aj
door ajna Sep 29, 2006 om 23:57
Huishouden & energie

Hergebruikt dons in dekbed?

Ik ben mezelf aan het oriënteren i.v.m. de aanschaf van nieuwe donzen dekbedden en kwam een artikel tegen waarin stond dat er in Nederland alleen nieuw dons verwerkt mag worden in nieuwe dekbedden maar dat er landen zijn waar gebruikt dons wordt hergebruikt. Ik wil niet onder andermans oude dons slapen. Wie kan mij hier meer over vertellen en over merken en/of landen waarvan ik er op aan kan dat zij alleen nieuw dons verwerken.


Bedankt vast voor de reactie(s).

6227 3 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

ve
door verwijderd - Sep 30, 2006 om 12:52
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Eco of zo, ook latex matrassen, maar goed gereinigt geen probleem, en vaak 2e keus en zo erbij, ook verkeerd gemaakte of oude niet verkochte die willen ze wel een zo bewerken, niets mis mee, indien de prijzen ook erg voordelig zijn.


Dus wat kost het, en wat krijg je, maar het kan wel goed zijn....


Beter een eerlijke Eco dekbed dan een nieuwe die achteraf toch....


want er word veel dubiuze... en vaak in verre landen gemaakt....

ve
door verwijderd - Nov 3, 2006 om 21:13
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

in aansluiting op voorgaande reactie


de mooiste dons is de handgeplukte dons van een levende gans dit kan alleen van de borst van de gans plukken is eigenlijk niet eens het beste woord in het duist is het handgerupft


de meeste dons is echter afkomstig van de slacht van de ganzen en eenden dons is eigenlijk een afvalprodukt


 


de eiderdons is inderdaad de mooiste dons deze wordt met de hand uit de nesten van de eidereend gehaald als de kleine eendjes het nest hebben verlaten hier hangt echter een prijskaartje aan


een donzen dekbed kan men prima in een 4 seizoenen dekbed kopen heeft niks te maken met kale eenden o.i.d.  echter een 4 seizoenen dekbed in dons wordt zwaar doordat er 4 lagen tijk gebruikt worden en daardoor mist men een stukje luxe van het dekbed als men het in de koude periode dubbel gebruikt , het grootste gedeelte van het jaar zult u of het zomergeddelte of het wintergedeelte gebruiken waarbij u steeds een soepel vallend dekbed heeft, het is daarom belangrijk dat u een soepele tijk kiest om het dekbed de tijk is uitgezonderd eiderdons qua prijs zeker zo bepalend voor het dekbed als de dons


denk bij de aanschaf van een dekbed eraan dat u hier ca 10 jaar 8 uur per dag gebruik van maakt en vergelijk dan de prijs eens met bijhv. een spijkerbroek of een paar schoenen dan valt de prijs van een goed dekbed reuze mee


succes

ve
door verwijderd - Nov 4, 2006 om 10:51
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

in nederland hebben wij te maken met het Vulselbesluit. hierin staat bijvoorbeeld, dat in nieuwe dekbedden alleen nieuwe dons mag worden gestopt. Maar in dekbedden, dus zonder vermelding van het woord nieuw op het etiket, mag er ook (her)gebruikte dons worden gestopt. dit is meestal niet het geval, maar komt toch nog voor onder de naam couche dons. Meestal kun je dit ook wel uit de prijs opmaken.


Voor dons bestaan er wel ruim 100 soorten vullingen in diverse percantages. door de verruiming van het europese RAL besluit, mogen fabrikanten nu iets meer "sjoemelen"met de percentages.Er mag nu een afwijking inzitten van ruim 5 %. dus 65 % mag ook 70 % genoemd worden.


Over het algemeen kun je het beste een dekbed nemen gevuld met ganzendons, dat afkomstig is uit Oost Europa, zoals Polen , Hongarije en Bohemen. Goede dons komt altijd uit landen met een landklimaat. Dit houdt in, warme zomers en koude winters.


Helaas wordt er ook veel dons gebruikt, afkomstig uit Frankrijk. Deze dons is afkomstig van de ganzenlever industrie en is absoluut dieronvriendelijk. Dus liever niet kopen. Deze dons is een afvalprodukt van de ganzen die gemiddeld drie maand oud worden. Maar het is en blijft wel ganzendons. Dit geldt ook voor Chinese dons. Denk maar aan de eenden die zij daar eten. Goedkope dons, met geen vitaliteit er in. Voelt direkt plat aan, als je er op gedrukt hebt.


Op een etiket staat dan ook meestal, zeker bij een goed merk, die soort dons, land of streek van afkomst en vulgewicht. dit ligt meestal rond de 600 gram  voor een 1 persoons dekbed.


Goede donsdekbedden zijn daarom nooit deelbaar. In de natuur zie je ook geen kale kippen, eenden of ganzen in de zomer.  Dons heeft een sterk isolerende en vochtafstotende werking. Goed in de winter en in de zomer. Wel deelbare donsdekbedden houden dus eigenlijk in een matige of slechte kwaliteit, zodat je 's winters 2 dekbedden nodig hebt om je warmte vast te houden.


Als je echt het beste dekbed ter wereld wilt kopen kan dat ook. Dan koop je een donsvulling van de eidereend, afkomstig uit Ijsland of Groenland. Hier praat je wel over gemiddeld 2200.= euros voor een 1 persoons. Maar nodig is dit niet.


De gemiddelde prijs voor een eerlijk en goede kwaliteitsdekbed van dons ligt momenteel tussen de 250 en 350 euro. Heeft u dit er niet voor over, koop dan liever een goed synthetisch dekbed dan een goedkope donzen. Goede donzendekbedden komen meestal uit Duitsland en Zwitserland. Hier moet men voldoen aan de TUV en GS keuring, die velen malen strenger is als ons Vulselbesluit.


Een aanrader is de site van Sleepwell.  www.sleepwell.de


Veel succes.

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

El
Eline72 - Sep 27, 2024 om 10:37
Winkels & webshops

Webshop Salura

Hallo ik heb 6 september een spiegel besteld bij website Salura maar heb deze nooit ontvangen.  de site is nu ook niet meer bereikbaar. Ik had een track and tracé ontvangen en daar stond in dat de spiegel verzonden was vanuit China en in Nederland was aangekomen maar even later deed de track and trace het niet meer. Dit bedrijf zou in Amsterdam zitten en had alleen een website heb verschillende ... Lees meer

jane55
jane55 - Sep 23, 2024 om 12:04
Geldzaken & recht

Verkeerde Lounge bank geleverd

Op 12 september, na 3 maanden wachttijd werd mijn bank bezorgd, helaas de verkeerde.
Direct doorgegeven aan het bedrijf, het zou uitgezocht worden, daarna nog verschillende keren gebeld, tot nu toe, 11 dagen verder, nog geen resultaat.
Wel werd er gezegd dat als zij de bank opnieuw gaan bestellen ik er weer 3 maanden op moet wachten.
Mijn vraag is, kan ik de koop ontbinden, omdat ik ... Lees meer

A.
A. Maas - Aug 30, 2024 om 14:44
Geldzaken & recht

Wie is ook opgelicht door scooterrijbewijs.nl? Bedrijf reageert niet...

Mijn zoon wilde binnen enkele weken zijn scooter rijbewijs halen. Deed navraag bij het bedrijf over de beloftes op de site. Na aanmelding bleek dat er maanden tussen theorie en praktijk examen gaan zitten. Hij zou moeten bijbetalen, maar dan nog lukt het niet binnen zijn planning. Hij vroeg hen alles te annuleren en zijn geld terug te storten. De servicedesk medewerker gaf echter geen antwoord op ... Lees meer