Ik wil binnenkort thuis een Oer Hollands Diner in elkaar zetten met gerechten van de streek waar de gasten vandaan komen, Friesland, Gouda, Amsterdam en Den Haag, maaaaaar wij wonen zelf in Rotterdam. Daar kan ik geen enkele specialiteit van vinden. Weet iemand hier misschiein wél iets?? Ja Wiet, maar dat is geen goed idee.....en Bols en jenever is uit Schiedam toch...? Ik ben benieuwd! Groetjes van Jet
Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.
ik sluit me aan bij de uierboord of uurboord. Ik heb het nooit gegeten en het schijnt ook helemaal niet lekker te zijn. :-) Ik kom zelf uit Rotterdam (woon er al jaren niet meer). Mijn vader, inmiddels overleden had het regelmatig over uurboord, dat dat zo lekker was en zo. Tot ie weer eens in de gelegenheid was om het te eten, en toen viel het tegen. Zelf ging ie ervanuit dat het destijds lekker was omdat ze toen (voor de oorlog) niet zoveel gewend waren.
Bij ons in Brabant (Tilburg ) kookte wij altijd die koeuien en sneden wij die in plakken met veel zout. Je moest ze wel lang laten koken maar helaas met al die ziektes zoals de gekke koeie ziekte mag het niet meer verkocht worden,zoals ook mild. Zo hadden wij thuis vaak varkens hersens in de koekepan met veel peper en zout maar ook die beesten hadden veel ziektes .Voor Jet54 had ik dit nog.
Allemaal bedankt voor jullie reacties hoor!! Leuk, ik ben weer een beetje op weg gebracht nu. Ja brrr die Uierbord, dat lijkt mij ook hélemaal niks, Bah, maar ik weet ook dat échte (oudere) rotterdammers dat kochten bij slager de Pater. Het schijnt dat die dat nog warm verkocht en dat het dan al bijna op was vóór men thuis was.....Nou doe mij maar een patatje mèt voor onderweg......
[quote=jet54 schreef op maandag 1 mrt 2010, 10:13]Allemaal bedankt voor jullie reacties hoor!! Leuk, ik ben weer een beetje op weg gebracht nu. Ja brrr die Uierbord, dat lijkt mij ook hélemaal niks, Bah, maar ik weet ook dat échte (oudere) rotterdammers dat kochten bij slager de Pater. Het schijnt dat die dat nog warm verkocht en dat het dan al bijna op was vóór men thuis was.....Nou doe mij maar een patatje mèt voor onderweg......
Slager de Pater. Was dat in het (de ?) Zwaanshals? Ik kocht het ook daar. GW.
toen ik vroeger in een broodjeszaak werkte verkochten we een broodje halfom,dit is een broodje met half lever en half pekelvlees...volgens mij ook rotterdams,want ik heb er ergens anders nog nooit van gehoord. en makkelijk bovendien...eetse!!
Het is niet helemaal Rotterdams. Maar briels is toch niet zover weg ;) Raasdondertjes. Dat wordt nog steeds gegeten op 1 april als het feest is in brielle. Het is iets van bruine bonen en spek. Vast wel ergens te achter halen hoe het precies gemaakt moet worden
Ja Greywizard, Slagerij de Pater van het Zwaanhals.....wij Rotterdammers hebben een taal tic, wij spreken toch ook van wonen OP Zuid....??
Inderdaad Kapsalon en Kebab zou heel goed passen in Rotterdam, heel lekker ook, maar ik wilde graag Hollandse streekgerechten toch?
En Marwin.... ik dacht dat Raasdonders de Groningse naam voor kapucijners was?
In de tussentijd heb ik wel een leuk gedicht gevonden (misschien om op de achterkant van het menu te zetten. Het heet Zenuwsoep en is van Daan Zonderland)
De brainstorm gaat gewoon nog een poosje door en dán moet de knoop voor de gerechten écht door....
Als je even googled kom je wel achter een rotterdams gerecht, heet schurfie schurfie, is volgens mij wel een hoofd gerecht hoor. typ maar eens rotterdams gerecht en de rest volgt.
Hoi Marcel 59, ik vond inderdaad een schurfie schurfie of liever ik vond er twee, één van MacWouter van dit forum met kipfilet en fruit en rijst. Maar ook één met Indische dingen, sambal enzo. Met de vermelding dat het een recept was dat door indische mensen op een boot hierheen meegebracht was.
Tip: Ga eens eten in "De Ballen Tent" aan de Maaskade. Westelijk van de haven waar die oude 3-masters liggen, voorbij het park. Neem dan "Captains Dinner". Klink Engels, doch Rotterdams eten.
[quote=marwin schreef op maandag 1 mrt 2010, 22:50]Het is niet helemaal Rotterdams. Maar briels is toch niet zover weg ;) Raasdondertjes. Dat wordt nog steeds gegeten op 1 april als het feest is in brielle. Het is iets van bruine bonen en spek. Vast wel ergens te achter halen hoe het precies gemaakt moet worden
Raasdonders zijn capucijners, geen bruine bonen, wel met spek idd, maar ik weet niet of het typisch Rotterdams is.
Zure leverworst kun je ook gewoon overal kopen volgens mij, wij hebben het in elk geval gewoon bij de supermarkt. (gemeente haarlemmermeer)
Ik heb wel eens van Rotterdammertjes gehoord, volgens mij zijn dat een soort worstjes.
Op de site die jij aangeeft staat ook het "Captain's Dinner" doch bij "De Ballen Tent" te Rotterdam zitten er veel meer ingrediënten in dan op het Smulweb.
Dus je hebt "Captain's Dinner" en "Captain's Dinner".....
"Raasdonders zijn capucijners, geen bruine bonen,...."
Enig idee waarom deze peulvruchten "raasdonders" in de volksmond genoemd worden? Eet er maar een flink portie van, dan wordt het je 's avonds wel duidelijk.....
Overigens maakt het in het raasdonderen niet veel uit of je capucijners of bruine bonen eet...
UIERBOORD of uurboord zoals de Rotterdammers zeggen wordt nog steeds veelvuldig verkocht, bij slager Haak aan de Crooswijkseweg.,kost per ons0,80 dus 5,- voor een pondje , veel zout erop , je moet er wel aan wenne volgens mij.
[quote=marwin schreef op maandag 1 mrt 2010, 22:50]Het is niet helemaal Rotterdams. Maar briels is toch niet zover weg ;) Raasdondertjes. Dat wordt nog steeds gegeten op 1 april als het feest is in brielle. Het is iets van bruine bonen en spek. Vast wel ergens te achter halen hoe het precies gemaakt moet worden
Raasdonders zijn gen bruine bonen maar kapucijners met uitgebakken speklappen en gebakken ui. eventueel pickaliliy erbij of zure augurken en smullen maar. Lekker met een kruimige aardappel.
Onze zoon heeft onlangs voor een groot en bekende dierenwinkel keten in Ede gewerkt, hij is daar min of meer 1,5 maand aan het lijntje gehouden met de belofte op een hoger salaris maar uiteindelijk toch weer ingetrokken is, en daarna is weg gepest door zijn leidinggevende, (schelden en speciaal dieet eten weggooien (glutenvrij)), zijn leidinggevende heeft hem steeds eerder laten vertreken en heeft
...
Lees meer
Ik kreeg een mail van KPN dat filmbox nu bij hun op kanaal 50 zit,natuurlijk meteen gaan kijken,maar het werkt nog niet Me wel afgevraagd,moet je hier nu extra voor gaan betalen? Net zoals bij netflix? Voor mij heel onduidelijk,want daar heb ik geen zin in,heb al 4 van dit soort,gewoon betaald
Lees meer
Ik heb een boeking gemaakt via AIRBNB, die moet je vervolgens meteen betalen anders vervalt de boeking. De knop van het betalen deed het niet. En daarom heb ik handmatig geld overgemaakt naar AIRBNB. Ik heb een boekingsnummer en ik heb een rekeningnummer van hen.
Echter doordat de betaalknop niet is gebruikt is de boeking geannuleerd. Zij hebben mijn geld niet op de correcte m
...
Lees meer
April dit jaar(2018) kocht ik 2 exact dezelfde nootjes. De kassa sloeg 2 verschillende prijzen aan. Waarom? Andere barcode. En nu is hij nog duurder en proef je flouwe noten bijna zonder zout terwijl de wikkel nog uniek is.