di
door dickterlouw Feb 5, 2008 om 16:04
Geldzaken & recht

Aankoopmakelaar???

Ik ben al een tijdje op zoek naar een woning. Hierbij heb ik al een aantal keer leuke woningen 'gemist' omdat ze al weg waren voordat ik een bezichtiging had kunnen maken.


Ik overweeg dan ook om een aankoopmakelaar in te schakelen. Zij zouden beschikbare woningen te zien krijgen voordat ze op internet (funda etc.) verschijnen en op die manier voor wat voorrang kunnen zorgen.


Is dit ook echt zo? Biedt een aankoopmakelaar voordelen tov zelf zoeken (in een lastige markt waarin woningen erg snel weg zijn)?


En wat zit er nog meer aan voor- en nadelen aan een aankoopmakelaar? Zij kunnen bijvoorbeeld voor je onderhandelen, maar levert dit genoeg winst op om de prijs zie ze er voor vragen (meestal percentage koopsom) enigszins te compenseren?


Alvast dank voor de reacties

1739 4 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

flipjeburum
door flipjeburum - Feb 5, 2008 om 16:20
155 Antwoorden / 6 Vragen
0

Ik denk dat er net zoveel voor als nadelen te verzinnen zijn voor een aankoopmakelaar.. Sommigen kunnen best zonder, voor anderen een uitkomst. Mijn ervaringen zijn positief.

Het zal ook geheel van de situatie afhangen. Je noemt zelf al de markt, maar gaat om een nieuw(er), of oud huis... Een goede makelaar wordt wel geacht om enig bouwkundig inzicht te hebben. Verder kan hij een hoop regelwerk uit handen nemen.

Mbt tot de markt; een makelaar zit natuurlijk dicht bij het vuur. Hij zal dus inderdaad eerder op de hoogte zijn als er een huis beschikbaar komt. Hij kan bijvoorbeeld een zoekopdracht bij zijn conculega's plaatsen.

Over de kosten heb ik een tip. Meeste makelaars vragen een vast bedrag of een percentage (vaak een procent of twee van het aankoopbedrag). Ik heb destijds met mijn makelaar het volgende afgesproken.

Een vast bedrag van € 1000,- en daarnaast 10% van elke 1000 euro die hij van de vraagprijs af weet te halen.

Op deze manier geef je hem de drive om z'n best te doen, kost het je bij tegenvallend resultaat niet heel veel. Krijgt hij veel voor elkaar ben je wel meer kwijt dan de 2%, maar je winst zit hem in het feit dat je veel minder betaald voor je huis.



ka
door kassasite - Feb 6, 2008 om 17:59
1 Antwoorden / 1 Vragen
0

Toevallig heb ik vandaag een huis gekocht, niet met een aankoopmakelaar. Maar er zijn makelaars die je vrijblijvend op de hoogte houden van huizen die in de verkoop komen als ze weten dat je geinterresserd ben.


ca
door calimer - Feb 7, 2008 om 16:05
96 Antwoorden / 11 Vragen
0

Ik zou vooral zelf iedere dag op funda kijken. Er is wel een zoeksysteem van de nvm waarin makelaars alle woningen van colleganvmers (dus hier vallen de lmv, vbo makelaars etc al buiten) kunnen bekijken, maar doorgaans wordt alles meteen op funda gegooid. Het eventuele minieme voordeel lijkt me bepaald niet opwegen tegen de kosten. Als je geld genoeg hebt en er zelf weinig tijd instopt, en onzeker bent over of je de onderhandelingen over de prijs zelf kunt doen kun je natuurlijk altijd een aankoopmakelaar in de arm nemen, maar anders vooral zelf blijven kijken. Ook op andere sites als dimo en jaap.nl etc.


Succes!

gr
door groggy - Mar 31, 2008 om 12:41
2 Antwoorden / 2 Vragen
0

Dag Dick,


De voor en nadelen spreken voor zich.


Als je geen kennis van de materie heb gaat het je geld kosten, ga je zelf op zoek dan kost het je tijd, maar minder kosten bovendien heb je het zelf in de hand.


S6, Groggy


 

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

MartinnitraM
MartinnitraM - Oct 2, 2024 om 15:17
Huishouden & energie

Ben ik verplicht mee te doen aan steekproef Enexis gasmeter?

Een onduidelijke brief gekregen van Enexis om mee te doen aan een steekproef. Deze steekproef stelt vast of mijn gasmeter betrouwbaar meet. Ben ik verplicht daar aan mee te doen en een hele middag thuis te moeten wachten op een monteur van weer een ander bedrijf ? Dus een vrije dag te moeten opnemen hiervoor ? Lees meer

da
daan.s - Mar 15, 2024 om 12:21
Elektronica & tv

Neato robotstofzuiger gekocht bij Albert Heijn, binnen garantie onbruikbaar. Wie is er verantwoordelijk?

Wij hebben Maart 2023 bij Albert Heijn een Neato D8 gekocht voor €199,-. Mooi ding, werkte goed tot een paar weken geleden de app niet meer opstart en verbinding kan maken. Resultaat > stofzuiger kun je niet meer instellen of aanzetten via de app. Na wat onderzoek lees ik dat Neato falliet is. Hij gaat nog wel aan en uit maar uiteindelijk heb je toch de app nodig om de robot in te stellen om ... Lees meer

su
susaneggen - Oct 1, 2024 om 12:02
Vakantie & reizen

AirBNB

Ik heb een boeking gemaakt via AIRBNB, die moet je vervolgens meteen betalen anders vervalt de boeking.
De knop van het betalen deed het niet. En daarom heb ik handmatig geld overgemaakt naar AIRBNB.
Ik heb een boekingsnummer en ik heb een rekeningnummer van hen.

Echter doordat de betaalknop niet is gebruikt is de boeking geannuleerd. Zij hebben mijn geld niet op de correcte m ... Lees meer