go
door gordina May 19, 2008 om 21:34
Geldzaken & recht

Wie betaalt kosten erfenis?

Hallo,


Van onze familie, bestaande uit 9 kinderen zijn de vader en moeder beiden overleden. De spullen zijn verdeeld. Vader en moeder laten een klein geldbedrag na. Eén van de 9 kinderen ligt dwars, en weigert te tekenen bij notariële akte. Vraag: hoe gaat deze procedure nu verder bij de rechtbank en wie draait op voor de kosten? Weet ook iemand hoelang deze persoon de kwestie kan rekken? De beweegre-den lijkt louter om de zaak te traineren te zijn gebaseerd. Frenske

1686 2 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

marcel75
door marcel75 - May 19, 2008 om 22:39
5124 Antwoorden / 4 Vragen
0

Gordina,
Welke notariele akte moet er dan getekend worden? Lijkt mij dat er alleen een verklaring van erfrecht opgesteld hoeft te worden. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat alle erfgenamen aangeven of ze de nalatenschap aanvaarden of verwerpen. Hiervoor moeten ze een verklaring tekenen en de handtekening laten legaliseren zodat zeker is dat de ondertekenaar ook degene is die moet tekenen. Legaliseren moet eigenlijk via de notaris (kan ook via de gemeente, maar daar zijn notarissen ivm de beperkte controle van gemeenten voorzichtig mee omdat te accepteren).

Als 1 kind dat weigert, dan kun je al vrij snel (zeg 3 maanden na 1e aanschrijving) naar de kantonrechter toe en een termijn laten stellen waarbinnen de keuze uitgebracht moet zijn. Na verloop van die termijn zal de kantonrechter een vonnis geven die in de plaats komt van de keuze. De kosten hiervoor komen (uiteraard) uiteindelijk voor rekening van de veroorzaker, oftewel de dwarsligger.

De procedure is als volgt: schrijf een verzoekschrift aan de kantonrechter en leg het verhaal daarin uit. Geef ook alle adressen van de erfgenamen door en welke (kandidaat-)notaris  bij de nalatenschap betrokken is. U krijgt dan vanzelf bericht van de kantonrechter of de verdere procedure.

Probeer alleen voordat u die procedure ingaat nog 1 keer de werkelijke reden(en) te achterhalen van het weigeren en geef aan dat de weigeraar zichzelf en de rest in de vingers snijdt.



marcel75
door marcel75 - Jul 10, 2008 om 21:05
5124 Antwoorden / 4 Vragen
0

@Gordina
Hoe is het afgelopen?



Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

Ka
KassaTim - Sep 25, 2024 om 22:43
Geldzaken & recht

Kan een bedrijf mij na 2,5 jaar nog een factuur sturen?

Beste mensen van "Vraag & Beantwoord",

Ik zit met het volgende probleem: begin van het jaar 2022 tm 6 april 2022 heb ik een verbouwing gehad thuis. Hierbij is onder andere de badkamer vernieuwd. Het probleem gaat over de douchecabine die ik daarvoor gekocht heb.

Op donderdag 12 september 2024 (dus zo'n 2 jaar en 5 maanden nadat mijn verbouwing voltooid was) ontving ik ee ... Lees meer

Ka
Karina Kamp - Sep 28, 2024 om 13:47
Computers & telefonie

(On)bereikbaarheid Postnl voor bezorgklachten

Waarom is Postnl onbereikbaar voor klachten van mensen met een visuele handicap?
Mijn alleenwonende zwager (68 jaar) is visueel gehandicapt en zeer slecht ter been. Hij heeft daarom geen internet of mobiel. Hij heeft klachtenover de bezorging van zijn post. Die kunnen alleen via een chatbox worden ingediend.
Wij proberen hem te helpen, door te vragen of Postnl heb kan bellen hierover, ma ... Lees meer

jane55
jane55 - Sep 23, 2024 om 12:04
Geldzaken & recht

Verkeerde Lounge bank geleverd

Op 12 september, na 3 maanden wachttijd werd mijn bank bezorgd, helaas de verkeerde.
Direct doorgegeven aan het bedrijf, het zou uitgezocht worden, daarna nog verschillende keren gebeld, tot nu toe, 11 dagen verder, nog geen resultaat.
Wel werd er gezegd dat als zij de bank opnieuw gaan bestellen ik er weer 3 maanden op moet wachten.
Mijn vraag is, kan ik de koop ontbinden, omdat ik ... Lees meer