzapper
door webzapper - Apr 16, 2004 om 12:26
207 Antwoorden / 4 Vragen
0

Volgens mij is dat verhaal van die azijn een oude volkswijsheid die stamt uit een tijd toen geverfde prints op stoffen niet echt goed werden gefixeerd. Na de laatste wasgang in de textielfabiek werd er een vorm van versteviging toegepast die de stof dikker en sterker maakte (in de sterkerij). Die vorm van stijfsel kwam bij de eerste wasbeurt vrij en daarin zaten vaak nog actieve resten van de verf. Het gevaar bestond dat dit de kleurenrijkdom zouden aantasten. Daarom werd vroeger gewone azijn of citroensap in de was gedaan om de kleuren te fixeren. Met de moderne stoffen en kleurwasmiddelen lijkt me dat niet echt nodig. Tenzij het om met de hand gebatikde stof of een ander oud stofkleuringsproces gaat. Maar ook dan zou ik denk ik geen azijn gebruiken.

maryvon
door maryvon - Apr 16, 2004 om 12:26
99 Antwoorden / 44 Vragen
0

je kunt hiervoor gewoon goedkope azijn gebruiken, aan te raden is, dit dan als wasverzachter ( vervanger) te gebruiken.
Te vaak met azijn wassen is niet goed voor weefsels.
Doe dit alleen met de bonte was. Het heeft voornamelijk effect op zwarte weefsels.

gery
door gery - Apr 16, 2004 om 12:26
504 Antwoorden / 8 Vragen
0

Hier kan je er alles over lezen, je kan namelijk veel meer doen met azijn. Dit staat er over de wasmachine: Azijn als wasmiddel:

Azijn in het laatste spoelwater van de witte was in plaats van wasverzachter. De was wordt zachter en u hebt minder snel last van kalkaanslag aan het element. Azijn bij het spoelwater van schapenwollen truien toevoegen. Azijn voorkomt onmiskenbaar het doorlopen van de kleuren. De eerste keer een beetje azijn in de wasmachine en de kleuren lopen niet meer door. Bonte kleding krijgt haar felle kleur terug als aan het spoelwater een kopje azijn wordt toegevoegd. Azijn is een uitstekende wasverzachter en neutraliseert tevens eventuele zeepresten.
Voor zwarte kleding kan je shampoo gebruiken, het voorkomt de groene gloed.
Lees verder over azijn: http://www.telegraaf.nl/overgeld/teksten/ovg.azijn.water.goed.scheutje.html

mu
door musicalfan - Apr 16, 2004 om 12:26
1 Antwoorden / 0 Vragen
0

Mijn moeder gebruikte azijn bij de was alleen bij de zwarte was zodat de kleur niet aangetast werdt en dat doe ik nu ook en zwate kleding blijft inderdaad jarenlang zwart!! Bij de andere kleding gebruik ik nooit azijn. Ik gebruik gewoon goedkope natuurazijn uit de supermarkt en dat werkt perfect!

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

Eppert
Eppert - Mar 28, 2023 om 00:30
Geldzaken & recht

Huursubsidie vermogen te veel door drempel schulden

Hoi,

Ik ben student en ouder dan 23 jaar. Nu heb ik qua vermogen als ik puur naar bezittingen en schulden kijk minder dan de vermogensgrens voor het jaar 2021.
Maar omdat de belastingdienst een drempel heeft voor schulden, kom ik toch nog net boven deze grens uit. Dit betekent dat wij als huis de huursubsidie moeten terug betalen.
Als ik dus mijn schulden zou hebben afgelost ( ... Lees meer

be
beautiful - Mar 26, 2023 om 13:35
Computers & telefonie

Vaste telefoon zonder internet

ik heb via ziggo internet, telefoon en televisie
nu heb ik geregeld problemen rondom mijn vaste telefoon waardoor ik niet meer kan bellen( geen kiestoon)
is het mogelijk om over te stappen naar een andere provider waar ik alleen telefoon af neem?
mocht dit niet mogelijk zijn en je ook internet af moet nemen kan ik er dan voor kiezen om internet niet te laten aansluiten en hiervoor b ... Lees meer

Na
Naoompje - Mar 28, 2023 om 08:27
Winkels & webshops

Misleidende website Moluvo.nl

Je denk een paar goede orthopedische schoenen te kopen van 89,95 voor 39,95 via een Nederlands bedrijf. Echter na bestellen en betalen blijkt het verscheept te worden vanuit Azië. Na 3 weken kreeg ik de schoenen binnen in een plastic zak. Het is van verschrikkelijke goedkoop plastic materiaal gemaakt. Kan zo bij plastic afval geen enkele pasvorm. Verschrikkelijk nep! De air aan de zijkanten zijn ... Lees meer