Onderstaande vraag heb ik op 4/6 en 15/6 aan de VWA (Voedsel en Waren Autoriteit) gesteld. Zij geven hier helaas geen antwoord op. Misschien dat iemand hier er inhoudelijk iets van weet. Bedankt alvast
k heb een vraag over hygieneregels/wetten bij/voor supermarkten en met name de vers vlees/beleg afdeling.
Het valt me op dat ze in ieder geval bij de Jumbo supermarkten bijvoorbeeld bij het snijden van beleg letterlijk elk plakje met de blote hand beetpakken en neerleggen. Vervolgens gaan ze in kastjes, wrijven onder de neus enfin ze doen van alles met de blote handen om daarna weer verder te gaan met beleg snijden.
Persoonlijk vind ik dit niet echt hygienisch en koop daar dan ook geen beleg meer.
Ik heb lang in Spanje gewoond en ben dan ook gewend dat de medewerkers daar als ze met vlees/beleg/fruit aan de gang gaan (na handen wassen) van die dunne handschoentjes aantrekken en als ze klaar zijn deze weggooien en verder gaan met andere werkzaamheden.
Ik veronderstel dat het daar wettelijk geregeld is en vraag me natuurlijk af waarom dat in Nederland niet zo is.
Het vreemde is wel dat in de hygienecursus op Supermarkt.nl wel gezegd wordt dat ze verse waren zo min mogelijk met de handen moeten aanraken maar de praktijk is dus heel anders.
Ik hoop dat u mij kunt zeggen of er wettelijke regels voor zijn in Nederland, indien nee, waarom niet en zo ja, waarom niemand zich hier er aan houdt?
Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.
VWA hoort hier op toe te zien. Site voedsel en waren authoriteit: klik
U kunt hier ook melden ( rechts op de site)
De VWA noemt de situatie ‘zorgelijk’ maar beaamt dat de hudige situatie niet direct alarmerend is voor de consument. “Van de twintig procent die zich niet aan de regels houdt, is er maar een heel klein deel dat echt onverantwoord werkt”, vertelt Jan van Kooij, plaatsvervangend hoofdinspecteur levens- en genotmiddelen van de VWA. bron: klik hier wordt er ook over van gedachten gewisseld.
Zelfde verhaal dus maar hoe zit het met wetten??? dat is mijn vraag
vladja schreef op woensdag 20 jun 2012, 18:39: Eet je dan ook niet meer buiten de deur? Wel eens in diverse keukens, broodjeswinkel, cafetaria etc. gekeken?
Ja ik zoals ik zei heb ik ze al 2 keer mijn vraag gesteld, helaas geen reactie, zou toch een simpel antwoord voor hen moeten zijn.
tdehond schreef op woensdag 20 jun 2012, 18:13: VWA hoort hier op toe te zien. Site voedsel en waren authoriteit: klik
U kunt hier ook melden ( rechts op de site)
De VWA noemt de situatie ‘zorgelijk’ maar beaamt dat de hudige situatie niet direct alarmerend is voor de consument. “Van de twintig procent die zich niet aan de regels houdt, is er maar een heel klein deel dat echt onverantwoord werkt”, vertelt Jan van Kooij, plaatsvervangend hoofdinspecteur levens- en genotmiddelen van de VWA. bron: klik hier wordt er ook over van gedachten gewisseld.
klik hier Warenwetbesluit hygiëne van levensmiddelen
lanzenk schreef op woensdag 20 jun 2012, 19:51: Zelfde verhaal dus maar hoe zit het met wetten??? dat is mijn vraag
vladja schreef op woensdag 20 jun 2012, 18:39: Eet je dan ook niet meer buiten de deur? Wel eens in diverse keukens, broodjeswinkel, cafetaria etc. gekeken?
Ha ha ha dank je wel dat had ik al gevonden en doorgelopen maar ik zoek echt een simpele uitwerking hiervan die rechtstreeks op mijn vraag betrekking heeft., daar hebben we eigenlijk VWA hoor.
tdehond schreef op woensdag 20 jun 2012, 20:03: klik hier Warenwetbesluit hygiëne van levensmiddelen
lanzenk schreef op woensdag 20 jun 2012, 19:51: Zelfde verhaal dus maar hoe zit het met wetten??? dat is mijn vraag
vladja schreef op woensdag 20 jun 2012, 18:39: Eet je dan ook niet meer buiten de deur? Wel eens in diverse keukens, broodjeswinkel, cafetaria etc. gekeken?
lanzenk schreef op woensdag 20 jun 2012, 20:17: Ha ha ha dank je wel dat had ik al gevonden en doorgelopen maar ik zoek echt een simpele uitwerking hiervan die rechtstreeks op mijn vraag betrekking heeft., daar hebben we eigenlijk VWA hoor.
Helaas doet de VWA niet zoveel en controleert ook veel te weinig! Ooit wel eens de Smaak Politie gezien op SBS6, dan kun je ook zien hoe smerig het is gesteld in Nederland!
Ik zie regelmatig dubbele reacties staan, al dan niet met toevoeging. U maakt zich dus onnodig druk IMHO. Ik ben bang dat als t.s. de inhoud:) van deze code zou willen lezen, hier ook voor moet betalen. Als deze al door t.s. is aan te vragen.
edrick3 schreef op woensdag 20 jun 2012, 20:57: @tdehond,
Had ik om 18.17 uur al aangegeven. Je kunt echter nergens de INHOUD van deze code vinden, omdat je (= de aangesloten bedrijven) hiervoor moet betalen.
Ik heb lang in Spanje gewoond en ben dan ook gewend dat de medewerkers daar als ze met vlees/beleg/fruit aan de gang gaan (na handen wassen) van die dunne handschoentjes aantrekken en als ze klaar zijn deze weggooien en verder gaan met andere werkzaamheden.
In ieder geval goed voor de afvalberg. Maar zijn er in Spanje ook aantoonbaar minder ziektes en sterfgevallen?
Geen idee maar daar gaat het me ook niet om, het gaat me hygiene en de kans om een vervelende bacterie/virus via vers voedsel is nu eenmaal heel erg groot. Waarom zou hygiene daar beter geregeld zijn dan hier?
jorisw schreef op donderdag 21 jun 2012, 08:47:
lanzenk schreef op woensdag 20 jun 2012, 18:04:
Ik heb lang in Spanje gewoond en ben dan ook gewend dat de medewerkers daar als ze met vlees/beleg/fruit aan de gang gaan (na handen wassen) van die dunne handschoentjes aantrekken en als ze klaar zijn deze weggooien en verder gaan met andere werkzaamheden.
In ieder geval goed voor de afvalberg. Maar zijn er in Spanje ook aantoonbaar minder ziektes en sterfgevallen?
Goed punt. Als een medewerker drager is van een bacterie kan deze het door hem aangeraakte voedsel besmetten.
Risicoproducten Salmonella heeft via diverse levensmiddelen voor ziektegevallen gezorgd. Meestal gaat het om kruisbesmetting, hygiëne- of productiefouten die bijna nooit ( ?) voorkomen. De afgelopen jaren zijn bijvoorbeeld met salmonella besmette pannenkoeken, Turks broodbeleg, havermoutpap, chocolade en toetjes in de winkel terechtgekomen. Als een salmonellabesmetting ontdekt wordt, worden producten met salmonella direct uit de winkel gehaald. bron: klik
lanzenk schreef op donderdag 21 jun 2012, 09:32: Geen idee maar daar gaat het me ook niet om, het gaat me hygiene en de kans om een vervelende bacterie/virus via vers voedsel is nu eenmaal heel erg groot. Waarom zou hygiene daar beter geregeld zijn dan hier?
Weet ik niet maar je neus vegen, je haren glad strijken, aan allerlei kastjes zitten en zoals we weten wassen de meeste Nederlanders hun handne niet eens na toiletgebruik, enfin tal van mogelijkheden
Ja soms geven de "experst""handige"informatie maar serieus soms doen ze het echt, daarom lees ik dit meestal toch wel.
Doorgaan met bestoken met mails, ach ik maak mijn eigen keuze wel qua winkels.
winterman schreef op donderdag 21 jun 2012, 11:31:
lanzenk schreef op donderdag 21 jun 2012, 09:32: Waarom zou hygiene daar beter geregeld zijn dan hier?
Is dat wel zo? Ik heb ze toch ook in Spanje rare dingen zien doen.
Misschien komt het ook wel door de "andere werkzaamheden". Iemand die hier bij de vleeswaren staat gaat niet de vloer schrobben.
Het is slordig van de VWA dat ze je geen antwoord geven, maar wel weer sterk gezien van de "experts" hier dat je contact met ze op kan nemen.
Ik zou ze blijven bestoken met emails tot je een antwoord krijgt.
lanzenk schreef op donderdag 21 jun 2012, 11:51: Doorgaan met bestoken met mails, ach ik maak mijn eigen keuze wel qua winkels.
Dat kan ook. Houd er dan wel rekening mee, dat dat winkelmandje of karretje dat je pakt, of die deurknop die je vast pakt net is aangeraakt door iemand die naar het toilet is geweest, daarna in zijn neus heeft gepeuterd en zijn handen niet gewassen heeft.
Klopt natuurlijk maar dat is weer een ander verhaal. Daartegen kun je je handen wassen net als zoveel andere zaken. Het leek me zinvol om het bij 1 onderwerp te houden.
winterman schreef op donderdag 21 jun 2012, 11:56:
lanzenk schreef op donderdag 21 jun 2012, 11:51: Doorgaan met bestoken met mails, ach ik maak mijn eigen keuze wel qua winkels.
Dat kan ook. Houd er dan wel rekening mee, dat dat winkelmandje of karretje dat je pakt, of die deurknop die je vast pakt net is aangeraakt door iemand die naar het toilet is geweest, daarna in zijn neus heeft gepeuterd en zijn handen niet gewassen heeft.
lanzenk schreef op donderdag 21 jun 2012, 12:10: Klopt natuurlijk maar dat is weer een ander verhaal. Daartegen kun je je handen wassen net als zoveel andere zaken. Het leek me zinvol om het bij 1 onderwerp te houden.]
Dan moet die belegsnijder die eerst zijn handen heeft gewassen ook geen probleem zijn.
Je hebt wel een punt dat je daar hygiene mag verwachten, maar eigenlijk is dat alleen om dat het directe gezichtsveld is. Wat denk jij dat er in de keuken van een restaurant met vers voedsel gebeurt?
Zeg winterman, weer een andere zaak. ha ha ha Ja we kunnen alles en iedereen wantrouwen. Dat is soms ook wel het beste.
Ik leg overigens uit dat die "belegsnijder" van alles tussendoor doet hoor.
Zullen we het hierbij laten?
Bedankt
winterman schreef op donderdag 21 jun 2012, 12:41:
lanzenk schreef op donderdag 21 jun 2012, 12:10: Klopt natuurlijk maar dat is weer een ander verhaal. Daartegen kun je je handen wassen net als zoveel andere zaken. Het leek me zinvol om het bij 1 onderwerp te houden.]
Dan moet die belegsnijder die eerst zijn handen heeft gewassen ook geen probleem zijn.
Je hebt wel een punt dat je daar hygiene mag verwachten, maar eigenlijk is dat alleen om dat het directe gezichtsveld is. Wat denk jij dat er in de keuken van een restaurant met vers voedsel gebeurt?
1. deze vraag heb je vorig jaar al gesteld 2. handschoentjes zijn niet steriel dus kun je ook niet zien of ze hygienisch zijn. 3 bij onze AH zie ik de meisjes altijd hun handen wassen. 4 beetje muggenzifterij
Vanavond wilde ik een hotel boeken op Ameland, één overnachting op 28 juni. Mij werd een prijs geboden van €116,50 (dit lijkt overigens een aanbieding te zijn omdat een prijs van €176,50 is doorgehaald). Als ik de boeking wil afronden is de totaal prijs ineens €191,50 geworden zonder dat wordt uitgelegd waar de verhoging van €75 vandaan komt. Kan dit zomaar? Dit is misleidend. Ver
...
Lees meer
Onlangs heb ik iets besteld bij albert heijn. Het ging om een voorraad bier voor een festival. De totale prijs was €294,30. Dit bedrag heb ik geaccepteerd.
toen kwamen er nog bezorg kosten bij(logisch natuurlijk) deze bezorgkosten waren €5,70, wat het totaal bracht op €300,-
Na bevestiging stond er in de app dat het te betalen bedrag bij bezorging €300,- was. En dat bleef er
...
Lees meer
Ik sjouw al dagen mijn lege flessen van de ene naar de andere supermarkt.....
Zou het kunnen ,dat de supermarkten te veel lege blikjes en plastic flessen krijgen aangeboden en dat zij express de automaten uitzetten omdat ze anders verlies erop lijden?
Kortom : Kunnen de lege flessen automaten de toestroom niet aan?
Lees meer
Op Facebook verschijnt regelmatig een advertentie van Dresslily.com met aanbiedingen van belachelijk goedkope shirts, tops enz. Ik heb een aantal artikelen besteld en mijn argwaan ontstond toen ik via de mail de mededeling kreeg: hassan@gmail.com heeft uw betaling ontvangen. Het duurde weken voordat ik bericht kreeg dat DHL pakketje zou bezorgen MAAR dat ik nog wel even BTW en invoerrechten moest
...
Lees meer
Wolfgang Tools, welke producten aanbiedt via bol.com en dagaanbieding sites zoals koopjedeal liegt dat het barst. Het dochterbedrijf van Mascot-online, wat ook niet fris is claimt professionele producten aan te bieden van Duitse makelaardij.
De producten zijn niet professioneel (kun je natuurlijk over twisten) maar ZEKER NIET van Duitse makelaardij. Het gaat hier om Chinese pr
...
Lees meer