pslender
door pslender Jan 20, 2010 om 12:42
Huishouden & energie

Variabele gastarief

Ik kreeg vandaag een mail van Essent met de volgende mededeling:

Afgelopen juli heeft Essent het variabele gastarief al flink verlaagd. We hebben nu alweer goed nieuws. Ondanks de gestegen olieprijzen in het afgelopen half jaar blijft ons gastarief per 1 januari 2010 hetzelfde.

Klopt dit wel?

De gasprijs is volgens mijn menig al een halfj aar geleden ingekocht en deze zou dan per 1 januari 2010 verrekend moeten worden in het gas en leveringstarrief!

Ze doen nou alsof ze geweldig bezig zijn maar in feiten zijn de zaak aan het belazeren.......

599 2 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

wolfenjong
door wolfenjong - Jan 20, 2010 om 13:34
859 Antwoorden / 10 Vragen
0

Hallo



Essent mag, of kan dan nu toch de prijs van gas toch voort zetten voor het volgend half jaar.
Maak anders een vergelijking op de sits van energie leveranciers, om te kijken of de prijs nog hetzelfde is, en of wat gas elders kost.
Zins de privatisering van energie, moet je inderdaad de energie leveranciers niet zo maar geloven.
Kijk en vergelijk is het motto.

Succes er mee.


Susses er mee.

pslender
door pslender - Jan 20, 2010 om 14:02
2 Antwoorden / 3 Vragen
0

Ik heb nog ff zitten bladeren bij kassa en vond dit interressante stukje...

Op dit moment bestaat de vreemde situatie dat de olieprijs sterk gedaald is, maar de energiebedrijven hebben aangekondigd dat de prijs van gas in januari 2009 wel eens met tien procent zou kunnen stijgen. Hoe kan dat?

Hoe komt de gasprijs tot stand?
Op 22 juli 1959 werd de gasbel in Slochteren ontdekt en werd Nederland opeens gasproducent. Toentertijd wist niemand eigenlijk wat de waarde van gas was waardoor men heeft besloten om uit te gaan van de olieprijs, het substituut. Gas is een schonere brandstof dus de prijs mag niet hoger liggen dan die van de meer vervuilende olie.

Met de oliecrisis in de jaren `70 werd de olieprijs steeds grilliger en ging de prijs hard op en neer. Daarom is er toen gekozen voor een systeem waarbij de prijs op een gemiddelde over 6 maanden wordt gebaseerd. Energiebedrijven mogen jaarlijks tweemaal de prijs aanpassen. (Van april tot oktober wordt het gemiddelde genomen voor de prijs die op 1 januari in gaat. En van oktober tot april voor de prijs die op 1 juli ingaat.)

De gasprijs wordt nu in de EU vastgesteld aan de hand van een formule waarbij de prijs van olie de grootste rol speelt. De bulkinkoop van gas vindt echter minimaal een halfjaar van te voren plaats dus onder de prijsvoorwaarden van dat moment. De extreme schommelingen waar de olieprijs aan blootstaat, worden er bij het bepalen van de gasprijs uitgehaald. Hierdoor hebben we het afgelopen halfjaar relatief weinig betaald voor ons gas en als het goed is, zal de prijs in de zomer weer gaan dalen. Dat voelt natuurlijk heel raar voor de consument.

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

anita555
anita555 - Sep 29, 2024 om 19:46
Vrije tijd & tuin
Kan je een bloeiende Coleus plant overpotten?

Kan je een bloeiende Coleus plant overpotten?

Ik heb op mijn balkon een prachtige coleuspant in een pot die steeds meer bloemetjes krijgt. De plant is een siernetel. Zo langzamerhand word de pot een beetje te klein, en vraag ik me af of het geen kwaad kan om een bloeiende plant over te potten 

Lees meer

GK
GKHB - Sep 29, 2024 om 06:47
Huishouden & energie

Oxxio: Verbruik gas = Eindstand - Beginstand + factor?

Op mijn jaarnota staat een verbruik van 431 m3 gas. Nu hou ik zelf de meterstanden bij, en kom uit op een verbruik van 422 m3 gas. (Meterstanden kloppen). Dit heb ik teruggekoppeld met Oxxio. Hun reactie:   Wat vervelend dat dit gebeurd is op de jaarnota. Ik heb het voor je nagekeken en dat heeft te maken met de factor waarmee het gas wordt berekend. Dit gebeurd altijd op de jaarnota en de fac ... Lees meer

Ka
KassaTim - Sep 25, 2024 om 22:43
Geldzaken & recht

Kan een bedrijf mij na 2,5 jaar nog een factuur sturen?

Beste mensen van "Vraag & Beantwoord",

Ik zit met het volgende probleem: begin van het jaar 2022 tm 6 april 2022 heb ik een verbouwing gehad thuis. Hierbij is onder andere de badkamer vernieuwd. Het probleem gaat over de douchecabine die ik daarvoor gekocht heb.

Op donderdag 12 september 2024 (dus zo'n 2 jaar en 5 maanden nadat mijn verbouwing voltooid was) ontving ik ee ... Lees meer