Twentse bloedworst
Misschien een gekke vraag maar ik ben op zoek naar de ouderwetse bloedworst met roggemeel.Kan ik hier nergens kopen.Wie weet een slager die dit nog maakt.Ik woon in het gooi.
bedankt.INGRIDL
Klik hier voor de leveringJe kunt het bestellen....
Groet Valerius
Dag Ingrid,
Wat bedoel je: bloedworst of Twentse BAKbloedworst?
De Twentse bakbloedworst heeft roggemeel doch ook hele roggekorrels en kleine dobbelsteentjes geil spek. (Dat laatste is puur wit spek, ter conservering alleen gezouten.)
Het is een seizoensproduct, van vroeger uit een korte tijd verkrijgbaar vanaf november, de slachtmaand, tot ongeveer februari. Wanneer een varken geslacht werd ving men het bloed op in een witte, geëmailleerde, schaal nadat het varken in de halsslagader gestoken was.
(Ik heb dat ook fabrieksmatig gezien en toen lustte ik alleen nog bakbloed van een echte slager die zelf slacht.)
Van dit bloed werd met de genoemde ingrediënten, kruiden en zout naar smaak onder koken een brij geroerd welke heet in vooraf aan zij- en onderkant genaaide langwerpige linnen zakken werd gestort die daarna aan de bovenzijde werden dichtgebonden en opgehangen. Het overtollige vocht liep er uit dóór het weefsel.
Na stolling had je een worst van +/- 10 cm middellijn en +/- een halve meter lang. Er werden plakken van 1 cm dikte van gesneden welke in spekvet in een koekepan (zo heette die toen;-) gebakken werden.
Zoals ik al aangaf ben ik tegenwoordig erg selectief in de keuze. Afgezien van de hygiëne bij fabrieksmatige slachting en opvangen van bloed is lang alles wat je koopt goed van smaak. Doch daarover valt niet te twisten.
Mijn advies: Wanneer je 's winters een keer in Twente komt, neem dan wat mee van een dorpsslager die het zelf nog maakt. Niet van een supermarkt! Het is overal in Twente te koop.
Tip: neem dan ook eens de tegenhanger, Twentse baklever, mee. Dit wordt gemaakt van leverbouillon, boekweitmeel, stukjes lever plus de rest ingrediënten als boven en als boven in zakken gedaan. Bereiding en verwerking als boven.
Hardware ERror MAN.
Correctie omissie:
".....en opvangen van bloed is lang NIET alles wat je kunt kopen goed van smaak.
H.
Dag ingridl,
Je zou eens kunnen kijken op de incidentele boerenmarkten/braderieën (Bussum, Laren, Hilversum). Daar komen dan soms ook kleine slagerijen uit andere delen van het land. Ik heb het daar weleens gezien.
Of bij een kleine slagerij in die plaatsen er eens naar vragen. Als ze het zelf niet hebben kennen zij mogelijk een collega die het wel verkoopt.
vr.gr.
Ingrid,
de lekkerste bakbloedworst komt van een ouderwetse slager in Enschede,daar haal ik ze al vele jaren,deze is van uitmuntende kwaliteit.
www.klaaskoopmans.nl/ tel. 0534775086.
SUCCES !!
Ingrid,
Deze gooise tukker weet daar antwoord op:
Worst is worst als er een bepaald percentage vlees in zit.
In de overheerlijke twentse bloedworst zit teveel graan enmag dus niet als worst verkocht mogen worden.
Echter omdat dit een typisch streek gerecht is mag het alleen in twente verkocht worden.
Natuurlijk bij elke supermarkt in het gooi ligt ook bloedworst maar daar zitten naar tuks gebruik veel te weinig granen in. Is dus niet de echte twentse bloedworst.
Helaas zit er niets anders op dan deze in Twente te kopen.
grtz wiro
koldeweid schreef op vrijdag 22 jan 2010, 14:47: Ingrid,
de lekkerste bakbloedworst komt van een ouderwetse slager in Enschede,daar haal ik ze al vele jaren,deze is van uitmuntende kwaliteit.
www.klaaskoopmans.nl/ tel. 0534775086.
SUCCES !!
koldeweid schreef op vrijdag 22 jan 2010, 14:47: Ingrid,
de lekkerste bakbloedworst komt van een ouderwetse slager in Enschede,daar haal ik ze al vele jaren,deze is van uitmuntende kwaliteit.
www.klaaskoopmans.nl/ tel. 0534775086.
SUCCES !!
Kijk hier je de producten zien en deze mensen een mail sturen
waar je ze in jouw plaats kan kopen:
klik hier.
Mt.vr.gr.Elena.
slagerij zumbrink in cothen (utrecht) verkoopt het ook (alleen in de winter). als u ook een liefhebber bent van balkenbrij moet u dat ook zeker proberen.
Nieuw op Vraag & Beantwoord
NS e-ticket niet te wijzigen/annuleren
In de vragenlijst zie ik dat al sinds 2011 gevraagd wordt om een e-ticket te kunnen restitueren/van datum veranderen. NS zegt dat dit niet kan, omdat er kennelijk mensen zijn die een ticket meerdere keren uitprinten en dus profiteren van 1x betalen.
Betekent dus weer dat uitgegaan wordt van wantrouwen jegens de klant. (net als de toeslagenaffaire, controle zelfscankassa's, etc) Ik weet zeke
...
Lees meer
Erfrecht
Vraag, Als je in gerouwd bent en je partner overlijd, blokkeren banken alle rekeningen. Ze willen dan een verklaring van erfrecht hebben voordat je weer bij je eigen geld kan komen. Er zitten een hoop kosten aan en ergernis aan verbonden. Waarom moeten banken een verklaring van erfrecht hebben. Het is toch bij wet geregel dat de langstlevende dan alles erft. Groet, [Privégegevens ver ... Lees meer
Hoe kan ik On that ass bereiken?
Ik heb begin dit jaar fotoboeken besteld bij Albelli samen met een collega, daarbij konden we 3 producten gratis bestellen uit een lijst van verschillende leveranciers. Mijn collega ging voor een onderbox van "On that ass". Ik heb 2 eurocent betaald en zijn adres opgegeven. Nadat hij zijn "gratis" onderbox had ontvangen, kreeg hij elke maand een ander onderbox. Hij had mij na de 1e zending gebeld ... Lees meer
Populair in Voeding & Gezondheid
ALDI Duurdere Notenmelange
April dit jaar(2018) kocht ik 2 exact dezelfde nootjes. De kassa sloeg 2 verschillende prijzen aan. Waarom? Andere barcode. En nu is hij nog duurder en proef je flouwe noten bijna zonder zout terwijl de wikkel nog uniek is.
Wie heeft hier nog meer ervaring mee?
Lees meer
Motion Free
Iemand bekend met motion free? Zou o.a. moeten helpen bij rugpijn en gezwollen benen. Iemand beken met dit "Wonder middel?" Lees meer
Mag dit in de oven
schaal van arcopal Lees meer