Ijs maken
Hoe maak je vanille-ijs zonder ijsmachine?
Roomijs
Om mijn nieuwe ijsmachine in te wijden, begin ik bij de basis: roomijs. Roomijs maak je van een crème anglaise, ofwel eiercustard op basis van melk en eieren. Vlak voor het draaien van het ijs voeg je daar half stijf geklopte slagroom aan toe. In plaats van het vanillestokje in dit recept kun je bijvoorbeeld een handje koffieboontjes in de melk laten broeien, twee kaneelstokjes of een gekneusde stengel serehgras, kruidentakjes zoals rozemarijn, lavendel of verveine (citroenkruid), een reep citroenschil samen met twee laurierblaadjes of een halve eetlepel groene thee of earl grey.
Zonder ijsmachine kun je ook roomijs maken, het vergt alleen meer tijd en aandacht. Schenk het ijsmengsel in een plastic diepvriesdoos en zet deze afgesloten in de vriezer. Haal hem er na twee uur weer uit en klop het mengsel stevig door. Zet de doos terug in de vriezer en haal hem er nu gedurende vier uur om het halfuur uit om te kloppen of roeren. Zo voorkom je dat zich grote ijskristallen vormen.
Voor 4 personen:
1 vanillestokje
3 dl halfvolle melk
4 eidooiers
80 g fijne kristalsuiker
3 dl slagroom
Snijd het vanillestokje open en schraap de zaadjes er met een mesje uit. Schenk de melk in een pan en doe er het vanillestokje en de zaadjes in. Breng de melk tegen de kook aan, draai het vuur laag en laat de melk zachtjes 20 minuten broeien. Haal de pan van het vuur en vis het vanillestokje eruit. Doe de eidooiers met de suiker in een kom en klop met een garde tot een romige, lichtgele crème. Schenk nu, al kloppend, geleidelijk de hete melk bij het eiermengsel.
Schenk alles terug in de pan en zet die op heel laag vuur. Vervang de garde nu door een houten lepel en roer daar voortdurend mee over de bodem van de pan. Als je dat niet doet, stolt het eigeel en eindig je met roereieren in plaats van eiervla. Wacht tot het eiermengsel gaat binden en haal dan onmiddellijk de pan van het vuur. Schenk het over in een schone kom, dek deze af met plastic folie en laat het afkoelen. Zodra de crème anglaise is afgekoeld, zet je hem in de koelkast om door en door koud te worden.
Wanneer je het ijs wilt draaien, klop je de slagroom lobbig (niet stijf!) en spatelt hem erdoor. Maak er daarna ijs van volgens de instructies van je machine. In mijn nieuwe ijsmachine Cad moet ik de ijsvla schenken terwijl de kom draait. Na twintig minuten komt er onberispelijk ijs uit, luchtig en romig tegelijk. Zo hoort het.
Over vanilleroomijs schenk ik graag een scheut limoncello (citroenlikeur), een sterke espresso of, geloof het of niet, een klein straaltje extra vergine olijfolie.
volgens mij was de vraag hoe je ijs maakt zonder ijsmachine.....
ik heb het nooit uitgeprobeerd met vanille-ijs, maar wel met vruchtensorbetijs.
je maakt dan het ijsmengsel volgens het recept, in een bak in de vriezer zetten en ongeveer elk uur/ drie kwartier met een vork het mengsel losmaken/ omscheppen. Zo voorkom je dat het 1 harde bevroren massa wordt en krijg je en schepbaar ijs. Het is wel verstandig om het ijs een kwartier/ half uurtje voordat je het wil serveren uit de vriezer in de koelkast te zetten om het zogenaamde 'schepklaar' ijs te krijgen.
Met sorbetijs [vruchten op waterbasis] gaat deze methode prima. Probeer het eens met een recept voor vanille-ijs.
succes!!
MR
Ijs maken zonder ijs machine is lastig. De ijsmachine schraapt namelijk op de juiste wijze ijs van de koude wand, zodat kristalvorming voorkomen zal worden.
Creme anglaise heeft niks met custard te maken (sorrie hoor) . Creme anglaise is een vanille compositie op basis van (bourbon)vanille stokjes getrokken in room, met suiker, en afgebonden met eidooiers.
Om de kans op succes te vergroten, zou ik een parfait maken.
Parfait is een stilstaand gevroren ijssoort. De eidooiers in het recept voorkomen de ijskristallen. Het is wel erg belangrijk gepasteuriseerde eidooiers te gebruiken. Geze zijn te koop bij de Albert Heyn.
Wellicht heb je wat aan dit recept.
http://kookclub.quaedvlieg.net/content/recepten/nagerechten/miserable%20van%20vanilleparfait.htm
Zelf verwarm ik de ei en dooiers normaal maar tot 37 graden, maar dat heeft met mijn gepasteuriseerde eiprodukten te maken..
Veel kookplezier,
Joost
(en als je vragen hebt, hoor ik het wel
Nou het beslag weten we nu, dus daar ga ik niet op door.
Wel kun je ijs maken zonder ijsmachine , wel wat sneller ook dan een eerder genoemde mogelijkheid die overigens ook goed werkt.
Hiervoor heb je 2 metalen bakken nodig van liefst de zelfde vorm maar met een ander formaat.
bv roestvaststalen hondenbakken.
De twee bakken moeten in elkaar gezet kunnen worden zodat er rondom de binnenste bak een ruimte van ongeveer 5 cm overblijft.
Onder de binnenste bak en hierom heen vul je de ruimte met ijsblokjes, goed veel.
hieroverheen strooi je een ruime hoeveelheid zout.
Doe nu het al afgekoelde beslag in de binneste bak en rustig roeren met een spatel of lepel.
Het is wel wat werk de eerste keer omdat je goede bakken zult moeten kopen, maar dit is de manier zoals ik het op school heb geleerd......lang geleden.
We kregen op deze manier heerlijk romig en zacht ijs zonder klonten en extra water in het ijs door de vriezer .
Succes en eet smakelijk.
Er bestaat een dubbelwandige pan gevuld met een zoutwateroplossing en deksel met afgeplatte kegel, eveneens gevuld met deze oplossing. Na 12 uur leeg in de vriezer, pan vullen met het vanillemengsel en op de aanrecht laten staan. Na 20 tot 45 minuten is je ijs klaar zonder er verder naar om te kijken.
ik heb een site gevonden via google als je daar ijrecept in tik krijg een hele pagina met allelei soorten ijs daar op van aardbei tot kiwi ijs dus ga daar eens even kijken
met vriendelijk groeten angelique
Nieuw op Vraag & Beantwoord
Lekkage bij de buren via onze schoorsteen?
Onze buren hebben lekkage in de nok van hun huis. Volgens hen komt dit water via onze schoorsteen.
Nu heb ik een appje gekregen waarin de buren mij vragen om hier wat aan te laten doen omdat het onze schoorsteen is.
Maar wie is nu verantwoordelijk. Zou de lekkage via mijn schoorsteen kunnen komen? Slecht voegwerk.
Of moeten de buren dit oplossen? Loodslabben van hun dak?
Lees meer
Kun je naar Londen als je nog schulden hebt bij een advocaat?
Mijn zoon wil binnenkort alleen een weekendje naar Londen, maar hij heeft nog schulden bij een advocaat. Engeland is geen lid meer van de Europese unie. Kan hij dan alsnog door de douane van Engeland? Lees meer
Mijn ex-man is in 2014 overleden en ik moet nog steeds zijn schuld betalen omdat
Omdat sociale dienst van Den Haag ze dat ik moet betalen. 9 jaar geleden betaalde ik €20 per maand. Daarna hebben ze zelf besloten dat het vedrag van €33,17 per maand moest. En nu heb ik brief van sociale dienst ontvangen dat ik vanaf juni moet €80 per maand moest betalen.
terwijl niet mijn schuld is waarom moet ik betalen. En hij had recht op bijstand en kreeg zo'n €200 per maand
Lees meerPopulair in Voeding & Gezondheid
ALDI Duurdere Notenmelange
April dit jaar(2018) kocht ik 2 exact dezelfde nootjes. De kassa sloeg 2 verschillende prijzen aan. Waarom? Andere barcode. En nu is hij nog duurder en proef je flouwe noten bijna zonder zout terwijl de wikkel nog uniek is.
Wie heeft hier nog meer ervaring mee?
Lees meer
Motion Free
Iemand bekend met motion free? Zou o.a. moeten helpen bij rugpijn en gezwollen benen. Iemand beken met dit "Wonder middel?" Lees meer
Mag dit in de oven
schaal van arcopal Lees meer