Hoe kom ik van condens in vershouddozen in koelkast af?
Wie weet een oplossing om van condens in vershouddozen in koelkast af te komen/ Er staat regelmatig een heel klein laagje water onderin de doos.Wat ik ook probeer,bovenin,onderin of midden van de koelkast,het probleem blijft zich voordoen. Wie weet de oplossing van dit probleem?
Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.
Ik leg altijd een dubbel velletje keukenrol onder in het bakje. Helpt wel goed, maar ook ik hoop op een betere oplossing. Ben benieuwd of de gouden tip gegeven wordt!
"Warme" lucht (kamertemperatuur) kan veel meer waterdamp bevatten (speciaal in de keuken, kookdampen) dan de lucht op koelkasttemperatuur. Koelt die warme lucht af, dan slaat die (meer) waterdamp neer in de vorm van water.
Alleen spullen in de koelkast zetten, die volledig zijn afgekoeld nadat deze nog (gedeeltelijk) open staan te wachten. De warmere lucht kan dan ontsnappen. In de koelkast zetten met nog een randje open, zodat er nog lucht kan ontsnappen en later volledig afsluiten.
Als datgene wat je in vershouddozen doet op koelkast temperatuur is voordat je het in deze dozen doet, zal er m.i. minder condens vormen. Condens vormt immers door temperatuur verschillen.
Mijn vrouw doet nu ook altijd keukenrol in de doosjes,en moet die dan zo mee en dan vervangen voor een nieuw stuk want dan is het stuk dat er in zit nat geworden. Maar ik denk dat Vladja de gouden tip geeft.Lijkt mij heel logisch wat zij verteld, zal het zo eens door geven aan mijn vrouw en kijken ofdat het werkt.Maar ik heb er wel vertrouwen in. Groeten.
[quote=vladja schreef op woensdag 6 apr 2011, 12:40]"Warme" lucht (kamertemperatuur) kan veel meer waterdamp bevatten (speciaal in de keuken, kookdampen) dan de lucht op koelkasttemperatuur. Koelt die warme lucht af, dan slaat die (meer) waterdamp neer in de vorm van water.
Alleen spullen in de koelkast zetten, die volledig zijn afgekoeld nadat deze nog (gedeeltelijk) open staan te wachten. De warmere lucht kan dan ontsnappen. In de koelkast zetten met nog een randje open, zodat er nog lucht kan ontsnappen en later volledig afsluiten.
Vladja
Maar ik heb bijv. kaas in de koelkast, in verpakking van appie. Ik doe het over in een koelkastdoos, dan komt er toch condens in. Oké, kaas is koel maar doosje is misschien te warm. Maar als ik de volgende ochtend er 1 plakje uithaal, doosje afdroog en direct weer terugzet, is het allemaal nog op koelkasttemperatuur. Hoe kan het dan dat de volgende ochtend toch weer condens in het doosje zit?
[quote=duif2 schreef op woensdag 6 apr 2011, 13:34][quote=vladja schreef op woensdag 6 apr 2011, 12:40]"Warme" lucht (kamertemperatuur) kan veel meer waterdamp bevatten (speciaal in de keuken, kookdampen) dan de lucht op koelkasttemperatuur. Koelt die warme lucht af, dan slaat die (meer) waterdamp neer in de vorm van water.
Alleen spullen in de koelkast zetten, die volledig zijn afgekoeld nadat deze nog (gedeeltelijk) open staan te wachten. De warmere lucht kan dan ontsnappen. In de koelkast zetten met nog een randje open, zodat er nog lucht kan ontsnappen en later volledig afsluiten.
Vladja
Maar ik heb bijv. kaas in de koelkast, in verpakking van appie. Ik doe het over in een koelkastdoos, dan komt er toch condens in. Oké, kaas is koel maar doosje is misschien te warm. Maar als ik de volgende ochtend er 1 plakje uithaal, doosje afdroog en direct weer terugzet, is het allemaal nog op koelkasttemperatuur. Hoe kan het dan dat de volgende ochtend toch weer condens in het doosje zit? Gewoon een los suikerklontje bij de kaas in de vershouddoos. Probleem opgelost.
[quote=loreleigil schreef op woensdag 6 apr 2011, 13:47][quote=duif2 schreef op woensdag 6 apr 2011, 13:34][quote=vladja schreef op woensdag 6 apr 2011, 12:40]"Warme" lucht (kamertemperatuur) kan veel meer waterdamp bevatten (speciaal in de keuken, kookdampen) dan de lucht op koelkasttemperatuur. Koelt die warme lucht af, dan slaat die (meer) waterdamp neer in de vorm van water.
Alleen spullen in de koelkast zetten, die volledig zijn afgekoeld nadat deze nog (gedeeltelijk) open staan te wachten. De warmere lucht kan dan ontsnappen. In de koelkast zetten met nog een randje open, zodat er nog lucht kan ontsnappen en later volledig afsluiten.
Vladja
Maar ik heb bijv. kaas in de koelkast, in verpakking van appie. Ik doe het over in een koelkastdoos, dan komt er toch condens in. Oké, kaas is koel maar doosje is misschien te warm. Maar als ik de volgende ochtend er 1 plakje uithaal, doosje afdroog en direct weer terugzet, is het allemaal nog op koelkasttemperatuur. Hoe kan het dan dat de volgende ochtend toch weer condens in het doosje zit? Gewoon een los suikerklontje bij de kaas in de vershouddoos. Probleem opgelost.
@loreleigil, dat had ik al gelezen. ik vraag mij alleen af hoe het kan dat iets toch op koelkasttemperatuur is en dan nog condens bevat. Wel opletten hoor!
Het belangrijkste wat ik mis is de temperatuur in de koelkast, die van mij staat op +2° afgesteld. Wat ik gebruik voor kaas is plakplaistic, dus geen condens. Verder gebruik ik oude haringpotten voor het opslaan van eten. Hier doe ik bv warme soep in en zet dit in de koelkast. Doordat de deksel een plastic laagje heeft werkt het als een oude wekfles en krimpt de inhoud en onstaat een er vacuum, wat maakt het product ook langer houdbaar. Doe je bv knoflook in de pot, dan komt er geen geur vrij in de koelkast. Wel de glazen potten en deksel eerst in de vaatwasser doen om er zeker van te zijn dat er geen voedsel resten in zitten. Verder hebben de glazen potten het voordeel dat je kan zien wat er in zit, zonder het te openen. Voor een broodbeleg gebruik ik plakplaitic en dan krijg je geen condens en het vocht blijft in het product.
leg een suikerklontje in het bakje, deze zal het al vocht absorberen. waardoor je condens geheel verdwenen is. Wel regelmatig vervangen als het suikerklontje vol gezogen zit. Probeer het maar.
=tdehond schreef op woensdag 6 apr 2011, 12:41: Als datgene wat je in vershouddozen doet op koelkast temperatuur is voordat je het in deze dozen doet, zal er m.i. minder condens vormen. Condens vormt immers door temperatuur verschillen.
De tip over eerst afkoelen en dan pas deksel dicht is prima. Maar... eigenlijk hoort kaas voor de smaak niet in de koelkast. Ik doe ondanks dat toch, en wind er altijd een velletje van de keukenrol om en na een keer of drie ververs ik het. Het werk goed en ik heb nooit schimmel. Wat hete soep betreft, eigenlijk hoor je dat niet zo in de koelkast te zetten. Slecht voor het milieu. Is het koud buiten dan eerst buiten zetten. Soep moet wel snel worden afgekoeld anders krijg je bederf. Ook snel weer verwarmen. Welcome, maar je tip is wel ok.
Ik ben bang dat wat ik schrijf de vraag niet beantwoord. Ik heb nog nooit last gehad van vocht of condens in de bewaardozen in mijn koelkast. Voedsel wordt wel eerst afgekoeld voordat een bakje in de koelkast gaat. De temperatuur in mijn koelkast is 6 graden.
Je kan ik weet niet hoeveel suikerklontjes in de koelkast leggen om vocht (condens) af te vangen. Een vershouddoos zit dicht en de condens, die daar inzit vang je dus niet.
]Er zijn koelkastdozen te koop met een roostertje om het vocht onderin de doos op te vangen en het eten droog te houden. Werkt net als een fruittestje maar dan met deksel. Kijk eens bij Blokker, of op wwwtempsl.nl in hun boekje stonden ze.
[quote=wimmi20 schreef op vrijdag 8 apr 2011, 13:33]Ik ben bang dat wat ik schrijf de vraag niet beantwoord. Ik heb nog nooit last gehad van vocht of condens in de bewaardozen in mijn koelkast. Voedsel wordt wel eerst afgekoeld voordat een bakje in de koelkast gaat. De temperatuur in mijn koelkast is 6 graden.
Ook nog nooit last van gehad, is je koelkast wel goed afgesloten en de afwatering niet dicht geslibt zi achterin, in een gootje die wil noch wel een dicht slibpen, ik daar nl een stukje kabel in gedaan die ik geregeld dus even heen en weer haalt anders loopt de condensbij in de groente bak.en ijsaanslag op de achterwant binnen de koelkast.
Hebben hetzelfde vocht probleem, maar dan in de groente-lades. Keer op keer staat er een laagje water in. Hadden gehoopt dat het probleem bij de nieuwe koelkast over zou zijn. Maar helaas. Groentes, welke verpakt zijn in papier of plastic, kampen dus steeds met het vocht probleem. Wanneer ik aan de slag ga met suikerklontjes, gaan dit heel veel klontjes kosten. Ben evenals u, op zoek naar DE oplossing.
@Vladja: ik denk dat er bedoeld wordt: suikerklontje mee IN de doos ; )
In onze koelkast staat een klein schaaltje kattenbakkorrels, goed tegen condens (én eventuele luchtjes) en de kaas wordt in een doos opgeborgen met een bodem van een ouderwets papieren boterhamzakje. Geen condens.
Waarschijnlijk sluit de koelkast niet goed af, waardoor er warme lucht de koelkast in kan komen en zo condens vormt. Dit komt vaak doordat de rubbere rand aan de binnenkant van de koelkastdeur versleten is of niet goed is bevestigd.
[quote=softwarehell schreef op vrijdag 8 apr 2011, 17:14]Hallo,
Waarschijnlijk sluit de koelkast niet goed af, waardoor er warme lucht de koelkast in kan komen en zo condens vormt. Dit komt vaak doordat de rubbere rand aan de binnenkant van de koelkastdeur versleten is of niet goed is bevestigd.
Dat geldt voor de inhoud van de koelkast, niet voor een gesloten doos. Daar gaat de vraag over.
Dan zou de doos dus geen last van condens moeten krijgen, omdat de temperatuur in de doos warmer blijft.
[quote=vladja schreef op vrijdag 8 apr 2011, 17:25][quote=softwarehell schreef op vrijdag 8 apr 2011, 17:14]Hallo,
Waarschijnlijk sluit de koelkast niet goed af, waardoor er warme lucht de koelkast in kan komen en zo condens vormt. Dit komt vaak doordat de rubbere rand aan de binnenkant van de koelkastdeur versleten is of niet goed is bevestigd.
Dat geldt voor de inhoud van de koelkast, niet voor een gesloten doos. Daar gaat de vraag over.
Dan zou de doos dus geen last van condens moeten krijgen, omdat de temperatuur in de doos warmer blijft.
Vladja
M.i. ontstaat doordat de temperatuur in de doos warmer is als in de koelkast juist condens in de doos. Net als in mijn slaapkamer condens aan de binnenkant van het raam is in de winter.
[quote=vladja schreef op vrijdag 8 apr 2011, 14:05]Je kan ik weet niet hoeveel suikerklontjes in de koelkast leggen om vocht (condens) af te vangen. Een vershouddoos zit dicht en de condens, die daar inzit vang je dus niet.
Vladja
Daarom staat er ook letterlijk suikerklontje bij de kaas IN de vershouddoos.
Ik weet niet waarom maar in mijn 9 jaar oude Samsung Amerikaanse koelkast nog nooit condens gehad. Niet in de groente lades maar ook niet in de plastic bakjes waarin ik de kaas en vleeswaren bewaar. Temperatuur in het koel gedeelte staat op 5 gr. en in het vries gedeelte -20 Zou het komen omdat er 2 aparte thermostaten zijn? misschien een oplossing om een bakje kattengrit in de koeling te zetten?
condens komt door warmte verschil!! Warm verpakt in de koeling veroorzaakt condens. Denk aan warmte verschil!! Tevens kan er door een verstopte afvoer van de koeler (lekgootje) het vocht(condens) overslaan naar niet goed/ sluitende/lekkende verpakkingen.
Condens hoort niet voor te komen als het geplaatste produkt flink is afgekoeld !
Vraag ? Stinkt ( ruikt ) de kast ?
Maak de kast eens flink schoon inclusief eventuele lekbakjes en de doorvoer naar deze bakjes ( met een sodasopje en naspoelen met een azijnoplossing ) Daarna goed droogmaken en de deur een paar uur open laten staan .
[quote=f16 schreef op woensdag 6 apr 2011, 12:06]Wie weet een oplossing om van condens in vershouddozen in koelkast af te komen/ Er staat regelmatig een heel klein laagje water onderin de doos.Wat ik ook probeer,bovenin,onderin of midden van de koelkast,het probleem blijft zich voordoen. Wie weet de oplossing van dit probleem?
Antwoord benbart, de koelkast meer laten koelen zodat er geen condens meer ontstaat. De koelkast deur goed en sneller sluiten sluiten.
[quote=benbart248 schreef op zondag 10 apr 2011, 13:16][quote=f16 schreef op woensdag 6 apr 2011, 12:06]Wie weet een oplossing om van condens in vershouddozen in koelkast af te komen/ Er staat regelmatig een heel klein laagje water onderin de doos.Wat ik ook probeer,bovenin,onderin of midden van de koelkast,het probleem blijft zich voordoen. Wie weet de oplossing van dit probleem?
Antwoord benbart, de koelkast meer laten koelen zodat er geen condens meer ontstaat. De koelkast deur goed en sneller sluiten sluiten.
Condens ontstaat doordat lucht afkoelt en minder waterdamp kan bevatten. Waardoor denk je dat deze natuurwet verdwijnt als je meer gaat koelen (lager temperatuur, kan nog minder waterdamp bevatten, dus nog meer condensvorming)?
Ik heb wat besteld bij Poluno Amsterdam. Omdat ik een track&trace button kreeg die niet werkte en contact met klantenservice vreemd aanvoelde ben ik gaan zoeken bij revieuws.
Later vond ik ergens in een mail een track&trace code, die me verwijst naar een buitenlandse site en de status al 11 dagen hetzelfde is. Bij Trustpilot zijn heel veel klachten over deze webshop. Oa over ver
...
Lees meer
April dit jaar(2018) kocht ik 2 exact dezelfde nootjes. De kassa sloeg 2 verschillende prijzen aan. Waarom? Andere barcode. En nu is hij nog duurder en proef je flouwe noten bijna zonder zout terwijl de wikkel nog uniek is.