Pr
door Pretface 24 nov. 2018 om 21:15
Huishouden & energie

Maar 1 radiator in gebruik

Ik woon in een gezinswoning, met beneden een woonkamer+keuken en boven een slaapkamer, badkamer, en werkkamer.
Ik heb het niet snel koud, dus is de gemiddelde temperatuur in de woning laag, en staan de meeste radiatoren uit. Als ik aan het werk ben in de werkkamer, zet ik de verwarming 10 minuten aan en dan is het warm voor twee uur, zonder de rest van het huis op te warmen.

Is dit slecht voor de cv/leidingen? De thermostaat zit in de woonkamer die geactiveerd moet worden, maar daar gaat nooit warm water heen door de leidingen. Zorgt dit voor een druk op de radiator, of hoef ik me hier geen zorgen over te maken?

9242 17 Rapporteer

Topantwoord

door gerbera - 24 nov. 2018 om 21:53
4352 Antwoorden / 6 Vragen
12

Het is aan te raden minstens 1 radiator (beperkt)open te houden i.v.m de doorstroming en de werking van de pomp. Daarnaast is de temperatuur van de ruimte waar de thermostaat hangt bepalend voor de temperatuur. Is deze lager dan de instelling van de thermostaat zal deze de ketel inschakelen. In u geval zou ik overwegen thermostaatkranen te plaatsen op die radiatoren die weinig gebruikt worden. U hoeft niet bang te zijn voor te hoge druk in de radiator, de pomp bouwt geen druk op maar zorgt voor de circulatie. 

Pr
door Pretface 24 nov. 2018 om 22:26
Antwoorden / 1 Vragen

Elke radiator heeft een kraan, maar de meeste staan altijd dicht. De temperatuur in de woonkamer is laag dus als ik de thermostaat op 20 zet springt-ie gelijk aan voor de radiator op de werkkamer.

door gerbera 24 nov. 2018 om 22:31
4352 Antwoorden / 6 Vragen

Dan even een correctie, de ketel slaat aan omdat de temperatuur un de ruimte waar de thermostaat hangt te laag is. Als uw thermostaat op 18 graden staat ingesteld schakeld de ketel in als deze onder die temperatuur komt en uit als de thermostaat ook 18 graden meet in de ruimte waar deze hangt. Hij reageert dus niet op de temperatuur van uw werkkamer. In uw geval zal u dan de ketel handmatig moeten in en uitschakelen met de thermostaat.

door tijger1 24 nov. 2018 om 23:09
36848 Antwoorden / 21 Vragen

Als het in de kamer kouder is dan de temperatuur die instelt op de thermostaat, en de radiatoren staan daar dicht en in de werkkamer open, is het compleet logisch dat de cv aanslaat en dat de radiator in de werkkamer warm wordt. En als u na 10 minuten de thermostaat weer lager zet, dus lager dan de temperatuur in de woonkamer, gaat de cv uit. Precies zoals u wilt. 

Persoonlijk had ik altijd één radiatorkraan helemaal openstaan, die in de badkamer, zodat als de cv zou aanspringen omdat het in de kamer nog kouder werd dan de ingestelde temperatuur op de thermostaat, de cv toch goed zijn werk kon doen en zijn warmte kwijt kon.

door gerbera 25 nov. 2018 om 11:27
4352 Antwoorden / 6 Vragen

U zou kunnen overwegen een 2e thermostaat in de werkkamer te plaatsen die dan reageert op de temperatuur aldaar. Laat dit, i.v.m. de juiste aansluiting, wel door een deskundige doen. Als u de beneden thermostaat inschakeld zal de ketel continu blijven branden omdat de temperatuur daar onder de door u ingestelde waarde blijft en pas uitschakelen als u de thermostaat onder de waarde van betreffende kamer schakeld. Om vorstgevaar (bevriezing leidigen) te voorkomen is het aan te bevelen de thermostaat niet lager dan rond de 12 graden te schakelen.

Pr
door Pretface 25 nov. 2018 om 12:14
Antwoorden / 1 Vragen

@Tijger1
De radiatorkraan op de werkkamer staat de hele tijd open en ik bepaal wanneer de ketel aangaat met de thermostaatknop in de woonkamer.

@Gerbera
Daar zat ik ook al aan te denken, maar weet niet hoe duur dat is. De ketel brandt inderdaad continu, waardoor het snel warm wordt op de werkkamer en de ketel ook weer snel uit kan (5-10 minuten). Ik ben me bewust van bevriezingsgevaar en als het echt koud wordt zorg ik er wel voor dat de leidingen niet bevriezen.

door gerbera 25 nov. 2018 om 14:49
4352 Antwoorden / 6 Vragen

Het zal niet goedkoop zijn en niet elke ketel heeft die mogelijkheid, andere optie zou zijn een draadloze thermostaat die u mee kunt nemen naar de werkkamer. Hiervan liggen de aanschafkosten  rond de 200 á 300 euro, dus lijkt mij het traplopen nog wel de beste oplossing. Is ook nog goed voor de conditie;-))

Topantwoord

door tijger1 - 24 nov. 2018 om 21:56
36848 Antwoorden / 21 Vragen
10

Nee hoor, wat u doet, kan nergens kwaad voor. Maar als het echt koud wordt, zult u de radiators in de woonkamer toch ook weleens openzetten? Maar niet dat dat er toe doet voor uw vraag. 


Pr
door Pretface 24 nov. 2018 om 22:27
Antwoorden / 1 Vragen

Momenteel gebruik ik de woonkamer niet. Alleen als er visite komt zorg ik ervoor dat de woonkamer op aangename temperatuur is.

door gerritaltena 25 nov. 2018 om 10:28
8418 Antwoorden / 146 Vragen

@TIJGER1, helaas zijn er wel nadelen.

Ge
door Genee - 24 nov. 2018 om 22:53
1325 Antwoorden / 1 Vragen
0

Ik ben geen cv monteur maar alleen een enkele radiator open lijkt me in het algemeen niet goed voor de pomp in de cv ketel.
Deze kan dan het water niet snel genoeg doorpompen of u moet de pomp op een lager toerental kunnen laten werken.
Maar stel uw vraag eens op het forum van klusidee.
U had het ook aan uw cv onderhoudsmonteur kunnen vragen.
Een vraag op klusidee over openzetten van radiatoren, klik op de link.

https://www.klusidee.nl/Forum/alle-radiatoren-beneden-helemaal-open-t62481.html


door gerritaltena - 25 nov. 2018 om 10:26
8418 Antwoorden / 146 Vragen
0

Als al gezegd is het zinvol om tenminste 1 radiator open te houden met de aantekening dat 'alles' afsluiten voor de leidingen geen kwaad kan maar wel voor de installatie zelf. De installatie zal zijn afgesteld op een bepaalde bedrijfstemperatuur (ketelthermostaat) en schade daaraan is alleen te voorkomen als u de installatie geheel zou uitschakelen en dus ook de pomp.

Ik wel u wel attenderen op het aspect dat als u om genoemde redenen de radiator in uw werkkamer aanzet terwijl de temperatuur daar laag is er onnodig veel brandstof (gas?) verstookt wordt om ook dat verterk op temperatuur te krijgen. Daarnaast wordt dan toch ook enkele muren waar de leoiding inligt (of vloeren) verwarmd.

Nu is het in de meeste gevallen wel zo dat radiatorenkranen zo zijn afgesteld/gemaakt dat indien de temperatuur 'onder 0 zou'komen er toch water wordt doorgelaten om bevriezing te voorkomen. Als dat bij u niet zo is loopt u dus gevaar op bevriezen van leidingen als het erg koud wordt  en u ongeveer alle radiatoren uitgeschakeld laat. Een reguliere aanbeveling is om zorg te dargen dat de temperatuur op ten minste 12 tot 15 graden blijft en dat dan ook al uit oogpunt van brandstobesparing, veel energie nodig om als het erg koud is toch een redelijke temperatuur in de woning te hebben. (En u voorkomt bevriezing)

door tijger1 25 nov. 2018 om 10:59
36848 Antwoorden / 21 Vragen

Dat radiatorkranen wel water doorlaten als het erg koud wordt, geldt alleen voor thermosstaatkranen, niet voor gewone. Staan die dicht, blijven ze dicht. 

Een pomp slaat alleen maar aan als er warmte gevraagd wordt. 

‘s Zomers wordt er nergens warmte gevraagd, wordt de cv ook niet uitgezet. 

Het moet heel lang buiten ijzig zijn voordat het binnen onder de 12 graden wordt. Als die thermostaat in de kamer laag genoeg ingesteld staat, is er niets aan de hand.

door gerritaltena 25 nov. 2018 om 11:12
8418 Antwoorden / 146 Vragen

Inderdaad; bij niet thermokranen is de afsluiting bij dichte kraan volledig hoewel daar uitzonderingen op kunnen zijn als voor de installatie spareke is dat een bepaald drukmaximum niet mag worden overschreden ter voorkoming van schade als de pomp loopt als er warmte wordt gevraagd via aanslaan van de kamer thermostaat.
Daarbij zijn kamertheromostaten normaliter niet lager te stellen dan 5 graden (tenzij helemaal losgekoppeld) en reageren de tehormostaten mede op de temperatuur van de muur waarop geplaatst.

Blijft dat verwarmen vanaf een relatief lage tempereatuur meer energie kost dan het op een minimum houden waarbij de voorkeur toch 15 graden is.

door gerbera 25 nov. 2018 om 11:31
4352 Antwoorden / 6 Vragen

Een pomp slaat alleen maar aan als er warmte gevraagd wordt. 

Da's niet helemaal juist, ook in de zomermaanden zal de pomp draaien, zonder daarbij de ketel in te schakelen. Dit om het vast gaan zitten van de pomp te voorkomen.

Pr
door Pretface 25 nov. 2018 om 12:18
Antwoorden / 1 Vragen

@Gerritaltena
Natuurlijk is het zo dat verwarmen van een lage temperatuur meer energie kost, maar ik denk dat dit opweegt tegen het constant verwarmen van het huis. Per keer dat ik de verwarming op de werkkamer aanzet (2-3 keer per dag voor 5-10 minuten) kost het mij ongeveer 0.250m3 gas.

door tijger1 25 nov. 2018 om 15:03
36848 Antwoorden / 21 Vragen

@gerbera
Had ik blijkbaar een bijzondere cv. Af en toe in de zomer zette ik de pomp even met een schakelasr om te voorkomen dat hij vast zou gaan zitten.

@gerrit

Een kamerthermostaat wordt normaal gesproken tegen een binnenmuur geplaatst.  En vijf graden? Dat is laag genoeg. 

En als er warmte wordt gevraagd staat de radiator in de werkkamer open. En die blijft open. Meer is helemaal niet nodig.

@H
door @HENK@ 10 dec. 2018 om 17:40
68 Antwoorden / Vragen

@ tijger, klopt, ook ik had zo'n cv die ik zelf af en toe aan moest zetten om niet het risico te lopen dat hij het in de winter niet meer zou doen!

Er word hier van alles aangenomen omdat met het zelf toevallig zo heeft maar er word vergeten dat niet alle dingen hetzelfde  zijn.... (geldt b.v. ook voor kranen die vanzelf open gaan  ;-)  ???)

door Netflixfan - 25 nov. 2018 om 12:26
13174 Antwoorden / 37 Vragen
0

......Het moet heel lang buiten ijzig zijn voordat het binnen onder de 12 graden wordt.....

Wat zei je Tijger1? Deze temp is van een uurtje geleden.


door gerbera 25 nov. 2018 om 14:59
4352 Antwoorden / 6 Vragen

Hangt er wel van af hoe laag de kamertemperatuur is. Is die 15 graden dan zal deze met een beetje vorst in de nacht redelijk snel onder die 12 graden komen. Daarnaast moet je 'smorgens  dan behoorlijk stoken om de ruimte op aangename temperatuur krijgen. Vandaar het advies in de nacht niet onder de 12 graden instellen.

door tijger1 25 nov. 2018 om 15:05
36848 Antwoorden / 21 Vragen

Heb ik zeker een raar huis. De temperatuur zakt hier niet onder de 17/18 graden.

door gerbera 25 nov. 2018 om 16:36
4352 Antwoorden / 6 Vragen

@tijger1, je hebt geen raar huis maar stookt denk ik normaal waardoor het huis warm genoeg is om in deze tijd niet onder die temperatuur te komen. Maar het is nog geen echte winter want dan kom ik met zo'n 22mtr2 isolatieglas (hoekwoning) in de woonkamer in de nacht best wel rond de 15 graden. Ik stook momenteel op de dag op 18 graden dus is een verschil van 3 graden over een periode van 9 uur (23.00u tot 08.00u) niet zo veel. En ik draag geen extra warme kleding bij die 18 graden, is mij warm genoeg.

door tijger1 25 nov. 2018 om 16:41
36848 Antwoorden / 21 Vragen

Ik stook overdag nooit warmer dan 18 graden. 

Maar goed, mijn stookgedrag is voor de Ts niet echt van belang. En zoals hij het doet, kan geen kwaad voor de radiatoren, leidingen of de cv. 

Off topic, wel zonde van een huis als je het helemaal niet gebruikt.

door tenormin 25 nov. 2018 om 18:10
14325 Antwoorden / 82 Vragen

Tot nu toe (het gaat kouder worden) blijft de thermostaat op 17º staan in de nacht, gaat nog niet aan 's-nachts. Lijkt wel of het huis van netflixfan niet is geïsoleerd. 13º is behoorlijk koud, zal ik maar zeggen.
Ben zelf nogal kouwelijk en zet het ding in de avond een paar uur op 22º; behaaglijk. 't Kost wat maar dan heb je ook wat. ;-)

door gerritaltena 25 nov. 2018 om 18:34
8418 Antwoorden / 146 Vragen

@@ ik heb zelf tot mijn voordeel ook buren die 'overmatig' stoken en ook nog een goed geïsoleerde woning met de grootste muur op het zuiden.
Ondanks dat, met thermostaat op 13 toch noch na een middag weg 16 graden.

door tijger1 25 nov. 2018 om 23:04
36848 Antwoorden / 21 Vragen

@tenormin

Als u het graag op die temperatuur hebt, is het verstandiger om bijvoorbeeld de thermostaat om een uur of vijf op 22 graden te zetten  en om een uur of tien naar de nachttemperatuur. Dan hebt u het meeste voordeel tegen de laagste kosten. 

@gerrit

Ik heb geen buren, maar alles is wel perfect geisoleerd.

door krezie 10 dec. 2018 om 14:05
16 Antwoorden / 0 Vragen

Ikea metertje.....

door krezie 10 dec. 2018 om 14:07
16 Antwoorden / 0 Vragen

Én ik stook 24/7 21-21,5°, heerlijk!

door panter22 - 25 nov. 2018 om 17:34
2006 Antwoorden / Vragen
1

Wat versta je onder een gemiddelde lage temperatuur in de woning? 
Als je je werkkamer binnen 10 minuten hebt opgewarmd, dan lijkt het er op dat je een goed geisoleerd huis hebt. 
Ik kan mij niet voorstellen dat je het uren volhoudt in de studeerkamer bij een graad of 10 maximaal in een ongeisoleerd huis.
De manier waarop jij stookt is heel onvoordelig. Je kunt beter de verwarming in de studeerkamer aanlaten zolang je daar zit. 
Nu moet de verwarming elke 2 uur weer de kamer opnieuw verwarmen. Dat kost veel meer energie.


Pr
door Pretface 25 nov. 2018 om 22:35
Antwoorden / 1 Vragen

In de woonkamer geeft de thermostaat 13 graden aan momenteel. Als ik de verwarming op de werkkamer aan laat staan blijft-ie vol verwarmen (omdat de temperatuur in de woonkamer nog niet op de temperatuur van de thermostaat is), waardoor het superwarm wordt in de kamer. Ik snap dat aan/uit heel onvoordelig is maar ik kan me niet voorstellen dat het duurder is dan A: verwarming hele dag aan, of B: hele huis opwarmen.

door panter22 26 nov. 2018 om 08:40
2006 Antwoorden / Vragen

Hoe hoog zet je de verwarming in de woonkamer aan als je de verwarming op je werkkamer aanzet?
Toch niet op 20 graden?
Als je de thermostaat  'snachts op 15 graden houdt en overdag op 17 dan hoef je in de woonkamer maar even bij te verwarmen als je in de kamer zit. In de rest van het huis kunnen de radiatoren uit blijven als je dat wilt.
Voordat je gaat studeren kun je de radiator in de studeerkamer openzetten en de verwarming 1 graad hoger in de kamer als het niet zo koud is. Heb je het altijd warm, En kijk even hoeveel je dan verstookt. Misschien iets meer, maar je hoeft dan geen kou te lijden.
Let je wel op de koelkast of die geschikt is voor een temperatuur onder de 10 graden, Anders werkt hij niet meer,


door Geboren Amsterdammer - 25 nov. 2018 om 23:03
61 Antwoorden / 9 Vragen
0

Hallo Pretface,

Je merkt vanzelf wel als er iets stuk gaat.......
Als je zo weinig stookt,is er kan op schimmelvorming in huis...

door tijger1 25 nov. 2018 om 23:06
36848 Antwoorden / 21 Vragen

Schimmelvorming heeft niets met kou te maken, maar met vocht.

door Geboren Amsterdammer 25 nov. 2018 om 23:20
61 Antwoorden / 9 Vragen

Pretface en Netflixfan zijn wel erg vrekkig,haha!

Volgens mij zjjn ze ook single want ik ken geen dame,die met een man wilt samenwonen in een koude woning.....haha!

door tijger1 26 nov. 2018 om 00:27
36848 Antwoorden / 21 Vragen

En al helemaal niet met een geboren amsterdammer.

door juffrouwKarla 26 nov. 2018 om 05:17
15 Antwoorden / Vragen

Kwam vroeger als Tilburger vaak in de Regulierdwarsstraat, het Leidseplein, bij Adje van Besouw aan de Amstel en het Rembrandtplein van Caransa. Ook die leuke tent in de Raamstraat achter het Leidseplein was gezellig. Toen waren er nog echte Amsterdammers dus wees er maar zuinig op. Ik ben van ,57 en weet ondertussen dat Amsterdam geen Amsterdam meer is.

door Geboren Amsterdammer 26 nov. 2018 om 09:28
61 Antwoorden / 9 Vragen

Hallo juffrouw Carla,

Ken je het liedje van Harry Slinger?
"wie dat zegt is geen Amsterdammer......."

Maar serieus,ik vraag me af hoe Pretface en Netflixfan de 2 hittegolven van dit jaar zijn doorgekomen....
Ik sliep 2 maanden met de ventilator aan....,

door krezie 10 dec. 2018 om 14:07
16 Antwoorden / 0 Vragen

Onzin......

door juffrouwKarla - 26 nov. 2018 om 05:06
15 Antwoorden / Vragen
0

Oké u kunt goed tegen de kou dat is al heel wat. Er bestaat ook iets van een bepaalde sfeer en behagelijkheid in huis. Als u op de bank gaat zitten is die steenkoud en als je ook nog aan tafel gaat voelt die steenkoud aan. De keuken stinkt en stort bijna in door het rottingsproces door het vocht. De huiskamer ruikt ook al zo muf. U zet de verwarming 10 min aan dan is het 2 uur warm ? [edit-redactie]

Fo
door Folkertmeteenf - 26 nov. 2018 om 16:17
2 Antwoorden / Vragen
0

Altijd 1 rad open houden. Als de werkkamer het belangrijkste vertrek is, dan is het beter daar de thermostaat te monteren.
Als U echt zo weinig verwarmd als aangegeven, zou ik de verwarming altijd uitlaten en de werkamer, indien nodig, electrisch verwarmen.

Pr
door Pretface 26 nov. 2018 om 23:29
Antwoorden / 1 Vragen

Denkt u dat het electriciteitsverbruik voor een kacheltje lager is dan het gasgebruik voor de verwarming? Ik heb ergens gelezen dat het juist duurder is.

mo
door mof - 26 nov. 2018 om 19:55
948 Antwoorden / 2 Vragen
0

Ik doe het al jaren zo en heb nooit ergens last van gehad.

door tot15karakters - 27 nov. 2018 om 13:01
2181 Antwoorden / 14 Vragen
0

Als er 1 radiator in de ruimte van ook thermostaal vol open staat moet er voldoende doorstroming zijn.

Wel kun je kijken of de pomp regelbaar is met 2 of 3 standen en die lagere stand zetten.
De woonkamer zal ook warmte lekken naar  keuken en  boven liggende slaapkamers dus echt koud word het niet.

Het mag mits de woonkamer  alle daar aanwezig vol open staan en via de thermostaat geregeld worden.

door gerbera 28 nov. 2018 om 12:03
4352 Antwoorden / 6 Vragen

Het mag mits de woonkamer  alle daar aanwezig vol open staan en via de thermostaat geregeld worden.

Dit is niet nodig, de woonkamer-radiatoren kunnen gewoon afgesloten blijven.1 radiator open, ongeacht waar, voor doorstroming is voldoende en inschakelen van de verwarming kan alleen maar dmv de thermostaat. En dat is wat de Ts doet om het boven warm te hebben, de thermostaat handmatig inschakelen.. Overigens hebben de meeste CV ketels tegenwoordig een modulerende pomp.

sl
door slobberbone - 4 dec. 2018 om 15:02
508 Antwoorden / 2 Vragen
0

Lijkt voordelig stoken naar er staat een 25/30 kw ketel voor slecht een radiator zonder aanpassingen is die keer op keer warm water aan het verwarmen wat niet nodig is omdat hij zijn warmte niet kwijt kan.

Tunen, waterzijdig inregelen juiste pompsnelheid en overgedimendioneerde radiatoren dat zijn de keywords.

door krezie 10 dec. 2018 om 14:09
16 Antwoorden / 0 Vragen

Voor 1 radiator? :-)

door krezie - 10 dec. 2018 om 14:03
16 Antwoorden / 0 Vragen
0

Dit doet u juist, niks mis mee en nergens slecht voor!

bu
door burgos - 10 dec. 2018 om 18:13
63 Antwoorden / 7 Vragen
0

Je kan toch beter even een electrische kachel aan zetten?
Dan kan de ketel ook uit blijven, lijkt mij beter.

fa
door fam de wit - 14 dec. 2018 om 14:59
1 Antwoorden / 2 Vragen
0

er zit als het goed is op de cv radiatoren een knop, die moet je in ieder vertrek op antivriesstand zetten (blauw tekentje) dan blijft er wel circulatie door je hele huis gaan, als het vriest kan anders je lijding stuk vriezen, geloof me dat wil je niet, heb dit bij de buren gezien....
ps als dat tekentje niet op de knop staat dan klein stukje open zetten

vr gr  Jw de Wit

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

Re
Rebecca2 - 14 dec. 2018 om 17:50
Auto & vervoer

Kan ik iets doen?

Een tijdje geleden reed ik op de provinciale weg. Een vrachtwagen kwam mij tegemoet en op het moment dat hij passeerde viel er een kei ter grootte van je handpalm van de wagen. De container die hij vervoerde was open aan de bovenkant. Ik reed tachtig kilometer per uur dus het was een flinke klap toen die steen op mijn raam terrecht kwam. Er is een flinke barst uit/in mijn raam. De vrachtwagen reed ... Lees meer

G.
G. Berkers - 14 dec. 2018 om 17:41
Huishouden & energie

Voordeelcollectief.nl oplichting

Vandaag onduidelijk telefoongesprek gehad. Of ik wist dat ik veel geld kon besparen? Na wat gtegevens over en weer kreeg ik de tip om naar Eneco over te stappen. Ze vroegen mijn bankrekeningnummer, toen ging er een alarmbel rinkelen. Ik zou een mail krijgen die ik rustig door zou kunnen lezen. MAAR...... Ik moest eerst reageren op een SMS die me gestuurd was. Daar had ik geen zin meer in, want waa ... Lees meer

Mi
Middendoor - 14 dec. 2018 om 17:13
Geldzaken & recht

Busvervoer overeenkomst door vervoerder geannuleerd, recht op schadevergoeding?

Met een taxi/busvervoers bedrijf heb ik een week geleden een overeenkomst gesloten voor een groepsvervoer tijdens oudejaarsnacht. Deze boeking is per mail bevestigd en ook al gefactureerd. 
Bij het aangaan ben ik akkoord gegaan met de algemene voorwaarden van het bedrijf, deze zijn conform de algemene vervoer- en reisvoorwaarden van KNV busvervoer. Voorwaarden zijn op deze link te vinden. ... Lees meer