ra
door radenmaar Jan 10, 2009 om 23:54
Geldzaken & recht

Mag en kan dat zomaar??

Hallo


Mijn zoon heeft met zijn auto in mei vorig jaar een aanrijding gehad met fietser.Ze reden op een onverlichte dijk en jongeman reed zonder licht met flink drank op tegemoed en op zijn auto.Mijn zoon heeft direct de politie gebeld en de GGD beiden kwamen direct.Jongeman had hersenletsel maar is nu gelukkig weer helemaal oke.De auto reed 45km en mijn zoon heeft getracht de fietser te ontwijken.Helaas reed de fietser rechts op zijn auto.In de bus van de politie gelijk een blaastest gedaan die negatief was.Gegevens uitgewisseld en niet meer bij zijn auto geweest.Hij is thuisgebracht en voelde zich behoorlijk rot.Zijn auto is na onderzoek versleept naar een bedrijf waar hij 7 maanden heeft gestaan.Daar is hij nog naartoe geweest en is met harde hand verwijderd van het terrein.Hij zou op de hoogte gehouden worden wat en hoe er verder gehandeld zou worden.Niets heeft de politie laten horen.Dus hij belde iedere 3 weken hoe het nu met de zaak stond.Dan iedere keer hetzelfde antwoord we zijn er nog mee bezig.Na 4 maanden de ombudsman ingeschakeld na een gesprek had hij beloofd er verder achterheen te gaan.Niets meer gehoord.Na iedere keer weer bellen naar de politie niets wijzer geworden.Uiteindelijk heeft een agent zijn eigendommen uit de auto gehaald en 2 foto's gemaakt, dus hij kon toen zien wat de schade was.Toen een bericht naar de off.van Justitie  met de vraag wanneer krijg ik mijn auto terug ,waarop geen reactie kwam. Nu kwam hij toevallig 3 januari er achter via de RVD. dat zijn auto op 9-12-2008 is overgeschreven van kenteken.Direct naar het politie bureau gegaan maar die konden hem niets vertellen. Op maandag 5 Jan.direct de politie gebeld en zijn verhaal gedaan.De agente die hij al vaker had gesproken zei dat dit niet kon, omdat hijzelf zijn kenteken delen 1-2-3- heeft .Zij heeft kunnen stopzetten dat zijn auto bij een openbare verkoop door Domeinen in Soesterberg verkocht zou worden.Nu heeft hij papieren gekregen en moet hem vóór zaterdag 17 januari ophalen in Soesterberg.Hij weet niet eens of hij wel wil rijden na zoveel maanden stilgestaan te hebben.Er is helemaal nooit iets bij de rechtbank geweest dus wet niet eens of hij wel aansprakelijk is gesteld.Hij heeft onkosten moeten maken met regelmatig autohuur om op zijn werk te komen openbaar vervoer is daar niet aanwezig.De kosten die hij heeft gemaakt en nog moet maken voor wie zijn rekening zijn die?? Hij is wel verzekerd maar alleen WA.De verzekering en wegenbelasting zijn al die tijd niet gestopt.De auto was in april 2008 net gekeurd dus dat is een heel jaar voor niets geweest.Graag willen we weten hoe hij dit moet verhalen en op wie??


Graag een serieus antwoord waar we wat aan hebben.


Vast bedankt met vriendelijke groet zijn moeder.

1811 18 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

ve
door verwijderd - Jan 11, 2009 om 02:03
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Blijkbaar kan dit zomaar. Of het mag weet ik niet. Wat ik wel weet dat hoe "dronken" deze fietser ook mag zijn hij wettelijk beschermd is boven deze automobilist, je zoon. Hij mag de fietser nooit aanrijden!! volgens de wet.


Ik vermoed dat er meer aan de hand is en u niet volledig de waarheid spreekt. Echter als ik het mis heb zou ik juridische hulp zoeken en zo mijn gelijk halen, want dan kunt u alle kosten verhalen op  de betrokken instanties.Al naar gelang mijn antwoord  geloof ik uw oprechtheid van uw verhaal steeds meer, want niemand gelooft dat onze overheid zo slordig is. Zo zeggen doorvechten.  

ve
door verwijderd - Jan 11, 2009 om 02:31
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Voorgaande reactie is niet helemaal juist. De fietser wordt als zwakkere verkeersdeelnemer in principe beschermd tenzij deze door grove schuld aangereden wordt. In kennelijke staat van dronkenschap deelnemen aan het verkeer (geldt ook de fietser) en dan ook nog eens zonder verlichting voerend valt in mijn woordenlijst onder grove schuld.

Wat hier is voorgevallen kan niet door de beugel en ik begrijp niet goed waarom de Ombudsman hier niet op terugkomt. Dat is nou precies waar we die hele Ombudsman voor hebben: hulp bij problemen met de overheid.

Neem ook dit mee:

ANWB - Verkeer - Wie is aansprakelijk?




ve
door verwijderd - Jan 11, 2009 om 10:39
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Dag radenmaar,


In principe kun je (uitgaande van jouw informatie die je hier geeft)alle schade/kosten verhalen op de verzekeraar van de fietser of de fietser zelf (als die niet verzekerd is). Ik schat wel in dat je een goede advokaat of rechtsbijstandverzekeraar nodig hebt in onderhavig geval.


Sukses en vriendelijke groet, Read.

ve
door verwijderd - Jan 11, 2009 om 11:17
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

er klopt in het hele verhaal iets niet. een auto word pas door de domeinen verkocht en aan hun over gedragen na een inbeslag name. een paar vragen waar u bij de politie antwoord moet krijgen  waar is de verklaring waarin uw zoon afstand heeft getekend voor de auto?.  waarom is de auto nooit aan de rechtmatige eigenaar terug gegeven?.  waarom bij de berger weggestuurd en wie heeft de berger opdracht gegeven om de auto noor de domeinen te transporteren? en zo heb ik er nog wel een paar want het verhaal kan zo nooit gegaan zijn  als het wel zo is zou ik eerst naar een rechts winkel gaan. maar alles moet boven tafel komen

ve
door verwijderd - Jan 11, 2009 om 11:24
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

allereerst bedankt voor de reactie.Het verhaal zoals boven is echt precies zo gegaan.Mijn zoon heeft NOOIT afstand gedaan van zijn auto.Hij heeft nooit iets getekend dus daar wist hij niets van.We kunnen alleen maar gissen dat de politie opdracht heeft gegeven buiten hem om.Het heeft natuurlijk geen nut om een verhaal voor de helft te schrijven, want dan hoeft men ook niet te antwoorden. Het is daarom zo vreems dat niet een persoon van de politie hier antwoord op geeft.Zelfs de agente die nu de verkoop heeft kunnen stoppen had hier nog nooit van gehoord.Ik zeg dat de zaak rammelt aan alle kanten maar dan van de kant van de politie.Daarom vraag je de mening van mensen die je misschien op weg kunnen helpen.Hij is naar het loket van rechtsbijstand geweest maar dat vrouwtje wat daar zat moest alles opzoeken in het wetboek.Dus ook die gaf geen bevredigend antwoord.De onbudsman zal zeker morgen weer gebeld worden, na een brief die al is gestuurd met een klacht.Nu is het alleen de vraag wie kan er voor al deze kosten opdraaien.Hij Niet in iedergeval.Hij is al erg blij dat zijn auto weer terug komt.Maar we zijn er zeker nog niet mee klaar.Ik geloof dat dit wel geloofwaardig overkomt.


Gr Radenmaar

ve
door verwijderd - Jan 11, 2009 om 11:31
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Bedankt voor het antwoord.


Zoalsdebewering dat hier niet de waarheid is gesproken doet mij alleen maar vermoeden dat het ongeloofwaardig overkomt.Maar het is werkelijk zo gegaan zoals ik heb geschreven.Natuurlijk hebben we weer contact gezocht via de mail met de onbudsman maar tot nu toe nog geen reactie.IK raadmijn zoon ook aan om morgen te bellen.Hij heeft nooit een handtekening ergens onder gezet om afstand te doen.Anders ga je toch niet om de zoveel weken opbellen.Dat zou wel erg dom zijn.Maar de tip van de ANWB gaan we zeker meenemen in ons recht halen.


Mocht het zijn als we ergens succes mee hebben zal ik het zeker laten weten.Dit is ook een waarschuwing voor andere mensen die misschien in het zelfde schuit je zitten.


Vast bedankt en ik blijf vechten om recht te halen.De Politie kan toch niet zo blijven rommelen??

ve
door verwijderd - Jan 11, 2009 om 16:54
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Op grond van onderstaand artikel in de Wegenverkeerswet valt er hooguit 50% vergoeding te halen bij de fietser, dus beslist geen 100%. Om de 50% te kunnen verhalen is bijna een onmogelijke zaak.

ve
door verwijderd - Jan 11, 2009 om 16:55
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Art. 185 WVW luidt:


1. Indien een motorrijtuig waarmee op de weg wordt gereden, betrokken is bij een verkeersongeval waardoor schade wordt toegebracht aan, niet door dat motorrijtuig vervoerde, personen of zaken, is de eigenaar van het motorrijtuig of - indien er een houder van het motorrijtuig is - de houder verplicht om die schade te vergoeden, tenzij aannemelijk is dat het ongeval is te wijten aan overmacht, daaronder begrepen het geval dat het is veroorzaakt door iemand, voor wie onderscheidenlijk de eigenaar of de houder niet aansprakelijk is.


2. De eigenaar of houder die het motorrijtuig niet zelf bestuurt, is aansprakelijk voor de gedragingen van degene door wie hij dat motorrijtuig doet of laat rijden.


3. Het eerste en het tweede lid vinden geen toepassing ten aanzien van schade, door een motorrijtuig toegebracht aan loslopende dieren, aan een ander motorrijtuig in beweging of aan personen en zaken die daarmee worden vervoerd.


Wordt vervolgd.

ve
door verwijderd - Jan 11, 2009 om 16:57
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Deze wet is tot stand gekomen in verband met de hoge schadebedragen. Dan gaat niet om een gekreukelde fiets of schade aan de auto, maar schade aan de zwakkere verkeersdeelnemer zelf. Het motorvoertuig ten opzicht van een fietser/voetganger is vergelijkbaar met een tank ten opzichte van het motorvoertuig.


In het verleden werd de schade aan letsel (doktoren, ziekenhuizen, WAO-uitkeringen etc.) gedragen door de algemene middelen in Nederland, nl. alle belastingbetalers en voor wat betreft het arbeidsverzuim door het bedrijfsleven en overheid (=is ook weer algemene middelen). Het was vaak een gebed zonder eind om de schuldvraag en schuldverdeling vast te stellen en meestal werd dit maar achterwege gelaten vanwege de zeer hoge kosten, eindeloze procedures en de onzekere kans op succes. Dit wederom op kosten van de belastingbetaler (ziektekostenverzekeringen, uitkeringsinstanties etc.) en een zich met de hakken in het zand zettende verzekeringsmaatschappij (denk maar eens aan de kosten van een dwarslaesie, andere volledige arbeidsongeschiktheid, verpleeghuis etc.).

ve
door verwijderd - Jan 11, 2009 om 16:58
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Daarom is op gegeven moment besloten om degene, die als “sterkste” bij de aanrijding betrokken was en dus de meeste schade aanricht verantwoordelijk te maken voor alle kosten. De kosten komen dan op de schouders te liggen van de gebruikers van motorvoertuigen (via verhoogde premie) en worden niet meer omgeslagen over alle belastingbetalers.


 


Zoals uit voorgaande blijkt, heeft dit niets met de schuldvraag te maken, maar alles met wie gaat er betalen. Het principe om de  bestuurders van motorvoertuigen te laten betalen en het niet omslaan over alle belastingbetalers (algemene middelen) is niet onredelijk. Om dit altijd voor 100% te laten betalen door de bestuurders is wel onredelijk, want er zijn fietsers, die er van alles voor over hebben om onder een auto terecht te komen.


 


Kinderen onder de 14 jaar zijn speels (vliegen achter een bal aan de straat op), niet handelingsbekwaam en niet in staat om risico’s voldoende in te kunnen schatten. Daar heb je als gemotoriseerde weggebruiker maar rekening mee te houden. Dus daarvoor geldt de 100%-regel.


Voor weggebruikers van 14 jaar en ouder geldt, dat zij (vanaf 14 jaar oplopend)  handelingsbekwaam zijn en wel een risico inschatting kunnen maken. Zij hebben echter weinig verweer als zij het risico (een beetje) verkeerd inschatten (menselijke fout). De klap heeft dezelfde desastreuze gevolgen (en kosten). Maar ook de bestuurders dienen rekening te houden met risico’s en moeten anticiperend rijden. Het is hier 50 km dus rijd ik ook 50 km, want het mag, kan niet als excuus dienen als het verkeersbeeld een gematigder snelheid vereist. Om weer een hoop getouwtrek over schuldvraag en schuldverdeling met alles erop en eraan te voorkomen, is hier de 50%-regel ingevoerd. De bestuurder hangt voor 50% en als hij voor de andere 50% niet wil “hangen”, dan zal de bestuurder moeten bewijzen, dat hij/zij er van alles aan heeft gedaan om een aanrijding te voorkomen. Dat is een heel moeilijke zaak, er valt altijd wel wat te verwijten. Gevolg: de verzekeringsmaatschappij begint alleen aan zo’n procedure in extreme zaken, bijv. als iemand vanaf een viaduct voor het voertuig springt.


 

ve
door verwijderd - Jan 11, 2009 om 17:11
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Moeder,

Het feit dat de auto na de aanrijding afgevoerd is naar het terrein van de Domeinen, betekent dat de auto op dat moment voor nader onderzoek in beslag genomen is.

De normale gang van een schade-auto is na een aanrijding, dat er een berger wordt gebeld. Die haalt de auto op en voert hem af naar zijn terrein in afwachting van de bestemming die de eigenaar aangeeft (waar de auto naar toe moet) of brengt die rechtstreeks naar de eigenaar aangegeven plaats.

Vladja



ve
door verwijderd - Jan 11, 2009 om 17:13
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Helaas heb ik zelf ook de ervaring moeten maken dat de politie zoooooo druk bezig is met elkander het handje boven het hoofd te houden, dat ze hun eigen werk niet meer uitvoeren....   ....en dat is uitermate ergelijk. Een schriftelijke klacht werd -in mijn situatie- gehoord, maar ik weet uiteraard niet of daar vervolgens conclusies uit getrokken zijn door de politie. Ik heb mijn klacht persoonlijk afgegeven aan het loket. Volgens de teamleider is daardoor de klacht rechtstreeks bij de juiste persoon terecht gekomen (...de teamleider dus...)

Wellicht krijgt u nog betere antwoorden als u uw vraag op het forum van infopolitie stelt. Dit forum wordt beantwoord door agenten zelf. Niemand die u een beter antwoord kan geven...

Infopolitie: Vraag en Antwoord • Toon forum - Stel uw vraag als Gast




ve
door verwijderd - Jan 11, 2009 om 17:35
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Deinert,

Verwacht je dat de politie zelf gaat antwoorden dat ze een claim bij de politie kunnen indienen wegens de trage afhandeling van deze zaak?

De schade aan de auto en andere zaken is niet verhaalbaar op de fietser (art. 185 WVW) en deze heeft verder niets te maken met de afhandeling van de zaak en de tijd die hier mee gemoeid is.

Vladja



ve
door verwijderd - Jan 11, 2009 om 17:44
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

@vladja, nee, ik heb toch niks over een claim geschreven? De link is slechts een advies, infopolitie forum wordt beheerd door agenten in hun vrije tijd. Zij hebben dit soort zaken regelmatig bij de hand.


ve
door verwijderd - Jan 11, 2009 om 17:56
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

De enige instantie, waar een claim ingediend kan worden, is de politie vanwege de langdurige afhandeling van de zaak. De auto stond bij Domeinen, was dus in beslag genomen. De fietser staat verder buiten deze zaak.

Ik verwacht niet dat agenten in hun vrije tijd het advies gaan geven om een claim in te dienen bij ............ de politie.

Vladja



ve
door verwijderd - Jan 11, 2009 om 18:04
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Hallo Vladja


Dat is het hem nu juist.Dat na bijna 2 ekelijks gebeld te hebben met de politie en geen reactie zou je denken dat ze jou zouden benaderen van je auto staat hier nu al maanden wil je hem nog wel terug.Nu na het ontdekken van die overschrijving heeft een agente die hij vaak had gesproken de verkoop van  bij deDomeinen in Soesterberg staande auto kunnen voorkomen.Hij gaat morgen de onbudsman en de ANWB bellen.Wat als zijn auto na 8 maanden stilstaan niet kan starten ?Hij moet toch terug naar Zeeland zijn woonplaats. Gelukkig is hij lid van de ANWB dus misschien zal die dan zorgen dat zijn auto bij zijn woonplaats bij een  garage word gebracht.Het verhalen van kosten kan pas als hij bericht van de rechtbank krijgt en dan zijn en die jongen zijn verhaal gehoord word.Dus eerst de auto retour en dan er achterheen zitten dat zo spoedig mogelijk de rechter uitspraak gaat doen.Maar ook daar heb je niets in te zeggen dus afwachten wanneer ze daar tijd voor hebben,Bedankt voor de antwoorden en wat de andere schrijvers zeggen neem ik maar met een baal zout.


Groet zijn moeder.

ve
door verwijderd - Jan 11, 2009 om 19:02
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Moeder,

Veel WA-verzekeringen bieden dekking om - na een aanrijding - de auto af te slepen (via een berger) naar de plaats, die de eigenaar aanwijst. Mogelijk kan het via de verzekeringsmaatschappij gespeeld worden, zodat het onder de dekking van de polis valt en niets kost. Een soort verlaat/vertraagd afslepen dus. Anders wordt het een dure grap als de auto per auto-ambulance naar Zeeland vervoerd moet worden.

Tevens kan de WA-verzekering aangeven of er een schadeclaim ingediend is door bijv. de zorgverzekeraar van de fietser voor de door hun gemaakte kosten op grond van art. 185. De zorg verzekeraar kan de gemaakte medische kosten "doorberekenen" aan de verzekeraar. Gezien het letsel (ambulance, ziekenhuis etc.) loopt dit aardig in de papieren. Dit staat dus los van de schuldvraag (als eerder door mij aangegeven).

Gezien het feit dat de auto bijna verkocht was en nu vrijgegeven wordt zonder verdere problemen, denk ik dat er helemaal geen rechtszaak komt. Waarschijnlijk is ergens tussen de bureaustapels en laden vastgesteld dat uw zoon wat betreft de aanrijding niets te verwijten viel, anders was er tussentijds wel echte actie geweest. De zaak is een papieren leven gaan leiden, (is nog in behandeling steeds) houdt in dat het dossier nog niet officieel gesloten was. Een klusje dat is blijven liggen.

De verzekeringsmij kan zeggen of er een claim loopt en dat zou je dan kunnen gebruiken om de verlate/vertraagde berging van de auto naar Zeeland kunnen aanvoeren of het kostenloos voor elkaar te krijgen.

De politie moet nu kunnen zeggen of er een zaak van gemaakt wordt voor de rechtbank. Ik verwacht dat niet, omdat de auto vrijgegeven wordt. Bij een rechtszaak wordt de auto meestal niet vrijgegeven, omdat het onderdeel van het bewijsmaterial is. Mede zien het feit dat Domeinen de auto aan het verkopen was, is aan Domeinen meegedeeld dat de auto niet langer in bewaring hoefde te blijven. Als die dan niet opgehaald wordt of de eigenaar meldt zich niet, zijn zij gerechtigd om de auto te verkopen vanwege stallingsgeld.

Dus dan moet je niet bij de Officier van Justitie zijn, want die heeft er dan niets mee te maken.

Ik zou de zaak opnieuw aankaarten bij de Ombudsman met het verhaal van de bijna verkoop van de auto door Domeien. Die vrijgave had gemeld moeten worden aan uw zoon met het verzoek de wagen op te halen.

Het geheel lijkt sterk op een nonchalante slordige afhandeling van de zijde van de politie in deze. De enige, die hier effectief iets aan kan doen, is de ombudsman. Een klacht bij de politie belandt waarschijnlijk in dezelfde bureaulade, waar het dossier ook al die tijd in heeft gelegen. Mogelijk dat aan de Ombudsman door de politie destijds is meegedeeld, dat de auto vrij gegeven werd en uw zoon bericht zou krijgen. Daarmee is de zaak voor de Ombudsman dan afgehandeld.

Vladja




ve
door verwijderd - Jan 12, 2009 om 17:51
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

vinkje


Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

Jo
Joriend - Oct 31, 2024 om 20:22
Geldzaken & recht

Houtworm in TV meubel

Begin dit jaar via een officiële mango houten winkel een tv meubel gekocht van mango hout. Echter merkte ik op dat er elke keer "zaagsel" lag in de binnenkant van het meubel. Eerst niets achter gezocht maar nu ik ook gaatjes opmerkte ben ik er achter gekomen dat er houtworm in het meubel zit. Ik heb met het betreffende bedrijf contact gezocht hierover en zij kwamen met de volgende oplossing  - ... Lees meer

Ga
Gamba 1950 - Oct 30, 2024 om 20:07
Huishouden & energie
Afpo/Feroli WTW/CV Optifor 3.0 zorgt voor tochtoverlast

Afpo/Feroli WTW/CV Optifor 3.0 zorgt voor tochtoverlast

Ik woon in een appartement met een CV van Feroli dit gekoppeld is aan een WarmteTerugWin unit die de woning ventileert. Om precies 19.00 uur start het ventileren op niveau storm. Je voelt een koude luchtstroom. Dit stop om 23.00uur. De instalateur kan niets vinden. Maar die komt ook niet op het tijdstip dat het gebeurt. Volgens de instalateur zit er geen klok in de WTW en ook buiten de appartement ... Lees meer

Ee
EefjeEerlijk - Oct 31, 2024 om 23:43
Geldzaken & recht

Retourtermijn bij C&A webshop minder dan 28 dagen

C&A adverteert op haar website met een retourtermijn van 28 dagen. Op zich prima, vergelijkbaar met het europese herroepingsrecht - je moet bij een online bestelling binnen 14 dagen na ontvangst schriftelijk melden dat je iets retourneert en hebt dan nog 14 dagen het product te retourneren. Bij elkaar 28 dagen.

C&A hanteert niet 14 dagen voor de herroeping + 14 dagen voor verze ... Lees meer