Bijklussende A.O.W -er
Aow-ers die 50% krijgen van het minimum loon, zullen graag nog wat willen bijklussen, om een buffertje te willen hebben voor tegenslagen of gewoon eens op vakantie. Dat mag, en ook onbeperkt...alleen bij een max. bedrag gaat de A.O.W-er belasting betalen. Velen gaan daarom onder andere naar het buitenland, omdat er gedacht wordt..hier is het lekkerder dan daar. Maar is dat ook zo!
Wat momenteel erg populair is en overal te lezen, een kamer in het buitenland verhuren aan toeristen via de booking of airbnb. Ik doe dat dus ook, en dat kan leuk aantikken. Geen klagen op dat punt.
Mijn vraag is: het verdiende geld van de kamer in het buitenland wordt op een Nederlands bankrekening overgemaakt, terwijl ik als eigenaar van de kamer woon in het buitenland overzee.
Worden deze inkomsten nu gezien als belastbaar inkomen voor de Nederlandse belastingdienst? of heb ik vrijsteling tot aan dat max.vastgestelde bedrag als bijklussende A.O.W-er? of heb ik er helemal niet mee van doen, omdat ik de kamer in het buitenland verhuur als eigenaar en inwoner van dat land, maar wel via-via.
Topantwoord
Je "woont" in het buitenland met een Nederlandse bankrekening en (mogelijk) een Nederlandse ziektekostenverzekering? Als je niet in Nederland woont, dus uitgeschreven bent, heb je volgens mij niet zoveel met de Nederlandse fiscus te maken, maar dan moet je ook echt in het buitenland wonen.
Een Nederlandse rekening Revolut, maar geen ziektekosten verzekering omdat ik geen inwoner van Nederland meer ben. Maar ik ontvang wel inkomsten uit Nederland, A.O.W en pensioen en daar moet belasting over betaald worden. Daarom kreeg ik ook tot mijn verbazing aangifte formulieren voor 2022 en 2023 als buitenlandse belastingplichtige in Nederland. Verder heb ik geen enkele inkomsten bron meer in Nederland.
Sowieso blij te horen dat je zelf al weet dat je als niet ingezete geen Nederlands ziektekostenverzekering kunt aanhouden, ik heb het een andere pensionada ooit uit proberen te leggen maar die weigerde het te begrijpen,vooral omdat het slecht uitkwam. Ik ben geen fiscalist maar volgens mij heeft de Nederlandse fiscus niets met die inkomsten van buiten Nederland te maken, je zou belastingplichtig moeten zijn waar je woont.
Topantwoord
De netto opbrengsten van vakantieverhuur zijn zover ik weet altijd inkomsten die onder het verzamelinkomen vallen waar belasting over geheven wordt. Wel mag u de kosten (bijvoorbeeld van de ontbijtjes die u aan de gasten serveert, voor meubilair en beddengoed en voor bijvoorbeeld ingehuurde schoonmaker) aftrekken van de inkomsten om hieruit de netto opbrengst te berekenen.
Daarnaast is het raadzaam om in het land waar u gevestigd bent eens uit te zoeken in hoeverre het structureel verhuren van één of meer kamers valt onder de regels voor onder andere de lokale variant van de BTW.
Voor verhuur van een kamer als woonruimte, bijvoorbeeld aan een student, geldt wel een vrijstelling van bijna €6000 per jaar. Zoals ik het lees biedt u geen woonruimte aan, maar een vakantieverblijf en kunt u geen gebruik maken van deze vrijstelling.
in principe moet u de ontvangen huur opgeven als inkomsten, dit moet u wel doen in het land waarin u woont!!
Topantwoord
Als de belastingdienst op de hoogte is en zich erin gaat verdiepen zult u mogelijk een aanslagbiljet kunnen verwachten.
U zou dit even af moeten wachten.
Ik begrijp dat u nog maar kort gebruik maakt van deze extra inkomsten.
Je bent toch officieel uitgeschreven in Nederland. Dan ben je in Nederland ook niet meer belastingplichtig.
Heb nog steeds A.O.W en pensioen, dat zijn inkomsten waar ik belasting over moet betalen. Hoe de belasting en SVB hier tegen aankijken, is voor mij dan ook een vraagteken. Ja, ik ben officieel uitgeschreven.
Dus als je je afvraagt hoe de belastingdienst en de SVB er tegen aan kijken, dan lijkt het mij handig om de vraag dan gewoon aan hun te stellen.
Waarom niet meteen naar de bron gaan ipv eerst je tijd hier te verspillen? Ik zal dat echt nooit snappen.
Misschien help je ook andere ermee die zich dit ook afvragen. Ik lees nog regelmatig dat oudjes (67 +) die bijklussen, toch nog in een valkuil terecht komen, en flink gestraft worden met kortingen en inhoudingen. Je kan maar niet voorzichtig genoeg zijn toch?
SVB is niet scheutig met hun antwoorden, en weten zelfs niet om te gaan met specifieke gevallen in het buitenland, zeker niet buiten de E.U.
Zelf meegemaakt met de beoordeling, wel of niet samenwonend. Je lot is afhankelijk zoals ook bij UWV, en noem ze allemaal maar op.
Daarom vraag ik het ook niet meer aan die bronnen, en een beetje tijd op een forum kan geen kwaad toch?
Topantwoord
Geachte Atlas,
Mijn advies is : zo veel mogelijk contant laten betalen en vooruit laten betalen bij aankomst.
Probeer persoonlijk contacten te houden en niet via online sites.
Noem ook geen bedragen in uw mails , maar bespreek dit telefonisch.
Verhuur alleen aan betrouwbare gasten/bekenden.
Contant of via bank maakt natuurlijk niets uit. Ook over contante inkomsten moet je belasting betalen. Of ben je nu belastingfraude aan het promoten?
Topantwoord
Een aow-er mag tot een bedrag van 35.000 euro per jaar bijverdienen en dat bedrag haalt u met het beschikbaar stellen van één kamer voor de verhuur op jaarbasis vrijwel niet.
Op een Nederlandse spaarrekening mag het bedrag zelfs oplopen tot 57.000 euro voor een alleenstaande dus wat dat betreft loopt u geen risico als u uw Nederlandse bankrekening gebruikt.
Zoals u wellicht weet is die regelgeving ook voor Nederlandse aow-ers die in het buitenland woonachtig zijn van toepassing en maakt dat u zich aan die regelgeving dient te houden en dus niet ongelimiteerd mag bijverdienen of mag sparen.
Precies wat ik wilde weten, bedankt!
Alleen is het antwoord niet juist. Er is geen limiet aan wat een AOW-er mag bijverdienen. Iedereen die "uitgenodigd" wordt tot het doen van aangifte moet alle (bij)verdiensten altijd opgegeven bij de aangifte inkomstenbelasting. Of het nu gaat om een paar honderd euro of om een paar ton maakt daarin niets uit.
Wel kunnen de extra inkomsten naast de AOW er voor zorgen dat het verzamelinkomen zo hoog wordt, dat daarover belasting betaald moet worden.
Topantwoord
Kort antwoord, ja.
Langer antwoord: In welk land ben je belastingplichtig? In dat land moet ja al je inkomsten opgeven, ook die uit verhuur van een kamer. Ben je belastingplichtig in Nederland dan ja, moet je dat opgeven. En dan wordt volgens de belastingwet bekeken of en hoe veel belasting je moet betalen, het kan dus zijn dat je onder een bedrag aan verhuurinkomsten zit waarover je belasting moet betalen. Soms heeft iemand in het andere land al belasting betaald, dan zijn er manieren bij de aangifte om er voor te zorgen dat je niet in beide landen belasting hoeft te betalen.
In welk land belastingplichtig? eigenlijk in twee landen en dat klinkt een beetje krom. In Nederland ben ik belastingplichtig omdat ik inkomsten pensioen en SVB heb, en in CV betaal ik ook belasting omdat ik resident ben. Het gaat er dus om...waar worden de inkomsten opgebouwd.
De verhuur zijn inkomsten op het eiland, dus hier belasting betalen.Zou ik een tuinhuisje verhuren in Nederland, dan moet ik dat opgeven bij de dienst die we allemaal erg aardig vinden. Mijn 2 pensioenen bijv. heb ik afgekocht, dat is gillen natuurlijk want de belasting was er als de kippen bij, en ik kon dus schuiven. Inkomsten Nederland, pensioen.
Maar zoals Ronny al schreef, er zit wel rek in.
Topantwoord
Het feit dat u in het buitenland woont betekent niet dat u niet buitenlandsplichtig inkomen in Nederland bent.
Dit heeft te maken met het perentage inkomsten per land:
Als uw AOW 90% van uw inkomen is dan bent u in Nederland belastingplichtig!
Bij een ander percentage kunt u vaak gebruik maken van een belastingverdrag waardoor er geen dubbele belasting betaalt hoeft te worden "vrijstelling dubbele belasting" dan hoeft er slechts per land belasting worden betaalt over het bedrag wat in dat specifiek land ontvangt!
Het feit dat u in het buitenland woont betekent niet dat u niet buitenlandsplichtig inkomen in Nederland bent. Dat klopt, om die reden ben ik ook buitenlandsbelasting plichtig in Nederland. AOW en pensioen.
Als uw AOW 90% van uw inkomen is dan bent u in Nederland belastingplichtig! Het gaat er volgens mij om waar de inkomsten zijn in welk land. Mijn AOW is slechts 70% van het miimum loon, met aftrek van 16% omdat ik 8 jaar niet in Nederland heb gewoond en niets opgebouwd.
Maar u zegt als ik het goed lees, als 90% van mijn belastbaar inkomen gelijk is aan mijn AOW, dan ben ik in Nedrland belastingplichtig.
Kijk wat de regels ter plaatse zijn. Als je elders woont en daar belasting betaald, vervolgens in het andere land ook, betaal dubbel op. Het kan voordeliger zijn als je in land van kamer verhuur belasting betaald en niet in het land waar je woonachtig bent.
uitzoeken dus.
Ja, uitzoeken. Exact waar ik mee bezig ben, maar het staat op het Net nergens geschreven hoe het in mijn situatie toepasbaar is. Als je inkomsten veranderen in Nederland, zoals afgekochte pensioenen, dan kom je boven een bepaalde grens uit, en dan moet je schuiven. De blauwe enveloppe vroeg me daar 2.400 euro in te doen, en dan zou Koning Wiilem.A. ook weer helemaal blij zijn.
Ik heb voor die tijd nooit een enveloppe gezien, en ook nooit belasting in Nederland betaalt zolang als ik in het buitenland woon. Dus ik neem aan dat het een eenmalig akkefietje is geweest, en dat ik weer terug val in het oude proces. Betalen in het land waar ik woon, en geld wat bijverdiend wordt met wat verhuur en zo, opgeven hier in het alzo arme C.V.
Dus, ik moet het maar even afwachten of de belasting ook zo denkt, ik zou het anders niet weten. Vragen stellen aan dit soort diensten heeft echt gen enkel nut, ergo..je zet jezelf in de picture.
Nieuw op Vraag & Beantwoord
Afpo/Feroli WTW/CV Optifor 3.0 zorgt voor tochtoverlast
Ik woon in een appartement met een CV van Feroli dit gekoppeld is aan een WarmteTerugWin unit die de woning ventileert. Om precies 19.00 uur start het ventileren op niveau storm. Je voelt een koude luchtstroom. Dit stop om 23.00uur. De instalateur kan niets vinden. Maar die komt ook niet op het tijdstip dat het gebeurt. Volgens de instalateur zit er geen klok in de WTW en ook buiten de appartement ... Lees meer
Wie is er verantwoordelijk?
Goedenavond,
Helaas een klein geschil met een webshop. Enige tijd geleden een pakket geretourneerd met het retourlabel wat in het pakket zat. Pakket is niet meer traceerbaar, blijft ergens hangen.
De webshop zegt niet verantwoordelijk te zijn voor retourzendingen ( het staat ook zo op hun website ), maar DHL geeft aan dat hun wel verantwoordelijk zijn omdat ze het label betaa
...
Lees meer
Wat moet ik doen als een gigant als Mediamarkt de bestelde en betaalde producten niet levert en ook niet reageert op de klacht, niet op de klachtenlijn en niet op de emails van de klachtenlijn.
Ik ben benieuwd of meer mensen dit meemaken. Ik heb in juli 2024 een aantal spullen besteld bij Mediamarkt. Ik kreeg bericht dat ze binnen waren en bij het ophalen bleek dat een router miste. Die zou nog nageleverd worden, zeiden ze, wisten ze niet zeker, want het stond nergens genoemd dat het nageleverd zou worden, behalve op hun site waar ze beweren dat als je een bestelling nog niet hebt ontvan ... Lees meer
Populair in Geldzaken & Recht
Wie is aansprakelijk voor doodbijten hond
Vorige week is het hondje van mijn zus in een paar minuten doodgebeten door een pitbull Die pitbull was ontsnapt uit de tuin van een buurman wiens dochtertje de poort open had laten staan. Mijn zus heeft de buurman aansprakelijk gesteld en 400 euro verlangd om een nieuwe hond te kunnen kopen (haar hondje was nog maar net een jaar oud). Nu wil het geval dat de buurman niet de eigenaar is van de ... Lees meer
Mag mijn huurbaas de woning incl mijn inboedel fotograferen bij het verkopen van de woning?
Mijn huurbaas heeft kenbbaar gemaakt de woning waar ik met mijn vriendin 3 jaar woon, te willen verkopen.
Nu wil ze ook foto's komen maken voor op internet, terwijl er al oude foto's zijn van toen hun hier nog woonde.
Deze woning heeft toen namelijk al eens te koop gestaan.
Ik vroeg mij af of dit zomaar mag en wat mijn rechten zijn. Zelf heb ik dit liever niet ivm privacy.
...
Lees meer
Gesjoemeld met mijn uren
Hallo allemaal,
Ook ik heb een vraag die ik graag wil stellen.
Afgelopen 2 en half jaar ben ik dienst geweest bij een groot bedrijf in de detailhandel. Nu ben ik de afhelopen maand helaas in de ziektewet beland en heb ik besloten om afscheid te nemen en ergens anders te gaan werken. Nu heb ik mijn laatste loonstrook ontvangen waar op staat dat ik in mijn ziektewet verlof uren heb staan e
...
Lees meer