De Griekse economie heeft i.v.m. de crisis een stimulans nodig. Griekser exporten zijn middelen daartoe. Vroeger werden er veel Griekse rosakidruiven naar o.m. Nederland geëxporteerd. Tegenwoordig zie ik die in Nederland niet meer, hoewel het heerlijke druiven zijn. Er wordt wel gezegd, dat deze druiven te duur zijn of waren. Dat geloof ik niet. Immers, ik kocht een kilo rosakidruiven op de markt voor zo'n 2,00 á 2,50 gulden, terwijl bij dezelde marktkoopman een kilo muskaatdruiven zo'n 3,50 gulden kostte. Wel zagen rosakidruiven er niet mooi uit, maar het gaat toch om de smaak? Waarom zijn deze druiven nergens in Nederland meer te krijgen? Het moet toch mogelijk zijn om deze druiven weer op de markt te krijgen. Hoe kan Nederland en/of Europa dat stimuleren?
Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.
Tja, marktwerking is a bitch... Het kan misschien moeilijk te geloven zijn omdat jij het prima druiven vindt/vond, maar als het merendeel van de "consument" de druif laat staan, dan zijn het de handelaren die dit als eerste merken. En aangezien de handelaren als enige doel hebben, om winst te maken, zullen ze niet zo snel een verliesgevend product op de markt zetten (of een product wat minder winst maakt dan een vergelijkbaar product wat dat betreft).
Van marktkooplui hoorde ik, dat zij het jammer vinden dat de druiven niet meer te krijgen zijn, want het waren volgens hen de lekkerste. En marktkooplui behoren toch ook tot de handelaren die naitsoesn noemt? En als marktkooplui deze rosakidruiven graag verkopen, dan zullen de aanvoerhandelaren ook wel willen zorgen dat deze druiven naar de marktkooplui komen. Volgens mij zijn er dus andere oorzaken waarom deze druiven in Nederland niet meer op de markt komen. Welke?
Wat wil je hier nu horen dan? Wat is je doel van deze discussie (waar dit onderwerp dan ook beter thuis hoort)? Het lijkt er een beetje op alsof je hier complot-theorieën aanhangig wilt maken, maar een enkele ervaring van een marktkoopman uit het guldentijdperk (!) doet me eerlijk gezegd niet zoveel.
Mijn idee is nog steeds, dat als er genoeg vraag naar is, er ook wel geïmporteerd zal worden. En die marktkooplui kunnen het wel heel jammer vinden dat ze het niet meer kunnen krijgen, maar da's een beetje preken voor eigen parochie (tuurlijk vinden de marktkooplui het jammer dat ze iets niet kunnen verkopen).
Het kan zijn dat ze er druivensap van maken of dat ze naar een ander land exporteren waar ze er meer geld voor krijgen. Zou zou ik het liefst alleen maar Hollandse groenten eten maar die verdwijnt voor het grootste deel naar het buitenland. Stel je vraag eens aan mensen die er verstand van zouden kunnen hebben.
Ik denk dat het komt omdat er tegenwoordig meer vraag is naar de naar mijn mening smakeloze pitloze druif. Hoewel de rosaki druif er ook al is in deze variant.
Nederland en andere landen exporteren veel goederen aan Griekenland, maar Griekenland exporteert niet veel aan Nederland en andere landen. Ik heb gehoord, dat dat één van de kernen van het Griekse probleem is. Het zou een stap in de goede richting zijn als Griekenland weer aan ons de rosaki druiven exporteert, desnoods met een stimuleringssubsidie. Rosaki druiven waren vroeger een belangrijk Grieks exportprodukt. Het moet toch mogelijk zijn die druiven hier weer op de markt te krijgen? Ze werdem vroeger met bosjes gegeten. Ik kan mij niet voorstellen, dat er nu plotseling weinig vraag meer naar is.
Ik zit je in dit topic http://kassa.vara.nl/vraag-beantwoord/vraag/vadetail/rosaki-druiven/cpagina/0/?vHash=c749c73j&tx_varakassalib[quote]=844142&tx_varakassalib[ref]=tx_varakassalib_comments&cHash=be3aabd4d48c321834b1876f7e869dee volop antwoord te geven en jij begint hier weer gewoon een nieuwe met de zelfde vraag, maar je kunt nog zes topics openen maar rosaki's komen niet meer naar NL
volop antwoord te geven en jij begint hier weer gewoon een nieuwe met de zelfde vraag, maar je kunt nog zes topics openen maar rosaki's komen niet meer naar NL
[quote=corzijlstra schreef op maandag 24 okt 2011, 10:00]Het moet toch mogelijk zijn om deze druiven weer op de markt te krijgen.
Als je het zo belangrijk vindt dat deze druiven te krijgen zijn (en aangezien je hier 2 topics over hebt geopend, denk ik dat je het belangrijk vindt) kan je ze toch zelf gaan importeren? Je merkt dan vanzelf of er een markt voor is.
corzijlstra schreef op maandag 24 okt 2011, 10:00 Het moet toch mogelijk zijn om deze druiven weer op de markt te krijgen.
Meestal was de helft van de druiven al verrot als ze in Nederland aankwamen of heel kort houdbaar. Vandaar dat ze niet meer ingevoerd worden.Als je deze druiven zonodig wil eten ga je ze toch zelf ff halen .Ik moet die rottende troep niet.Prettige vakantie.
[quote=vr1944 schreef op donderdag 25 okt 2012, 09:37]corzijlstra schreef op maandag 24 okt 2011, 10:00 Het moet toch mogelijk zijn om deze druiven weer op de markt te krijgen.
Meestal was de helft van de druiven al verrot als ze in Nederland aankwamen of heel kort houdbaar. Vandaar dat ze niet meer ingevoerd worden.Als je deze druiven zonodig wil eten ga je ze toch zelf ff halen .Ik moet die rottende troep niet.Prettige vakantie.
Waren deze rosakidruiven dan vroeger ook verrot toen ze wel op de Nederlandse markt waren en bovendien goed werden verkocht? Verrotte druiven werden ook vroeger niet geaccepteerd door de meeste consumenten van druiven, neem ik aan.
[quote=conny2 schreef op maandag 24 okt 2011, 11:22]Het kan zijn dat ze er druivensap van maken of dat ze naar een ander land exporteren waar ze er meer geld voor krijgen. Zou zou ik het liefst alleen maar Hollandse groenten eten maar die verdwijnt voor het grootste deel naar het buitenland. Stel je vraag eens aan mensen die er verstand van zouden kunnen hebben.
Ik neem aan, dat ook in dit forum mensen kunnen zijn die er verstand van hebben. Sta op.
Buiten de economische aspecten stelt TS al dat deze druiven er niet zo mooi uitzien zodat de grote verkopers (supermarkten, niet de kleine marktkoopman) ze eenvoudigweg niet in het schap willen hebben, puur om het visuele aspect dus. Daarbij hebben we ook nog eens te maken met een allesomvattend Europa dat zich zelfs met de kromte van de komkommers bemoeit.
Persoonlijk raak ik gefrustreerd van de mate van rijpheid van het fruit dat in de supermarkten ligt. Laatst had ik perziken die harder waren dan een appel en nog minder smaak hadden terwijl ze toch een heel aanlokkelijke, rijpe kleur hadden. Laat ik het fruit een paar dagen liggen dan rijpt het niet maar verrot direct. Frustrerend, temeer omdat ik weet dat het wel goed kan; afgelopen zomer was ik in Zweden en daar had ik voor een vergelijkbare prijs met hier perfect gerijpte perziken, abrikozen en pruimen, kon je zo van de pit zuigen maar waren na een paar dagen ook nog goed zonder dat het begon te gisten.
[quote=marscholl schreef op vrijdag 28 okt 2011, 13:10]Buiten de economische aspecten stelt TS al dat deze druiven er niet zo mooi uitzien zodat de grote verkopers (supermarkten, niet de kleine marktkoopman) ze eenvoudigweg niet in het schap willen hebben, puur om het visuele aspect dus. Daarbij hebben we ook nog eens te maken met een allesomvattend Europa dat zich zelfs met de kromte van de komkommers bemoeit.
Persoonlijk raak ik gefrustreerd van de mate van rijpheid van het fruit dat in de supermarkten ligt. Laatst had ik perziken die harder waren dan een appel en nog minder smaak hadden terwijl ze toch een heel aanlokkelijke, rijpe kleur hadden. Laat ik het fruit een paar dagen liggen dan rijpt het niet maar verrot direct. Frustrerend, temeer omdat ik weet dat het wel goed kan; afgelopen zomer was ik in Zweden en daar had ik voor een vergelijkbare prijs met hier perfect gerijpte perziken, abrikozen en pruimen, kon je zo van de pit zuigen maar waren na een paar dagen ook nog goed zonder dat het begon te gisten.
Ik vind dit een topantwoord. Europa bemoeit zich kennelijk te veel met de visuele aspecten van de produkten en te weinig met de belangrijkere kwaliteitsaspecten van deze produkten. Wie kan hier meer over vertellen? Bedankt voor dit antwoord!
[quote=corzijlstra schreef op donderdag 25 okt 2012, 13:47]
Ik vind dit een topantwoord. Europa bemoeit zich kennelijk te veel met de visuele aspecten van de produkten en te weinig met de belangrijkere kwaliteitsaspecten van deze produkten. Wie kan hier meer over vertellen? Bedankt voor dit antwoord!
Je kan het een Topantwoord vinden, het slaat alleen nergens op. Als iemand lelijke rozaki druiven wil importeren en verkopen dan mag dat gewoon. Net zoals je gewoon kromme komkommers mag verkopen (en dat gebeurt ook).
De enige Europese instantie die er mee te maken kan hebben is de EFSA, omdat de rosaki erg aan rot onderhevig was (bruine plekjes bij de takjes) zullen ze vroeger wel ruim bespoten zijn geweest met gif tegen schimmels en zo.
Ik heb wat besteld bij Poluno Amsterdam. Omdat ik een track&trace button kreeg die niet werkte en contact met klantenservice vreemd aanvoelde ben ik gaan zoeken bij revieuws.
Later vond ik ergens in een mail een track&trace code, die me verwijst naar een buitenlandse site en de status al 11 dagen hetzelfde is. Bij Trustpilot zijn heel veel klachten over deze webshop. Oa over ver
...
Lees meer
Toen we in januari jl ( van 8 tm 27 ) op vakantie waren ontdekte ik dat onze energiemeter niet meer werkte. Ik heb toen meteen Energie Direct hiervan op de hoogte gesteld. Immers we hadden de meter op 15 graden gezet. En het was in deze periode koud, dus praktisch geen verbruik tov dat we wel aanwezig waren geweest. Ze vertelden mij dat ik, zodra we weer terug waren de meter moest checken. Helaas
...
Lees meer
tot mijn verbazing zit er gewoon suiker in de frisdrank van jumbo sinas zero sugar en cola zero sugar,vreem want op de etiket staat groot ..zero sugar.. dn mag je er van uit gaan dat er geen suiker in zit,dus al dietijd als suikerpatient ben ik dus misleid..mag dit zomaar suiker in frisdrank terwijl er zero sugar op staat.
Lees meer
April dit jaar(2018) kocht ik 2 exact dezelfde nootjes. De kassa sloeg 2 verschillende prijzen aan. Waarom? Andere barcode. En nu is hij nog duurder en proef je flouwe noten bijna zonder zout terwijl de wikkel nog uniek is.