la
door laniwati Feb 22, 2005 om 21:53
Elektronica & tv

Advies m.b.t. de aanschaf van een lcd-tv

Vragen t.b.v. het maken van een bewuste keuze. 


 


1. Bij monitoren wordt in de regel gerept over TFT en bij tv's over LCD. Zijn deze vermeldingen juist en wat zijn de verschillen?


 


2. Bij monitoren wordt een responstijd vermeld (voor zover ik heb begrepen is dit de snelheid, waarmede pixels worden ververst) en bij tv's niet. Wat is hiervan de reden?


 


3. Zowel bij monitoren als bij tv's wordt de resolutie opgegeven. Echter geen bijbehorende Herz-frequentie (ververssnelheid van het aantal lijnen?). Waarom niet?


 


4. Monitoren en tv's: Speelt de grootte van pixels een rol?


 


5. Bij monitoren wordt de inkijkhoek h/v vermeldt; bij tv's veelal niet. Is dit voor tv's niet van belang?


 


6. Bij monitoren wordt aangegeven of het apparaat is uitgerust met een DVI-aansluiting en bij tv's wordt aangegeven of er een scart-aansluiting aanwezig is. Het is mij bekend, dat er resp. monitoren en tv's worden geleverd met meer soorten aansluitingen. Welke zijn van belang, mede gezien de ontwikkelingen in de toekomst, zoals HDTV?


 


7. Indien een computer beschikt over een tv-kaart is de optie PIP bij een tv naar mijn mening niet noodzakelijk. Is dit een juiste veronderstelling?


 


Leek tv

575 4 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

di
door dick55 - Feb 23, 2005 om 04:33
6 Antwoorden / 0 Vragen
0

Nog even aanvulling naar aanleiding over het begrip HDTV.


HDTV (HighDefinitionTV) is niets meer dan het meer benutten van het aantal beeldlijnen dat binnen de PAL-norm aanwezig is om beeldinformatie weer te geven. Een volledig beeld bestaat uit 625 lijnen die op zijn beurt weer uit twee halve beelden bestaat. De lijnen worden om en om geschreven: eerst de even lijnen, daarna de oneven. De huidige PAL techniek benut slechts ca. 480 lijnen voor het produceren van een beeld. Het overige (Zwart) wordt gebruikt voor het meezenden van ondermeer teletekst. Een VHS videorecorder doet op z'n best 400 lijnen, een DVD speler ruim 525.


HDTV kan dus op alle bestaande TV toestellen worden weergegeven omdat de beelddefinitie binnen de 625 lijnen blijft.     

di
door dick55 - Feb 23, 2005 om 14:33
6 Antwoorden / 0 Vragen
0

hoi,


Je eerste vraag: TFT staat voor Thin Film Transistor. een techniek waarbij elke pixel bestaat uit een transistor die afhankelijk van de beeldinformatie aangestuurd wordt.Wordt vanwege de hogere verversingsfrequentie meest toegepast voor Comuter monitoren. LCD= is Liquid Crystal Display een techniek die voornamelijk voor TV toestellen wordt gebruikt omdat de beeldverversingsfrequentie lager mag zijn. (50 Hz. = 2 x 25 beeldframes per seconde) LCD is iets goedkoper dan TFT.


Vraag 2: zie boven...


Vraag 3: Responstijd (in Milliseconden) is van belang bij snelle beeldwisselingen zonder dat daarbij vegen in het beeld ontstaan door na-ijlen.De tijd waarin een pixel van toestand kan veranderen, aan/uit. Een LCD TV toestel is erop ingericht om zeer snelle scene wisselingen goed weer te kunnen geven en voldoet aan vaste normen inzake respons tijd. Een computer monitor is mede afhankelijk van de prestaties van de videokaart.


vraag 4: Bij CRT (=Cathode Ray Tube) monitoren speelt de pixelgrootte een rol: hoe kleiner de pixel hoe beter gefinieerd beeld. dot 0.28 is minimum


vraag 5: De inkijk hoek heeft te maken met de constructie van de matrix plaat t.o.v kijk oppervlak ... hoe holler de plaat hoe kleiner de inkijkhoek. Maar ook de optische vervorming wordt hiermee bepaald. Bij TV's worden de LCD schermen naar vaste normen gefabriceerd. 


vraag 6: Monitoren (TFT en LCD) kunnen met een DVI (= Digital Video Interface) zijn uitgerust. Ook (duurdere LCD) TV's kunnen deze voorziening hebben. Je kunt hierop dan een computer aansluiten en je TV als monitor gebruiken. (Mits je videokaart een DVI uitgang heeft.) Voorts zullen de meeste LCD TV's naast de Scart ook een VGA ingang hebben.  


vraag 7: Een PIP (= Picture In Picture) stelt de TV in staat om gelijktijdig een tweede beeld weer te geven van een andere bron. Voorwaarde is wel dat het aangeboden signaal via de aparte extra ingang op de tv wordt aangeboden.Dat kan zijn een computersignaal maar ook een videorecorder of een DVD speler. Met de PIP optie kun je dus het beeld in twee segmenten verdelen die ieder afzonderlijk een aangeboden signaal weergeven. Zonder PIP kun je slechts één signaal tegelijk weergeven.


Tevreden?  


  

la
door laniwati - Feb 23, 2005 om 14:36
2 Antwoorden / 2 Vragen
0

Reeds bij oppervlakkige lezing geconstateerd, dat hier een deskundige aan het woord was. Wat kan ik hier verder bij vermelden, dan "hartelijk dank voor de duidelijke en bijzonder snelle reactie"


Leektv


 

la
door laniwati - Feb 23, 2005 om 14:37
2 Antwoorden / 2 Vragen
0

Zie reactie op eerste bericht.


Leektv

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

Rob van Damme
Rob van Damme - Sep 22, 2024 om 23:14
Auto & vervoer

Dealhunter Lidl aanklagen

Ik heb een elektrische fiets besteld bij Dealhunter Lidl maar hij is niet geleverd en ik heb er voor betaald een bedrag van €99,95 en ik heb van hun de bevestiging gekregen dat hij betaald is maar geen leveringsdatum gekregen wanneer hij zou geleverd worden en ik wacht er nog steeds op en de Lidl benaderd maar die konden mij niet helpen en ze konden de bestelling niet achterhalen. Mijn vraag is ... Lees meer

Nick714
Nick714 - Sep 20, 2024 om 13:14
Computers & telefonie

Mag KPN spotify in rekening blijven brengen en niet opzeggen?

Destijds bij het afsluiten van mijn abonnement gratis Spotify erbij gekregen. Na verloop van tijd werd dit betaald, want het was geen onderdeel meer van het abonnement. Prima! Echter, bleek dat het abonnement er om de zoveel tijd uitlag en kwamen de reclames van een gratis abonement steeds weer voorbij. Uiteindelijk dit dus opgezegd en een direct abonnement gepakt bij spotify. Helaas bleek dat KPN ... Lees meer

Be
Benni - Sep 17, 2024 om 13:25
Huishouden & energie

Moet een winkel je ook helpen als de garantie verlopen is

Hallo,

Wij hebben een plisségordijn gekocht bij Kwantum. Die hield ons lang aan het lijntje wat betreft reparatie. Toen kwam de aap uit de mouw: de garantie was verlopen (met 3 maanden). Maar dat was nog niet alles. Toen we vroegen of er een (uiteraard betaalde) monteur kon komen, werd dit geweigerd. De monteur repareert "immers" enkel binnen de garantietermijn?

Wij vinden d ... Lees meer