el
door elisa_2 Nov 13, 2005 om 14:50
Geldzaken & recht

Makelaarskosten

Onze zoon en zijn partner waren recent op zoek naar een koophuis. Ze hadden een makelaar gebeld voor informatie over een huis dat ze op internet hadden gezien. Ze zijn bij de man "op gesprek" geweest en ze kregen een folder mee met voorwaarden. De makelaar is met hun meegeweest om het betreffende huis te bekijken en hij maakte voor zichzelf aantekeningen, maar mijn zoon en zijn partner hebben er geen rapport van gezien. Ze zijn een 1/2 uur in het huis geweest. Ze hebben toen wat advies gekregen en ze hebben een bod op het huis uitgebracht. Het bod kregen ze echter retour, want het was te laag. In de folder stond dat de eventuele kosten 1% van de koopsom zouden zijn. Het is verder niets geworden. Ze hebben van deze makelaar niets meer gehoord. Ze hebben intussen een ander huis bij een andere makelaar gekocht. Nu krijgen ze een rekening van rond de 450 euro van de eerste makelaar. Ze hebben niets getekend en er zijn ook geen duidelijke afspraken hieromtrent vooraf gemaakt. Moeten zij deze rekening nu toch betalen?


 

523 3 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

ve
door verwijderd - Nov 13, 2005 om 14:57
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Was dat huis bij de makelaar "in de aanbieding" ofwel was het de makelaar van de verkoper ?. In dat geval zijn ze de makelaar niets schuldig.


Als ze naar een willekeurige makelaar gegaan zijn met het verzoek mee te gaan naar een woning die ze wel zagen zitten en voor hen te onderhandelen (een bod uitbrengen) kan dit gezien worden als een overeenkomst met een aankoopmakelaar. Een mindelinge weliswaar maar die is ook rechtsgeldig. Voor je een makelaar inschakeld moet je eerst vragen wat hij in rekening brengt voor zijn diensten.


Kijk eens op de site van vereniging eigen huis www.veh.nl.

ve
door verwijderd - Nov 16, 2005 om 10:37
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Als je een makelaar een opdracht geeft of een dienst vraagt moet je voor die dienst betalen. Als de makelaar een aanbieding doet ( de actie komt dus nu van zijn kant) kost hij niets. Ik ben bang dat je zoon de rekening zal moeten betalen.

ve
door verwijderd - Nov 17, 2005 om 23:49
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Ben het hier niet mee eens. Als een makelaar geen uitspraak doet over het aangaan van een overeenkomst, danwel uw zoon niet laat weten dat hij de kosten voor de bezichtiging in rekening zal brengen, dan kan uw zoon volharden in het standpunt dat er een dienst om niet is geleverd.


Als er sprake is van een overeenkomst, dient er een samenspel te zijn van vraag en aanbod tegen vooraf kenbaar gemaakte afspraken. De makelaar heeft niets aangeboden, dus is er geen overeenkomst.


En als de makelaar de verkopend makelaar is van het pand dat ze zijn wezen bezichtigen (en dat vermoed ik ook), kan je hem helemaal een rotschop verkopen. De kosten voor de tijd en bezichtiging zijn nl. voor rekening van de verkoper.

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

ha
halicaphi - Oct 6, 2024 om 11:13
Vakantie & reizen

Refund mails alitalia???

Nu, na meer als twee jaar na het faillissement van Alitalia krijg ik een reactie van Alitalia mbt een refund voor twee geannuleerde tickets.
Men vraagt hiervoor een copie van mijn ID en mijn bankgegevens.
ik vertrouw dit niet helemaal.
Zijn er meer mensen die een mail hebben gehad of ervaring hiermee hebben? Lees meer

wi
witteke - Oct 5, 2024 om 22:45
Elektronica & tv

Filmbox bij kpn

Ik kreeg een mail van KPN dat filmbox nu bij hun op kanaal 50 zit,natuurlijk meteen gaan kijken,maar het werkt nog niet
Me wel afgevraagd,moet je hier nu extra voor gaan betalen?
Net zoals bij netflix?
Voor mij heel onduidelijk,want daar heb ik geen zin in,heb al 4 van dit soort,gewoon betaald Lees meer

su
susaneggen - Oct 1, 2024 om 12:02
Vakantie & reizen

AirBNB

Ik heb een boeking gemaakt via AIRBNB, die moet je vervolgens meteen betalen anders vervalt de boeking.
De knop van het betalen deed het niet. En daarom heb ik handmatig geld overgemaakt naar AIRBNB.
Ik heb een boekingsnummer en ik heb een rekeningnummer van hen.

Echter doordat de betaalknop niet is gebruikt is de boeking geannuleerd. Zij hebben mijn geld niet op de correcte m ... Lees meer