q.
door q.zonneveld Jul 1, 2024 om 12:48
Elektronica & tv

Hoe zit het met terugleverkosten voor zonnenpanelen als de teruglevering regelmatig wordt geblokkeerd door overbelasting van het net?

Mijn omvormer valt regelmatig uit door overbelasting op het net. Dat scheelt wel 30% t.o.v. de situatie bij mijn vriendin die elders woonachtig is.(zonnenpanelen en installatie zijn identiek). De terugleverkosten zijn bij mij echter veel hoger dan bij haar , terwijl de opbrengst bij haar ruim 20% hoger is dan bij mij, omdat haar dak zuid-west is en bij mij zuid-oost.
,

5094 15 Rapporteer
A van Kampen
door A van Kampen - Jul 1, 2024 om 14:21
28 Antwoorden / Vragen
0

De reden van een verminderde hoeveelheid opgewekte energie heeft geen invloed op de terugleverkosten.
Alleen de hoeveelheid terug geleverde energie t.o.v de hoeveelheid verbruikte energie uit het net.

hereistom
door hereistom Jul 1, 2024 om 15:51
757 Antwoorden / 1 Vragen

Dat maakt wel degelijk uit voor de teruglverkosten, hoe meer je teruglevert hoe meer je moet betalen.
Vaak betaal je 11,5 cent per kWh voor teruglevering ongeacht wat je saldeert.

A van Kampen
door A van Kampen Jul 1, 2024 om 23:09
28 Antwoorden / Vragen

Van de Kassa site:

https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/welke-energieleveranciers-rekenen-terugleverkosten-voor-zonnepanelen


(quote)

De berekening werkt als volgt. Er wordt gekeken naar de totale hoeveelheid elektriciteit (kilowattuur) die met je verbruik wordt gesaldeerd. Dan wordt bekeken wat de hoeveelheid stroom is die je als overschot hebt (oftewel stroom die je zelf niet gebruikt en netto teruglevert aan het net). Op basis daarvan wordt bepaald wat jij aan terugleverkosten moet betalen.

(/quote)

hereistom
door hereistom - Jul 1, 2024 om 15:47
757 Antwoorden / 1 Vragen
0

Zelfde energieleverancier en contract? Dan lijkt het me sterk dat jij meer terugleverkosten betaald als je minder teruglevert.
Welke leverancier en wat voor contract hebben jullie en wat leveren jullie terug?

Iv
door Ivo W Jul 2, 2024 om 19:59
765 Antwoorden / Vragen

Dat kan wel degelijk. 

De terugleverkosten worden berekend op basis van wat er daadwerkelijk terug geleverd wordt. 
De ene persoon gebruikt wellicht overdag veel meer elektriciteit dan de ander. Er wordt dan dus ook relatief gezien minder teruggeleverd dan door de persoon die vooral 's avonds stroom gebruikt door middel van salderen.

Henk De Zevende
door Henk De Zevende - Jul 1, 2024 om 16:06
2281 Antwoorden / Vragen
1

Dat is een leuke, nou betaal je terugleverkosten per teruggeleverde kWh dus op het moment dat je geblokkeerd wordt betaal je niets. Anderzijds levert je installatie op zo'n moment ook niets op en die gederfde inkomsten lijken mij veel belangrijker, maar voor je leveranciers is het overmacht dus je doet er verder niets aan.

tr
door truton Jul 3, 2024 om 12:58
2 Antwoorden / 2 Vragen

Het leuke nu is dat de vaste kosten sterk verhoogd zijn, dus niet per kWh

Henk De Zevende
door Henk De Zevende Jul 3, 2024 om 13:57
2281 Antwoorden / Vragen

Dat kan dan blijkbaar verschillen, ik zit nog in een vast contract maar kreeg een melding dat ik bij een nieuw contract straks iets ga betalen per teruggeleverde kWh. Blijft natuurlijk dat de energieleverancier hier helemaal niets aan kan doen, dit is de verantwoordelijkheid van de netbeheerder.

rj
door rjw - Jul 1, 2024 om 17:39
3388 Antwoorden / 5 Vragen
0

Heb je een mogelijkheid om op die tijden zelf meer te gaan gebruiken? Wassen, drogen, boiler laten verwarmen, auto laden? 
Dan belast je het net niet met overtollige energie.

hereistom
door hereistom - Jul 1, 2024 om 18:47
757 Antwoorden / 1 Vragen
1

Neem een thuisbatterij dan lever je minder terug en neem je ook minder af.

https://www.homewizard.com/nl/plug-in-battery/


Henk De Zevende
door Henk De Zevende Jul 1, 2024 om 19:58
2281 Antwoorden / Vragen

Werkt die dan als de converter eruit ligt vanwege een te hoge spanning?

hereistom
door hereistom Jul 1, 2024 om 22:26
757 Antwoorden / 1 Vragen

Ja maar kan ook de spanning verlagen en hij levert ook nog steed terug anders betaald ie geen terugleverkosten.

1paul
door 1paul - Jul 2, 2024 om 08:25
3347 Antwoorden / 0 Vragen
0

wel eens van overstappen gehoord??

Th
door Thed - Jul 3, 2024 om 13:20
1 Antwoorden / 1 Vragen
0

Beste O, als de spanning op het net oploopt doordat er in jouw woongebied teveel PV panelen stroom opwekken wordt bij 253 Volt automatisch jouw omvormer uitgeschakeld. Dat gebeurt uit veiligheidsoverwegingen. Nu kan het in sommige gebieden ook zo zijn dat de netbeheerder de spanning extra laat oplopen om de omvormers uit te schakelen. Daar heb je als consument geen invloed op. Bijvoorbeeld op momenten dat de stroomprijs negatief is. Het is vanzelfsprekend dat wanneer jouw PV installatie bij tijd en wijle uitgeschakeld wordt de opbrengst minder is dan van dezelfde installatie elders. Dit heeft overigens niets te maken met de terugleverkosten die jouw energieleverancier eventueel bij jou in rekening brengt. De netbeheerder en energie leverancier zijn verschillende bedrijven met ieder een eigen functie. Om meer inzicht te krijgen zou je de spanning op het net bij jou in huis kunnen meten. Dat kan bijvoorbeeld met de Energy+app van Home Wizzard. Die kost dan wel weer 0,99 per maand.

si
door sijbe - Jul 3, 2024 om 15:39
7 Antwoorden / 1 Vragen
0

Ik mij afvraag is of LIANDER de zonnepanelen afsluit bij een te volle energienet of is het bijvoorbeeld ESSENT die de zonnepanelen / windmolenstroom afsluit. Terwijl nieuwe bedrijven niet aangesloten (kunnen) worden?

Het is volgens mijn idee dat de leveranciers die er immers dubbel aan verdienen !!!

marijke77
door marijke77 - Jul 3, 2024 om 16:01
164 Antwoorden / 3 Vragen
1

Laat ze die grote zonneparken in ons groene landschap maar uitzetten en meer kosten laten betalen i.p.v. de inwoners met zonnepanelen, het draait alleen om geld i.p.v. waar het voor moet dienen.

gerard55
door gerard55 - Jul 4, 2024 om 14:48
58 Antwoorden / 11 Vragen
1

Als oude elektriciën kan ik u melden dat overbelasting van het elektriciteitsnet door teruglevering niet kan. Dat beweert men wel, maar ik heb al diverse keren gevraagd om mij dat uit te leggen, maar het blijft stil. Het enig wat in het elektriciteitsnet verandert als er wordt teruggeleverd is dat de spanning hoger wordt. Oh, zullen mensen denken dat is dat het. Nee, dat is niet zo. De maximale spanning van het net mag +10% of -10% zijn. Dat betekent dat de netspanning mag fluctueren met 10% van 230 Volt: dus tussen de 207 V en 253 V. De meeste omvormers bij zonnepanelen schakelen automatisch af boven de 250 Volt. Zie het elektriciteitsnet als een ketel die je vult en onder druk zet. Bij de maximum druk is hij vol. Het net is bij de maximum spanning "vol". Overbelasting van het net ontstaat als je meer uit de ketel wil halen dan erin zit onder een bepaalde druk. Bij elektriciteit is dat als de spanning onder de 207 Volt komt. Dat kan alleen als er teveel energie uit het elektriciteitsnet wordt gehaald. De kosten van teruglevering behelzen iets anders. Omdat wij als particulieren minder energie afnemen, behalen de energiemaatschappijen hun winsten niet meer. De energiecentrales moeten minder opwekken, omdat wij als particulieren energie opwekken en terugleveren. Daar gaat hun winst! Terugleverkosten is de aanvulling van hun verloren winst. Dat is waar het omgaat. Mensen zonder zonnepanelen zouden in de energie meebetalen voor de mensen met zonnepanelen. Dat is een leugen: iedereen moet betalen, zodat energieleveranciers hun winsten behouden. Dat is waar het omgaat. Ieder maakt zijn eigen tarief, waardoor u meer betaalt dan uw vriendin. We hebben meegewerkt aan duurzame energieopwekking, maar de energiemaatschappijen moeten hun winsten behouden. Een heel smerig spel, dat er voor zorgt dat wij financieel worden genaaid. Ik zou KASSA dan ook bij deze willen vragen hier eens stevig de vinger op te leggen. Ik zie dit alles toch als fraude en kartelvorming van energiemaatschappijen.

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

An
Annemiek WH20 - Oct 24, 2024 om 10:08
Auto & vervoer
Geld terug in verband met non conformiteit van een nieuw gekocht voertuig, wat moeten we nu doen?

Geld terug in verband met non conformiteit van een nieuw gekocht voertuig, wat moeten we nu doen?

Wij hebben een Carver gekocht in mei 2024, nieuw, bij de dealer Bourguignon in Leeuwarden. Het voertuig geeft steeds storingen waardoor hij niet verder kan rijden en dan opgehaald moet worden voor reparatie. Het is steeds dezelfde storing. Daar is de Carver nu al 4 x voor opgehaald. Het is een onbetrouwbaar voertuig geworden. Bij de laatste keer is er tijdens de testrit schade ontstaan, het voertu ... Lees meer

Ar
ArjenM - Oct 23, 2024 om 11:34
Geldzaken & recht

Is Raisin spaarplatform betrouwbaar voor het sparen van geld in deposito

Als ik geld in deposito wil stallen om te sparen, is Raisin dan een aangewezen platform om dat te doen? Lees meer

Plonie1942
Plonie1942 - Oct 24, 2024 om 13:10
Auto & vervoer

Ik wil dat Stella de E-bike terug neemt. Vlg hfd knt. geldt de bedenktijd niet a

Volgens het hfd.kant. van Stella, is de bedenktijd niet gelding als de fiets niet in de bus is gekocht! Kan dat? Lees meer