Welke schalen?
Ik kook regelmatig met/ in de magnetron.
Is er nu verschil in bijv. de kook tijd, tussen een glazen (oven) schaal en een "echte" magnetron schaal?
Dag stip,
Zolang je geen metalen schalen of schalen met een "gouden" of "zilveren" rand gebruikt maakt het niets uit in welke schaal je eten verwarmt, zij het dat plastic daar minder geschikt voor is. Vooral als er langdurig en diep verhit moet worden.
Plastic kan dan slap worden en er kunnen minder gezonde zaken uittreden.
Hardware ERror MAN.
Hallo stippeltje, wat h:) al zij ,maakt helemaal niets uit geen metaal er in want je krijgt een soort bliksem inslag wat je ook kan zien, ik heb wel is een tl buisje van 8 watt er in gelecht en gaat nog oplichten ook die zaken zijn facinerend om te zien.
Wil je ook nog stomen met eten dan kun je is kijken bij pluswinkel.nl daar kom je ook aardig wat spullen tegen.
Mvrgrt Nico
@stippeltje
Nee daar zit geen verschil in. Het verschil zit hem eerder in de verdeling. Bij bijvoorbeeld veel aardappelen/sperciebonen, die kan je het beste in een brede lage schaal koken. [hoog/smal duurt langer]
En plastic hoeft niet slecht te zijn/zacht te worden.
Bij Xenos zijn prima plastic magnetron 'pannen' te koop.
inderdaad! gewoon ff kijken op de onderkant van de bakjes of de verpakking, staan meestal icoontjes op die aanduiden dat het in de magnetron, vaatwasser en diepvries kan.
Wel even opletten wat voor magnetron je koopt. De beste magnetrons zijn naar mijn mening de magnetrons die geen draaiplateau heeft maar waarvan de antenne draait. Die zijn ook minder gevoelig voor metalen voorwerpen. Zo kan je er bijvoorbeeld een digitale thermometer insteken zonder vonken. Dat is trouwens ook een voordeel als je een draaiende antenne hebt. Zelf heb ik een Bosch Gourmet en die voldoet al jaren. Zelf doe ik er nooit aardappels of groenten in ik vind gestoomd lekkerder.De Bosch Gourmet is ook een goede oven. Het is de perfecte combi magnetron
Het koken gaat minder goed als de schaal energie wegneemt van de magnetron. Om daar achter te komen, zet je de schaal leeg in de magnetron en in een hoekje een hittebestendig glas met water. Je kunt nu checken of de schaal zelf warm wordt. Dat glaasje water in de hoek is om te voorkomen dat de magnetron stuk gaat als die zijn energie niet kwijt zou kunnen.
Er zijn speciale plastic schalen die een temperatuur van -20 tot +130 graden celsius verdragen. Die gebruik ik zelf ook en zijn handig voor de combi van diepvries naar magnetron. Ze zijn minder handig dan glas omdat je het eten er niet doorheen kunt zien.
Het is wel oppassen geblazen met sommige soorten eten in de magnetron. Ik heb wel eens een beetje fritessaus in de magnetron gehad. Dat wordt belangrijk heter dan 100 graden.... Plastic kan dan smelten. Er kan brand optreden. Erg oppassen met zo een combi van vet met heel weinig water.
Als je de gebruiksaanwijzing van magnetron-leveranciers leest, dan is het advies bij het koken van groente vaak niet handig. Als je een geschikte magnetron schaal hebt - voor groente gebruik ik hittebestendige glazen schalen - dan doe je daar een paar millimeter water in. Voor de groente de aangepaste kooktijd gebruiken. Door het aanwezige beetje water krijg je dat er geen droogteplekken op bijvoorbeeld de aardappels komen.
Als je regelmatig grotere hoeveelheden groenten kookt, dan is een snelkookpan sneller en handiger. Als je stamppot maakt, dan laat je het iets langer koken dan in de tabellen staat. In tien minuten tijd zijn de aardappelen en groenten zodanig gaar, dat je met een handmixertje kan "stampen", waarbij een klontje boter en extra kruiden zich gemakkelijk er doorheen laten roeren.
Wat de verschillen tussen magnetrons betreft: ze zijn enorm verschillend. Ik heb heel veel soorten gehad sinds 1985. Ze gingen meestal niet langer dan 6 jaar mee. Er zijn heel grote verschillen in effectiviteit bij ontdooien. Philips maakt geen magnetrons meer, maar ontdooide verreweg het best. Ik heb daarvan 2 geconsumeerd. Daarna kwam Whirlpool en dat was een ramp. Tot 3 x toe ging er een powercondensator kapot. Dure grap. Wel een handige magnetron en ontdooide vrij redelijk. Er konden twee borden naast elkaar. Inmiddels is ook dat apparaat overleden en staat er al weer enige tijd een Siemens combi waar de borden in theorie boven elkaar kunnen staan. Blijkt niet zo effectief. Ontdooien doe je het best met laag vermogen magnetronstand in combinatie met hete lucht bij 30 graden. Een afdankertje van mijn vader, een piepkleine iets van 15 jaar oude Miele magnetron van 600 Watt blijkt vaak sneller en beter door-en-door te verwarmen als het op het magnetron-gebeuren aankomt.
Kort geleden ontstond er spontaan kortsluiting toen ik de Siemens combi opende. Het bleek uiteindelijk om het lampje te gaan waar zelfs een gat in de fitting geslagen was. Toen ik die Siemens geopend had, bleek het een toonbeeld van onderhoudbaarheid te zijn. Nooit zo een fantastisch ontworpen machine gezien. Hij doet het gelukkig weer. Hij is nu iets van 9 jaar oud. Dat is al weer de helft ouder dan de eerdere Philips machines. Maar die oude Miele is een onbetwiste kampioen.
Ook ik kook regelmatig in de magnetron. Het beste resultaat en de kortste kooktijd krijg ik met de zogenoemde "micro plus" schalen van Tupperware. Ze zijn dus van kunststof en ideaal in het gebruik. Direct vanuit de (koel)kast of vriezer zo te gebruiken in de magnetron. Deze schalen zijn uitsluitend geschikt voor magnetron gebruik en niet voor combimagnetron met oven er bij. Als je dat gebruikt kun je de Ultra pro schalen van Tupperware gebruiken maar die zijn erg duur in aanschaf maar ik gebruik ze zelf wel en ben er zeer tevreden over.
Mikrogolven zullen het produkt tot 2cm diep gelijkmatig verwarmen.De diepere lagen worden warm door warmteoverdracht van het produkt.Wil je dus iets snel verwarmen maak de laag dan niet dikker dan 2 cm.
Vaste massa (bijv.stamppot) wordt ook langzamer warm dan losse componenten.
Uitgezonderd metaal (let ook op stukjes folie of ziverpapier in verpakkingen) kan je alles gebruiken om iets in of op te verwarmen.Papier wil nog weleens schroeien als het produkt te heet wordt.In het ergste geval gaat het branden.
Dek altijd voedsel toe.Voorkomt spatten in de oven en houd de wasem binnen.Teveel vocht in de ruimte is niet erg bevordelijk voor de magnetron.
Wil je iets invriezen om later snel te ontdooien in de magnetron maak dan de verpakking niet dikker dan 2-3 cm.
@ rgw:
Je schrijft:
"Ik heb heel veel soorten gehad sinds 1985. Ze gingen meestal niet langer dan 6 jaar mee."
Sinds 1985 zijn 25 jaar verstreken. Meestal niet langer dan 6 jaar. Dus van die heel veel soorten waren er enkele die 6 jaar meegingen. Hoe kort gingen die andere dan mee? Geen garantie? Geen coulance?
Hoe je die µ-golf ovens mishandelt weet ik niet, maar feit is dat onze dagelijks vaak gebruikte Philips/Whirlpool Spacecube 50 model 734 gaat al zo'n 25 jaar mee. Doch wij mishandelen die niet, doch gebruiken haar met verstand.
Misschien is het ding bang geworden, want ik heb wel eens gezegd: wanneer ze stuk gaat repareer ik haar zelf.
H.
Het is te simpel om te zeggen dat het niet uit maakt, er is wel degelijk verschil!
er is metaalhoudend glas (denk b.v. aan kristal), metaal houdend aardewerk en metaalhoudende glazuur etc.
een trucje dat nog al eens word voorgesteld is om bij twijfel het te gebruiken object (schaaltje pot enz.) eerst samen met een glazen schaal water gedurende 1 minuut in de magnetron te zetten.
word het water warm en blijft het object koud dan is het bruikbaar.
Op deze manier merk je dat niet alles even koud zal blijven en soms zelfs heel erg warm word.
hoe warmer hoe ongeschikter zou je dus kunnen stellen ;-)
met deze test zal duidelijk worden dat het kopen van speciale magnetron schalen vaak niet nodig is maar het is iets te kort door de bocht om maar te stellen dat het niets uitmaakt.
Natuurlijk weten heel veel mensen het verhaal over goudkleurige randjes enz. maar houd er rekening mee dat metaalhoudend zeker niet altijd zo simpel zichtbaar is!!
Nieuw op Vraag & Beantwoord
Verkeerde Lounge bank geleverd
Op 12 september, na 3 maanden wachttijd werd mijn bank bezorgd, helaas de verkeerde.
Direct doorgegeven aan het bedrijf, het zou uitgezocht worden, daarna nog verschillende keren gebeld, tot nu toe, 11 dagen verder, nog geen resultaat.
Wel werd er gezegd dat als zij de bank opnieuw gaan bestellen ik er weer 3 maanden op moet wachten.
Mijn vraag is, kan ik de koop ontbinden, omdat ik
...
Lees meer
Webshop Salura
Hallo ik heb 6 september een spiegel besteld bij website Salura maar heb deze nooit ontvangen. de site is nu ook niet meer bereikbaar. Ik had een track and tracé ontvangen en daar stond in dat de spiegel verzonden was vanuit China en in Nederland was aangekomen maar even later deed de track and trace het niet meer. Dit bedrijf zou in Amsterdam zitten en had alleen een website heb verschillende ... Lees meer
Wie is ook opgelicht door scooterrijbewijs.nl? Bedrijf reageert niet...
Mijn zoon wilde binnen enkele weken zijn scooter rijbewijs halen. Deed navraag bij het bedrijf over de beloftes op de site. Na aanmelding bleek dat er maanden tussen theorie en praktijk examen gaan zitten. Hij zou moeten bijbetalen, maar dan nog lukt het niet binnen zijn planning. Hij vroeg hen alles te annuleren en zijn geld terug te storten. De servicedesk medewerker gaf echter geen antwoord op ... Lees meer
Populair in Voeding & Gezondheid
ALDI Duurdere Notenmelange
April dit jaar(2018) kocht ik 2 exact dezelfde nootjes. De kassa sloeg 2 verschillende prijzen aan. Waarom? Andere barcode. En nu is hij nog duurder en proef je flouwe noten bijna zonder zout terwijl de wikkel nog uniek is.
Wie heeft hier nog meer ervaring mee?
Lees meer
Motion Free
Iemand bekend met motion free? Zou o.a. moeten helpen bij rugpijn en gezwollen benen. Iemand beken met dit "Wonder middel?" Lees meer
Mag dit in de oven
schaal van arcopal Lees meer