ra
door ragdolletje Jun 15, 2007 om 16:06
Vrije tijd & tuin

Hoe snoei ik mijn lale klimroos?

Tegen onze schuur hebben wij een klimroos, maar de onderste takken zijn kaal. Ik vind dit lelijk en wil hem het liefst een heel eind inkorten. Hoe en wanner kan ik dit het beste doen. Op Internet heb ik geen duidelijk antwoord op mijn vraag gekregen/ gevonden. Wie weet hoe en wat? Alvast bedankt voor uw reactie.


Roos

6361 5 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

ve
door verwijderd - Jun 15, 2007 om 16:16
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Dag roos,


Wellicht ten overvloede:


Klimroos snoeien


Groeten, Read2.


 


 

ve
door verwijderd - Jun 17, 2007 om 10:19
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

@ Read,


"Op Internet heb ik geen duidelijk antwoord op mijn vraag gekregen/ gevonden"


Dag Roos,


In het algemeen: Oud hout (bruin), dat kaal en eventueel verdord is, kun je zonder meer wegsnoeien uit de roos. De beste tijd om dit te doen is in het begin van de lente (maart/april). Laat een paar (3 of 4), het liefst de jongste, takken wel zitten tot ca 2 of 3 ogen. Hier zullen weer jonge takken uit groeien, die het volgende jaar uitbundig (als het goed is) gaan bloeien.


Voor wat betreft onderhoud gedurende de zomer: Er zijn verschillende types klimrozen: de doorbloeiende, die op alle takken bloeien, en rozen die op hout van vorig jaar bloeien (takken die dit jaar worden gevormd, zullen volgend jaar bloemen geven: je hebt dan dus altijd kale, jonge (groene) takken in de struik.


In het geval van het eerste type is het belangrijk om uitgebloeide rozen direct te verwijderen. De struik zal zijn energie stoppen in het maken van nieuwe takken, met hierop nieuwe bloemen.


Het tweede type, zoals gezegd, maakt nieuwe jonge takken aan, die pas volgende jaar zullen bloeien. Deze kale takken mag je dus niet wegsnoeien, want dan gooi de de bloemen van volgend jaar weg.


Veel succes en als je verdere vragen hebt, dan hoor ik het graag.


Mvgr - B

ve
door verwijderd - Jun 17, 2007 om 22:24
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Even een geruststelling: Het is nagenoeg onmogelijk om een klimroos dood te krijgen door verkeerd snoeien. Ze lopen altijd weer uit.
Ik zou enkele takken (de helft) heel ver terugknippen. Dan volgend jaar de andere
Als de roos geent is kunnen er bij teveel snoeien vanuit de wortels scheuten gaan groeien. 



ve
door verwijderd - Sep 22, 2007 om 22:44
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Roos,


Mijn reactie is nog niet te laat omdat je pas februari/maart kunt snoeien. Er is al gezegd: takken die bruin zijn en lijken op een boomstam(metje) mag je wegsnoeien. In ieder geval er 1 laten staan. Een (klim)roos heeft als bijzondere eigenschap dat hij altijd alleen omhoog groeit. Om er dus voor te zorgen dat hij laag blad en bloemen krijgt moet je een roos horizontaal leiden. Wees daar wel voorzichtig mee: als de takken nog groen/bruin dwz. jong en sappig zijn zullen ze snel knakken. Zijn ze groen en iets "droger" dan kun je ze vastzetten met touw o.i.d. aan bijv. spijkers die je in de muur slaat. Aan die horizontale takken ontstaan dan in dezelfde zomer nog verticale takken, die afhankelijk van de soort nog bloemen krijgen. De tak, die je niet weggesnoeid hebt kun je het beste voorzichtig licht buigen en na een maand proberen nog iets verder door te buigen, dan gaan de nieuwe uitlopers die komen weer omhoog en heb je al een begin. Het is dan wel wachten op de nieuwe zware scheuten die vanaf de grond zullen komen omdat je veel weggesnoeid hebt. Een roos maakt namelijk nieuwe scheuten omdat je hem in het voorjaar hebt teruggesnoeid. Je zult een klimroos nooit erg hoeven terug te snoeien. De jongere hoofdtakken altijd laten staan en zijtakje tot 2 à 3 ogen terugsnoeien (ogen zijn de verdikkingen om de ca. 5 cm).


Nog een goede bemestingstip: ik geef nu al 2 jaar in het voorjaar speciale rozenmest in korrelvorm. die ik koop bij Karwei. Nu heb ik de hele zomer bloeiende rozen. Als de bloemen van een roos zijn uitgebloeid en ik heb de beginnende bottels welgehaald (belangrijk want een plant wil graag zaad maken ipv bloeien) dan zie je al de eerste donkerrode steeltjes met blad komen, die ook weer gaan bloeien.


In mijn tuin beginnen nu, denk ik, de rozen aan hun laatste bloemenexplosie voordat de winter invalt.


Succes met de roos. Gemma

ve
door verwijderd - Sep 22, 2007 om 22:56
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

ik knip hem gewoon om de paar jaar tot de grond toe af .
Hij loopt altijd weer uit en word steed voller met rozen.
Gewoon deze tijd van het jaar , maar niet meer te lang mee wachten .
De overgebleven stronken wel beschut houden met bladeren  of een bloempot op de kop  er overheen zetten.



Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

wi
witteke - May 16, 2024 om 12:47
Geldzaken & recht

Sns 2008 afschrift

Mijn stiefmoeder is overleden
En nu beginnen dus de problemen,ik heb een hele lieve stiefzus trouwens
Mijn vader is sinds 2008 dood
En om een heel lang verhaal kort te maken,mijn erfdeel gaat over wat er op 2008 op de rekening van mijn vader en zijn vrouw stond op het moment van overlijden,volgens hun testamenten
Dat moet nu dus verrekend worden

En we gaan er echt ge ... Lees meer

ja
janarents - May 15, 2024 om 13:23
Winkels & webshops

Schoenen niet ontvangen van zalando

wij hebben 2 paar schoenen besteld  bij zalando en er is een open zak met 1 paar bezorgd door de ptt die voor aan de deur was neergezet en voor dat de deur openging  was de postbode al weg  zonder  dat er is getekent  voor ontvangst Lees meer

da
dameshoed - May 16, 2024 om 09:59
Huishouden & energie

Aanmaning

Wij hebben een factuur ( fact.nr 123) van Vitens gekregen per mail en zoals wel eens vaker kan gebeuren, "zakt" de mail weg.....en je vergeet te betalen.
Je krijgt een herinnering en je betaalt netjes, met vermelding van het desbetreffende factuurnummer (fact 123) Krijgen we opeens ( via de mail) een aanmaning plús kosten van 17,50 op dezelfde factuur ( fact 123) die reeds betaald was. ... Lees meer