im
door imah Oct 12, 2004 om 20:10
Geldzaken & recht

Mag je bestaand geld weigeren

Bij de Super de Boer Heine in Eerbeek worden de 1 en 2 cent stukken geweigerd. Mag dit? Dat er afgerond wordt is prima, alhoewel, maar nu mag ik in deze winkel ook niet meer de 5 cent volmaken met 2x 2 cent en 1x 1 cent. Het zijn toch wettelijke betaalmiddelen. Ook gebeurt dit bij Blokker en bij sommige filialen van Action.


Graag uw antwoord hierop.


 


m.v.r. gr.


Alma Schotpoort

1784 6 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

tuinfreak_1
door tuinfreak_1 - Oct 13, 2004 om 10:42
763 Antwoorden / 1 Vragen
0

Ook al is het een wettig betaalmiddel wil dat nog niet zeggen dat het geaccepteerd moet worden als betaalmiddel,


Een winkelier mag zelf weten wat hij of zij accepteert, hierbij komt nog dat den haag het heeft goedgekeurd dat met ingang van begin september bedragen afgerond worden op 5 cent, een aantal winkels accepteren nog wel 1 en 2 cent munten maar dit zullen er steeds minder worden totdat geeneen winkel deze muntjes meer aanneemt,
Wil je hier niet aan meedoen dan kan je natuurlijk nog altijd pinnen of chippen dan worden de bedragen niet afgerond op 5 cent


groeten tuinfreak

bo
door boollie - Oct 13, 2004 om 11:12
8 Antwoorden / 2 Vragen
0

volgens mij zijn ze wel verplicht dit bij de kassa's in ieder geval te vermelden dat je niet met 1 en 2 centen mag betalen. het is in ieder geval nog steeds een wettig betaalmiddel, dat ze er niet blij mee zijn dat is jammer dan maar ze moeten het nog wel accepteren of het moet zeer duidelijk bij de kassa of ingang zijn aangegeven.

mk
door mk1969 - Oct 13, 2004 om 13:34
3 Antwoorden / 0 Vragen
0

Hier het antwoord wat ik van internet heb geplukt van het platform detailhandel, de organisatie die voor de invoering van de landelijke afronding heeft gezorgd:


Mogen consumenten betalen met munten van 1- en 2-eurocent?


Doordat deze munten een wettig betaalmiddel blijven, mogen consumenten het afgeronde bedrag ermee betalen. Bijvoorbeeld, een bedrag van:


§ € 10,05 mag betaald worden met een bankbiljet van 10 euro en 5 munten van


1-eurocent; en


§ € 21,10 mag betaald worden met een biljet van 20 euro, 1-euromunt en 5 munten van 2-eurocent.


De winkelier geeft de munten van 1- en 2-eurocent niet meer terug als wisselgeld.


Op den duur zal er steeds minder met munten van 1- en 2-eurocent betaald worden, omdat consumenten deze in Nederland niet meer terug krijgen als wisselgeld.


Of kijk op: http://www.platformdetailhandel.nl/


 

no
door nora - Oct 17, 2004 om 14:42
66 Antwoorden / 52 Vragen
0

Volgens mij is zijn deze munten nog een wettig betaalmiddel en als er niet bij binnenkomst van de winkel duidelijk wordt aangegeven dat deze munten worden geweigerd, mag de winkelier ze niet weigeren.

ro
door robbin_1 - Nov 6, 2004 om 20:29
16 Antwoorden / 15 Vragen
0

Het lijkt me duidelijk wat mk van internet laat zien. Wettelijke betaalmiddelen  kan volgens mij niemand weigeren.Afrondingen zijn afspraken die bepaalde winkelbranche`s maken voor de teruggave van muntstukken van 1,2,5 eurocenten. Wanneer u gepast kunt betalen met dergelijke muntstukken kunnen ze volgens mij dit niet weigeren, al staat het met grote letters op de kassa van desbetreffende winkel.

tuinfreak_1
door tuinfreak_1 - Nov 6, 2004 om 21:00
763 Antwoorden / 1 Vragen
0

@ Robin, een wettelijk betaalmiddel kan wel worden geweigerd,


Een wettig betaalmiddel is een betaalmiddel waarmee men wettig aan zijn betaalplicht kan voldoen,


Er is geen wettelijke acceptatieplicht,

het staat partijen vrij voor een betaling bepaalde munten/biljetten te weigeren dit moet echter wel van tevoren duidelijk worden aangegeven. (door middel van een bord of sticker)


groet tuinfreak

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

kasper1961
kasper1961 - Apr 24, 2024 om 15:33
Voeding & gezondheid

Zero sugar jumbo

tot mijn verbazing zit er gewoon suiker in de frisdrank van jumbo sinas zero sugar en cola zero sugar,vreem want op de etiket staat groot ..zero sugar.. dn mag je er van uit gaan dat er geen suiker in zit,dus al dietijd als suikerpatient ben ik dus misleid..mag dit zomaar suiker in frisdrank terwijl er zero sugar op staat. Lees meer

Ro
Rob30-06 - May 8, 2024 om 21:03
Huishouden & energie

Oude stroom meter verplicht vervangen ?

Ik heb een oude elektrischiteitsmeter die volgens Liander vervangen moet worden omdat hij niet meer zou voldoen aan de wettelijke eisen ivm met onnauwkeurigheid.
De meter heeft mij nog nooit in d steek gelaten en werkt perfect , met de zonnepanelen op dak draait hij vrolijk achteruit tot grootgenoegen van ons.
maar met de nieuwe "betere" slimme meter zal ik straks verplicht worden om gel ... Lees meer

Mikske10
Mikske10 - May 15, 2024 om 16:07
Winkels & webshops

Webwinkel

Ik heb dinsdag 7 mei 2024 een tafellamp besteld.
Ik heb een bevestigingsmail van Bol.Com ontvangen.
De lamp zou de dag erna, maar uiterlijk 10 mei bezorgd worden.

Nu blijkt na diverse keren bellen met Bol.com., dat er iets fout is gegaan bij het verzenden. 
Bol.com belde mij hierover terug en ze konden niks anders dan mijn bestelling annuleren en dan zou ik de lamp g ... Lees meer