Waarom smaken haricot verts tegenwoordig als sperciebonen?
Het laatste half jaar is het ontzettend moeilijk om échte haricot verts te kopen. Niet bij A.H., niet bij de Lidl of Aldi.
Een echte haricot vert is een héle dunne rechte boon, de huid is enigzins fluwelig en slap en smaakt anders dan een spercieboon maar de haricot verts die je tegenwoordig kunt kopen zijn eigenlijk dunne rechte sperciebonen en smaken ook naar sperciebonen, ze "piepen" in je mond als je er op kauwt. Een haricot verts "piept" niet.
En nu weet ik wel dat een haricot verts het Franse woord is voor spercieboon maar vroeger was er een duidelijk verschil tussen deze twee wat smaak en uiterlijk betreft.
Ik heb het idee dat als ik nu in de supermakt "haricot verts" koop ik eigenlijk dunne sperciebonen koop die bijna 2x zo duur zijn als gewone sperciebonen.
Harico verts zijn toch veredelde sperziebonen? De gewone sperziebonen " piepen" ook niet meer, als men het goed kookt, dus kort. Wat vroeger inderdaad het geval was: "knarsend" tussen de tanden, als rubber? Heb zelf, maar dat is uiteraard persoonlijk, de Franse versie nooit lekkerder gevonden, ook al door verschil van prijs. Maar, het zijn toch ook veredelde sperziebonen? Ik koop zo nogal veel, de ordinaire boon, voor mij lekkerder dan de haricot verts.
Misschien een tip: Als U een paar vierkante meter grond over heeft in een achter tuintje, waarom koopt U dan niet bij een goede tuinder een
zakje om deze zelf te zaaien, Een paar vierkante meter geeft, als ze goed groeien, voldoende om er een halve vriezer mee te vullen.
En het is nu de tijd om deze te zaaien.
De spruitjes van vroeger zijn ook zo bitter niet meer al tegenwoordig. Veel groente soorten worden 'aangepast' om het 'lekker' te maken voor iedereen en om de kosten lager te krijgen.
Wat u kunt doen is een goede groenteman zoeken die nog de ouderwetse boontjes inkoopt.
Wilt u de echte haricot verts zal u naar een echte groenteman moeten gaan. Zelf teel ik ze al jaren en denk dat er een misverstand is voor wat de dikte betreft. De haricot vert is iets dunner en gladder dan de "normale" sperciboon en heeft een lengte tussen de 11 en 14 cm afhankelijk van het soort. Het zijn dus geen héél dunne bonen. De zgn "dunne" bonen die bij de super liggen zijn slabonen die vaak bij vroeg plukken als haricot vert worden gezien en mogelijk verkocht. En wat de smaak betreft, die is geheel afhankelijk van uw kooktechniek. Iets te lang koken geeft al een andere smaak.
Het verschil tussen sperziebonen en haricots verts zit voornamelijk in het uiterlijk (en ja, in de prijs!). Het "piepen" krijgt men als de bonen nog niet gaar zijn. Dat geldt trouwens voor beide soorten.
Er is wel degelijk verschil tussen de haricot en de sperciboon. Haricot verts is een speciaal ras waarvan de boon in de peul zeer langzaam tot ontwikkeling komt. Hierdoor blijft de peul dunner. Dit in tegenstelling met de sperciboon en slaboon ( veredelde sperciboon). Hetzelfde geldt voor de filetboon die vaak ook verward wordt met de haricot verts.
Nieuw op Vraag & Beantwoord
Waar is het pensioen gebleven van he Pannevis metaaltechniek bedrijf uit Utrecht?
Het bedrijf pannevis machinefabriekuit utecht is opgeheven. Maar wie is nu de rechtsopvolger? Het pensieon is het poseidon fonds blijkbaar maar dat bestaat ook al niet meer. Wie weet waar dit pesioen heen is gegaan? We lopen vast. Bedankt voor iedere tip die u kunt geven. Lees meer
Pictogram op beginscherm plaatsen
Op mijn desktop met Windows 11 staan op het beginscherm meerdere pictogrammen, die ik vaak gebruik. Nu wil ik er eentje bij zetten, maar ik heb dat al zolang niet meer gedaan dat ik niet meer weet hoe dat moet. Wie kan en wil me helpen? Lees meer
Ervaringen met Poluno Amsterdam?
Ik heb wat besteld bij Poluno Amsterdam. Omdat ik een track&trace button kreeg die niet werkte en contact met klantenservice vreemd aanvoelde ben ik gaan zoeken bij revieuws.
Later vond ik ergens in een mail een track&trace code, die me verwijst naar een buitenlandse site en de status al 11 dagen hetzelfde is.
Bij Trustpilot zijn heel veel klachten over deze webshop.
Oa over ver
...
Lees meer
Populair in Voeding & Gezondheid
ALDI Duurdere Notenmelange
April dit jaar(2018) kocht ik 2 exact dezelfde nootjes. De kassa sloeg 2 verschillende prijzen aan. Waarom? Andere barcode. En nu is hij nog duurder en proef je flouwe noten bijna zonder zout terwijl de wikkel nog uniek is.
Wie heeft hier nog meer ervaring mee?
Lees meer
Motion Free
Iemand bekend met motion free? Zou o.a. moeten helpen bij rugpijn en gezwollen benen. Iemand beken met dit "Wonder middel?" Lees meer
Mag dit in de oven
schaal van arcopal Lees meer