tm
door tmoons Jul 3, 2007 om 14:36
Voeding & gezondheid

Weigering tot inenting door huisarts

Hallo,


Ik wil graag een inenting krijgen tegen de ziektes die Teken kunnen overbrengen. Hiervoor wil ik graag zelf betalen (62 euro per injectie, 3 injecties in totaal). Dit is een preventieve actie, wanneer ik wel ziek zou worden door een teken beet kan dit mijn verzekering heel veel geld kosten (hersenvliesontsteking betekend meestal een lang ziekte bed met ziekenhuis opnamen).


Echter mijn huisarts weigert mij te helpen om de injecties te krijgen.


Ik heb daarop het Havenziekenhuis in Rotterdam gebeld om op die manier mijn inentingen te krijgen, die vertelde mij dat ik zeker tot eind juli moest wachten omdat het middel op is. Daarnaast vertelde zij dat ik niet in aanmerking zou komen voor een vaccinatie. De reden hiervoor was dat ik volgens de richtlijn niet in aanmerking kom.


Nu vind ik dit een zeer vreemde gang van zaken, ik kom per jaar meer weken in het "risico gebied" dan voor geschreven is volgens de richtlijn, ik wil zelf betalen en weet wat de risico’s zijn, zowel van de vaccinatie als van het worden gebeten door een Teek. Daarnaast kan het mijn verzekeringsmaatschappij veel geld kosten als ik toch ziek wordt. Kosten die komen kijken bij hersenvliesontsteking zijn niet gering (langdurig ziekbed, ziekenhuisopname om nog maar te zwijgen over het verlies van arbeidsproductiviteit etc.)


Is het nu een goed idee om mijn verzekeringsmaatschappij (ziekenkosten / reisverzekering) op de hoogte te stellen van de pogingen die ik heb ondernomen om de vaccinaties te krijgen. Met als kern van de boodschap dat wanneer ik toch ziek wordt, de kosten kunnen worden verhaald op de instantie(s) die mij niet wilde helpen met het verkrijgen van de inenting? Daarbij uiteraard kopieën verzenden aan die instantie(s).


 

2118 11 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

ve
door verwijderd - Jul 3, 2007 om 15:24
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Geeft de huisarts ook een reden op waarom u die injecties niet van hem of haar kunt krijgen? Bent u misschien ergens overgevoelig voor of heeft het middel bijwerkingen die niet zo leuk zijn?
Ik vindt wel dat u daar met uw huisarts over moet kunnen praten.



ve
door verwijderd - Jul 3, 2007 om 15:37
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

De reden van de huisarts is dat hij het niet noodzakelijk vind (het ligt dus waarschijnlijk in het verlengde van het Havenziekenhuis).


Ik ben niet overgevoelig of iets dergelijks.

ve
door verwijderd - Jul 3, 2007 om 16:59
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Dag tmoons,


Je schrijft:


Is het nu een goed idee om mijn verzekeringsmaatschappij (ziekenkosten / reisverzekering) op de hoogte te stellen van de pogingen die ik heb ondernomen om de vaccinaties te krijgen. Met als kern van de boodschap dat wanneer ik toch ziek wordt, de kosten kunnen worden verhaald op de instantie(s) die mij niet wilde helpen met het verkrijgen van de inenting? Daarbij uiteraard kopieën verzenden aan die instantie(s).


Zo werkt dat niet in Nederland. Het heeft geen enkele zin om jouw verzekeraar in te lichten en de kern van jouw, juridisch gezien, onhaalbare boodschap daar neer te leggen.


Advies: wijk uit naar België, daar doen ze niet zo moeilijk.


Vriendelijke groet, Read2.

ve
door verwijderd - Jul 3, 2007 om 19:34
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Of het juridisch iets haalbaars is, is niet helemaal de kern van het verhaal.


Ik wil door de verzekering erbij te betrekken, de vacinatie als nog verkrijgen. Ik laat zien dat ik graag preventief voor me zelf zorg, maar dat dat niet wordt gewardeerd. Met andere woorden, de zorginstellingen willen liever reactief reageren op een besmetting (met alle gevolgen,kosten etc van dien) dan dat ze me (op mijn kosten!) helpen om dat allemaal te voorkomen.


De verzekeringsmaatschappij(en) moeten dan (bij reactief) de kosten gaan betalen die anders voorkomen hadden kunnen worden.


Kan men dit nog volgen?

ve
door verwijderd - Jul 3, 2007 om 21:13
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Inenting


In sommige landen is een vaccin tegen de ziekte van Lyme beschikbaar. Vooral voor mensen die veel buiten zijn in gebieden waar veel teken voorkomen, kan dit nuttig zijn.


De werkzaamheid van het vaccin is in Europa discutabel, in Nederland is nog geen vaccin beschikbaar.
Het vaccin biedt echter geen volledige bescherming en tegen andere door teken veroorzaakte ziekten bestaan geen vaccins. Er moeten dan ook andere maatregelen worden genomen om zich tegen ziekten als gevolg van tekenbeten te beschermen.


( schijnveiligheid dus  ………….)


 


Het lijkt erop dat het aantal teken in Nederland de laatste jaren toeneemt. Het percentage dat is besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt, wisselt per streek en per seizoen. Verschillende onderzoeken laten een besmettingsgraad tussen de 10 en 25% zien.   


 


Als een teek na de beet vanzelf afvalt, of binnen 24 uur volledig kan worden verwijderd, dan is het risico dat iemand ziek wordt zo klein dat er geen behandeling nodig is.
Wanneer symptomen optreden zoals boven omschreven, dan is medisch advies gewenst en kan toediening van antibiotica nodig zijn om complicaties te voorkomen.


 


Tekenbeten - Laurentius Ziekenhuis Roermond


 


 


 

ve
door verwijderd - Jul 3, 2007 om 21:51
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

van de tekenbeten vindt een derde plaats in de tuin.


(krant- drenthe)

ve
door verwijderd - Jul 3, 2007 om 22:32
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Stacey, bedankt voor je reactie, het gaat echter niet om de ziekte van lyme, maar om meningitis.  ( http://www.medicinfo.nl/%7B9f08dfbb-7762-4ad2-95b6-685745635197%7D )


Daarnaast is het niet helemaal de vraag hoe groot de kans is of hoe gevaarlijk het is. Ik gewoon het risico voor mijzelf zo klein mogelijk maken, dat wordt mij niet toegestaan. Helaas weet ik uit zeer nauwe kring (familie lid) wat de gevolgen van een met meningitis besmette tekenbeet zijn. 


Ik ben vorige week in het Moezel dal (Cochem) geweest, tijdens  bezigheden in het bos of in weilanden ben ik onophoudelijk bezig geweest om teken van mijn kleding en lichaam af te halen, even niet opletten betekend direct kans op een besmetting, de ziekte van lyme wordt niet direct overgebracht(de bekende rode kringen), voor meningitis geldt dit echter niet. Over 2 weken ga ik weer naar het zelfde gebied, en loop ik wederom het zelfde risico.


Ik hoop door de verzekering te betrekken in het verhaal, dat zei inzien dat het wel een goed doel dient om zo'n inenting te krijgen (en dan wil ik nog altijd ZELF BETALEN)

ve
door verwijderd - Jul 3, 2007 om 23:02
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Hoi,


Heb je al geinformeerd bij de GG&GD ? of bij


Polikliniek tropische ziekten, reizigersadvisering en tropenkeuringen


Volgens mij wordt er voor een aantal landen hiervoor wel preventief gevaccineerd voor langere vakanties

ve
door verwijderd - Jul 4, 2007 om 14:12
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Hallo,


Ga naar de site: WWW. REISDOKTER.NL


Deze kan jou absoluut verder helpen.


Is een goede arts en betrouwbaar!


succes.

ve
door verwijderd - Apr 5, 2008 om 21:35
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Beste tmoons


Ik heb zelf de ziekte van Lyme-artritis opgelopen en er ruim 7 jaar mee rondgelopen vóór de ziekte werd vastgesteld. Ik weet ondertussen dat er meerdere varianten van de bacterie bestaan. Dat houdt in, dat er voor elk type een apart antistofje nodig is.


Ga je naar zo'n land (als Finland) met een bacterie die meningitis veroorzaakt en moet je daar absoluut de wijde natuur in, moet je zeker tegen dié bacterie worden gevaccineerd. Overigens komt die bacterie steeds dichter in de buurt van Nederland voor. Mocht je je in Oostenrijk willen gaan vestigen, moét je je voordien tegen tekenbeten laten inenten.


Laatst las ik op een website, dat er helemaal geen vaccinaties tegen dit soort beten bestaan. Handig he? Als jouw huisarts dié pagina heeft gelezen, kan ik mij zijn reactie voorstellen. In elk geval, komen er in Nederland steeds meer besmette teken voor met steeds meer varianten op de borrelia bacterie en kunnen dezelfde beestjes ook nog een rijtje andere voor de mens schadelijke ziektes overdragen.


De beste remedie is dus..voorkomen! Zorg dat je iemand bij je hebt, die jouw hele lichaam checkt op aanwezigheid van teken, zorg voor een goede tekentang en vergeet niet dat vice-versa ook met de andere persoon te doen. Niet bang zijn om dat dingetje volgens voorschrift te verwijderen.


Een tekenbeet voel je niet en het goed verwijderen van een teek evenmin!


De veel beschreven "rode ring" na een beet verschijnt lang niet altijd, en als je twijfelt, kun je je altijd direct, lang voordat je chronisch ziek wordt, een 14 daagse kuur met anti-biotica laten voorschrijven.


Groeten van een chronische Lyme-patiënt


 

ve
door verwijderd - Apr 5, 2008 om 21:49
0 Antwoorden / 0 Vragen
0

Dag geugjes,


Geen prangende vraag dus, maar een advies!


Groetjes, Read3.

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

Nick714
Nick714 - Sep 20, 2024 om 13:14
Computers & telefonie

Mag KPN spotify in rekening blijven brengen en niet opzeggen?

Destijds bij het afsluiten van mijn abonnement gratis Spotify erbij gekregen. Na verloop van tijd werd dit betaald, want het was geen onderdeel meer van het abonnement. Prima! Echter, bleek dat het abonnement er om de zoveel tijd uitlag en kwamen de reclames van een gratis abonement steeds weer voorbij. Uiteindelijk dit dus opgezegd en een direct abonnement gepakt bij spotify. Helaas bleek dat KPN ... Lees meer

Be
Benni - Sep 17, 2024 om 13:25
Huishouden & energie

Moet een winkel je ook helpen als de garantie verlopen is

Hallo,

Wij hebben een plisségordijn gekocht bij Kwantum. Die hield ons lang aan het lijntje wat betreft reparatie. Toen kwam de aap uit de mouw: de garantie was verlopen (met 3 maanden). Maar dat was nog niet alles. Toen we vroegen of er een (uiteraard betaalde) monteur kon komen, werd dit geweigerd. De monteur repareert "immers" enkel binnen de garantietermijn?

Wij vinden d ... Lees meer

No
Noa44evan! - Sep 22, 2024 om 15:46
Geldzaken & recht

Factuur onterecht ontvangen

Krijg na opzegging van ziggo abbo. nog een rekening van €78,- kosten booster. Terwijl ik deze terug heb gestuurd incl. router in toegestuurde ziggo doos. Tevens dreiging met incasso,omdat ik natuurlijk niet heb  betaald. Ziggo div. keren gemaild hierover maar geen reactie?
Verzendgegevens post nl aanwezig 
Graag Uw reactie hierover. 


              m.vr.gr. John Q. 

Lees meer