Dick Gerritsen
door Dick Gerritsen Nov 28, 2022 om 13:32
Huishouden & energie

Termijnbedrag verlagen. Lukt niet bij Eneco. 900 euro voorschot opgebouwd.

Inmiddels heb ik 900 euro voorschot opgebouwd. 1 januari treed het prijsplafond in. Toch mag ik mijn termijnbedrag niet verlagen.

1803 9 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

Thecla58
door Thecla58 - Nov 28, 2022 om 13:57
821 Antwoorden / 3 Vragen
5

Met dat opgebouwde voorschot bedoel je dst je meer betaald hebt dan je gebruikt hebt? Het zou zomaar kunnen zijn dat je niet kkunt verlagen omdat er nog vier koude (hele koude?) maanden komen en je dan meer gebruikt dan je betaalt. 

Dus zie het als een soort van zorg dat je niet in de problemen komt.

tenormin
door tenormin - Nov 28, 2022 om 13:58
16801 Antwoorden / 108 Vragen
3

Dat zou pas mogelijk moeten zijn als u uw jaarrekening hebt ontvangen, dus geen idee wanneer uw contract met Eneco is ingegaan. Althans, zo staat het in mijn voorwaarden bij Eneco.

mahadma
door mahadma - Nov 28, 2022 om 14:21
11476 Antwoorden / 51 Vragen
1

Als u het hard wil spelen, bedrag storneren en uw gewenste bedrag weer overmaken, stuur wel een email naar de afd facturen waarom dat u dit doet.

justmeagain
door justmeagain Nov 29, 2022 om 00:12
623 Antwoorden / 8 Vragen

Oei, dat gaat geheid problemen opleveren, al is het maar omdat je als consument niet met de financiële afdelingen van dit soort bedrijven kunt communiceren.

He
door Henk Buijs - Nov 28, 2022 om 14:24
2 Antwoorden / 1 Vragen
0

Het is toch wel een hele bevoogdende maatregel. Ik kan mij voorstellen dat bij mensen die wanbetaler zijn  dat men een dergelijk besluit treft maar voor het overige.?? Met een slimme meter kun je prima per maand afrekenen. En wat te doen met mensen die op kosten van de energie maatschappij overwinteren in warme landen ???? Die worden benadeeld of wanneer de energiemaatschappij failliet gaat dan ben je je hoge opgespaarde surplus kwijt. Trouwens het loont voor bejaarden om te overwinteren want in vele warme landen zijn de prijzen veel lager en heeft men totaal geen last van de energiecrisis.

tenormin
door tenormin Nov 28, 2022 om 16:28
16801 Antwoorden / 108 Vragen

Mensen die op kosten van de energie maatschappijen overwinteren? Hoe lang denkt u dat mensen al in die warme landen verblijven? Dan praat men al snel over minimaal 50 jaar terug. Toen de Energieprijzen gewoon waren. En het loont ook niet meer zoveel. B.v. Spanje is ook veel duurder geworden. Voor de daar verblijvende Nederlanders is het nog te betalen maar niet echt voor de Spanjaarden zelf; de lonen liggen aanzienlijk lager. Maar die pensionado's moeten wel hun stek aanhouden in Nederland. Wat de meesten doen.

He
door Henk Buijs Nov 28, 2022 om 16:55
2 Antwoorden / 1 Vragen

Wat mij opviel is het feit dat horeca ondernemers in Las Palmas mij vertelden dat de energiekosten slechts met 10% verhoogd waren. Benzine was ongeveer 1,37 per liter, Geen enkele bakker wordt met sluiten bedreigd van wege de energie kosten. Ik overweeg zelf om naar west afrika te vertrekken. december januari februari De maanden waar de energiekosten extreem zijn. Natuurlijk ben ik uiteindelijk wel wat duurder uit maar ik haal vaak eten af of eet in restaurant en dat is in Nederland niet te betalen. en ik zit niet meer opgesloten bibberend in een koud huis.  Lekker aan het strand en visjes van de lokale vissers op de barbeque voor 1 euro Appartementje 250 per maand. en geen energiekosten. 

panter22
door panter22 Nov 30, 2022 om 06:22
6599 Antwoorden / Vragen

Dan mag je wel opschieten. Het is nu al 30 november.

marita5
door marita5 - Nov 28, 2022 om 15:24
11471 Antwoorden / 15 Vragen
3

Hallo Dick Gerritsen , 

Veel leveranciers stellen maximum aan termijnbedrag
.
 

De ruim twee miljoen klanten van Eneco moeten sinds juli eerst aankloppen bij hun leverancier als ze het voorschot met meer dan twintig procent willen verlagen . 

Voor verdere informatie , klik op de rode regels . 

https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/termijnbedrag-verlagen-bij-diverse-energieproviders-niet-meer-mogelijk 

Mijn energieleverancier wil het termijnbedrag niet verlagen , wat moet ik doen ? 

Wil uw energieleverancier het termijnbedrag niet verlagen? Schrijf een brief of e-mail met uw bezwaar naar uw energieleverancier. Gebruik onze voorbeeldbrief:

 

 

Hebt u uw bezwaar ingediend? Dan moet uw leverancier binnen 4 weken een besluit nemen. 

Let op

De leverancier is niet verplicht om uw termijnbedrag te wijzigen. Wel moeten ze u uitleggen hoe ze uw termijnbedrag hebben berekend.

https://www.consuwijzer.nl/elektriciteit-en-gas/wat-betaal-ik-voor-mijn-energie/termijnbedrag

heremietkreeft
door heremietkreeft - Nov 28, 2022 om 15:35
16701 Antwoorden / 202 Vragen
1

Indien u redelijk kunt aantonen dat het door u opgebouwde voorschot bedrag werkelijk relevant te hoog is dan : https://www.consuwijzer.nl/doe-uw-melding-bij-acm-consuwijzer

Mabelle
door Mabelle - Nov 28, 2022 om 15:44
380 Antwoorden / 1 Vragen
0

Ja, en? Wie zegt dat het betaalde voorschot voldoende is?

Henk De Zevende
door Henk De Zevende - Nov 28, 2022 om 15:52
1949 Antwoorden / Vragen
1

Dat u een voorschot heeft opgebouwd juist aan het begin van de stookperiode is natuurlijk zo logisch als één plus één twee is. U moet uw verwachte jaarverbruik door twaalf maanden delen en als dat inderdaad lager is dan uw maand bedrag hebt u een reden tot verlagen, een opgebouwd voorschot aan het begin van de winter is dat niet.

Iv
door Ivo W - Nov 29, 2022 om 18:56
704 Antwoorden / Vragen
0

Afhankelijk van wanneer uw jaarrekening normaal gesproken komt, is het heel logisch dat u nu 'veel' voorschot heeft opgebouwd. De reden daarvoor is heel simpel en logisch:

In de zomermaanden staat de verwarming niet aan. U betaalt dan een voorschot wat flink hoger is dan de werkelijke kosten in die maanden.
In de winter staat de verwarming aan en gebruikt u veel energie. Bij een woning met cv-ketel op gas wordt ongeveer 75% van het gas gebruikt voor verwarming, in ongeveer 4 maanden tijd. 

Bij een huishouden met gemiddeld gasverbruik van 1200m³ is het gasverbruik dan zomers ongeveer 37m³ per maand voor koken en douchen. In de winter is het verbruik 225m³ per maand. 


In kosten uitgedrukt bij een prijs op basis van het voorgestelde prijsplafond (waarvan nog niets vast staat, dus ook de ingangsdatum niet!) : in de zomer kost het gas €54, exclusief vastrecht. In de winter €326 per maand. Gemiddeld €145.
In de maanden dat de verwarming uit staat, betaalt de persoon uit dit rekenvoorbeeld 90 euro per maand 'te veel' aan voorschot, in de stookmaanden betaalt deze persoon €180 per maand 'te weinig'! 

En uw voorschot is waarschijnlijk gebaseerd op hogere prijzen dan het prijsplafond. Waardoor u nog iets meer 'te veel' heeft betaald dan in het rekenvoorbeeld. December kan met een gasprijs van €3,- per kuub zomaar €675 gaan kosten aan werkelijk verbruik, exclusief vastrecht! En als het ook nog een tijdje wat kouder wordt dan 'gemiddeld' voor december, kan het ook nog wel richting €1000,- of daar fors overheen gaan voor veel huishoudens.

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

Stefano Amsterdam
Stefano Amsterdam - Feb 15, 2024 om 11:52
Auto & vervoer

Btw achteraf reparatie garage

Vorige week heb de automaatbak van mijn auto laten spoelen. Bedrag was vooraf afgesproken € 350,00. Op het moment dat ik moest betalen en een factuur/bon heb gevraagd, kwam er btw boven dat bedrag (€ 73,50) op. Ik heb betaald maar de dag erna heb ik een mail gestuurd met mijn verbazing dat dus plotseling de reparatie voor mij als privé persoon best duurder was geworden. Ze hebben geantwoord d ... Lees meer

Ba
Bart0404 - Feb 22, 2024 om 19:46
Garantie & verzekeringen

Hoe lang blijft een weigering van een verzekering staan?

30 jaar geleden heb ik mijn auto verzekering te laat betaald en ben destijds geroyeerd, met mijn jeugdige onschuld heb ik daarna een andere vezekering afgesloten en de vraag " bent u al eens geweigerd bij een andere vezekering" met nee beantwoord. Dit bleek een heel stomme fout te zijn want hierdoor werd ik wederom geweigerd en kreeg ik ook nog een notitie achter mijn naam zodat ik alleen nog maar ... Lees meer