Eerste optie tot koop na overlijden
Mijn tante is recent overleden en nu beweert de zoon van de verzorgster van mijn tante, dat mijn tante aan hem "de eerste optie tot koop" van haar huis heeft verleend. Dit staat geschreven op een blaadje van een goed doel, niet in het handschrift van mijn tante en met verkeerde initialen.
Is dit een geldige koopoptie? Er is mij ook niet duidelijk of het gaat om "recht op eerste koop" of om een koopoptie.
In hoeverre is dit rechtsgeldig? Er staat hierover niks vermeld in het testament of in de koopakte van het huis.
Zijn de ergenamen gehouden aan deze afspraak?
Gelet op: Dit staat geschreven op een blaadje van een goed doel, niet in het handschrift van mijn tante en met verkeerde initialen. gaan bij mij alarmbellen rinkelen. Lijkt mij geen koopoptie die hout snijdt. Overleg met een handschriftdeskundige of notaris.
In hoeverre is dit rechtsgeldig? Er staat hierover niks vermeld in het testament of in de koopakte van het huis.
Zijn de ergenamen gehouden aan deze afspraak? Mijns inziens is dit geen plicht voor de erfgenamen. Tenzij meneer een lekkere TOPPRIJS wil betalen voor het huis.
Als de zoon van de verzorgster van uw tante dit beweerd, kan er maar 1 antwoord zijn: dan moet dit bij een notaris zijn vastgelegd. U schrijft dat het niet als voorwaarde in het testament staat. Dus is het ook niet rechtsgeldig.
Die zoon zou inderdaad een eerste optie tot koop kunnen krijgen..... echter dan wel voor de prijs die u (en eventueel de anderen in uw familie) bepalen.
Vooral tegenwoordig met die zeer hoge prijzen, zou ik dan gewoon het dubbele van de geschatte waarde vragen.
Dan kan die zoon dat huis kunnen kopen, als hij het dan nog wil.....
Ik wil er maar mee zeggen dat hij nergens recht op heeft en zou hij dan een zgn. eerste optie willen hebben, dan staat nergens vermeld voor welke prijs (neem ik aan).
En dan ook nog op een kladblaadje, met een verschil in schrijfwijze e.d.??
Daar trapt geen rechter in!
Oh ja.... u en de uwen bepalen de koopprijs en niet (!) een makelaar!!
Een makelaar wil zo snel mogelijk zijn courtage binnenhalen en heeft liever iets minder en sneller geld dan meer en (veel) later.
Wel zult u nog te maken krijgen met de (eventuele) hypotheekverstrekker, die mogelijk gaat eisen om het huis z.s.m. te verkopen, dan wel de (mogelijke) hypotheek z.s.m. af te lossen.
Vooral tegenwoordig met die zeer hoge prijzen, zou ik dan gewoon het dubbele van de geschatte waarde vragen.
Dan kan die zoon dat huis kunnen kopen, als hij het dan nog wil.....
----
Dubbele, ik zou zeggen 10voudige. Dit is de beste manier om van dit soort lui af te komen.
----------
Daarnaast verwacht ik dat als ze dit "doccument" als rechtsgeldig willen verklaren, ze wel meer dingen hebben gedaan zoals geld onderdrukken tijdens het boodschappen doen
100 euro aan boodschappen, maar de tante krijgt maar 75 euro aan boodschappen.
BV:
de verzorgster werkt al 5 jaar bij de tante
25 euro per maand wordt weggesluist
Dan kom je op een totaal bedrag uit van ruim 1500 euro.
Ja het is een klein bedrag. Maar dit is wel van TS hun tante gestolen
----------
Dit verhaal kan namelijk nog een flink staartje krijgen, waarbij de verzorgster en die zoon er het slechste af zijn.
En mogelijk ook nog schade vergoeding moeten betalen, voor mijn gegeven voorbeeld.
Is niet te bewijzen maar dat het zaakje stink wil ik wel geloven
Een koopoptie is het recht om iets te kopen voor een reeds afgesproken prijs of voorwaarde.
Staat er de handtekening van uw tante onder die tekst?
Staan er ook namen van getuigen op het papiertje, want wie zegt dat uw tante niet onder dwang getekend heeft.
Bel eens met uw vraag een notaris.
Nee, staat ook in wat TS schrijft, geen handtekening die van de tante is (nagemaakt wat ik er uit lees) en ook niet bekend bij de notaris. Dus heeft absoluut geen waarde.
Er is een testament. Dat gaat in dit geval héél waarschijnlijk boven alle andere documenten. Simpelweg omdat alléén het testament door de notaris is bekrachtigd. Het briefje heeft waarschijnlijk dus geen enkele waarde.
Maar leg voor de zekerheid de vraag neer bij de notaris.
Dat het briefje niet de juiste initialen heeft is natuurlijk sowieso een grote alarmbel dat het helemaal niet door uw tante is opgesteld en ondertekend. Het kan natuurlijk wel zijn dat het door iemand anders is opgesteld, maar dan nog: zou uw tante wanneer ze helder bij geest was een briefje ondertekenen waarop de initialen niet kloppen? Ik denk van niet. Iemand die nog helder van geest is erkent immers de "waarde" van de verklaring én van het belang dat er dan de juiste naam en/of initialen op staan. Ook bedenkt iemand die helder van geest is en die in het verleden al een testament heeft laten opstellen dat een dergelijke wens in het testament moet worden opgenomen. Het belang van een testament was immers bij uw tante bekend.
Mijn vermoeden is dan ook:
- ofwel is het briefje volledig vals, inclusief vervalste handtekening.
- ofwel is het briefje niet vals, maar opgesteld toen uw tante niet (meer) helder van geest was door bijvoorbeeld dementie en/of onder druk van de 'verzorger' en haar zoon ondertekend.
Het eerste is zeer zeker een misdrijf waar u aangifte van kunt doen.
Probeer via e-mail een kopie van het briefje op te vragen. Zeg dat u deze kopie nodig heeft om het aan de notaris voor te leggen. Bewaar alle communicatie met deze verzorger en zoon. Installeer eventueel een app op uw telefoon waarmee u gesprekken opneemt en kunt opslaan. Verzamel op deze manier bewijs dat de mensen proberen om de woning te bemachtigen zonder instemming van de wettige erfgenamen.
Gooi het in de verkoop en hij mag bieden. Als zijn bod bij de beste hoort dan kan hij gebruik maken van dat recht. En als iemand een beter bod doet geef je hem de kans om dat te verbeteren. Dan voldoe je gewoon netjes aan wat op papier staat. Er staat niet hij het huis zomaar kan kopen.
Bij de notaris staat niets op papier, schrijft de TS. Kortom: huis in de verkoop en iedereen mag bieden. En uiteraard is het hoogste bod het beste. Wie zou dit nu niet doen. De zoon van de verzorgster van de moeder blaast gewoon heel hoog van het torentje.
Als de zoon van mening is dat hij de eerste optie tot koop heeft bedongen wil dat nog niet zeggen dat de woning tegen een bepaalde prijs aan hem verkocht moet worden maar zodra de woning in de verkoop gaat als eerste te weten krijgt wat de verkoopprijs zal zijn en tegen die verkoopprijs de woning kan kopen. Rechtsgeldig is dat blaadje echter niet want behalve 'de eerste optie tot koop' staat er niets concreets in beschreven.
Met de verzorgster bedoel je de hulp van de thuiszorg? Die hebben een gedragscode en mogen geen giften aannemen, etc.
Dat doet ze zelf ook niet, maar hoe komt haar zoon in beeld?
Dan is de vraag waarom is de optie geschreven op een blaadje van een goed doel en niet op een normaal papier.
Bewijs dat de zoon niet later zelf een verklaring heeft gemaakt?
Vervolgens heeft dat blaadje rechtsgeldigheid? Kijk je naar de website van plusonline.nl, dan zou dat kunnen.
https://www.plusonline.nl/codicil
En eerste optie tot koop lijkt mij in dit verband het eerste recht om het huis te kopen.
Als dit zo is, dan kun je niet zomaar een enorme prijs vragen, maar zal het huis getaxeerd moeten worden en de verkoopwaarde moeten worden vastgesteld.
Om een hoop gedoe te voorkomen, zou ik een afspraak maken met een notaris en op schrijft laten zetten wat de rechten en plichten zijn. Een afschrift aan de zoon sturen.
Het kan gaan om een zoon die alles precies heeft uitgekiend. Als dat het geval is, kan er een rechzaak volgen als je zomaar wat gaat doen.
Een notaris kost een paar honderd euro, maar valt in het niet bij de erfenis van een huis.
@d.keijner,
Mensen wringen zich momenteel in vreemde bochten om een woning te bemachtigen.
Of het betreffende briefje (datum ontbreekt vast) nu wel of niet rechtsgeldig is is eigenlijk niet van belang.
Volgens het briefje zou "de zoon van" als eerste een bod op de woning mogen uitbrengen en dat is het dan en zeker niet meer dan dat. Hij verwerft hiermee geen enkel recht op de aankoop van de woning.
Als de familie de woning via een verkoopmakelaar gaat verkopen, dan zou deze persoon bij de makelaar als eerste een bod
op de woning mogen/kunnen uitbrengen. Vervolgens zijn alle gegadigden voor de woning aan de beurt om hun bieding te doen en "de zoon van" kan meegaan in het biedspel tot het hoogste bod is gedaan en de hoogste bieder de woning verwerft.
Als "de zoon van" het hoogste bod uitbrengt is hij de nieuwe eigenaar en kan of wil hij niet mee in de biedingen, dan vist hij spreekwoordelijk 'achter het net' en daarmee is de kous dan afgedaan.
Eigenlijk geen probleem, gun hem het uitbrengen van het eerste bod en het eigenlijk niet bestane probleem is daarmee opgelost.
Primair: de voorwaarden als vastgelegd in het testament zijn de enige voorwaarden waaran de executeur resp. de erfgenamen zich aan te hoden hebben. Niet de meldingeen 'melding'; zoals u aangeeft.
Op zich: een eerste optie is prima maar het zijn dan toch de erfgenamen die bepalen aan wie en tegen welke prijs de woning wordt verkocht.
Een optie is geen recht op koop. Zie o.a. deze info: https://keizersadvocaten.nl/nl/blog/eerste-recht-van-koop-of-koopoptie-hoe-zit-het-precies
Hoe dan ook geldt hier (ook) m.i. dat er geen sprake is van een officiële akte (gepasseerd door een notaris) en dat hoe dan ook ook de prijs ontbreekt die dan betaald zou moeten worden.
Nog sterker gezegd, het komt mij over als een poging tot frauduleus handelen en in die zin kunt u zelf overwegen om er nadere aandacht aan te besteden en een notaris te benaderen en zelfs eventueel aangifte te doen. Het meest simpele is negeren maar wel nadere aktie nemen indien deze beweerder 'lastig' gaat doen.
Nieuw op Vraag & Beantwoord
Houtworm in TV meubel
Begin dit jaar via een officiële mango houten winkel een tv meubel gekocht van mango hout. Echter merkte ik op dat er elke keer "zaagsel" lag in de binnenkant van het meubel. Eerst niets achter gezocht maar nu ik ook gaatjes opmerkte ben ik er achter gekomen dat er houtworm in het meubel zit. Ik heb met het betreffende bedrijf contact gezocht hierover en zij kwamen met de volgende oplossing - ... Lees meer
Afpo/Feroli WTW/CV Optifor 3.0 zorgt voor tochtoverlast
Ik woon in een appartement met een CV van Feroli dit gekoppeld is aan een WarmteTerugWin unit die de woning ventileert. Om precies 19.00 uur start het ventileren op niveau storm. Je voelt een koude luchtstroom. Dit stop om 23.00uur. De instalateur kan niets vinden. Maar die komt ook niet op het tijdstip dat het gebeurt. Volgens de instalateur zit er geen klok in de WTW en ook buiten de appartement ... Lees meer
Retourtermijn bij C&A webshop minder dan 28 dagen
C&A adverteert op haar website met een retourtermijn van 28 dagen. Op zich prima, vergelijkbaar met het europese herroepingsrecht - je moet bij een online bestelling binnen 14 dagen na ontvangst schriftelijk melden dat je iets retourneert en hebt dan nog 14 dagen het product te retourneren. Bij elkaar 28 dagen.
C&A hanteert niet 14 dagen voor de herroeping + 14 dagen voor verze
...
Lees meer
Populair in Geldzaken & Recht
Wie is aansprakelijk voor doodbijten hond
Vorige week is het hondje van mijn zus in een paar minuten doodgebeten door een pitbull Die pitbull was ontsnapt uit de tuin van een buurman wiens dochtertje de poort open had laten staan. Mijn zus heeft de buurman aansprakelijk gesteld en 400 euro verlangd om een nieuwe hond te kunnen kopen (haar hondje was nog maar net een jaar oud). Nu wil het geval dat de buurman niet de eigenaar is van de ... Lees meer
Mag mijn huurbaas de woning incl mijn inboedel fotograferen bij het verkopen van de woning?
Mijn huurbaas heeft kenbbaar gemaakt de woning waar ik met mijn vriendin 3 jaar woon, te willen verkopen.
Nu wil ze ook foto's komen maken voor op internet, terwijl er al oude foto's zijn van toen hun hier nog woonde.
Deze woning heeft toen namelijk al eens te koop gestaan.
Ik vroeg mij af of dit zomaar mag en wat mijn rechten zijn. Zelf heb ik dit liever niet ivm privacy.
...
Lees meer
Gesjoemeld met mijn uren
Hallo allemaal,
Ook ik heb een vraag die ik graag wil stellen.
Afgelopen 2 en half jaar ben ik dienst geweest bij een groot bedrijf in de detailhandel. Nu ben ik de afhelopen maand helaas in de ziektewet beland en heb ik besloten om afscheid te nemen en ergens anders te gaan werken. Nu heb ik mijn laatste loonstrook ontvangen waar op staat dat ik in mijn ziektewet verlof uren heb staan e
...
Lees meer