ma
door marianne3 Aug 21, 2006 om 15:28
Geldzaken & recht

Navordering, hoe lang nog?

Hallo allemaal,


Eind juni ontving ik een brief van de inspectie dat ik binnenkort een navorderingsaanslag over 2003 kon verwachten, in verband met de z.g. ten onrechte ontvangen heffingskorting. Sindsdien loop ik niet meer vrolijk naar de brievenbus, dus al bijna 2 maanden lang.


Vinden jullie dit normaal? Of zou de inspecteur er van afgezien hebben? Moet ik bellen naar de inspectie of kan ik dat beter niet doen?


Groeten, Marianne

802 6 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

ve
door verwijderd - Aug 21, 2006 om 17:15
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

De belastingdienst is niet meer zo snel met het opleggen van naheffingsaanslagen. Tegenwoordig betalen ze wel sneller, dat noemen ze klantvriendelijker.

Je weet zelf om welke heffingskorting het gaat dus weet je ook wat je teveel hebt ontvangen (als dat al niet in die brief staat). Je kunt vast gaan sparen voor die aanslag.
Vergeten zijn ze je niet.

Als je de aanslag krijgt kun je ook vragen om in termijnen te mogen betalen. 12 termijnen is doorgaans het maximum.

ve
door verwijderd - Aug 21, 2006 om 18:13
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Beste Marianne,


Een navorderingsaanslag kan alleen opgelegd worden als de fiscus geschikt over een zogenaamd nieuw feit. Het lijkt mij dat de gegevens die beantwoorden aan de vraag of je wel recht hebt op een bepaalde heffingskorting bij de fiscus allang duidelijk zijn als ze een definitieve aanslag opleggen.


In dat geval is er geen nieuw feit en mag de fiscus alleen navorderen in de volgende gevallen:


- de fout in de definitieve aanslag is onmiskenbaar duidelijk;


- u heeft (opzettelijk) een verkeerde aangifte gedaan.


Kunt u, indien u dat wilt, de situatie wat nader omschrijven? Welke heffingskorting gaat het om en waarom vordert de fiscus deze terug?


Groet, C.


 


 

ve
door verwijderd - Aug 21, 2006 om 19:46
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Hallo Cannacampo,


Ja, dat weet ik, want dat heb je 2 maanden geleden ook al geschreven, net als M@rtin, met nogmaals ruim dank daarvoor.


Zolang ik echter geen aanslag binnen heb, kan ik geen bezwaar maken. Zal ik die inspecteur maar eens bellen? Of kan ik hopen dat hij de zaak naar de prullenbak heeft verplaatst?


Groeten, Marianne

ve
door verwijderd - Aug 22, 2006 om 22:10
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Hoi Marianne,


Als je bezwaar wenst te maken kan dat inderdaad alleen nadat je de aanslag ontvangen hebt. Het hangt een beetje af van wat je wenst:


- je kan niets doen en wachten of de aanslag uberhaupt ooit volgt (de navorderingstermijn is vijf jaar);


- of je kan bellen en vragen waar de aanslag blijft en dan alsnog bezewaar maken.


De keuze is eigenlijk aan jou. Ik verwacht echter niet dat de fiscus een aangekondigde naheffing nog eens ruim 2 jaar laat liggen.


Groet en succes. Mochten we je nog kunnen helpen met het bezwaar, meldt je dan weer hier.


C.

ve
door verwijderd - Aug 22, 2006 om 22:35
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

De belastingdienst moet wel aangeven wat er fout was, en daarna hoeft U pas te betalen indien U het hiermee eens is, maar ook zij kunnen een foutje maken, een verkeerde voorletter en geen sofi nr. en ze stoppen het zomaar bij U of zo...


Zij moeten eerst aantonen, en daar moet U om vragen, anders gaat U namelijk accoort, en U wilt eerst weten of het zinvol is te protesteren, en U wilt in de toekomst toch weten wat er fout was, en volgende keer foutloze aangifte doen?

ve
door verwijderd - Aug 26, 2006 om 01:04
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Beste Gozik,


Schijnbaar heb je het verhaal hierachter niet gelezen in haar eerdere vraag. Je antwoorden zijn overigens bezijden de waarheid.


De fiscus maakt zelden een fout in een navorderingsaanslag en al helemaal niet door een foute voorletter of een verkeerd sofi-nummer!


Als iemand een aankondiging tot een navorderingsaanslag krijgt, dan gaat dat per brief waarin de reden van de correctie altijd vermeld wordt.


De fiscus hoeft helemaal niets aan te tonen in eerste aanleg! Als zij een reden hebben (bijvoorbeeld in de aangifte vermelde bedragen komen niet overeen met gegevens van de bank) dan vragen zij de belastingplichtige om te bewijzen wat hij/zij in de aangifte gesteld heeft.


Tot slot is het helemaal niet gezegd dat in dit geval een foute aangifte is gedaan. Het kan best zo zijn dat iemand een voorlopige teruggave heeft aangevraagd op basis van een inschatting van de situatie voor het komend jaar, die achteraf anders blijkt te zijn. Zo kan het zijn dat iemand de algemene heffingskorting terugvraagt, maar daar geen recht op heeft (achteraf) omdat zijn/haar partner te weinig belasting moet afdragen.


Je antwoorden zetten mensen op het verkeerde been.


Groet, C.

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

Pe
Peanut71 - Jun 16, 2024 om 11:34
Winkels & webshops

Pakketten niet ontvangen of kwijt

Via Expresswear 2 keer pakketten kwijt.  2 kledingstukken besteld, 1 ontvangen via PostNL. Zelf achteraan moeten gaan, geen reactie meer gehad vanuit klantenservice, uiteindelijk betaald. Het andere kledingstuk vanuit ontevredenheid geretourneerd via DHL en wederom het pakket zoekgeraakt. Ik zou nu dus in totaal EUR 251 moeten betalen zonder iets te hebben ontvangen. Kan dit zomaar? Moeten zij w ... Lees meer

qu
quikcsilver - Jun 16, 2024 om 08:39
Vrije tijd & tuin

Hoe krijg ik mijn olijf op stam weer aan het groeien?

Boom van 15 jaar oud droeg altijd vruchte maar is verzopen in de regen van de voorbije maandne. Steeds water afgegoten maar alleen maar spinnenrag en wat groen bovenin. Vorige maand fors terug geknipt maar nu doet hij helemaal niets meer. Bij knippen bleken veel taken dood maar sommigen waren nog groen van binnen. Lees meer

ekiem
ekiem - Jun 14, 2024 om 21:25
Vakantie & reizen

Annuleren vacantie

Goedenavond
Het verhaal gaat als volgt.
Mijn dochter heeft vol enthousiasme begin dit jaar een vakantie geboekt bij Allcamps.
Niet wetende dat zij op de 2de Paasdag de diagnose uitgezaaide eierstokkanker zou krijgen. Wat volgde was een hele emotionele toestand.
Nu krijgt zij over een week een zware operatie en heeft deze vakantie geannuleerd. Ze heeft bij de boeking een annuler ... Lees meer