Waar zijn de verse eieren? Een paar jaar geleden kocht ik eieren van de supermarkt met 4 tot 6 weken nog op de datum, maar nu heb ik geluk als het 2 weken is en de eiren zijn al lang niet vers.
Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.
1. Leg het ei in een kom met zout water, 2. Blijft het op de bodem liggen dan is het een vers ei, 3. Gaat het ongeveer rechtop staan met de stompe kant naar boven dan is het ei één week tot enkele weken out, 4. Drijft het ei dan is het 6 weken oud.
[quote=abarth schreef op woensdag 2 feb 2011, 22:18]De Supermakrt dwingt ons op deze wijze meer te consumeren, of eten weg te gooien als het over de datum is. Zodoende komen we weer sneller terug.
Ach.. vroeger stond er geen datum op de eieren.. en waren ze echt even lekker hoor..
en de een zegt dat eieren in de koeling bewaard moeten worden, de ander niet (en ze staan in de supermarkt ook niet koel), of nog leuker laatst ergens gehoord dat ze zodra je ze thuis hebt *wel* in de koeling moeten (maar in de supermarkt dus niet? apart...).. dusseh.. zolang ze niet uit elkaar spatten als je ze aanraakt (dat was een experiment van 3 weken op de verwarming.. slecht idee.. trust me..)
Maar als je iedereen wilt overtuigen dat ze niet goed zijn - dan gewoon iemand aan een gekookt ei laten ruiken.. succes bijna verzekerd *smirk*
Als ik nu naar de schuur loop en voel of de kippen gelegd hebben(in de rui dus weinig kans op een ei) dan kan ik een vers ei halen.Na 2 dagen is de versheid eraf. Nog wel te eten maar de smaak is minder. Heb een 10 hennen en uiteraard een haan. Elk jaar slacht ik 1 of 2 leghennen voor de soep en help ik 1 nest kuikens groot met de broedmachine. Hanen gaan na 3 maanden als gebraad in de pot tenzij een nieuwe haan nodig is voor de eiproductie.
Heb kleinkinderen die het fantastisch spannend vinden een ei of 3 onder een broedse hen vandaan te halen. En ze lusten ook nog een ei. Echter 1tje alleen gebakken en doorgeprikt.
ooit van mijn moeder geleerd; eerst het ei breken boven een kopje of beker voordat je gaat bakken of verwerken. Zo kan je ruiken/zien of het een bedorven ei is. Ik woon aan de rand van een grote stad. 5 minuten fietsen en ik sta in het boerenland bij de kippen/eierenboer. Altijd verse eieren. m.vr.gr.
=de motormuis schreef op woensdag 2 feb 2011, 19:26: En als je het ei openmaakt en het stinkt,dan is ie ook oud.
Eieren moet je niet bij een supermarkt kopen maar bij de boer! Mede door het dioxineschandaal in Duitsland brengen de eieren op de veiling momenteel maar 2 tot 3 cent per stuk op, afhankelijk van het gewicht. Als je je bedenkt dat de kostprijs van een ei circa 6 cent bedraagt, leggen de boeren dus ongeveer 3 tot 4 cent per ei toe. Wanneer je van de prijs die je in de supermarkt voor de eieren hebt betaald, aftrekt wat de boer ervoor heeft gekregen, weet je hoeveel de andere schakels (groothandels, supermarkten etc.) verdienen aan de eieren. En de boeren die het meeste werk aan de eieren hebben nog afgezien van de (hoge) kosten van het voer, maken gigantische verliezen. Als je de eieren bij de boer koopt, heb je altijd verse eieren én ben je een stuk minder geld kwijt. En de boer krijgt in dat geval wel loon naar werken!
[quote=abarth schreef op woensdag 2 feb 2011, 22:18]De Supermakrt dwingt ons op deze wijze meer te consumeren, of eten weg te gooien als het over de datum is. Zodoende komen we weer sneller terug.
is het niet verstandiger en goedkoper om geen producten te kopen die over tijd zijn? Hoef je ze helemaal niet weg te gooien! Overigens heb ik weleens eieren gegeten van twee maanden oud en die smaakten goed. Ik haal nooit (scharrel)eieren bij de boer want die kippen eten etensresten en afval en soms smaakt het ei naar wat de boer de dag ervoor gegeten heeft, vooral bij uien is dat te proeven en dat is niet lekker. Eieren uit een legbatterij komen van kippen die in een schone gezonde atmosfeer leven en krijgen uitgebalanceerd goed voedsel want ander smaken de eieren niet! Als u het niet met mij eens bent graag commentaar zonder beledigingen aan mijn adres! Bij een recente brand bij een z.g. eierfabriek zag ik in de reportage van de geheel onverwacht binnenvallende reportageploeg dat de kippen op schoon stro rondliepen en niet tot hun enkel in de ontlasting, zoals wakker dier ons wil doen geloven, maar ja, die moeten ook actief zijn om hun inkomsten veilig te stellen. .
volgens mij zijn de eieren nog net zo vers als vroeger want ik denk niet dat een supermarkt oude eieren inkoopt en supermarkten verkopen niet aan Duitsland. Het zou wél kunnen dat men, wat veel voorkomt, de houdbaarheidsdatum korter maakt om klachten te vermijden. Door de druk van actiegroepen worden er meer scharreleieren verkocht en daar zitten nu eenmaal meer bacterieën in omdat die kippen minder gezond eten. @motormuis> een ei dat stink kan ook, zoals vliegende Rob al opmerkte, door een scharrelkip gelegd zijn die afval of etensresten gegeten heeft, ook al is het ei dan nog maar een paar dagen oud!
Als we melk kopen letten we op de datum, eieren ik zie nooit dat iemand op de datum let. En ik heb doorgaans eieren die nog een maandje houdbaar zijn dus geen probleem er mee. Wat ik wel doe is de eieren in de koelkast regelmatig keren zorgt er voor dat de dooier mooier in het midden blijft.
Vliegenderob ik snap je wel hoor. Als kind ben ik een paar keer in stallen (of hoe het heten mag) geweest met scharrelkippen. Ze liepen op onder en boven elkaar. Door de rangorde mocht de kip die onderaan de rangorde stond pas als laatste eten pikte ze eerder een graantje dan werd ze door de andere kaal gepikt. Ik vond het een naar gezicht.
Ook ben ik bij legbatterijen geweest daar zaten de kippen heerlijk in hun hokjes, het was er schoon en ze zagen er niet zo zielig uit.
Ach voor mij is het om het even wil je een echt goed en vers en verantwoord eitje. Timmer een hok in je tuin maak het goed en geregeld schoon en zo uit het hok in de pan.
Dan nog een tip voor het bewaren van eieren; een Chinese delicatesse; stop het ei ongeveer 100 dagen in een mengsel van houtskool met ongebluste kalk en je hebt een duizendjarig ei.
[quote=lindasr schreef op dinsdag 8 feb 2011, 14:31] Dan nog een tip voor het bewaren van eieren; een Chinese delicatesse; stop het ei ongeveer 100 dagen in een mengsel van houtskool met ongebluste kalk en je hebt een duizendjarig ei.
Hoe weet je dat? Heb je dat wel eerst zelf uitgetest? grapje hoor maar ik kon het niet laten
[quote=vliegenderob schreef op dinsdag 8 feb 2011, 14:47][quote=lindasr schreef op dinsdag 8 feb 2011, 14:31] Dan nog een tip voor het bewaren van eieren; een Chinese delicatesse; stop het ei ongeveer 100 dagen in een mengsel van houtskool met ongebluste kalk en je hebt een duizendjarig ei.
Hoe weet je dat? Heb je dat wel eerst zelf uitgetest? grapje hoor maar ik kon het niet laten
Nee, zo een held ben ik niet. Staat in een chinees kookboek en ik gruwel er van.
Een ei in de koelkast blijft langer vers.Leg ze dan niet bij sterk geurende produkten bv knoflook of vis.Dan ruikt het ei erook na.Je kan een ei heeel lang bewaren.Breek de schaal en doe het ei in een diepvrieszakje,en je raad het al in de diepvries.Houdbaarheid een half jaar.Probleem opgelost.
[quote=lindasr schreef op dinsdag 8 feb 2011, 14:31]..... Dan nog een tip voor het bewaren van eieren; een Chinese delicatesse; stop het ei ongeveer 100 dagen in een mengsel van houtskool met ongebluste kalk en je hebt een duizendjarig ei.
Klopt, ze kunnen zelfs nog veel ouder zijn! Heb jaren lang met een Chinese aannemer gewerkt, en bij feesten kreeg je onder andere dergelijke eieren; heel bijzonder en ECHT lekker!
Een vers ei is de eerste en tweede leg van de Kievit. Erik 008 een goede tip. Met de kennis uit mijn jeugd is een drijvend ei bebroed. P.s. Eet al 35 jaar geen eieren meer. S'maken ze niet naar dode vis? Alles wat met kippen te maken heeft is niet meer te (vr)eten.
kom van boer. van mijn ouders geleerd als een ei blijft drijven dan niet opeten. vroeger ook wel eens in het wild en dan eieren rouw opeten maar dan ging ze eerst in water. blijft een ei drijven dan is hij kapot of er zit een kuiken in.
probeer het eens op een kinderboerderij. Er is er vast wel een te vinden in jouw buurt. Als ze veel kippen hebben lopen, dan is er de mogelijkheid dat ze eieren verkopen. m.vr.gr
=dobby schreef op dinsdag 8 feb 2011, 20:07:
=janhrl schreef op dinsdag 8 feb 2011, 13:30: Eieren moet je niet bij een supermarkt kopen maar bij de boer!
Lijkt een leuk idee - maar waar haal ik hier midden in de bewoonde wereld een boer vandaan? Sorry - "computer says no" :P
[and we now return to our regular scheduled programme]
[quote=f.weele schreef op dinsdag 8 feb 2011, 20:44]probeer het eens op een kinderboerderij. Er is er vast wel een te vinden in jouw buurt. Als ze veel kippen hebben lopen, dan is er de mogelijkheid dat ze eieren verkopen. m.vr.gr.
Leuk idee maar zoveel zijn er niet, er zijn daar meestal sierkippen en vooral hanen,( die zijn nu eenmaal mooier) en als er eieren zijn denk ik dat het personeel daar wel mee vandoor gaat of ter plaatse in de lunchpauze nuttigen en gelijk hebben ze!
Scharreleieren zijn niet zoals hier beweerd,kippen die buiten scharrelen en dan af en toe afval eten!Scharreleieren zijn alleen afkomstig van legbatterijkippen die meer ruimte hebben en mogen scharrelen op de grond van de kippenschuur .Leven dus net zo als de legbatterijkippen,alleen,ze kunnen een beetje scharrelen,vinden dan alleen een beetje voer wat uit de bak gevallen is,en komen nooit de schuur uit!Eten dus helemaal geen afval,en zou dan ook niet de beweerde vieze smaak hebben.Kippen die een vrije uitloop hebben,die kunnen dat wel op pikken,en dan nog betwijfel ik of je dat in de smaak zal proeven.
wij hadden vroeger ook scharrel kippen en de eieren waren goed. ze kregen kippenvoer smorgens met rest etensvoer enz wat overbleef. voor als het donker werd ging het hok los en konden ze nog even een uur in de wei lopen overdag in een grote ren 10 bij 3 voor ongeveer 15 kippen. als er een aparte smaak aan de eieren komt moet je ze wel heel apart voer geven knarivoer of zoiets
vliegenderob, hoe ik reageer maak ik nog steeds zelf uit, maar ik zal aan je verzoek voldoen. Hoezo gezond? Waarom moet er dan een enorme lading aan antibiotica bij? En de lucht? Naast de fecaliënlucht tevens de stof die er door die enorme hoeveelheid kippen wordt veroorzaakt en die ze dus ook inademen. Dat het een gecontroleerde omgeving is klopt wel. Maar of die nou zo gezond is?
En even naar de boer is er ook niet bij, ik zou niet weten waar die boer zit en zelf kippen houden op mijn balkon is denk ik niet echt gewenst.
Fijn dat jullie zo volwassen reageren, zoals het eigenlijk ook hoort maar ik heb hier op deze site wel andere dingen meegemaakt als ik eens een andere mening had dan de gemiddelde schrijver. Lowjoe is inderdaad op de hoogte hoe het écht gaat met "scharrelkippen", ik wilde die omschrijving niet geven omdat ik nogal eens tegengesproken wordt door mensen die een gefaked spotje van Wakker dier of zo hebben gezien waar kippen wél los rondlopen. In de praktijk is het echter zoals jij zegt en deze keer krijg ik gezonde reacteis, net als die van Ankhor en zo hoort het ook, elkaars mening respecteren. (Daarom heb ik jullie ook een groen duimpje gegeven!) Ik heb vroeger wel eens enkele malen, niet vaak gelukkig, eieren "van de boer" gegeten die naar ui smaakten en ik ben iemand die dat gewoon (vriendelijk) navraagt, en toen bleek dat de boer inderdaad daarvoor uien bevattende etensresten aan de kippen had gevoerd. Hij bedankte me zelfs voor die mededeling en zou er op letten dat er geen sterke smaak of reuk verspreidende etensresten aan de kippen gevoerd zouden worden. Ik kreeg de indruk dat hij het nog meende ook want haast alle bewoners van de naastliggende camping, waaronder ik dus, kwamen bij hem kopen. Ik heb ook toen (ik was veertien jaar) weer geleerd dat je met een vriendelijk verzoek en een big smile veel kan bereiken!
Enkele weken geleden een nieuwe vloer incl leggen bij Kwantum aangeschaft voor mijn nieuwe appartement ondanks dat de geadverteerde prijs niet helemaal overeen kwam met waar voor werd geadverteerd. Er kwamen namelijk nog een boel extra kosten bij zoals twee ondervloeren, tape etc. Kwaliteit en garantie waren de magic woorden en anders zou het niet gelegd worden. Want zonde
...
Lees meer
Ik zit met het volgende probleem: begin van het jaar 2022 tm 6 april 2022 heb ik een verbouwing gehad thuis. Hierbij is onder andere de badkamer vernieuwd. Het probleem gaat over de douchecabine die ik daarvoor gekocht heb.
Op donderdag 12 september 2024 (dus zo'n 2 jaar en 5 maanden nadat mijn verbouwing voltooid was) ontving ik ee
...
Lees meer
Waarom is Postnl onbereikbaar voor klachten van mensen met een visuele handicap? Mijn alleenwonende zwager (68 jaar) is visueel gehandicapt en zeer slecht ter been. Hij heeft daarom geen internet of mobiel. Hij heeft klachtenover de bezorging van zijn post. Die kunnen alleen via een chatbox worden ingediend. Wij proberen hem te helpen, door te vragen of Postnl heb kan bellen hierover, ma
...
Lees meer
April dit jaar(2018) kocht ik 2 exact dezelfde nootjes. De kassa sloeg 2 verschillende prijzen aan. Waarom? Andere barcode. En nu is hij nog duurder en proef je flouwe noten bijna zonder zout terwijl de wikkel nog uniek is.