Ha
door Hannes63 Nov 13, 2021 om 12:08
Winkels & webshops

ID Kaart wie wel wie niet gemachtigd om te zien

Hallo beste Mensen,
Vanmorgen heb ik bij de plaatselijke Bruna een pakje voor mijn vrouw opgehaald. Deze was verstuurd door Bol. Ik hoefde mijn ID kaart niet te tonen. Vreemd. Bij de meesten moet je nml. wel je ID kaart tonen. Heb er wel eens een meningsverschil over gehad, dat ik deze aan hun niet hoeft te tonen. Alleen overheid instanties, zoals Politie diensten, Boa's en ander overheids personeel (Boswachters) mogen het vragen.
Beste Kassa, misschien kunnen jullie dit item eens oppikken en wie heeft er "gelijk" . De bruna vestigingen (En anderen) of ik.

9239 13 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

sjjoppy
door sjjoppy - Nov 13, 2021 om 12:23
7189 Antwoorden / 3 Vragen
5

Maar u hebt toch wel een afhaalbewijs laten zien?
Dat moet m.i. voldoende zijn.
U bent hier op een forum, als u wilt dat er aandacht aan wordt besteed kunt u met Kassa contact opnemen.

https://www.bnnvara.nl/kassa/over

va
door vanlotjegetikt - Nov 13, 2021 om 13:09
809 Antwoorden / Vragen
0

Ervaar dat niet iedereen om een ID vraagt tenzij de verzender dit duidelijk communiceert bij aanbieden van het poststuk.

sw
door swat1500 - Nov 13, 2021 om 13:09
3779 Antwoorden / 0 Vragen
6

Nee, u bent niet verplicht uw id te tonen bij de Bruna of elders. Echter als het pakketje zodanig is verzonden dat het alleen aan de geadresseerde afgeleverd mag worden of als de verzender wil laten vastleggen aan wie het pakketje is afgegeven dan ontkomt u er niet aan. Als u geen id wil tonen hoeft men het pakje ook niet af te geven en gaat het retour afzender.

heremietkreeft
door heremietkreeft - Nov 13, 2021 om 13:24
16849 Antwoorden / 202 Vragen
2

Als men er om vraagt voor het afhalen van een pakket dient u dat wel degelijk te tonen omdat men anders niet kan bewijzen dat het afhalen ook regulier was en er niet aan een verkeerde persoon en dus ten onrechte is afgegeven. Dat geldt net zo als bij het in ontvangst nemen van een aangetekende brief. Bij bijv. een rijbewijs uitsluitend de voorzijde en niet de achterzijde waar die code op staat.

Waar u dit naar mijn mening mee verward is dat u niet uw isbn code behoeft te tonen. Dat mag men niet vragen omdat dat is voorbehouden aan degenen die daavoor geuatoriseerd zijn zoals bankinstellingen.

Zie o.a. deze info Als je geen geldig legitimatiebewijs kunt tonen, overhandigt de bezorger het pakket niet. We brengen het dan naar een PostNL-punt in de buurt. Hier kun je de zending binnen 1 week afhalen, daarna gaat het terug naar de afzender. Vergeet bij het afhalen niet om een geldig legitimatiebewijs mee te nemen.

il
door iljaha Nov 15, 2021 om 11:59
179 Antwoorden / 3 Vragen

Ha ha, isbn? Dat is de boekencode. U bedoelt waarschijnlijk bsn (burger service nummer). En trouwens, iedereen mag alles vragen, je hoeft alleen niet overal in mee te gaan.

mahadma
door mahadma - Nov 13, 2021 om 15:03
11541 Antwoorden / 51 Vragen
0

Zeker niet iedereen mag een id vragen. Voor het afhalen van een bol pakje kan ik met mijn id, de naam van mijn partner en het huisnummer vaak het pakje meekrijgen. Vaak is er wel sprake van persoon bekend. Boa's, politiediensten, boswachters mogen het alleen vragen in geval van overtreding/bekeuring. Nederland is geen "stop and ID state" zoals sommigen wel denken. Zelfs met de qr code controle mag een "schaap" van 15 of 16 je code controleert NIET je id vragen bij wet. (g**gle zegt: klik hier  en klik hier ook!) 

sw
door swat1500 Nov 13, 2021 om 19:07
3779 Antwoorden / 0 Vragen

Politie en Boa's mogen inzage vorderen in het ID bewijs als dat nodig is voor de uitvoering van de politietaak, dus niet alleen als er sprake is van het constateren van een overtreding. De politietaak is breder dan alleen het constateren en bekeuren van overtredingen.

mahadma
door mahadma Nov 13, 2021 om 21:19
11541 Antwoorden / 51 Vragen

Swat1500, maar nog steeds is NL geen stop and ID land voor ieder mens.

panter22
door panter22 - Nov 13, 2021 om 15:26
6599 Antwoorden / Vragen
1

Wat maakt het uit. Je hebt een bewijs dat je het pakje op kunt halen. Zit er een streepjescode op dat bewijs wat gescand wordt? 
Als dat zo is, dan krijg je een mailtje thuis dat het pakket opgehaald is. 
Voor sommige pakjes is een handtekening verplicht. In dat geval wordt wel een id gevraagd.
Ben je soms bang dat een vreemdeling jouw ophaalbewijs heeft?

gerbera
door gerbera - Nov 13, 2021 om 15:30
7364 Antwoorden / 14 Vragen
1

In feite moet men om een legitimatiebewijs vragen maar men gaat er van uit dat eenieder de ID kaart bij zich heeft en daar dan om vraagt. Echter wat zij niet mogen is gegevens van een ID kaart overnemen, dat is alleen toegestaan door o.a. de door u aangegeven  diensten. En als de Bruna u op uw "gekleurde" ogen gelooft kunnen ze daarmee in de problemen komen als een ander het pakket  ophaalt. Moet per 2 maanden vrij dure medicijn voor mijn wederhelft bij de ziekenhuisapotheek halen. Hiervoor heeft mijn wederhelft een verklaring moeten teken waarbij ik beide ID kaarten moest laten zien. Kan deze medicijnen nu alleen ophalen op vertoon van mijn ID kaart een ander ledgitimatiebewijs wordt niet geaccepteerd. Overigens ook Boswachters o.a. in dienst van Staatsbosbeheer zijn Boa.

rj
door rjw - Nov 13, 2021 om 16:04
3262 Antwoorden / 5 Vragen
3

Ik snap het bericht niet helemaal. Je krijgt een pakje zonder je te legitimeren en begint vervolgens een betoog dat alleen overheidsinstanties om een ID mogen vragen. Wat is nu het probleem?

Pharmacopolam Circumforaneum
door Pharmacopolam Circumforaneum - Nov 14, 2021 om 14:07
1389 Antwoorden / 10 Vragen
1

Post NL heeft andere rechten dan  DHL of DPD....

 

Maar afhaal bewijs of  legitimatie... mogen ze  wel vragen maar  of ze ook vervalsingen zien?

 

De afhaal balie met pubers?  Pasje of Boekje paspoort,  of rijbewijs en wat als je geen NL legitimatie hebt en wel hier woonde?
Ze zien iets en roepen Oke  als ze deze niet digitaal kunnen scannen.

mslingen
door mslingen - Nov 15, 2021 om 11:33
33 Antwoorden / 0 Vragen
0

Wet op de identificatieplicht.
Artikel 2

  • 97 
  •    
  •  
  •  
  •  

Een ieder die de leeftijd van veertien jaar heeft bereikt, is verplicht op de eerste vordering van een ambtenaar als bedoeld in artikel 8 van de Politiewet 2012 of artikel 6a van de Wet op de bijzondere opsporingsdiensten, een identiteitsbewijs als bedoeld in artikel 1 ter inzage aan te bieden. Deze verplichting geldt ook indien de vordering wordt gedaan door een toezichthouder.

Dus je bent aan de politieamtenaren en de buitengewoon opsporingsambtenaren desgevraagd verplicht je ID te tonen. Daarnaast mag iedereen er natuurlijk om vragen, maar ben je niet verplicht het te tonen. Het is logisch dat ze bij aflevering van een pakket e.d ze erom vragen, ze willen zeker weten dat ze aan de juiste het pakket afleveren. Bij niet tonen zou men kunnen beslissen het pakker niet aan je mee te geven.

mo
door mof - Nov 15, 2021 om 11:45
3619 Antwoorden / 3 Vragen
1

Ze mogen die wel vragen. Iedereen mag naar een ID vragen als er een noodzaak tot controle van identiteit bestaat. Bij afgifte van een postpakket bestaat die noodzaak. Maar ze mogen geen kopie maken. Het enige dat ze mogen noteren is het nummer van het ID bewijs. E.e.a. staat goed uitgelegd op de site van de Autoriteit Persoonsgegevens. Verder ook op de site van de rijksoverheid.

Autoriteit PErsoonsgegevens:
https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/identificatie/identiteitsbewijs

Rijksoverheid:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/identiteitsfraude/vraag-en-antwoord/ben-ik-verplicht-om-een-kopie-van-mijn-identiteitsbewijs-te-geven-aan-een-bedrijf

Seger
door Seger - Nov 15, 2021 om 11:54
1 Antwoorden / Vragen
0

Vaak staat erop een pakket de afkorting HVO (handtekening van ontvangs)dit wordt dan zo afgegeven klopt niet volgens.Wie tekent voor ontvangst?

Redacteur
door Redacteur - Nov 15, 2021 om 16:19
1054 Antwoorden / 62 Vragen
2

Hallo Hannes63,

Slechts enkele organisaties mogen wettelijk gezien daadwerkelijk een volledige kopie van je identiteitsbewijs maken. Het gaat om banken, notarissen, de overheid, casino's en zorgverleners, zoals de apotheek, de huisarts en de zorgverzekeraar. Je werkgever is op grond van de Wet op de Loonbelasting verplicht om bij indiensttreding een kopie van je identiteitsbewijs in de loonadministratie te bewaren.

We hebben in dit artikel uiteengezet wie om een legitimatiebewijs mag vragen.

Met vriendelijke groet,
Redactie Kassa

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

Wi
Wintertje0 - Apr 24, 2024 om 21:27
Geldzaken & recht

Zakelijk energiecontract consument

Mijn vader is opgebeld door een energieboer dat het huidige contract bijna afliep. Helaas is hij toegehapt op een aanbieding en heeft een nieuw contract afgesloten.

nu loopt echter het contract van mijn ouders nog twee jaar. Daarom hebben ze een mail gestuurd dat ze afzien van het contract volgens de wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Echter reageert de energieleverancier terug dat ze ... Lees meer

to
toets200 - Apr 27, 2024 om 15:11
Geldzaken & recht
kasper1961
kasper1961 - Apr 24, 2024 om 15:33
Voeding & gezondheid

Zero sugar jumbo

tot mijn verbazing zit er gewoon suiker in de frisdrank van jumbo sinas zero sugar en cola zero sugar,vreem want op de etiket staat groot ..zero sugar.. dn mag je er van uit gaan dat er geen suiker in zit,dus al dietijd als suikerpatient ben ik dus misleid..mag dit zomaar suiker in frisdrank terwijl er zero sugar op staat. Lees meer