Dick Gerritsen
door Dick Gerritsen Nov 28, 2022 om 13:32
Huishouden & energie

Termijnbedrag verlagen. Lukt niet bij Eneco. 900 euro voorschot opgebouwd.

Inmiddels heb ik 900 euro voorschot opgebouwd. 1 januari treed het prijsplafond in. Toch mag ik mijn termijnbedrag niet verlagen.

1855 9 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

Thecla58
door Thecla58 - Nov 28, 2022 om 13:57
850 Antwoorden / 3 Vragen
5

Met dat opgebouwde voorschot bedoel je dst je meer betaald hebt dan je gebruikt hebt? Het zou zomaar kunnen zijn dat je niet kkunt verlagen omdat er nog vier koude (hele koude?) maanden komen en je dan meer gebruikt dan je betaalt. 

Dus zie het als een soort van zorg dat je niet in de problemen komt.

tenormin
door tenormin - Nov 28, 2022 om 13:58
16820 Antwoorden / 108 Vragen
3

Dat zou pas mogelijk moeten zijn als u uw jaarrekening hebt ontvangen, dus geen idee wanneer uw contract met Eneco is ingegaan. Althans, zo staat het in mijn voorwaarden bij Eneco.

mahadma
door mahadma - Nov 28, 2022 om 14:21
11530 Antwoorden / 51 Vragen
1

Als u het hard wil spelen, bedrag storneren en uw gewenste bedrag weer overmaken, stuur wel een email naar de afd facturen waarom dat u dit doet.

justmeagain
door justmeagain Nov 29, 2022 om 00:12
623 Antwoorden / 8 Vragen

Oei, dat gaat geheid problemen opleveren, al is het maar omdat je als consument niet met de financiële afdelingen van dit soort bedrijven kunt communiceren.

He
door Henk Buijs - Nov 28, 2022 om 14:24
2 Antwoorden / 1 Vragen
0

Het is toch wel een hele bevoogdende maatregel. Ik kan mij voorstellen dat bij mensen die wanbetaler zijn  dat men een dergelijk besluit treft maar voor het overige.?? Met een slimme meter kun je prima per maand afrekenen. En wat te doen met mensen die op kosten van de energie maatschappij overwinteren in warme landen ???? Die worden benadeeld of wanneer de energiemaatschappij failliet gaat dan ben je je hoge opgespaarde surplus kwijt. Trouwens het loont voor bejaarden om te overwinteren want in vele warme landen zijn de prijzen veel lager en heeft men totaal geen last van de energiecrisis.

tenormin
door tenormin Nov 28, 2022 om 16:28
16820 Antwoorden / 108 Vragen

Mensen die op kosten van de energie maatschappijen overwinteren? Hoe lang denkt u dat mensen al in die warme landen verblijven? Dan praat men al snel over minimaal 50 jaar terug. Toen de Energieprijzen gewoon waren. En het loont ook niet meer zoveel. B.v. Spanje is ook veel duurder geworden. Voor de daar verblijvende Nederlanders is het nog te betalen maar niet echt voor de Spanjaarden zelf; de lonen liggen aanzienlijk lager. Maar die pensionado's moeten wel hun stek aanhouden in Nederland. Wat de meesten doen.

He
door Henk Buijs Nov 28, 2022 om 16:55
2 Antwoorden / 1 Vragen

Wat mij opviel is het feit dat horeca ondernemers in Las Palmas mij vertelden dat de energiekosten slechts met 10% verhoogd waren. Benzine was ongeveer 1,37 per liter, Geen enkele bakker wordt met sluiten bedreigd van wege de energie kosten. Ik overweeg zelf om naar west afrika te vertrekken. december januari februari De maanden waar de energiekosten extreem zijn. Natuurlijk ben ik uiteindelijk wel wat duurder uit maar ik haal vaak eten af of eet in restaurant en dat is in Nederland niet te betalen. en ik zit niet meer opgesloten bibberend in een koud huis.  Lekker aan het strand en visjes van de lokale vissers op de barbeque voor 1 euro Appartementje 250 per maand. en geen energiekosten. 

panter22
door panter22 Nov 30, 2022 om 06:22
6599 Antwoorden / Vragen

Dan mag je wel opschieten. Het is nu al 30 november.

marita5
door marita5 - Nov 28, 2022 om 15:24
11503 Antwoorden / 15 Vragen
3

Hallo Dick Gerritsen , 

Veel leveranciers stellen maximum aan termijnbedrag
.
 

De ruim twee miljoen klanten van Eneco moeten sinds juli eerst aankloppen bij hun leverancier als ze het voorschot met meer dan twintig procent willen verlagen . 

Voor verdere informatie , klik op de rode regels . 

https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/termijnbedrag-verlagen-bij-diverse-energieproviders-niet-meer-mogelijk 

Mijn energieleverancier wil het termijnbedrag niet verlagen , wat moet ik doen ? 

Wil uw energieleverancier het termijnbedrag niet verlagen? Schrijf een brief of e-mail met uw bezwaar naar uw energieleverancier. Gebruik onze voorbeeldbrief:

 

 

Hebt u uw bezwaar ingediend? Dan moet uw leverancier binnen 4 weken een besluit nemen. 

Let op

De leverancier is niet verplicht om uw termijnbedrag te wijzigen. Wel moeten ze u uitleggen hoe ze uw termijnbedrag hebben berekend.

https://www.consuwijzer.nl/elektriciteit-en-gas/wat-betaal-ik-voor-mijn-energie/termijnbedrag

heremietkreeft
door heremietkreeft - Nov 28, 2022 om 15:35
16805 Antwoorden / 202 Vragen
1

Indien u redelijk kunt aantonen dat het door u opgebouwde voorschot bedrag werkelijk relevant te hoog is dan : https://www.consuwijzer.nl/doe-uw-melding-bij-acm-consuwijzer

Mabelle
door Mabelle - Nov 28, 2022 om 15:44
415 Antwoorden / 1 Vragen
0

Ja, en? Wie zegt dat het betaalde voorschot voldoende is?

Henk De Zevende
door Henk De Zevende - Nov 28, 2022 om 15:52
2029 Antwoorden / Vragen
1

Dat u een voorschot heeft opgebouwd juist aan het begin van de stookperiode is natuurlijk zo logisch als één plus één twee is. U moet uw verwachte jaarverbruik door twaalf maanden delen en als dat inderdaad lager is dan uw maand bedrag hebt u een reden tot verlagen, een opgebouwd voorschot aan het begin van de winter is dat niet.

Iv
door Ivo W - Nov 29, 2022 om 18:56
729 Antwoorden / Vragen
0

Afhankelijk van wanneer uw jaarrekening normaal gesproken komt, is het heel logisch dat u nu 'veel' voorschot heeft opgebouwd. De reden daarvoor is heel simpel en logisch:

In de zomermaanden staat de verwarming niet aan. U betaalt dan een voorschot wat flink hoger is dan de werkelijke kosten in die maanden.
In de winter staat de verwarming aan en gebruikt u veel energie. Bij een woning met cv-ketel op gas wordt ongeveer 75% van het gas gebruikt voor verwarming, in ongeveer 4 maanden tijd. 

Bij een huishouden met gemiddeld gasverbruik van 1200m³ is het gasverbruik dan zomers ongeveer 37m³ per maand voor koken en douchen. In de winter is het verbruik 225m³ per maand. 


In kosten uitgedrukt bij een prijs op basis van het voorgestelde prijsplafond (waarvan nog niets vast staat, dus ook de ingangsdatum niet!) : in de zomer kost het gas €54, exclusief vastrecht. In de winter €326 per maand. Gemiddeld €145.
In de maanden dat de verwarming uit staat, betaalt de persoon uit dit rekenvoorbeeld 90 euro per maand 'te veel' aan voorschot, in de stookmaanden betaalt deze persoon €180 per maand 'te weinig'! 

En uw voorschot is waarschijnlijk gebaseerd op hogere prijzen dan het prijsplafond. Waardoor u nog iets meer 'te veel' heeft betaald dan in het rekenvoorbeeld. December kan met een gasprijs van €3,- per kuub zomaar €675 gaan kosten aan werkelijk verbruik, exclusief vastrecht! En als het ook nog een tijdje wat kouder wordt dan 'gemiddeld' voor december, kan het ook nog wel richting €1000,- of daar fors overheen gaan voor veel huishoudens.

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

an
annekekoolen - Apr 8, 2024 om 15:32
Geldzaken & recht

Heb eenmalig gedoneerd aan Stichting Hulphond en krijg nu brieven van ByMetis

Ik heb in het winkelcentrum in januari 2024 gedoneerd aan Stichting Hulphond, mijn gegevens genoteerd door 2 jonge mannen op laptop. In februari 2024 mijn donatie stopgezet. Echter nu krijg ik steeds emails en aanmaningen van ByMetis, organisatie die ik niet ken. Ze dreigen met gerechtsdeurwaarder en hoge kosten. Van mijn rekening wordt niets meer afgeschreven door Stichting Hulphond. Ben ik verpl ... Lees meer

holiday
holiday - Apr 14, 2024 om 12:48
Geldzaken & recht

Ellende bij Marktplaats

Vorig jaar kreeg ik ineens honderden berichten via marktplaats binnen, berichten van mensen die in onderhandeling waren om spullen te kopen.
Deze berichten waren duidelijk niet voor mij bedoeld.
Ik heb hier een melding van gedaan naar Marktplaats.
Marktplaats doet geen melding waardoor dit kan gebeuren, maar blokkeerd meteen mijn account die ik al vanaf het begin van Marktplaats ha ... Lees meer

Fr
FraPel - Apr 11, 2024 om 19:43
Geldzaken & recht

Factuur na opzeggen schilderopdracht.

Op 4 Juli 2023 benader ik een schildersberdrijf om een prijsopgave te maken voor het schilderen van onze opstallen. Op 5 Juli kregen we de prijsopgave van €. 7000,-- excl BTW. Op 8 Juli hebben wij aangegeven dat het voor ons te duur werd en we het voor deze keer toch zelf willen schilderen. Na wat overleg komen we via wattsapp overeen dat hij het schilderwerk wil doen voor €. 6000,-- excl B ... Lees meer