pslender
door pslender Oct 21, 2009 om 13:13
Geldzaken & recht

2 sporige hypotheek

Het schijnt dat hypotheek verstrekkers meestal een 2 sporige hypotheek verkopen. ( 1e spoor bij aanvang rente vast periode en 2e spoor bij verlenging rente vast periode ) Dit wil zeggen dat wanneer jou rentevast periode afloopt er automatisch een hoger rentepercentage word gerekend.


Is een hypotheek verstrekker niet verplicht dit te melden??

643 7 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

marcel75
door marcel75 - Oct 21, 2009 om 14:01
5124 Antwoorden / 4 Vragen
0

Op het moment van afsluiten van een hypotheek is de rente die voor de volgende rentevasteperiode gaat gelden nog niet bekend. Het is wel bekend dat geldverstrekkers nieuwe klanten lokken met lagere rentes. Als je dan een nieuwe rente moet overeenkomen, ben je geen nieuwe klant en geldt de normale rente.

Er zijn overigens ook geldverstrekkers die deze praktijken niet hebben.



holpen
door holpen - Oct 21, 2009 om 14:17
1416 Antwoorden / 0 Vragen
0

Bij het afsluiten van een hypotheek kun je meestal zelf kiezen voor hoe lang je de rente vast wilt zetten. Meestal geldt: des te langer, des te hoger het rentepercentage. Kies je een korte periode, dan wordt na deze periode de rente opnieuw vastgesteld tegen het op dat moment geldende tarief. Normaal gesproken krijg je van tevoren een brief van je hypotheekverstrekker dat de hernieuwing eraan zit te komen.

Bovenstaande is een normale gang van zaken bij "normale" vormen van hypotheekverstrekking. Er zijn echter ook aanbieders die inderdaad klanten lokken met bijvoorbeeld kortingen op het rentepercentage. Of nog weer andere vormen van hypotheken, waarbij de eerste rentevaste periode lage lasten met zich meebrengt.

Waar de bank je wel of niet van op de hoogte stelt, staat meestal ook
in de voorwaarden. Als er bijvoorbeeld staat dat na drie jaar het
rentepercentage omgezet wordt naar een variabele rente, dan hoeft men
je daar niet alsnog van op de hoogte te stellen; je wist immers dat je
daarvoor tekende. Het zou wel netjes zijn, maar het hoeft niet. Het is niet zoiets als een prijswijziging van een abonnement.


En dan wordt het erg belangrijk je heel goed te verdiepen in de voorwaarden voordat je het aanbod accepteert. Dat vergeten veel mensen en die kunnen dan inderdaad na een bepaalde tijd nogal bedrogen uitkomen. Jezelf dus heel goed laten informeren en begeleiding zoeken door een deskundig adviseur die je heel eerlijk alle consequenties vertelt.




harrie
door harrie - Oct 21, 2009 om 14:38
765 Antwoorden / 36 Vragen
0

Mijn voorgangers Maurice en Holpen hebben gelijk. Er bestaat nog wel een mogelijkheid, zou het renteverschil te groot zijn. Aan het einde van de rentevastperiode kunt u de hypotheek boetevrij aflossen


M.a.w. u kunt bij een andere hypotheek verstrekker een nieuwe hypotheek afsluiten. Dat wordt dan een rekensom gezien de bijkomende kosten of dat voordeliger is of niet.


Soms wil praten bij de bank ook wel eens helpen om het % omlaag te krijgen door dreigen met overstap.


Succes, Harrie

marcel75
door marcel75 - Oct 21, 2009 om 14:45
5124 Antwoorden / 4 Vragen
0

Harrie,
Kan inderdaad raadzaam zijn als er geen spaar- en/of beleggingsproducten aan vast zitten.



pslender
door pslender - Oct 21, 2009 om 15:40
2 Antwoorden / 3 Vragen
0

De vraag rijst bij mij ....? Als ik op voorhand kan weten welke hypotheek verstrekkers hieraan meedoen! Ikzelf zit bij Florius, wat weer een onderdeel is van ABN-Amro. Misschien dat dit iets is om uit te laten zoeken door de redactie van KASSA?

harrie
door harrie - Oct 21, 2009 om 16:16
765 Antwoorden / 36 Vragen
0

pslender.


De uitkomsten/praktijken van een bank etc. etc. zijn geen garantie voor de toekomst...


Zelfs een notoire "oplichter" als de DSB poogde te laat zijn huid te redden door zgn. klantvriendelijke voorwaarden in te voeren. De politiek geloofde teveel in marktwerking. Dat werkte dus voor geen centimeter.


Alleen een politiek ingrijpen met duidelijke voorschriften/beperkingen kan de boel in de hand houden. Voorbeeld; er zijn nog veel mensen die denken dat als ze 30 jaar aan een "aflossingsvrije" hypotheek betaald hebben, ze schuldenvrij zijn. Dit is een tijdbom, oftewel de volgende crisis met alle ellende van dien. 

al
door alekz - Oct 26, 2009 om 11:27
7 Antwoorden / 0 Vragen
0

Een hypotheekverstrekker is niet verplicht dit te melden. Wel kun je vooraf informatie inwinnen, welke partijen hier gebruik van maken. Met name de grote "handelsbanken" maken hier gebruik van.


Een aantal verzekeraars doen hetzelfde. Bij hypotheekbanken kom je het maar erg weinig tegen.


Als de bank een hogere rente aanbiedt dan welke zij hanteren voor nieuwe hypotheken, altijd commentaar leveren. Zonder commentaar zit je zeker aan de hogere rente vast. Met commentaar kan er misschien een paar tienden van een procent af.

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

anita555
anita555 - Sep 29, 2024 om 19:46
Vrije tijd & tuin
Kan je een bloeiende Coleus plant overpotten?

Kan je een bloeiende Coleus plant overpotten?

Ik heb op mijn balkon een prachtige coleuspant in een pot die steeds meer bloemetjes krijgt. De plant is een siernetel. Zo langzamerhand word de pot een beetje te klein, en vraag ik me af of het geen kwaad kan om een bloeiende plant over te potten 

Lees meer

GK
GKHB - Sep 29, 2024 om 06:47
Huishouden & energie

Oxxio: Verbruik gas = Eindstand - Beginstand + factor?

Op mijn jaarnota staat een verbruik van 431 m3 gas. Nu hou ik zelf de meterstanden bij, en kom uit op een verbruik van 422 m3 gas. (Meterstanden kloppen). Dit heb ik teruggekoppeld met Oxxio. Hun reactie:   Wat vervelend dat dit gebeurd is op de jaarnota. Ik heb het voor je nagekeken en dat heeft te maken met de factor waarmee het gas wordt berekend. Dit gebeurd altijd op de jaarnota en de fac ... Lees meer

Ka
KassaTim - Sep 25, 2024 om 22:43
Geldzaken & recht

Kan een bedrijf mij na 2,5 jaar nog een factuur sturen?

Beste mensen van "Vraag & Beantwoord",

Ik zit met het volgende probleem: begin van het jaar 2022 tm 6 april 2022 heb ik een verbouwing gehad thuis. Hierbij is onder andere de badkamer vernieuwd. Het probleem gaat over de douchecabine die ik daarvoor gekocht heb.

Op donderdag 12 september 2024 (dus zo'n 2 jaar en 5 maanden nadat mijn verbouwing voltooid was) ontving ik ee ... Lees meer