ik wil abrikozenvlaai bakken maar weet niet hoe ik aan abrikozenpulp moet komen (behalve dan heel duur -ook vanwege de verzendkosten!- via bakshops etc. op internet). Ik woon in Leiden. Kan iemand mij DE tip geven?
Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.
Hallo Sonjaatje. Ja dat kan natuurlijk wel, maar pulp heeft een typische smaak (waarvandaan weet ik ook niet) en is daarom veeeel lekkerder, als je tenminste de echte Limburgse vlaai-smaak wilt evenaren.
Ik denk dat ik dan beter gedroogde abrikozen kan kopen en er een soort dikke abrikozenjam van kan koken en die erop smeren, maar dat is allemaal zo'n gedoe hè, voor zo'n 1 stuks vlaaitje...
De Abrikozen-halvajam van AH komt misschien een beetje in de buurt. Is wel wat waterig als ik mij goed herinner. (Een potje hiervan kost maar weinig, wellicht het proberen waard).
Je brengt me op een idee! Stom dat ik niet aan de kant-en-klare jams heb gedacht. Kan -als die AH-jam wat waterig is- natuurlijk ook kiezen voor een goede 'marmelade',lekker stevig/dik. Ga morgen meteen eens bij bijv. de bio-winkel langs. Dank voor je tip! (en jij ook, Sonjaatje voor het mee-denkwerk!)
Ja, de echte warme bakker. Mijn moeder (kampioen Limburgse vlaaien) toen zij nog leefde, kocht inderdaad haar gist en de vlaaivulling, en de echte professionele blikken voor het bakken van ons brood bij of via haar 'warme bakker'. Maar helaas... zulke coulante en dermate warme bakkers zijn er niet meer. Althans niet hier, in Leiden, waar meestal alles van de een of andere centraal-bakkerij vandaan komt. Ik vrees dus dat ik het met de abrikozenmarmelade zal moeten doen.
Ik wilde ook nog zeggen misschien bij de biologische winkel, maar daar was je zelf al op gekomen:-)
Je zou het ook nog bij een kookwinkel kunnen proberen. De kookwinkel die hier een dorp verderop zit verkoopt nl sinds kort alles om zelf taarten en cupcakes te bakken dus ook dat soort dingen.
@Sonjaatje ...levensmiddelen-kleurstof, vanille en extract. Dat is wat ze hier bij onze kookshop 'Kitchen Art' verkopen, google ik zojuist. Wist overigens niet dat ze dat verkochten. Ken ze alleen van de erg dure merken keukengerei. Maar helaas... geen abrikozen pulp dus. Ja. De bio-winkel lijkt me 'so far' het enige redelijk alternatief. Nog eens dank voor je tips (en ook dank aan f. weele)! Hartelijk, emenem
Welkoop Rijnsburg.... Dit is volgens mij het ei van Columbus!!! Ga meteen even kijken of anders morgen bellen (dank voor het tel. nr.) wanneer ze open zijn en dan rap op mijn fiets..... Hartstikke bedankt voor deze super-tip Mocht ik slagen dan laat ik het nog even weten. Mogelijk dat anderen daar dan ook weer baat bij hebben.
Wens jullie allen een fijne avond en hartstikke bedankt voor jullie reacties emenem
Hieronder het recept. Heb lang moeten zoeken voordat ik 'mijn moeders' (en oma's) recept te pakken had. Zij hadden nl. alles in hun hoofd zitten, dus niks op papier. Maar dit is de goeie. Deze site "Vlaairecepten.nl" is werkelijk perfekt als je de echte Limburgse vlaaien wilt maken. Ik heb er al verschillende van geprobeerd en allemaal even lekker, en simpel te maken (wat in mijn geval erg belangrijk is - niet echt een keukenprinses!) Het enige waar je rekening mee moet houden, dat de hoeveelheden ingredienten voor de vullingen (bijv. bij de kersenvlaai) erg magertjes zijn. Zo geven zij op: een pot kersen van 700 gram. Ik kreeg er niet eens een halve vlaai mee bedekt. Maar dan werk ik wel met een grote vlaaivorm ca. 33 cm doorsnee (waar overigens de meeste recepten -qua deeg- ook voor zijn bedoeld. Veel succes en smakelijk eten! Hartelijk, emenem
limburgse abrikozenvlaai met raster Voor 8-10 personen Bereidingstijd: +/- 100 minuten
Een stuk abrikozenvlaai Bereidingswijze: Deeg maken: Maak de melk lauw (niet heet!) en los de gist erin op Doe het zout onderin een grote kom en zeef de bloem erboven Maak een kuiltje in de bloem en voeg boter, suiker en het ei erbij Schenk het gist/melk-mengsel erbij Kneed het geheel tot een glad, soepel en luchtig deeg met de hand of met behulp van een keukenmachine / mixer met deeghaken Kneed het deeg dan nog even goed door met de hand op een met bloem bestoven werkblad. Plakt het erg aan de handen, voeg dan nog wat bloem toe. Is het te stijf, giet er dan een scheutje melk bij Zet het deeg ongeveer een half uur op een warme plaats om te rijzen, afgedekt met een vochtige doek Abrikozenvulling bereiden: (zie onder variaties voor vulling van gedroogde abrikozen) Doe de abrikozen in een pan met kokend water met een beetje citroensap Neem de abrikozen er na 10 minuten koken uit, pel ze en laat ze uitlekken en afkoelen Bind het uitlekvocht met aardappelzetmeel op het vuur en voeg de suiker toe Halveer en ontpit de abrikozen Doe de abrikozen erbij en laat het geheel 30 minuten rusten om te binden Vorm vullen: Kneed het deeg na het rijzen opnieuw door Neem twee derde deel van het deeg en rol het uit tot een ronde lap waarmee de hele vlaaibodem bedekt kan worden (ongeveer 32 centimeter) Bekleed de ingevette vorm met het deeg. Verwijder het deeg dat over de bodem uitsteekt door er met de deegroller overheen te rollen Prik het deeg hier en daar in met een vork en strooi er een dun laagje paneermeel overheen Verdeel de abrikozenvulling over het deeg Rol de rest van het deeg uit tot een ronde lap zo groot als de vlaaivorm Leg deze lap op de ruitvormduwer en rol de deegroller eroverheen om de ruitjes eruit te drukken Maak de rand van het deeg vochtig, breng het ruitjespatroon over op de vlaai en druk de randen goed aan (werkwijze zonder ruitvormduwer: snijd reepjes van de uitgerolde lap en maak zelf een raster) Bevochtig de bovenkant van de vlaai met een beetje water en bestrooi de vlaai naar wens met grove suiker Abrikozenvlaai bakken: Bak de vlaai in het midden van een voorverwarmde oven Ovenstand: Elektrisch 200° - Hetelucht 180° - Gasoven stand 4-5 Baktijd: 25 minuten Zet een schaaltje water in de oven om te voorkomen dat de korst uitdroogt Kijk na 20 minuten en draai de vlaai als de ene kant bruiner is dan de andere De vlaai is gaar als de vulling en het deeg bruin zijn en het deeg loslaat van de vorm Haal de vlaai direct uit de oven en uit de vorm en laat afkoelen op een rooster
Variaties: Met gedroogde abrikozen: Wel 400 gram gedroogde abrikozen minimaal 12 uur in een halve liter water met 2 eetlepels suiker Kook de gewelde abrikozen vervolgens 10 à 15 minuten in hetzelfde water Laat afkoelen en bind het vocht met 3 theelepels aardappelzetmeel dat met wat water is aangemaakt
Hallo Hans, nog even dit. Als je nog niet eerder een Limb. vlaai hebt gemaakt, is deze link wellicht een handige hulp. Ben echter niet zo'n held met links etc. en hoop dat ie er toch goed in komt. Zoniet dan heb je in elk geval de naam v.d. site. http://www.zelfmaakrecepten.nl/zelf-limburgse-vlaai-maken. Veel plezier. Marleen (emenem)
Ik heb enkele weken geleden bij Lidl aardbeienpulp gekocht. Of ze ook andere smaken hebben weet ik niet. Het zit in een doosje waarin een zak zit gemaakt van aluminiumfolie. Ik kocht het niet om een taart te bakken (want dat kan ik niet) maar ik deed het in een lege jampot. Ik smeer het als jam op mijn brood. Lekkuh !
Suptertip! Sta nl op het punt om bs te gaan doen en fiets meteen even bij Lidl langs! Boerenbond heef nl. geen abrikozenpulp. En dat vlaaien bakken is echt simpel hoor! Ben zelf nl ook geen keukenheld en er gaat vaak meer mis dan dat er lukt. In elk geval hartstikke bedankt Groetjes emenem
Bepaalde reacties in dit topic zijn (deels) off-topic. Gaarne on-topic te blijven reageren. Voor andere specifieke vragen kunt u natuurlijk een nieuwe thread openen.
Deze webshop had ik al eens bekeken. Maar met verzendkosten meekost zo'n blik pulp € 19,90. En dat werd me dan toch een beetje te gortig. Moet wel leuk blijven, vind ik. Niettemin hartelijk dank voor uw reactie.
[quote=redacteur schreef op vrijdag 13 mei 2011, 13:42]Beste experts,
Bepaalde reacties in dit topic zijn (deels) off-topic. Gaarne on-topic te blijven reageren. Voor andere specifieke vragen kunt u natuurlijk een nieuwe thread openen.
Met vriendelijke groeten,
Redactie Kassa-online
Tsja. Was er al bang voor (zoals ik in mijn reactie ook al vermelde was het tweede deel off-topic. Dacht echter: nu ik pschaecker toch 'aan de lijn' heb mag ik dit vast wel even vermelden. Niet dus. Wat erg strikt vind ik zelf, maar ik kan me ook voorstellen dat als u er niet de hand aan houdt, het op termijn een puinhoop wordt. Excuses dus voor het ongemak. vr. groet emenem
Dank voor het recept! Leuk om zo'n vraag tegen te komen ipv alle ellende op het forum. Dit weekend vlaai maken op Marleens wijze :)
Overigens on-topic, de AH XL heeft meestal vlaaivulling in blik in zowel kersen als abrikozen en deze smaakt prima. Kleine AH's zullen het meestal niet hebben.
Leuk om te lezen, maar te veel eer! Dat recept komt van de site Vlaairecepten.nl (een echte aanrader) en ik heb het daar ook maar gepikt en gepasted! Veel plezier met het 'vlaaien', goed weekend en smakelijk eten. M.
[quote=birdies schreef op vrijdag 13 mei 2011, 14:52].........Het zit in een doosje waarin een zak zit gemaakt van aluminiumfolie. Ik smeer het als jam op mijn brood. Lekkuh !......
Gatver, wat een troep!
Hallo birdies
Weleens een niet zelf gemaakt stuk vlaai genuttigd? En waar denk jij dat die pulp in verpakt zit? In mooie be-etiketteerde potjes 'Bon Maman'? Weleens een rondleidinkje gehad in een levensmiddelenfabriek? Die abrikozenpulp zit dan wel niet in een glas met gouwen randjes, maar de kwaliteit (en de smaak) zijn er niet minder om. Als ditzelfde zakje van AH kwam zou je er dan ook zo van hebben gewalgd? goed weekend emenem
hoi hoi , gewoon een blik abrikozen kopen en de uitgelekte abrikozen met de staafmixer fijn maken en (warm) binden met maizena/aardappelzetmeel of taartina ( te koop in supermarkt) succes
Tijdens het rijden stopt de scootmobiel er spontaan mee. Het scherm blijft aanstaan maar je kunt niet voor of achteruit (afgelopen zondag 8x gebeurd)
Scootmobiel uitzetten, sleutel eruit, sleutel erin, aanzetten is de enige optie die je dan hebt, daana rijd ie weer. Weet iemand wat er aan de hand kan zijn. Heb er een half jaar geleden een nieuwe accu in laten zetten dus dat kan het probleem niet
...
Lees meer
April dit jaar(2018) kocht ik 2 exact dezelfde nootjes. De kassa sloeg 2 verschillende prijzen aan. Waarom? Andere barcode. En nu is hij nog duurder en proef je flouwe noten bijna zonder zout terwijl de wikkel nog uniek is.