ed
door edrongene Mar 15, 2013 om 16:42
Geldzaken & recht

Tarief bij waterschapsbelasting

eenpersoonshuishouden krijgen een aanslag waterschapsheffing met het tarief voor 1 vervuilende eenheid.
dit is ook meest logisch, 1 persoon vervuild.( volgens de gemeentelijke gegevens ).
een tweepersoonshuishouden krijgt dezelfde waterschapsheffing, maar dan met het tarief van 3 vervuilende eenheid?( 2 pers volgens de gemeentelijke gegevens ).
onlogisch toch? 2 personen vervuilen en 3 vervuilende eenheden moeten worden betaald?
als uitleg wordt doodleuk gesteld dat de wet dit zo heeft vastgesteld dat per wooneenheid drie verzuilingseenheden worden berekend.
lees je de toelichtingen door van het waterschap, staat er dat de gegevens van de bewoner/bewoners over genomen zijn van de gemeentegegevens. deze redenatie vindt ik op zijn minst onlogisch. pas dan de tarieven per persoon aan die er volgens de gemeente daadwerkelijk wonen. een paar schoenen ( 2 stuks ) wordt ook niet met factor drie vermenigvuldigt als je ze koopt?

hoe zit dat dan met de wettelijke vaststelling dat 2 personen als factor 3 betalen.?

6838 6 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

edrick3
door edrick3 - Mar 15, 2013 om 17:17
27632 Antwoorden / 85 Vragen
0

Hallo edrongene,

Een alleenwonende betaalt 1 vervuilingseenheid. Wij wonen met twee personen en betalen 3 vervuilingseenheden. Hoe kan dat?

Voor woonruimten heeft de wetgever in het verleden uit doelmatigheidsoverwegingen de waterschappen een forfaitair systeem voorgeschreven. Dit wil zeggen dat een vast tarief wordt berekend, zonder dat rekening wordt gehouden met individuele omstandigheden. Er wordt slechts onderscheid gemaakt tussen woningen bewoond door één persoon en woningen bewoond door meer dan één persoon. Het aantal vervuilingseenheden is afgestemd op de gemiddelde woningbezetting van drie personen. Enige onbillijkheid ten opzichte van tweepersoonshuishoudens is hierbij door de wetgever aanvaard.

In de afgelopen jaren zijn diverse alternatieven voor het rechtvaardiger verdelen van de lasten bedacht. Eén ervan was het heffen van één vervuilingseenheid per bewoner. De politieke partijen waren hier echter tegen omdat dit voor grote gezinnen tot onevenredig hoge kosten zou leiden.

Een ander bedacht alternatief is het "waterspoor" (heffing gebaseerd op ingenomen water) waarmee in Medemblik is geëxperimenteerd. Het experiment bleek echter geen succes. Nadeel hierbij was dat de huishoudens niet hoger mochten worden belast als wanneer zij volgens het woonruimteforfait zouden worden belast. Landelijke invoering van het waterspoor heeft bovendien als ander nadeel dat een groot aantal woningen niet is voorzien van een eigen watermeter (bijvoorbeeld in flatgebouwen), waardoor heffing op basis van ingenomen water niet zonder meer mogelijk is.

Belangrijk aspect is ook de financiële kant. Een aparte heffing voor tweepersoonshuishoudens zal een algehele stijging van het tarief per vervuilingseenheid tot gevolg hebben omdat de waterschappen in die situatie de begrote inkomsten anders moeten verdelen.

Ondanks alle inspanningen is men er tot op heden nog niet in geslaagd een passend en haalbaar alternatief te vinden voor het huidige woonruimteforfait.

(Bron: waterschap De Dommel)

ge
door gerboe - Mar 15, 2013 om 17:36
806 Antwoorden / 0 Vragen
0

Er zou toch een link moeten zijn met de hoeveelheid vervuiling van een eenpersoonshuishouding t.o.v. een twee- of meerpersoonshuishouding? Anders is het inderdaad niet logisch. Maar dat is het wel vaker niet. Als je kijkt naar de gemiddelde gemeentelijke woonlasten dan betaalde in 2012 een meerpersoonshuishouding 683 euro en een eenpersoonshuishouding 613 euro! De reinigingsheffing was 267 euro voor een meerpersoonshuishouding en 209 euro voor een eenpersoonshuishouding. Terwijl je er toch vanuit mag gaan dat een meerpersoonshuishouding minimaal 2 keer zoveel zakken produceert. Oftewel een eenpersoonshuishouding is nog altijd veel slechter af.

valerius-2
door valerius-2 - Mar 15, 2013 om 17:50
7840 Antwoorden / 95 Vragen
0

Hoe wilt u dan het aantal personen te weten te komen.Ook voor de afvalstoffen is er verschil. HEt is alleen maar een middel om enigzins te gemoet tekomen. Net zoal met meerder zaken.

diumenge
door diumenge - Mar 15, 2013 om 17:57
11969 Antwoorden / 15 Vragen
0

Het is en blijft een oneerlijk systeem. Dat verhaal dat het voor grote gezinnen tot onevenredig hoge kosten zou lijden kan ik wel volgen, maar ze kunnen het natuurlijk ook maximeren. Dus tot (bijvoorbeeld) 5 bewoners 1 vervuilingseenheid per bewoner en vanaf 5 bewoners nooit meer dan 5 vervuilingseenheden. Waarschijnlijk zouden ze dan ook meer vervuilingseenheden in rekening kunnen brengen, dus kan de prijs per vervuilingseenheid omlaag.

edrick3
door edrick3 - Mar 15, 2013 om 18:00
27632 Antwoorden / 85 Vragen
0

@@@,

We kunnen hier nou wel gaan ventileren wat we er van vinden, maar dat heeft weinig zin.
Het is gewoon wettelijk zo vastgesteld. Of we dat nou leuk vinden of niet. Klaar.

diertjes
door diertjes - Mar 16, 2013 om 17:22
299 Antwoorden / 3 Vragen
0

Sinds de mogelijkheid bestaat om de heffing van woonruimten te baseren op waterverbruik hebben enkele waterschappen daar serieus onderzoek naar gedaan. Beide onderzoeken leidden echter tot de conclusie dat er veel haken en ogen aan dat systeem zitten. Daarom is het ook nog nergens ingevoerd en wat mij betreft blijft dat ook zo.

Ik pleit al jaren voor een systeem dat is gebaseerd op de werkelijke woningbezetting en hanteer je dan ook nog 1 januari van het jaar als peildatum dan voorkom je een heleboel administratieve rompslomp bij wijzigingen in de loop van het jaar. Bovendien omzeil je dan het gedoe over het al dan niet bemeterd zijn van woningen.
Het bezwaar dat grotere gezinnen dan extra zwaar worden getroffen kan ik op zich wel begrijpen. Maar als je een eerlijk en transparant systeem wilt, dan moet je accepteren dat daar ook pijnpunten aan kleven. En als je met z'n tienen met de trein gaat of naar het theater dan betaal je toch ook voor tien man?

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

kasper1961
kasper1961 - Apr 24, 2024 om 15:33
Voeding & gezondheid

Zero sugar jumbo

tot mijn verbazing zit er gewoon suiker in de frisdrank van jumbo sinas zero sugar en cola zero sugar,vreem want op de etiket staat groot ..zero sugar.. dn mag je er van uit gaan dat er geen suiker in zit,dus al dietijd als suikerpatient ben ik dus misleid..mag dit zomaar suiker in frisdrank terwijl er zero sugar op staat. Lees meer

Ro
Rob30-06 - May 8, 2024 om 21:03
Huishouden & energie

Oude stroom meter verplicht vervangen ?

Ik heb een oude elektrischiteitsmeter die volgens Liander vervangen moet worden omdat hij niet meer zou voldoen aan de wettelijke eisen ivm met onnauwkeurigheid.
De meter heeft mij nog nooit in d steek gelaten en werkt perfect , met de zonnepanelen op dak draait hij vrolijk achteruit tot grootgenoegen van ons.
maar met de nieuwe "betere" slimme meter zal ik straks verplicht worden om gel ... Lees meer

Mikske10
Mikske10 - May 15, 2024 om 16:07
Winkels & webshops

Webwinkel

Ik heb dinsdag 7 mei 2024 een tafellamp besteld.
Ik heb een bevestigingsmail van Bol.Com ontvangen.
De lamp zou de dag erna, maar uiterlijk 10 mei bezorgd worden.

Nu blijkt na diverse keren bellen met Bol.com., dat er iets fout is gegaan bij het verzenden. 
Bol.com belde mij hierover terug en ze konden niks anders dan mijn bestelling annuleren en dan zou ik de lamp g ... Lees meer