Waterkwaliteit: hoeveel kalk mag er eigenlijk in drinkwater zitten?
Ik krijg de laatste 16-18 maanden de indruk dat het drinkwater in Lochem en omgeving steeds meer kalk bevat. Laatst had ik een uitgespoeld glas dat 's nachts op het aanrecht was blijven staan. 's Ochtends kon ik er een laagje kalk uitschrapen. Mijn vragen:
1) Wat zijn de wettelijke normen voor het kalkgehalte van drinkwater?
2) Ben ik de enige in Lochem en omgeving, die vindt dat het kalkgehalte moet worden teruggedrongen? Al die middelen tegen ontkalken (voor wasmachine, vaatwasser, koffiezetter, enz.) zijn noch goedkoop, noch goed voor het milieu.

Hier hebben we niet tot weinig kalkaanslag, maar als u de geadviseerde middelen koopt kan dat best in de papieren lopen. Ik ontkalk heel simpel met schoonmaakazijn, letterlijk alles. En aangeslagen glazen zet ik bij elkaar in de gootsteen, warm water en een scheut schoonmaakazijn. De glazen lijken weer alsof ze nieuw zijn. Maar ook, als u glazen in de vaatwasser doet, dat blijkt niet top te zijn. Dan gaan ze op den duur op matglas lijken.

Ik ontkalk met citroenzuurkristallen, vind ik persoonlijk beter werken dan azijn. Met een zak van 1 kg doe ik een paar jaar.
Dit wordt ook in de voedingsmiddelensector en brouwerijen gebruikt, het is namelijk onschadelijk voor de gezondheid als er iets mocht achterblijven.
Inderdaad krijgen glazen in de vaatwasser last van glascorrosie en dat is er niet meer uit te krijgen.
Schoonmaakazijn moet je alleen maar gebruiken als de leverancier van het product zegt dat bet geen kwaad kan. Metaal kan worden aangetast door schoonmaakazijn. Ontkalken op basis van citroenzuur of melkzuur is veiliger.

Je hebt kalkaanslag en je hebt microbarstjes in het glas die ook nog een beetje uit-etsen. Het zijn twee verschillende fenomenen. Het eerste kun je met ieder zuur verwijderen, het tweede is permanent. In combinatie met voeding gebruiken we tegenwoordig liever citroenzuur of melkzuur, niet dat azijn niet effectief is maar die geur blijft vaak zo hangen.

Zie hier de wettelijke regelgeving: https://www.rivm.nl/drinkwater/drinkwater-en-regelgeving en hier ziet u meer ook aangaande uw omgeving.
In de lijst staat voor Lochem (ergens onder in de lijst maar ook te vinden met postcode:
Lochem | minimaal 6.70 | en maximaal 7.80 |

De norm zit tussen de 5,6 dH (ondergrens) en de 12,5 dH (bovengrens).
Er zijn stripjes te verkrijgen waarmee u het zelf kunt meten, even zoeken op internet. Lees wel goed de gebruiksaanwijzing, want de stripjes mogen niet te lang op te kort in het water gehouden worden.

Hoi Nico,
Op de site van je waterleverancier kun je precies zien hoeveel kalk er in je water zit. Per regio/waterwingebied leverancier zit er verschil in de hoeveelheid kalk in het water. Dat heeft te maken met de grond, zand, klei, kalkrijk en meer van dat soort dingen. Hier in mijn gemeente is het water erg zacht, maar toch heb ik ook na gebruik van mijn waterkoker last van kalkaanslag.
Wat doe ik tegen kalkaanslag voor alle machines waar water doorheen loopt? Ik gebruik daarvoor doodordinaire witte - of schoonmaakazijn en dat werkt prima.
Lijkt me een onzinnige actie om te gaan vragen (eisen?) of het kalkgehalte teruggedrongen kan worden. Wat denk je daarmee op te schieten?
FIY
kijk hier en ook hier dat geeft je een idee.
U bent niet de enige want met 6.80 graden duitse standaard is het drinkwater tamelijk hard. De waterhardheid valt binnen de norm die er voor staat omdat 6,80 graden duitse standaard acceptabel gevonden wordt. Kalk in drinkwater zal er altijd zijn en komt uit opgepompt grondwater in mindere mate voor dan waterwin gebieden die rivierwater in de duinen laten bezinken en vervolgens weer opgepompt worden. Een polulaire waterontharder voor een godsvermogen aanschaffen lost het probleem niet op maar dure ontkalkingsmiddelen in uw apparatuur gebruiken ook niet. Wat wel helpt is het glas direct na het afspoelen met een theedoek droog te maken.

Geachte Nico,
Ik raad aan om zo min mogelijk kraanwater te drinken.
Als je beide regelmatig drinkt dan proef je het verschil.
Kijk ook even in de volgende link :
[EDIT REDACTIE]: Link verwijderd, leest als onzin en is voornamelijk bedoeld om waterfilters te slijten.

Sorry maar wat een lulverhaal wordt daar verteld. Overal op internet en bij je waterleverancier kun je deze verzinsels ontkrachten door even te lezen. Dat mens heeft een commercieel belang bij de verkoop van apparaten die haar verhaal ondersteunen en ja zo maak je ons beste water ter wereld een bron van nitraten, zware metalen, medicatie enz

Geachte Justmeagain,
Ik heb nog een link gevonden:
https://www.linda.nl/nieuws/drinkwater-nederland-slechte-kwaliteit-waterbedrijven-alarm/


Nog een link : https://www.parool.nl/nederland/rivm-te-veel-schadelijke-stoffen-pfas-in-voedsel-en-drinkwater~b56a4208/


De volgende link is ook interessant:
https://www.drinkwaterplatform.nl/alles-over-e-coli-poepbacterie-en-drinkwater/
Weer iets wat de boomers hebben verziekt voor de volgende generaties. En ondertussen niets willen veranderen. Gewoon de hele boel naar de kloten laten gaan.

@ A'dammer, linken vinden is niet zo moeilijk maar lees ze dan ook voor dat u deze plaatst;
Het RIVM baseert zich op schattingen, omdat veel meetresultaten onder de nauwkeurigheidsmarges liggen. Ook zijn sommige gegevens verouderd, aldus het instituut.

@Gerbera,
Voor de zekerheid kook ik kraanwater.
Wat een bullshit. Waarom wordt deze fantast niet van dit forum verwijderd?

Geachte Juliomariner,
Heeft u mijn links wel gelezen?

Voor de zekerheid kook ik kraanwater.
Kost weer extra (dure) stroom en lost je het kalk probleem niet mee op maar verbrand je wel je lippen bij het drinken.
RJW. wat heb je toch tegen boomers? Dank zij de boomers heb jij nu een goed leven. Dat hebben de boomers in hun werkzame leven voor jou opgebouwd voor een paar rotcenten.
@ Geboren Amsterdammer,
https://www.youtube.com/watch?v=FLoR2Spftwg

Om te drinken zou ik gewoon dikke flessen van 5 ltr. kopen, de kosten zijn het niet . Het is lekker en je lichaam heeft nu eenmaal water nodig in bepaalde hoeveelheid.
Alles waar TE voor staat is meestal niet goed, maar in dit geval hoeft u zich geen zorgen te maken.
Kalk is een natuurlijk bestanddeel van drinkwater. De aanwezigheid van kalk in kraanwater is niet schadelijk voor uw gezondheid. Integendeel, het is zelfs belangrijk (én wettelijk verplicht) dat een minimale hoeveelheid kalk en magnesium in het kraanwater voorkomt omdat uw lichaam dat nodig heeft.
Quote: Om te drinken zou ik gewoon dikke flessen van 5 ltr. kopen, de kosten zijn het niet.
Niet voor mens zijn/haar beurs, maar wat voor het milieu?
En waar komt Bar le Duc vandaan? Juist! Naast het inname gebied van het water uit de kraan. Alleen wordt dat Le Duc water niet "gezuiverd" (dat mag niet want dan is het geen""mineraal water").
En 1000 liter kraanwater kost nog geen 2 euro!

Oh ja natuurlijk, milieu! Dan ook maar geen cola meer in die plastic flessen. Maar ik begrijp het, het is toch maar water en twee liter per dag is ruim voldoende voor mens en gezondheid.

Het max is 17,8 gr per 1000 liter, in uw woonplaats is de hoeveelheid kalk 17,4 gr per 1000 liter wat dus behoorlijk hoog is, de hoeveelheid bepaald dan de hardheid van het water welke 11,4 dH is.
Na een tijdje in het buitenland te hebben gezeten, heb ik ook inderdaad het idee dat hier (Noord-Holland) er flink wat kalk in onze kraanwater zit. Een blik in de waterkoker is soms voldoende. Of allerlei deeltjes in een vers glas water. Laatste tijd neig ik ook steeds meer naar water uit de winkel. Iets om uit te zoeken zeker!

Woon zelf in Noord Holland en heb weinig last van kalkaanslag, ook in mijn waterkoker.
Wij gebruiken sinds ruim een jaar een magneetontkalker op onze waterleiding, en ik moet zeggen het werkt fantastisch. Al van begin af blijft oa kranen, douchecabine, tegels, glaswerk, vrij van kalkaanslag, wij reinigen ongeveer om de 3 weken de afwasmachine en waterkoker met baking soda wordt die weer helemaal schoon van en lekker fris.
Nieuw op Vraag & Beantwoord

Ervaringen met verkoper Heuts ?
Ik had een mooie airco aanbieding met Klarna betaling gevonden online .
In mijn enthousiasme zag ik niet dat deze uit Limburg moest weg komen naar Drenthe toe.
Maar ik verwachte wel dat de airco naar boven getild zou worden voor 30E verzenden want de rest van de verkoop op de site is gratis verzenden.
Helaas konden zij mij dit niet garanderen want de verzender was een ander bedr
...
Lees meer
Herroepingsrecht relaxfauteuil
Wij hebben een stoel gekocht via thuisverkoop; wij hebben getekend, maar volgens de order hebben we geen recht binnen 14 dagen af te zien van de koop! Klop dit???
Graag antwoord; de 14 dagen zijn bijna om!!!
Lees meer
Krimpflatie ook al bij abonnementen
We kenden krimpflatie al bij verpakkingen in de supermarkt, dat er bijvoorbeeld nog maar 175 gram in zit waar dat vroeger 200 gram was, maar wel voor dezelfde prijs.
Net zo stiekem doen ze dat tegenwoordig bij tijdschriftabonnementen. Zoals DPG media met de Veronica TVgids.
In 2014 nog 79,90 voor een jaarabonnement van week 51 t/m 50 het volgende jaar.
Die prijs is inmiddels 3
...
Lees meer
Populair in Voeding & Gezondheid


ALDI Duurdere Notenmelange
April dit jaar(2018) kocht ik 2 exact dezelfde nootjes. De kassa sloeg 2 verschillende prijzen aan. Waarom? Andere barcode. En nu is hij nog duurder en proef je flouwe noten bijna zonder zout terwijl de wikkel nog uniek is.
Wie heeft hier nog meer ervaring mee?
Lees meer

Motion Free
Iemand bekend met motion free? Zou o.a. moeten helpen bij rugpijn en gezwollen benen. Iemand beken met dit "Wonder middel?" Lees meer
