Em
door Em55 Nov 23, 2022 om 06:54
Geldzaken & recht

Rechtsbijstand verzekering voor niet zelf bewoonde woning

Tot twee jaar geleden woonde ik samen met dochter in eigen woning. Nadat zij een kind kreeg en alleenstaande moeder werd heb ik haar voorlopig in de woning laten wonen tegen een redelijke huur en heb ik zelf een ander klein appartement gehuurd.
Na niet goed uitgevoerd reparatie werk aan dak woning heb ik een conflict met de uitvoerder. Ik heb rechtsbijstand gebeld en telefonisch kreeg ik bij de intake te horen dat ik zeker een zaak heb. Daarna mijn dosier opgestuurd en werd ik teruggebeld met mededeling dat de rechtsbijstand alleen geldig was van de door mij bewoonde woning en zij mij dus niet verder konden helpen. Inmiddels ben ik er wel deels uitgekomen met de aannemer.
Maar om dit in de toekomst te voorkomen vraag ik mij af hoe ik mij hiervoor kan verzekeren. Met even googlen kom ik eigenlijk alleen maar rechtsbijstand verzekeringen tegen die de niet zelf bewoonde woning uitsluiten of laatstelijk bewoonde woning uitsluiten. Ik voldoe dus helaas aan beide uitsluitingen. Ik begrijp ergens wel waarom maar mijn situatie is niet die van een commerciele verhuurder.

Mijn vraag: Is er toch een rechtsbijstand verzekering welke mijn situatie dekt?
Alvast dank

777 6 Rapporteer
panter22
door panter22 - Nov 23, 2022 om 07:34
6600 Antwoorden / Vragen
2

Je bent wel een commerciele verhuurder. Of je je huis verhuurt aan je dochter of een een vreemde, dat maakt niet uit.
Je zult dus een advocaat moeten inschakelen wil je rechtshulp krijgen. Of wat je nu hebt gedaan zelf de zaak regelen. Dat kan toch ook.
Mag je van je hypotheekverstrekker je huis wel verhuren?

emcede
door emcede - Nov 23, 2022 om 08:03
949 Antwoorden / 4 Vragen
2

Neem contact op met je tussenpersoon. Waarschijnlijk kan deze wel mogelijkheden bekijken om bijvoorbeeld met een clausule en premietoeslag rechtsbijstand voor deze woning mee te verzekeren.

heremietkreeft
door heremietkreeft - Nov 23, 2022 om 09:55
16371 Antwoorden / 201 Vragen
1

In beginsel is alles te verzekeren en zal er m.bt. uw kwestie ook een mogelijkheid zijn. Ik zie inmiddels ''eén verzekeraar die dit aanbiedt. https://www.alpina.nl/rechtsbijstandverzekering/verhuur-woning/  (Niet bedoeld als reclame maar als voorbeeld van 'zakelijke' rechtsbijstandsverzekering)

De opmerking die @PANTHER2 maakt m.b.t. eventuele door de hypotheeknemer gestelde voorwaarden is ook van belang. (Mag u wel verhuren) 

Gr
door Grunn1 - Nov 23, 2022 om 10:07
1333 Antwoorden / 18 Vragen
1

Laat uw dochter zelf een rechtsbijstandsverzekering afsluiten en ook een inboedelverzekering want daar zullen waarschijnlijk de zelfde voorwaarden voor gelden.
Je moet als huurder want dat is ze zelf je eigen verzekering regelen en u bent wel degelijk een commerciële verhuurder.

heremietkreeft
door heremietkreeft Nov 23, 2022 om 11:47
16371 Antwoorden / 201 Vragen

@GRUNN1, de woning is van de vader en de verhuurder is verantwoordelijk voor reparatie etc. aan o.a. het dak en ook degene die bij problemen m.b.t. een reparatie opdracht de opdrachtnemer moet aanspreken . Niet de huurder en zal een rechtsbijstandsverzekeraar bij een verzekering van de huurder niets doen. (Helaas). 

Gr
door Grunn1 Nov 23, 2022 om 12:36
1333 Antwoorden / 18 Vragen

Neemt niet weg dat je als huurder bij een conflict zelf een verzekering moet hebben ook al woon je in een huurwoning.

me
door mein33 - Nov 23, 2022 om 12:54
5540 Antwoorden / 27 Vragen
0

U bent de eigenaar van de woning die u verhuurt.
De relatie met de huurder is daarbij niet van belang.
U zou kunnen overwegen om een zakelijke rechtsbijstandverzekering af te sluiten, informeer hierover bij uw (eventuele) tussenpersoon of bij verzekeringsmaatschappijen.

P.s.
Hopelijk heeft u, als er nog een hypothecaire lening op het huis loopt, wel toestemming voor verhuur gevraagd aan de hypotheeknemer.

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

Rozetulp86
Rozetulp86 - Jan 29, 2023 om 16:34
Garantie & verzekeringen

Welke of wiens voorwaarden gelden bij annuleren vakantie?

Goedemiddag,
Ik wil een vakantie boeken. Op de website vann het hotel staan na het invoeren van gegevens 3 prijsopties voor de door mij gewenste vakantie. De voorwaaden zijn bij allen hetzelfde, behalve wat betreft annuleren. Bij de goedkoopste optie is kosteloos annuleren niet mogelijk en betaal je minimaal 50% van het totaalbedrag. Bij de duurdere optie kun je tot een week voor vertrek kost ... Lees meer

Ar
ArnoudRinke - Jan 29, 2023 om 11:54
Winkels & webshops

Garantie Makita

Enige tijd terug een Makita gekocht en binnen de garantietermijn ging deze machine kapot. Contact opgenomen met Makita. Er werden echter door Makita allerlei barrieres opgeworpen om maar niet van deze garantie gebruik te kunnen maken. Een daarvan was dat het via de tussenhandel opgestuurd zou moeten worden. Vervolgens de machine via de tussenhandel naar Makita gestuurd. Van Makita allerlei argumen ... Lees meer

Andreb70
Andreb70 - Jan 26, 2023 om 21:04
Huishouden & energie

Energie meter

Ik kreeg een brief dat mijn energie meter verouderd is en moet worden vervangen.
Ik heb 2 keuzes een slimme meter of een digitale meter.
Moet ik daarop ingaan of gewoon negeren en wachten?
De wet zegt voorzover ik kon vinden niet dat ik hem moet laten of hij zou stuck en afgekeurt moeten zijn.
Geen van beiden het geval.

Wat gegevens:
Heb een analoge meter die w ... Lees meer