tu
door turelaria Jan 21, 2011 om 14:59
Auto & vervoer

Opvouwbare scootmobiel

Hallo,
Ik heb om medische redenen een scootmobiel van 34 kg, zwaarder kan ik niet in de auto tillen, en die vormt de enige mogelijkheid om een winkel te bezoeken of een ziekenhuis. Wanneer ik de scootmobiel in elkaar zet, en op het parkeerterrein naar mijn bestemming rij, (hier geldt het wegen verkeersregelement) , moet ik volgens de verzekering een bromfietsplaatje hebben...?? max snelheid = 6km/u en ik val onder de voetgangers. Er zit geen verlichting op (standaard) en kan dat er ook niet op laten maken. Wanneer ik hiermee op het fietspad zou gaan rijden, vorm ik een direkt gevaar, ook voor mijn mede weggebruikers. Ik mag er ook niet mee over een markt, want dat is voetgangersgebied. Is er iemand die hier iets beter mee op de hoogte is of mij hierin kan raden? Mijn actie-radius is lopend ca 50 m. De scoot is bedoeld om boodschappen te doen in een grote winkel, en ook voor bezoek ziekenhuis of huisarts. De maat = 98cmx48cm (vloeroppervlak). Dank voor het meedenken...Hans

8580 5 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

mahadma
door mahadma - Jan 21, 2011 om 15:20
11569 Antwoorden / 51 Vragen
0

Tulelaria, of je scootmobiel (wat je omschrijft) een verzekering moet hebben, moet je bij de leverancier van het apparaat navragen. Die kan je het correcte antwoord geven. Groet, MG.

vladja
door vladja - Jan 21, 2011 om 19:46
8293 Antwoorden / 27 Vragen
0

Zodra je met een scootmobiel je eigen terrein verlaat (dus gebruikmakend/rijdend) , moet de scootmobiel verplicht verzekerd zijn tegen Wettelijke Aansprakelijkheid. Dus ook op een parkeerterrein, dat eigendom is van het ziekenhuis etc. Daarvoor worden door een hele hoop maatschappijen verzekeringen aangeboden. Google: scootmobiel+verzekering.

Voor de wettelijke regels : lees hier paragraaf 2....

Volgens het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) mogen bestuurders van een gehandicaptenvoertuig het trottoir, het voetpad, het fietspad, het fiets/bromfietspad of de rijbaan gebruiken met uitzondering van fietsstroken met doorgetrokken strepen (art. 7 en 10).
Ook in art.. 26, 32 (over de verlichting), 34, 35b, 49, 61 en 68 komt een gehandicaptenvoertuig ter sprake. Lees hier RVV....

Je mag dus met een gehandicaptenvoertuig rijden in een voetgangersgebied, tenzij een plaatselijke verordening het verbiedt. Ik kan mij niet voorstellen dat een dergelijk verbod is opgenomen in een plaatselijke verordening. Is dat wel zo, neem dan contact op met de Ombudsman, want de bepaling is discriminerend. Een ander verhaal is het bijv. het verbieden van aan de hand meevoeren van fietsen in voetgangersgebieden en markten. Dat komt vaak voor.

Artikel 5.18.43: Regeling voertuigen (zie link art. 26 RVV).

1. Gehandicaptenvoertuigen, uitgerust met een elektromotor en niet voorzien van een gesloten carrosserie, die bij nacht of bij dag indien het zicht ernstig wordt belemmerd, worden gebruikt, moeten zijn voorzien van:
a. twee lichten aan de voorzijde indien het voertuig is voorzien van twee voorwielen, dan wel één licht aan de voorzijde indien het voertuig is voorzien van één voorwiel;
b. twee achterlichten indien het voertuig is voorzien van twee achterwielen, dan wel één achterlicht indien het voertuig is voorzien van één achterwiel.

Er moet dus wel verlichting op aangebracht worden, anders mag je er niet mee rijden buiten op ander terrein dan eigen terrein. In gebouwen gelden de regels van de eigenaar/gebruiker van het gebouw.

Er is losse fietsverlichting (lampsetje) te koop, die werkt op batterijen. Mogelijk is er met behulp van bijv. klittenband of simpele andere bevestiging, mogelijk op deze losse lampjes na het uitvouwen van de scootmobiel te bevestigen. Via google zijn er diverse aanbieders on line te vinden, maar is gewoon ook te koop in de winkel.

Vladja


tu
door turelaria - Jan 21, 2011 om 19:51
4 Antwoorden / 1 Vragen
0

Mahadma, De leverancier zei me dat het niet nodig was, met de antwoorden van Vladja heb ik toch maar besloten zekerheid voor alles te doen.
Beide raadgevers, ....mijn dank!
Turelaria

vladja
door vladja - Jan 21, 2011 om 20:06
8293 Antwoorden / 27 Vragen
0

De wetgeving is duidelijk. Trouwens het financiële risico, dat je loopt, mocht je iemand omver rijden - jouw schuld - (en die is er slecht aan toe), is gigantisch. € 100.000.-- en meer is dan mogelijk. Denk maar aan:ziekenhuiskosten, revalidatie, inkomensverlies, smartegeld, blijvende (huishoudelijke), hulp, pensioenaanvulling, etc.

Dus een WA voor de scootmobiel en een AVP (aansprakelijkheidsver. partuculieren) voor jezelf, want je kan ook iemand omver lopen.

Vladja

ki
door kimrestez - Feb 2, 2011 om 12:18
1 Antwoorden / 0 Vragen
0

Turelaria de regels met betrekking tot de opvouwbare scootmobiel zijn enkel van belang wanneer je in het donker rijdt lees ik. Verder is het zo dat je een nummerplaatje van de verzekering krijgt. Ook is het zo dat je overal mag rijden, mits anders aangegeven.



Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

Iv
Ivone - May 18, 2024 om 19:07
Huishouden & energie

Hoeveel dopjes Formil Rood gebruiken per wasbeurt?

Het flacon Formil zegt voor 42 wasbeurten inhoud te hebben, maar hoeveel gebruik je per wasbeurt? Lees meer

wi
witteke - Mar 5, 2024 om 14:40
Voeding & gezondheid

Extreme tandarts angst

Deze keer eens niet een vraag waar ik zelf mee te maken heb,maar voor een buurvrouw,die nauwelijks kan lezen en schrijven,sorry

Ze heeft extreme tandarts angst,wat ook is vastgesteld
En ze heeft zich laten vertellen dat in bepaalde gevallen de narcose bij de tandarts in de basisverzekering zit

Voor ze dit doet,wil ik dit zeker weten voor haar
Wat ik vind is
... Lees meer

Iv
Ivone - May 18, 2024 om 19:04
Huishouden & energie

Hoeveel vloeibaar wasmiddel gebruiken dopjes

Hoeveel fijne was per dopje van het flacon te gebruiken? Lees meer