Echte nasi
hallo , ik ben op zoek naar het recept voor indische of indonesische nasi . ik weet dus niet of het indisch of indonesisch is , maar ik weet wel dat er oa ketoembar , djintin en trassi in zit . ik heb ooit het recept van iemand gehad , maar helaas ben ik dat recept kwijt . ik vond die nasi heerlijk en wil het graag weer eens maken . dus als iemand weet hoe het gemaakt moet worden en wat er allemaal in moet in welke verhouding , graag .
alvast bedankt , gr Jay
gewoon ff google Jay (nasi recepten ) in tikken .en je kan maar uit zoeken
vrgr jan uit zeeland
Hoewel djinten (komijnzaad) en ketoembar (gemalen korianderzaad) ook in de Indische keuken veel gebruikt wordt, is de nasi die u bedoelt den ik Indonesisch, want trassi (gefermenteerde garnalenpasta) wordt niet vaak gebruikt in de gangbare Indische gerechten. Of u moet het hebben over de Oost-Indische keuken.
[quote=sylli schreef op zondag 10 apr 2011, 11:46]Hoewel djinten (komijnzaad) en ketoembar (gemalen korianderzaad) ook in de Indische keuken veel gebruikt wordt, is de nasi die u bedoelt den ik Indonesisch, want trassi (gefermenteerde garnalenpasta) wordt niet vaak gebruikt in de gangbare Indische gerechten. Of u moet het hebben over de Oost-Indische keuken.
Trassi is bestanddeel van heel veel sambals (meestal met uitzondering van sambal oelek). Er is zelfs een sambal trassi (alleen gebruiken bij bereiding van eten).
De nakomelingen van de Javaanse contractarbeiders in Suriname (vanaf 1890 naar Suriname) produceren en gebruiken het nu nog steeds voor hun specifieke gerechten in Suriname. Hoezo "niet vaak gebruikt in gangbare indonesische gerechten"?
Vladja
[quote=vladja schreef op zondag 10 apr 2011, 12:18](...) De nakomelingen van de Javaanse contractarbeiders in Suriname (vanaf 1890 naar Suriname) produceren en gebruiken het nu nog steeds voor hun specifieke gerechten in Suriname. Hoezo "niet vaak gebruikt in gangbare indonesische gerechten"?
Vladja
Suriname is niet Indonesisch of Indisch.
Suriname is niet Indonesisch of Indisch.
Lezen en begrijpen is een vak.
In totaal kwamen 32.965 Javaanse immigranten (contractarbeiders) naar Suriname (vanaf 1890). En Javanen zijn natuurlijk niet Idonesisch of toen nog Indisch.
Zij werden geworven - na de afschaffing van de slavernij - om het werk van de slaven op o.a. de suikerruitplantages over te nemen. Ze leefden daar in groeps/familieverbanden op de plantages met hun eigen leef-, eet- en andere gewoontes. En omdat trassi bijna niet gebruikt wordt in de gangbare Indonesische gerechten, wordt het nu 120 later nog steeds gemaakt door de nakomelingen, ondanks de smeltkroes die inmiddels ontstaan is.
Trassi is een wezenlijk onderdeel van de Indonesische keuken en andere keukens in Zuid-Oost Azië, waarvan Indonesie in zijn geheel deel uit maakt.
Vladja
@Alwetende Vladja: Alhoewel ik met een mooi woord allochtoon ben en Nederlands mijn 2e taal is, kan ik best wel lezen en vaak het nog begrijpen ook.
Maar om niet in oeverloos gezeur te stranden over het wel of niet gebruik van trassi in de Indische, Indonesische, Javaanse, Surinaamse en weet-ik-het-allemaal-nog-meer gerechten/keuken, stel ik voor het hierbij te laten en TS een beetje op weg te helpen met zijn vraag:
http://www.smulweb.nl/1126050/koken/recept/Indonesische-nasi-goreng
MARINE NASI...
RIJST GROTE KORREL SURINAAMSE MIJN TIP ALDI GROOTVERPAKKING.
1 kop per persoon 1 kop = 2 koppen water.
water koken.als het kookt in 1 keer de rijst erin.(niet wassen)
zodra het water weer kookt,10 minuten afstellen,en 1 keer goed roeren.
als het water en de rijst heftig begint te koken,het vuur temperen en zachtjes laten doorkoken.na 10 minuten afgieten in een vergiet.liefst een stalen.de zelfde pan vullen met heet water,en daar het vergiet met de rijst opzetten.een gat in het midden maken deksel erop en 8 minuten laten stomen.dan de rijst met een vork goed losmaken af laten koelen en afgedekt in de koelkast goed koud laten worden.
tijdens het stomen mag het water de onderkant van het vergiet niet raken.
***
voor 4 personen:
2 schouderkarbonades,van het been snijden en bakken.
afgekoeld in reepjes snijden en apart op een bordje plaatsen.
vulling
van 3 eieren omeletten bakken.
afgekoeld oprollen door de helft snijden en ook in reepjes snijden.
1 prei.door de helft snijden en weer reepjes snijden,en wassen.
ongv. 10 cm van de prei overhouden.niet snijden dus.
een ons ham de vierkante plakken.
ook over de lengte 2 keer door midden snijden en in reepjes
alles in een (bv) vergiet doen en door elkaar mengen.
*******
fijn snijden: 1 grote ui,3 a 4 teentjes knoflook,4 plakjes ontbijdspek.
op een bordje plaatsen met 1 theelepel sambal oelek= zoute sambal.
en een theelepel trassiepoeder.het ruikt effe raar.je proeft het anders.
bereiding.( ik gebruik een antiaanbak pan van 24 cm doorsnee en 10 hoog.)
de pan op een hoog vuur ztten
zonnebloemolie in de pan zodat de bodem net bedekt is.
als dat goed heet is het bordje ui toevoegen,even goed mengen dan het vlees erbij doen.
daarna de rijst.het vuur hoog houden,en alles goed omscheppen.goreng = bakken.je pan 3\4 vol houden.
op smaak brengen met 4 theelepeltjes zout 3 keer schudden met de maggiefles
weer goed mengen even proeven,en dan de vulling erdoor mengen.en klaar is kees
Overigens zou ik geen Surinaamse rijst nemen maar pandan-rijst of jasmijn-rijst, dat is gewoon lekkerder. Voordeliger via de oriëntaalse toko in balen van ca. 22kg.
@Vladja: kun je even de herkomst van dit stukje vermelden, want volgens mij klopt dit niet:
[quote]En omdat trassi bijna niet gebruikt wordt in de gangbare Indonesische gerechten...
Trassi,oftewel terasi, wordt juist zeer veel gebruikt in gangbare Indonesische gerechten, dat schrijf je tenslotte zelf ook, dus ik begrijp je citaat niet helemaal denk ik. Een Indonesiër zonder terasi is net zoiets als een matroos zonder pet.
Nieuw op Vraag & Beantwoord
Verhuurder weigert inzage servicekosten aan huurcommissie. Wat nu?
Een huurder van onze flat (66 woningen) heeft huurcommissie ingeschakeld om te beoordelen of de onderliggende facturen van de servicekosten wel kloppen.
De huurcommissie heeft een onderzoeksrapport geschreven en de servicekosten op 0 gezet omdat verhuurder ondanks herhaald verzoek weigert inzage in de facturen te geven.
Zoals huismeesterkosten terwijl er geen huismeeste
...
Lees meer
Kan een bedrijf mij na 2,5 jaar nog een factuur sturen?
Beste mensen van "Vraag & Beantwoord",
Ik zit met het volgende probleem: begin van het jaar 2022 tm 6 april 2022 heb ik een verbouwing gehad thuis. Hierbij is onder andere de badkamer vernieuwd. Het probleem gaat over de douchecabine die ik daarvoor gekocht heb.
Op donderdag 12 september 2024 (dus zo'n 2 jaar en 5 maanden nadat mijn verbouwing voltooid was) ontving ik ee
...
Lees meer
(On)bereikbaarheid Postnl voor bezorgklachten
Waarom is Postnl onbereikbaar voor klachten van mensen met een visuele handicap?
Mijn alleenwonende zwager (68 jaar) is visueel gehandicapt en zeer slecht ter been. Hij heeft daarom geen internet of mobiel. Hij heeft klachtenover de bezorging van zijn post. Die kunnen alleen via een chatbox worden ingediend.
Wij proberen hem te helpen, door te vragen of Postnl heb kan bellen hierover, ma
...
Lees meer
Populair in Voeding & Gezondheid
ALDI Duurdere Notenmelange
April dit jaar(2018) kocht ik 2 exact dezelfde nootjes. De kassa sloeg 2 verschillende prijzen aan. Waarom? Andere barcode. En nu is hij nog duurder en proef je flouwe noten bijna zonder zout terwijl de wikkel nog uniek is.
Wie heeft hier nog meer ervaring mee?
Lees meer
Motion Free
Iemand bekend met motion free? Zou o.a. moeten helpen bij rugpijn en gezwollen benen. Iemand beken met dit "Wonder middel?" Lees meer
Mag dit in de oven
schaal van arcopal Lees meer