Vandaag deed ik mijn boodschappen bij de Lidl daar kocht ik onderandere croissant verpakt ik een folie van 5 stuks in die croissant zit een vulling van chocolade. Nu wees de cassiere erop dat hier alcohol in zit en als dit produkt voor de kinderen is zou ik er maar op letten. Daar schrok ik toch wel van want mijn kinderen zijn 9 en 10 jaar oud. Ik ben toen op de verpakking gaan kijken en toen kwam ik inderdaad tegen dat er ethyl alcohol ik zat. Nu heb ik een beetje gegoogle maar kwam er niet echt uit. en wat ik ervan heb gezien bleek dat het produkt toch wel schadelijk is. Mag de fabrikant dit er zo maar in stoppen? En waar word het voor gebruikt of waar dient het voor. Ik hoop dat u hier op een antwoord kan geven.
Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.
bedankt voor je reactie maar mijn vraag is eigenlijk wat is het voor een product. ja het is alcohol, maar zit daar een quote aan voor de hoeveelheid wat in het product mag zitten en waarvoor zit dit erin.
=mahadma schreef op donderdag 20 jan 2011, 17:42: Verstandig van de betreffende cassiere dat ze dit gemeld heeft aan een bezorgde moeder. Zonder meer een correcte medewerkster.
Of de fabrikant het erin mag stoppen? Ja, waarom niet? Het staat op de verpakking vermeld. Waarom? Die vraag moet u de fabrikant stellen.
Ja, dat mag de fabrikant er in stoppen. Uit het woordenboek: ethylalcohol: conserveermiddel toegestaan bij maximale concentratie van 20% voor alle toedieningswegen ' behalve voor de parenterale weg'' '(= inspuiting direct in de bloedbaan).
Ik heb Wikipedia gebruikt en het is een alcohol met een percentage van 10 a 15%. Maar als het met dusdanige hoeveelheden in het product verwerkt is dat je moet oppassen voor je rijbewijs zou dit m.i. niet zo verkocht mogen worden, zonder melding die opvalt. Als het goed is staat op de verpakking vermeld hoeveel er in verwerkt is. Waarvoor het erin zit, googel de Lidl of de fabrikant en stel hen de vraag. Groet, MG.
B Bij mijn weten verdwijnt alcohol bij verhitting dus ik zou me maar geen zorgen maken over dat je na het eten van een paar croissants lallend achter het stuur zit.Ik doe bij de stoofperen ook altijd rode wijn en dat eten de kinderen ook mee de alcohol verdwijnt bij het koken de kleur en de smaak die worden er beter van. Lida
@ Liekske. Zo zie je maar weer. Altijd goed lezen wat er op de verpakking staat. Als de kassière je er niet op gewezen had dan had je het waarschijnlijk niet gezien/geweten. Uitstekend v.d. kassière die verdient een pluim!
Alcohol zit zelfs in fruit(dranken) dat komt omdat suiker omgezet wordt in alcohol.
En blijkbaar hebben we als mens alcohol nodig wand uit een brits onderzoek blijkt dat als we twee glazen alcohol drinken we minder kans hebben op diabetes type 2.
Maar het percentage alcohol in uw croissants is zo laag dat het echt geen enkele kwaad kan.
Dat het op de verpakking staat is verplicht volgens de wet zelfs zou er op moeten staan dat er jodium wordt gebruikt en dat is bij grote hoeveelheid ook schadelijk.
Maar ook daar geld bij, een te grote hoeveelheid net als alcohol dus.
Leuk dat het er op staat. Brood wordt gemaakt met gist, deze maakt koolzuurgas en alcohol aan. Het brood krijgt hierdoor zijn smaak en wordt luchtig. Tijdens het bakken verdampt de meeste alcohol.
Op de verpakking van afbakbroodjes staat dat de alcohol er nog in zit. Een overrijpe banaan bevat ook alcohol, maar dat staat er niet op.
Het wordt gebruikt als conserveringsmiddel (anti schimmel in geval van brood) er zit maar heel weinig in. Wanneer je je kinderen een glas appelsap geeft uit een pak wat 2 dagen open staat krijgen ze waarschijnlijk meer "alcohol" binnen dan wanneer ze twee croissantjes eten..... Geen druppel onder de 16 is een goeie actie maar overdrijven is ook een vak!!
Ethyl alcohol is gewoon alcohol zoals in wijn, bier etc. zit. NEt zo (on)schadelijk als in normale drank. Of kinderen van 9, 10 jaar oud geen alcohol moeten krijgen ... geen glas of zo, maar in zo'n croissant zit ws. maar heel weinig, minder dan bijv. in een mon-cheri bonbon. (krijgen uw kinderen die niet?, kan natuurlijk, moet u zelf beslissen).
De fabrikant mag alcohol toepassen wanneer hij dat wil, als het maar op de verpakking staat.
Ik zou me er geen zorgen om maken in ieder geval, een druppeltje of minder in de hele verpakking ...
[quote=mahadma schreef op donderdag 20 jan 2011, 18:04]Ik heb Wikipedia gebruikt en het is een alcohol met een percentage van 10 a 15%. Maar als het met dusdanige hoeveelheden in het product verwerkt is dat je moet oppassen voor je rijbewijs zou dit m.i. niet zo verkocht mogen worden, zonder melding die opvalt. Als het goed is staat op de verpakking vermeld hoeveel er in verwerkt is. Waarvoor het erin zit, googel de Lidl of de fabrikant en stel hen de vraag. Groet, MG. Een alcohol met een percentage van 10 tot 15% wat? Ethylalcohol is een andere naam voor ethanol, ofwel de enige alcohol die geschikt is voor menselijke consumptie. Dit komt voor in allerlei percentages, van 0,5% in alcoholarm bier tot wel 97% in medicinale alcohol (desinfectant). Wikipedia is niet altijd het antwoord op alles, zeker niet als je niet weet waar je naar moet kijken.
Leg het inderdaad aan de Lidl voor, ik heb zelf een keer een klacht gehad over een product en dat is prima opgelost. Zijn erg servicegericht en luisteren dus echt naar de klanten.
Vroegâh, toen ik nog jong was, gingen meisjes naar de Huishoudschool, en zo konden ze grondig opgeleid worden tot 'bezorgde moeders'. Op diezelfde school leerden ze bijvoorbeeld koken. En leerden ze ook als je alcohol toevoegt aan een nog te bereiden product, dat die alcohol verdampt bij ongeveer 76 graden Celsius. Nu wil het geval dat afbakbroodjes afgebakken moeten worden op een temperatuur van plm. 200 graden.
Nu de quizz: Als alcohol verdampt op 76 graden, hoeveel alcohol zit er dan nog in het gereed product als dat product 15 minuten in een voorverwarmde oven staat te bakken op 200 graden.
Als u het antwoord goed geraden hebt, krijgt u van KASSA een écht certificaat waarmee u de familie kunt aantonen dat u een 'bezorgde & gecertificeerde' huismoeder bent.
Gist is in staat om suiker om te zetten in alcohol en koolzuur. Bij het bakken van brood wordt gebruikgemaakt van de omzetting naar koolzuurgas, om het deeg te laten rijzen. Het koolzuurgas nestelt zich tegen het gluten en duwt het zo naar boven. Bovendien verandert gist de smaak van het brood. Door het op verschillende manieren te laten rijzen kunnen verschillende broodsoorten worden gemaakt met andere eigenschappen. De kleine hoeveelheid ethanol die, in dit geval als nevenproduct, geproduceerd wordt, verdampt al gauw als het brood gebakken wordt. Fruit dat rijp is begint ook te gisten, de gisten zijn al aanwezig in/op het fruit en reageren met de fruitsuikers. Rijp fruit bevat meer druivensuiker dan niet rijp fruit. Gist zet vervolgens druivensuiker om in alcohol, voor hun een afvalproduct. Soms wordt hier express gebruik van gemaakt bij het maken van wijn bijv. Het is ook de reden waarom je o.a. koeien nooit appels moet voeren! Door hun manier van eten verteren blijven deze te lang in hun magen en gaat daar gisten! Wij mensen hebben niet zoveel magen en een veel snellere stofwisseling dus hoeven daar niet bang voor te zijn. Alcohol verdampt al bij ongeveer 70 graden, ik neem aan dat je die croissantjes even moet afbakken? (Of misschien gewoon "voor de lekker" even 10minuten in de oven legt van 180 graden?) Geloof me je kinderen zijn veilig! Er zit dan (nagenoeg) geen alcohol meer in die broodjes. In ieder geval minder als in een hap van een rijpe banaan.
Nog even alle terecht hierboven gemelde feiten samenvatten:
- ethylalcohol = ethanol = de 'gewone' alcohol die ook in drank zit. Puur is alcohol ca 96%, maar meestal is het (verder) verdund met water. In drank meestal tot 0,5 à 35% .
- ethylalcohol verdampt bij 78 graden. Dus bij afbakken (net als bij flamberen) blijft er niets van de alcohol over.
Ethanol (triviale naam ethylalcohol), in het lab dikwijls afgekort als EtOH, is de bekendste alcohol, aangezien het een vaak gebruikt oplosmiddel is en het de alcohol is die in alcoholische dranken zit. In het dagelijkse spraakgebruik heet ethanol simpelweg alcohol.
Wil je weten of het is toegestaan dien je de Keuringsdienst van Waren te contacteren.
[quote=apadmos schreef op maandag 24 jan 2011, 12:43]B Bij mijn weten verdwijnt alcohol bij verhitting dus ik zou me maar geen zorgen maken over dat je na het eten van een paar croissants lallend achter het stuur zit.Ik doe bij de stoofperen ook altijd rode wijn en dat eten de kinderen ook mee de alcohol verdwijnt bij het koken de kleur en de smaak die worden er beter van. Lida
ik zou me maar geen zorgen maken over dat je na het eten van een paar croissants lallend achter het stuur zit hahahahhaha ... LOL
[quote=erik008 schreef op maandag 24 jan 2011, 13:06]Leuk dat het er op staat. Brood wordt gemaakt met gist, deze maakt koolzuurgas en alcohol aan. Het brood krijgt hierdoor zijn smaak en wordt luchtig. Tijdens het bakken verdampt de meeste alcohol.
Op de verpakking van afbakbroodjes staat dat de alcohol er nog in zit. Een overrijpe banaan bevat ook alcohol, maar dat staat er niet op.
Schande!!! zou zouden het op de schil moeten zetten ;)
Waarom is Postnl onbereikbaar voor klachten van mensen met een visuele handicap? Mijn alleenwonende zwager (68 jaar) is visueel gehandicapt en zeer slecht ter been. Hij heeft daarom geen internet of mobiel. Hij heeft klachtenover de bezorging van zijn post. Die kunnen alleen via een chatbox worden ingediend. Wij proberen hem te helpen, door te vragen of Postnl heb kan bellen hierover, ma
...
Lees meer
Op 12 september, na 3 maanden wachttijd werd mijn bank bezorgd, helaas de verkeerde. Direct doorgegeven aan het bedrijf, het zou uitgezocht worden, daarna nog verschillende keren gebeld, tot nu toe, 11 dagen verder, nog geen resultaat. Wel werd er gezegd dat als zij de bank opnieuw gaan bestellen ik er weer 3 maanden op moet wachten. Mijn vraag is, kan ik de koop ontbinden, omdat ik
...
Lees meer
Ik zit met het volgende probleem: begin van het jaar 2022 tm 6 april 2022 heb ik een verbouwing gehad thuis. Hierbij is onder andere de badkamer vernieuwd. Het probleem gaat over de douchecabine die ik daarvoor gekocht heb.
Op donderdag 12 september 2024 (dus zo'n 2 jaar en 5 maanden nadat mijn verbouwing voltooid was) ontving ik ee
...
Lees meer
April dit jaar(2018) kocht ik 2 exact dezelfde nootjes. De kassa sloeg 2 verschillende prijzen aan. Waarom? Andere barcode. En nu is hij nog duurder en proef je flouwe noten bijna zonder zout terwijl de wikkel nog uniek is.