el
door el87 Apr 5, 2013 om 16:19
Geldzaken & recht

OZB doorberekenen via huurcontract

Hallo!

Ik had een vraagje over de Onroerende Zaak Belasting, kunnen jullie mij daar misschien bij helpen?

Mijn vraag is of het wettelijk verplicht is dat de verhuurder de OZB betaalt, of dat via het contract het ook mogelijk is dat uiteindelijk de huurder deze betaalt. In ons huurcontract staat namelijk:
"Tenzij dit op grond van de wet of daaruit voortvloeiende regelgeving niet is toegestaan, zijn voor rekening van huurder, ook als verhuurder daarvoor wordt aangeslagen:
a) de OZB."

Het gebruikersgedeelte van de OZB is echter afgeschaft en er is alleen nog maar een eigenaarsgedeelte van de OZB (voor woningen). Oftewel: volgens de overheid hoeft de huurder van een woning geen OZB te betalen. Mijn vraag is dus of dit betekent dat de eigenaar dus wettelijk verplicht is die OZB te betalen of dat het ook toegestaan is die kosten alsnog -via het contract- bij de huurder te leggen.

Alvast bedankt!

59470 8 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

ro
door ron530 - Apr 5, 2013 om 17:11
4084 Antwoorden / 17 Vragen
0

De ozb voor huurders is door de overheid afgeschaft de verhuurder heeft daar niets mee van doen dit betreft wel verhuur via een WBV. Een particulier verhuurder mag de regels heel breed interpreteren.

tijger1
door tijger1 - Apr 5, 2013 om 18:18
42060 Antwoorden / 21 Vragen
0

Geen servicekosten
De volgende kosten vallen niet onder servicekosten:

zorgservicekosten, zoals kosten voor maaltijdverstrekking, verpleging en alarmservice;
onderhoudskosten en kleine reparaties. U kunt wel met uw verhuurder afspreken dat onderhoud dat eigenlijk voor uw rekening is door de verhuurder wordt gedaan en als servicekosten aan u wordt doorberekend;
belastingen en heffingen, zoals rioolrechten. De verhuurder kan bepaalde kosten en heffingen wel aan u doorberekenen, maar niet via de servicekosten. Voor belastingen en heffingen geldt op hoofdlijnen: eigenaren krijgen de rekening voor eigenaarsheffingen (zoals de onroerendezaakbelasting/OZB) en gebruikers (huurders) voor gebruikersheffingen, zoals de afvalstoffenheffing.


Bron overheid

Mijns inziens mogen ook particuliere verhuurders de OZB niet aan u in rekening brengen.

valerius-2
door valerius-2 - Apr 5, 2013 om 19:20
7840 Antwoorden / 95 Vragen
0

HEt staat niet het in de service kosten zit, alleen in het huurcontract en daar bent u accoord mee gegaan. Waarom de verhuurder dit doet ,is volgens de rede dat deze niet vast is maar kan wijzigen.

jo
door jorisw - Apr 5, 2013 om 22:27
4340 Antwoorden / 1 Vragen
0

Als de verhuurder de OZB betaalt, wordt dit uiteraard indirect door de huurder opgebracht (versleuteld in de huurprijs). De verhuurder kan het geld tenslotte niet ergens anders vandaan toveren.

el
door el87 - Apr 5, 2013 om 23:11
1 Antwoorden / 1 Vragen
0

Bedankt voor de reacties!
Toch blijft het een beetje ambigu.
De situatie is dat ik bovenop de huurprijs nog extra door de verhuurder wordt gevraagd om de OZB te betalen. Dit is volgens het contract ook inderdaad terecht. Het contract maakt echter de uitzondering wanneer een dergelijke heffing bovenop de huurprijs onwettig zou zijn. Mijn vraag is dus of dit het geval is, tot dusver is me dat nog niet duidelijk.. Het feit dat dit normaliter in de huurprijs 'ingebakken' zit wil nog niet zeggen dat dat wettelijk verplicht is, toch?

valerius-2
door valerius-2 - Apr 5, 2013 om 23:19
7840 Antwoorden / 95 Vragen
0

[quote=el87 schreef op vrijdag 5 apr 2013, 23:11]Bedankt voor de reacties!
Toch blijft het een beetje ambigu.
De situatie is dat ik bovenop de huurprijs nog extra door de verhuurder wordt gevraagd om de OZB te betalen. Dit is volgens het contract ook inderdaad terecht. Het contract maakt echter de uitzondering wanneer een dergelijke heffing bovenop de huurprijs onwettig zou zijn. Mijn vraag is dus of dit het geval is, tot dusver is me dat nog niet duidelijk.. Het feit dat dit normaliter in de huurprijs 'ingebakken' zit wil nog niet zeggen dat dat wettelijk verplicht is, toch?
Daar heeft u gelijk in maar de verhuurder wil wel een vast rendement hebben van zijn belegging en dan ook een vaste. Maar omdat de OZB niet prijs vast is heeft hij dit zo opgelost. U heeft dus het voordeel dat als die verlaagt wordt u minder kwijt bent, maar dat is natuurlijk een uttopi.Het is wettelijk niet geregeld dat het niet mag.

ja
door jans2 - Apr 6, 2013 om 13:37
311 Antwoorden / 4 Vragen
0

Volgens het Huurteam Rotterdam is een dergelijke bepaling niet geldig, zie klik. U kunt het ook navragen bij het Juridisch Loket.

diertjes
door diertjes - Apr 13, 2013 om 18:08
299 Antwoorden / 3 Vragen
0

Belastingen die aan de eigenaar worden opgelegd, moeten worden geacht in de huurprijs te zijn verdisconteerd. Apart doorberekenen mag dus niet. Uispraak Hoge Raad naar ik meen 1980 inzake rioolrecht gemeente Rotterdam.

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

Ro
Rob30-06 - May 8, 2024 om 21:03
Huishouden & energie

Oude stroom meter verplicht vervangen ?

Ik heb een oude elektrischiteitsmeter die volgens Liander vervangen moet worden omdat hij niet meer zou voldoen aan de wettelijke eisen ivm met onnauwkeurigheid.
De meter heeft mij nog nooit in d steek gelaten en werkt perfect , met de zonnepanelen op dak draait hij vrolijk achteruit tot grootgenoegen van ons.
maar met de nieuwe "betere" slimme meter zal ik straks verplicht worden om gel ... Lees meer

kasper1961
kasper1961 - Apr 24, 2024 om 15:33
Voeding & gezondheid

Zero sugar jumbo

tot mijn verbazing zit er gewoon suiker in de frisdrank van jumbo sinas zero sugar en cola zero sugar,vreem want op de etiket staat groot ..zero sugar.. dn mag je er van uit gaan dat er geen suiker in zit,dus al dietijd als suikerpatient ben ik dus misleid..mag dit zomaar suiker in frisdrank terwijl er zero sugar op staat. Lees meer

Mikske10
Mikske10 - May 15, 2024 om 16:07
Winkels & webshops

Webwinkel

Ik heb dinsdag 7 mei 2024 een tafellamp besteld.
Ik heb een bevestigingsmail van Bol.Com ontvangen.
De lamp zou de dag erna, maar uiterlijk 10 mei bezorgd worden.

Nu blijkt na diverse keren bellen met Bol.com., dat er iets fout is gegaan bij het verzenden. 
Bol.com belde mij hierover terug en ze konden niks anders dan mijn bestelling annuleren en dan zou ik de lamp g ... Lees meer