Maar 1 radiator in gebruik
Ik woon in een gezinswoning, met beneden een woonkamer+keuken en boven een slaapkamer, badkamer, en werkkamer.
Ik heb het niet snel koud, dus is de gemiddelde temperatuur in de woning laag, en staan de meeste radiatoren uit. Als ik aan het werk ben in de werkkamer, zet ik de verwarming 10 minuten aan en dan is het warm voor twee uur, zonder de rest van het huis op te warmen.
Is dit slecht voor de cv/leidingen? De thermostaat zit in de woonkamer die geactiveerd moet worden, maar daar gaat nooit warm water heen door de leidingen. Zorgt dit voor een druk op de radiator, of hoef ik me hier geen zorgen over te maken?
Topantwoord
Het is aan te raden minstens 1 radiator (beperkt)open te houden i.v.m de doorstroming en de werking van de pomp. Daarnaast is de temperatuur van de ruimte waar de thermostaat hangt bepalend voor de temperatuur. Is deze lager dan de instelling van de thermostaat zal deze de ketel inschakelen. In u geval zou ik overwegen thermostaatkranen te plaatsen op die radiatoren die weinig gebruikt worden. U hoeft niet bang te zijn voor te hoge druk in de radiator, de pomp bouwt geen druk op maar zorgt voor de circulatie.
Elke radiator heeft een kraan, maar de meeste staan altijd dicht. De temperatuur in de woonkamer is laag dus als ik de thermostaat op 20 zet springt-ie gelijk aan voor de radiator op de werkkamer.
Dan even een correctie, de ketel slaat aan omdat de temperatuur un de ruimte waar de thermostaat hangt te laag is. Als uw thermostaat op 18 graden staat ingesteld schakeld de ketel in als deze onder die temperatuur komt en uit als de thermostaat ook 18 graden meet in de ruimte waar deze hangt. Hij reageert dus niet op de temperatuur van uw werkkamer. In uw geval zal u dan de ketel handmatig moeten in en uitschakelen met de thermostaat.
Als het in de kamer kouder is dan de temperatuur die instelt op de thermostaat, en de radiatoren staan daar dicht en in de werkkamer open, is het compleet logisch dat de cv aanslaat en dat de radiator in de werkkamer warm wordt. En als u na 10 minuten de thermostaat weer lager zet, dus lager dan de temperatuur in de woonkamer, gaat de cv uit. Precies zoals u wilt.
Persoonlijk had ik altijd één radiatorkraan helemaal openstaan, die in de badkamer, zodat als de cv zou aanspringen omdat het in de kamer nog kouder werd dan de ingestelde temperatuur op de thermostaat, de cv toch goed zijn werk kon doen en zijn warmte kwijt kon.
U zou kunnen overwegen een 2e thermostaat in de werkkamer te plaatsen die dan reageert op de temperatuur aldaar. Laat dit, i.v.m. de juiste aansluiting, wel door een deskundige doen. Als u de beneden thermostaat inschakeld zal de ketel continu blijven branden omdat de temperatuur daar onder de door u ingestelde waarde blijft en pas uitschakelen als u de thermostaat onder de waarde van betreffende kamer schakeld. Om vorstgevaar (bevriezing leidigen) te voorkomen is het aan te bevelen de thermostaat niet lager dan rond de 12 graden te schakelen.
@Tijger1
De radiatorkraan op de werkkamer staat de hele tijd open en ik bepaal wanneer de ketel aangaat met de thermostaatknop in de woonkamer.
@Gerbera
Daar zat ik ook al aan te denken, maar weet niet hoe duur dat is. De ketel brandt inderdaad continu, waardoor het snel warm wordt op de werkkamer en de ketel ook weer snel uit kan (5-10 minuten). Ik ben me bewust van bevriezingsgevaar en als het echt koud wordt zorg ik er wel voor dat de leidingen niet bevriezen.
Het zal niet goedkoop zijn en niet elke ketel heeft die mogelijkheid, andere optie zou zijn een draadloze thermostaat die u mee kunt nemen naar de werkkamer. Hiervan liggen de aanschafkosten rond de 200 á 300 euro, dus lijkt mij het traplopen nog wel de beste oplossing. Is ook nog goed voor de conditie;-))
U bent bang voor druk in de radiotor. De radiator wordt echter maar aan 1 kant dicht gezet en wel door de radiator kraan. aan de andere kant kan het water gewoon de retourleiding in terug naar de CV-ketel, er zal dus geen drukopbouw plaatsvinden door uitzetting van het warmer wordende water.
@malty2, ten eerste ben niet ik maar de Ts bang voor de druk, ten tweede als alle radiatorkranen is dichtgedraad zijn is er geen circulatie en ten derde uitzetting van het water door warmte wordt opgevangen door het expantievat.
Maar we zijn inmiddels 3 maanden verder dus zal de Ts er wel uit zijn.
Topantwoord
Nee hoor, wat u doet, kan nergens kwaad voor. Maar als het echt koud wordt, zult u de radiators in de woonkamer toch ook weleens openzetten? Maar niet dat dat er toe doet voor uw vraag.
Momenteel gebruik ik de woonkamer niet. Alleen als er visite komt zorg ik ervoor dat de woonkamer op aangename temperatuur is.
@TIJGER1, helaas zijn er wel nadelen.
Ik ben geen cv monteur maar alleen een enkele radiator open lijkt me in het algemeen niet goed voor de pomp in de cv ketel.
Deze kan dan het water niet snel genoeg doorpompen of u moet de pomp op een lager toerental kunnen laten werken.
Maar stel uw vraag eens op het forum van klusidee.
U had het ook aan uw cv onderhoudsmonteur kunnen vragen.
Een vraag op klusidee over openzetten van radiatoren, klik op de link.
https://www.klusidee.nl/Forum/alle-radiatoren-beneden-helemaal-open-t62481.html
Als al gezegd is het zinvol om tenminste 1 radiator open te houden met de aantekening dat 'alles' afsluiten voor de leidingen geen kwaad kan maar wel voor de installatie zelf. De installatie zal zijn afgesteld op een bepaalde bedrijfstemperatuur (ketelthermostaat) en schade daaraan is alleen te voorkomen als u de installatie geheel zou uitschakelen en dus ook de pomp.
Ik wel u wel attenderen op het aspect dat als u om genoemde redenen de radiator in uw werkkamer aanzet terwijl de temperatuur daar laag is er onnodig veel brandstof (gas?) verstookt wordt om ook dat verterk op temperatuur te krijgen. Daarnaast wordt dan toch ook enkele muren waar de leoiding inligt (of vloeren) verwarmd.
Nu is het in de meeste gevallen wel zo dat radiatorenkranen zo zijn afgesteld/gemaakt dat indien de temperatuur 'onder 0 zou'komen er toch water wordt doorgelaten om bevriezing te voorkomen. Als dat bij u niet zo is loopt u dus gevaar op bevriezen van leidingen als het erg koud wordt en u ongeveer alle radiatoren uitgeschakeld laat. Een reguliere aanbeveling is om zorg te dargen dat de temperatuur op ten minste 12 tot 15 graden blijft en dat dan ook al uit oogpunt van brandstobesparing, veel energie nodig om als het erg koud is toch een redelijke temperatuur in de woning te hebben. (En u voorkomt bevriezing)
Dat radiatorkranen wel water doorlaten als het erg koud wordt, geldt alleen voor thermosstaatkranen, niet voor gewone. Staan die dicht, blijven ze dicht.
Een pomp slaat alleen maar aan als er warmte gevraagd wordt.
‘s Zomers wordt er nergens warmte gevraagd, wordt de cv ook niet uitgezet.
Het moet heel lang buiten ijzig zijn voordat het binnen onder de 12 graden wordt.
Als die thermostaat in de kamer laag genoeg ingesteld staat, is er niets aan de hand.
Inderdaad; bij niet thermokranen is de afsluiting bij dichte kraan volledig hoewel daar uitzonderingen op kunnen zijn als voor de installatie spareke is dat een bepaald drukmaximum niet mag worden overschreden ter voorkoming van schade als de pomp loopt als er warmte wordt gevraagd via aanslaan van de kamer thermostaat.
Daarbij zijn kamertheromostaten normaliter niet lager te stellen dan 5 graden (tenzij helemaal losgekoppeld) en reageren de tehormostaten mede op de temperatuur van de muur waarop geplaatst.
Blijft dat verwarmen vanaf een relatief lage tempereatuur meer energie kost dan het op een minimum houden waarbij de voorkeur toch 15 graden is.
Een pomp slaat alleen maar aan als er warmte gevraagd wordt.
Da's niet helemaal juist, ook in de zomermaanden zal de pomp draaien, zonder daarbij de ketel in te schakelen. Dit om het vast gaan zitten van de pomp te voorkomen.
@Gerritaltena
Natuurlijk is het zo dat verwarmen van een lage temperatuur meer energie kost, maar ik denk dat dit opweegt tegen het constant verwarmen van het huis. Per keer dat ik de verwarming op de werkkamer aanzet (2-3 keer per dag voor 5-10 minuten) kost het mij ongeveer 0.250m3 gas.
@gerbera
Had ik blijkbaar een bijzondere cv. Af en toe in de zomer zette ik de pomp even met een schakelasr om te voorkomen dat hij vast zou gaan zitten.
@gerrit
Een kamerthermostaat wordt normaal gesproken tegen een binnenmuur geplaatst. En vijf graden? Dat is laag genoeg.
En als er warmte wordt gevraagd staat de radiator in de werkkamer open. En die blijft open. Meer is helemaal niet nodig.
@ tijger, klopt, ook ik had zo'n cv die ik zelf af en toe aan moest zetten om niet het risico te lopen dat hij het in de winter niet meer zou doen!
Er word hier van alles aangenomen omdat met het zelf toevallig zo heeft maar er word vergeten dat niet alle dingen hetzelfde zijn.... (geldt b.v. ook voor kranen die vanzelf open gaan ;-) ???)
......Het moet heel lang buiten ijzig zijn voordat het binnen onder de 12 graden wordt.....
Wat zei je Tijger1? Deze temp is van een uurtje geleden.
Hangt er wel van af hoe laag de kamertemperatuur is. Is die 15 graden dan zal deze met een beetje vorst in de nacht redelijk snel onder die 12 graden komen. Daarnaast moet je 'smorgens dan behoorlijk stoken om de ruimte op aangename temperatuur krijgen. Vandaar het advies in de nacht niet onder de 12 graden instellen.
Heb ik zeker een raar huis. De temperatuur zakt hier niet onder de 17/18 graden.
@tijger1, je hebt geen raar huis maar stookt denk ik normaal waardoor het huis warm genoeg is om in deze tijd niet onder die temperatuur te komen. Maar het is nog geen echte winter want dan kom ik met zo'n 22mtr2 isolatieglas (hoekwoning) in de woonkamer in de nacht best wel rond de 15 graden. Ik stook momenteel op de dag op 18 graden dus is een verschil van 3 graden over een periode van 9 uur (23.00u tot 08.00u) niet zo veel. En ik draag geen extra warme kleding bij die 18 graden, is mij warm genoeg.
Ik stook overdag nooit warmer dan 18 graden.
Maar goed, mijn stookgedrag is voor de Ts niet echt van belang. En zoals hij het doet, kan geen kwaad voor de radiatoren, leidingen of de cv.
Off topic, wel zonde van een huis als je het helemaal niet gebruikt.
Tot nu toe (het gaat kouder worden) blijft de thermostaat op 17º staan in de nacht, gaat nog niet aan 's-nachts. Lijkt wel of het huis van netflixfan niet is geïsoleerd. 13º is behoorlijk koud, zal ik maar zeggen.
Ben zelf nogal kouwelijk en zet het ding in de avond een paar uur op 22º; behaaglijk. 't Kost wat maar dan heb je ook wat. ;-)
@@ ik heb zelf tot mijn voordeel ook buren die 'overmatig' stoken en ook nog een goed geïsoleerde woning met de grootste muur op het zuiden.
Ondanks dat, met thermostaat op 13 toch noch na een middag weg 16 graden.
@tenormin
Als u het graag op die temperatuur hebt, is het verstandiger om bijvoorbeeld de thermostaat om een uur of vijf op 22 graden te zetten en om een uur of tien naar de nachttemperatuur. Dan hebt u het meeste voordeel tegen de laagste kosten.
@gerrit
Ik heb geen buren, maar alles is wel perfect geisoleerd.
Ikea metertje.....
Én ik stook 24/7 21-21,5°, heerlijk!
Wat versta je onder een gemiddelde lage temperatuur in de woning?
Als je je werkkamer binnen 10 minuten hebt opgewarmd, dan lijkt het er op dat je een goed geisoleerd huis hebt.
Ik kan mij niet voorstellen dat je het uren volhoudt in de studeerkamer bij een graad of 10 maximaal in een ongeisoleerd huis.
De manier waarop jij stookt is heel onvoordelig. Je kunt beter de verwarming in de studeerkamer aanlaten zolang je daar zit.
Nu moet de verwarming elke 2 uur weer de kamer opnieuw verwarmen. Dat kost veel meer energie.
In de woonkamer geeft de thermostaat 13 graden aan momenteel. Als ik de verwarming op de werkkamer aan laat staan blijft-ie vol verwarmen (omdat de temperatuur in de woonkamer nog niet op de temperatuur van de thermostaat is), waardoor het superwarm wordt in de kamer. Ik snap dat aan/uit heel onvoordelig is maar ik kan me niet voorstellen dat het duurder is dan A: verwarming hele dag aan, of B: hele huis opwarmen.
Hoe hoog zet je de verwarming in de woonkamer aan als je de verwarming op je werkkamer aanzet?
Toch niet op 20 graden?
Als je de thermostaat 'snachts op 15 graden houdt en overdag op 17 dan hoef je in de woonkamer maar even bij te verwarmen als je in de kamer zit. In de rest van het huis kunnen de radiatoren uit blijven als je dat wilt.
Voordat je gaat studeren kun je de radiator in de studeerkamer openzetten en de verwarming 1 graad hoger in de kamer als het niet zo koud is. Heb je het altijd warm, En kijk even hoeveel je dan verstookt. Misschien iets meer, maar je hoeft dan geen kou te lijden.
Let je wel op de koelkast of die geschikt is voor een temperatuur onder de 10 graden, Anders werkt hij niet meer,
onvoordelig??? Sorry, maar ik denk juist heel voordelig. Veel beter dan de hele dag de thermostaat op 18 graden te zetten!
Je zal geen hoge rekening krijgen voor het verwarmen.
Heb je het uitgeprobeerd?
Hallo Pretface,
Je merkt vanzelf wel als er iets stuk gaat.......
Als je zo weinig stookt,is er kan op schimmelvorming in huis...
Schimmelvorming heeft niets met kou te maken, maar met vocht.
Pretface en Netflixfan zijn wel erg vrekkig,haha!
Volgens mij zjjn ze ook single want ik ken geen dame,die met een man wilt samenwonen in een koude woning.....haha!
En al helemaal niet met een geboren amsterdammer.
Kwam vroeger als Tilburger vaak in de Regulierdwarsstraat, het Leidseplein, bij Adje van Besouw aan de Amstel en het Rembrandtplein van Caransa. Ook die leuke tent in de Raamstraat achter het Leidseplein was gezellig. Toen waren er nog echte Amsterdammers dus wees er maar zuinig op. Ik ben van ,57 en weet ondertussen dat Amsterdam geen Amsterdam meer is.
Hallo juffrouw Carla,
Ken je het liedje van Harry Slinger?
"wie dat zegt is geen Amsterdammer......."
Maar serieus,ik vraag me af hoe Pretface en Netflixfan de 2 hittegolven van dit jaar zijn doorgekomen....
Ik sliep 2 maanden met de ventilator aan....,
Onzin......
Oké u kunt goed tegen de kou dat is al heel wat. Er bestaat ook iets van een bepaalde sfeer en behagelijkheid in huis. Als u op de bank gaat zitten is die steenkoud en als je ook nog aan tafel gaat voelt die steenkoud aan. De keuken stinkt en stort bijna in door het rottingsproces door het vocht. De huiskamer ruikt ook al zo muf. U zet de verwarming 10 min aan dan is het 2 uur warm ? [edit-redactie]
Altijd 1 rad open houden. Als de werkkamer het belangrijkste vertrek is, dan is het beter daar de thermostaat te monteren.
Als U echt zo weinig verwarmd als aangegeven, zou ik de verwarming altijd uitlaten en de werkamer, indien nodig, electrisch verwarmen.
Denkt u dat het electriciteitsverbruik voor een kacheltje lager is dan het gasgebruik voor de verwarming? Ik heb ergens gelezen dat het juist duurder is.
Nieuw op Vraag & Beantwoord
Kan Booking.com alles maken?
Ik had een hotel geboekt voor 5 nachten. Nu wil ik 1 nacht eerder weg. Voor het hotel geen probleem, maar Booking.com verhoogt de totaalprijs met 50%. Dat is toch misdadig???? Lees meer
Klacht over Ista
Ik heb een klacht over Ista. Het gaat om de eindafrekening. Ik heb 2 appartementen in dezelfde flat. Het zijn allebei 1 persoonshuishoudens en overdag aan het werk. De ene huurder betaalt een voorschot van 80 euro en krijgt nog 57 euro terug. De andere huurder betaalt een voorschot van 140 euro en moet......941 euro bij betalen. Hier klopt iets niet.
Ista geeft als antwoord: De meters liegen
...
Lees meer
Moet een winkel je ook helpen als de garantie verlopen is
Hallo,
Wij hebben een plisségordijn gekocht bij Kwantum. Die hield ons lang aan het lijntje wat betreft reparatie. Toen kwam de aap uit de mouw: de garantie was verlopen (met 3 maanden). Maar dat was nog niet alles. Toen we vroegen of er een (uiteraard betaalde) monteur kon komen, werd dit geweigerd. De monteur repareert "immers" enkel binnen de garantietermijn?
Wij vinden d
...
Lees meer
Populair in Huishouden & Energie
Maar 1 radiator in gebruik
Ik woon in een gezinswoning, met beneden een woonkamer+keuken en boven een slaapkamer, badkamer, en werkkamer.
Ik heb het niet snel koud, dus is de gemiddelde temperatuur in de woning laag, en staan de meeste radiatoren uit. Als ik aan het werk ben in de werkkamer, zet ik de verwarming 10 minuten aan en dan is het warm voor twee uur, zonder de rest van het huis op te warmen.
Is dit
...
Lees meer
Hoe krijg ik de stank uit de afvoer van de douche?
Onze afvoerput van de douche stinkt behoorlijk naar bederf. Hij loopt wel goed door en we hebben al van alles geprobeerd. Niets helpt. In dezelfde ruimte is er niks aan de hand met de afvoer van het bad en wastafel. Ook in de rest van het huis hebben we geen problemen met afvoer of riool. Wie heeft de oplossing? Lees meer
Muizenbestrijding, wat helpt wel en niet??
Sinds kort woon en werk ik in Amsterdam. Daar ben ik erg blij mee.
Maar wat ik geregeld hoor van collega's en vrienden en zelf ervaar is echt een overlast in deze grote stad: muizen!
Veel gezocht op internet en rondgevraagd om er vanaf te komen maar er word gezegd; ze deinzen nergens meer voor terug...Dat kan toch niet? Weet iemand een tip waardoor we ze op afstand kunnen houden? (natuu
...
Lees meer