he
door henny12 Nov 14, 2009 om 13:35
Geldzaken & recht

Taxatierapport laag uitgevallen

eigen woning. samenwonenden zijn uit elkaar. 1 persoon blijft in de woning en neemt de woning over. 8 maanden geleden verkoopwaarde laten bepalen door een makelaar, als richtlijn voor de verdeling. Nu 8 maanden later zal de overname plaatsvinden, maar de notaris vroeg om een taxatierapport ivm akte van verdeling. Dat nu laten maken en blijkt: woning is nu 25000 lager getaxeerd dan de toen -8 maanden geleden-opgegeven waarde door die makelaar. Wat nu? Is de inmiddels vertrokken partij nu schenkingsrecht verschuldigd? En wat als de vertrokken partij het hier niet mee eens is en de woning alsnog in de openbare verkoop wil doen? Woning staat overigens op beider naam.

3452 7 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

ve
door verwijderd - Nov 14, 2009 om 15:40
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Bij zulke zaken telt het moment waarin de boedelscheiding plaatsvind maar in de openbare verkoop kan u toch ook meebieden als het dus meer woord dan wordt het voor u ook meer waard.
Dus het wekrt 2 kanten op.

ve
door verwijderd - Nov 14, 2009 om 15:46
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Bij de verdeling moet uitgegaan worden van de reeële waarde op het moment van de verdeling, dus het moment van ondertekening van de akte. Zolang de zogenaamde overbedelingsvordering nog niet is betaald aan de vertrekkende partij (oftewel: de uitkoopsom) kan er nooit sprake zijn van een schenking.

Als bij de verdeling het hele gezamenlijke vermogen maar door de helft gaat, is er niets aan de hand. In geval van de woning dus de helft van (de getaxeerde waarde -/- openstaande hypotheek + waarde van een evt. spaarpolis/beleggingspolis/bankspaarrekening o.i.d.). Zo zal de notaris dat ook berekenen.

ve
door verwijderd - Nov 14, 2009 om 15:48
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Nog een kleine aanvulling: wordt er toch afgeweken van de "normale" verdeling en is daar verder geen reden toe dan is dat een schenking aan degene die er beter van wordt en moet diegene dus ook schenkingsrecht betalen tegen het hoogste tarief. Bij de verdeling ben je namelijk geen partner meer voor de Successiewet (die ook het schenkingsrecht regelt), maar wildvreemden en dus het hoogste tarief.

ve
door verwijderd - Nov 14, 2009 om 18:36
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

dank voor het heldere antwoord. Nog een aanvullende vraag: kan bij een laag uitgevallen taxatie de vertrokken partij afdwingen dat de woning in de openbare verkoop gaat of is het taxatierapport in principe bindend? (de taxateur is een beeedigde taxateur).

ve
door verwijderd - Nov 15, 2009 om 16:21
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Henry,
Nu raak ik je even kwijt. Een lagere taxatie staat los van de verkoopprijs die je krijgt. Als je verdeelt en gebruikt het taxatierapport als waarde voor de verdeling, dan staat de waarde in elk geval vast. Als je het huis nu verkoopt, is het maar afwachten wat je er voor krijgt. Kans is groot dat het ongeveer de taxatiewaarde is. 8 Maanden geleden is er namelijk geen taxatie geweest, maar een waarde-bepaling. Die kan door de makelaar gedaan zijn om een vraagprijs te bepalen, maar dat is zeker niet de reële waarde. Soms probeert een makelaar een opdracht binnen te krijgen door de verkoopprijs hoog in te schatten omdat mensen daar nog wel eens gevoelig voor zijn. Er wordt dan niet op basis van vertrouwen of kwaliteit een makelaar bepaald maar op basis van wie de hoogste vraagprijs op tafel heeft gelegd.

De gedwongen verkoop omdat de taxatie lager uitvalt dan verwacht zie ik dus niet zo zitten.

ve
door verwijderd - Nov 19, 2009 om 16:47
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Ik denk nu ook dat het 8 maand geleden een verkooppraatje is geweest v.d makelaar. Bedankt voor je antwoord.

Nog een vraagje, maar misschien in verkeerde rubriek hier.
Voor een aanvraag ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid moesten wij het volgens de hypotheekverstrekker maar via onze hypotheekadviseur laten lopen. Onze hypotheek adviseur was de Hypotheker altijd, dus daar nu ook naar toe. Met alle bendodigde papieren. Nu zegt de hypotheker dat voor zo'n transactie bijna 500 euro betaald moet worden aan de Hypotheker (is volgens hem in 2009 ingegaan). Ik dacht dat dit bijna kostenloos kon gebeuren, omdat volgens mij hij alleen 1 telefoontje heeft gepleegd en onze papieren naar onze hypotheekverstrekker opstuurd. Waar zitten die kosten dan toch allemaal in???
Kan me voorstellen dat we kosten verschuldigd zijn aan de hypotheekverstrekker, maar ook nog eens aan de Hypotheker. (We hebben de hypotheek bij dezelfde hypotheker afgesloten 3 jaar geleden)
Ik wacht het antwoord af..misschien zit ik in de verkeerde rubriek..laat me het even weten dan.

ve
door verwijderd - Nov 19, 2009 om 17:06
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Henry,
Tja, je vraagt de hypotheker om werk voor je te doen. Overigens vreemd dat de bank het via de adviseur laat lopen, maar ik weet dat er een aantal geldverstrekkers in Nederland actief zijn die inderdaad niet rechtstreeks zaken doen met consumenten, maar alleen via adviseurs en/of notarissen.

Omdat je adviseur voor je aan het werk is geweest, krijg je daar inderdaad een rekening voor. Dat je daar 3 jaar geleden de hypotheek ook geregeld hebt, staat daar los van. Dit zijn heel andere werkzaamheden die bijna net zo ver gaan als het aanvragen van een nieuwe hypotheek. Als je 3 jaar geleden een auto hebt gekocht en er moet nu onderhoud aan gedaan worden, krijg je ook een rekening voor arbeidsloon. De hypotheker moet namelijk weer nagaan of het nog verantwoord is, je papieren in orde maken etc.

Je had misschien kosten kunnen besparen door het via de notaris te laten lopen. Die rekenen ook wel kosten, maar over het algemeen geen € 500,-- voor het aanvragen van het ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid en langs de notaris moet je toch al ivm het huis.

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

Vl
VloertjeVanKwantum - Sep 28, 2024 om 21:24
Geldzaken & recht

Kwantum vloer

Hallo,

Enkele weken geleden een nieuwe vloer incl leggen bij Kwantum aangeschaft voor mijn nieuwe appartement ondanks dat de geadverteerde prijs niet helemaal overeen kwam met waar voor werd geadverteerd.
Er kwamen namelijk nog een boel extra kosten bij zoals twee ondervloeren, tape etc. Kwaliteit en garantie waren de magic woorden en anders zou het niet gelegd worden. Want zonde ... Lees meer

Ka
KassaTim - Sep 25, 2024 om 22:43
Geldzaken & recht

Kan een bedrijf mij na 2,5 jaar nog een factuur sturen?

Beste mensen van "Vraag & Beantwoord",

Ik zit met het volgende probleem: begin van het jaar 2022 tm 6 april 2022 heb ik een verbouwing gehad thuis. Hierbij is onder andere de badkamer vernieuwd. Het probleem gaat over de douchecabine die ik daarvoor gekocht heb.

Op donderdag 12 september 2024 (dus zo'n 2 jaar en 5 maanden nadat mijn verbouwing voltooid was) ontving ik ee ... Lees meer

Ka
Karina Kamp - Sep 28, 2024 om 13:47
Computers & telefonie

(On)bereikbaarheid Postnl voor bezorgklachten

Waarom is Postnl onbereikbaar voor klachten van mensen met een visuele handicap?
Mijn alleenwonende zwager (68 jaar) is visueel gehandicapt en zeer slecht ter been. Hij heeft daarom geen internet of mobiel. Hij heeft klachtenover de bezorging van zijn post. Die kunnen alleen via een chatbox worden ingediend.
Wij proberen hem te helpen, door te vragen of Postnl heb kan bellen hierover, ma ... Lees meer