gi
door girrel Aug 9, 2011 om 17:45
Geldzaken & recht

Afronden bij pinbetaling

Het is mij opgevallen dat bij verschillende kleine winkels, oa Turkse winkel en bij de poelier, bij pinbetaling ook wordt afgerond. Is dit wettelijk toegestaan???
Je moert toch gewoon betalen wat er op de bon staat, dus bv € 14,98 en geen € 15,00???!!!!

3373 6 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

ee
door eendracht_1 - Aug 9, 2011 om 18:09
30 Antwoorden / 0 Vragen
0

Nee, dat mag niet:

Wanneer u bij de kassa met contant geld afrekent, mag de winkelier het bedrag afronden op een veelvoud van 5 eurocent. De winkelier moet wel duidelijk aangeven met een sticker op de pui en bij de kassa dat er wordt afgerond. Deze maatregel vergroot het betaalgemak en dringt de kosten van ons betalingsverkeer terug. Het afronden geldt niet voor betalingen met pinpas of chipknip.

bron: http://www.dnb.nl/betalingsverkeer/eurobankbiljetten-en-munten/afronding-eurocent/

edrick3
door edrick3 - Aug 9, 2011 om 18:13
27632 Antwoorden / 85 Vragen
0

Hallo girrel,

Nee, dat mag niet.
Trouwens... als je nou bv € 12.47 moet pinnen, ronden ze dan óók af naar € 12,45?
Denk het niet.

rj
door rjw - Aug 9, 2011 om 18:38
3309 Antwoorden / 5 Vragen
0

Zijn het van die PIN apparaten waar ze handmatig het bedrag nog een keer intoetsen (dus niet gekoppeld aan de kassa)? Zo ja, dan kan het best gewoon uit gewoonte zijn dat ze de afgeronde bedragen gebruiken i.p.v. de werkelijke bedragen.

jaapje_1
door jaapje_1 - Aug 10, 2011 om 08:18
315 Antwoorden / 0 Vragen
0

[quote=rjw schreef op dinsdag 9 aug 2011, 18:38]Zijn het van die PIN apparaten waar ze handmatig het bedrag nog een keer intoetsen (dus niet gekoppeld aan de kassa)? Zo ja, dan kan het best gewoon uit gewoonte zijn dat ze de afgeronde bedragen gebruiken i.p.v. de werkelijke bedragen.


kan zijn maar door die gewoonte ben je als winkelier dus wel een crimineel.

tdehond
door tdehond - Aug 10, 2011 om 08:56
4744 Antwoorden / 9 Vragen
0

[quote=rjw schreef op dinsdag 9 aug 2011, 18:38]Zijn het van die PIN apparaten waar ze handmatig het bedrag nog een keer intoetsen (dus niet gekoppeld aan de kassa)? Zo ja, dan kan het best gewoon uit gewoonte zijn dat ze de afgeronde bedragen gebruiken i.p.v. de werkelijke bedragen.


Slechte gewoonte.

Afronden mag niet. De winkelier mag wel een bedrag vragen bij pinnen met kleine bedragen. Ik ga in dat geval elders mijn boodschap doen.

freya
door freya - Aug 10, 2011 om 11:13
10999 Antwoorden / 1 Vragen
0


Ik begrijp eerlijk gezegd niet wáár men zich nu druk om maakt. Of je nu afrondt of niet, maakt helemaal niets uit. De ene keer wordt het naar boven afgerond en de volgende keer weer naar beneden. Gemiddeld genomen betaal je gewoon precies hetzelfde....

En sterker nog, als je persé op de kleintjes wil letten, dan ben je in een winkel waar wel wordt afgerond, goedkoper uit dan in een winkel waar niet wordt afgerond. Je doet dan gewoon altijd boodschappen tot een bedrag van b.v. 97 cent achter de komma en dan wordt dat altijd naar beneden afgerond.....

Freya



Freya

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

ta
tarwe15 - Jul 1, 2024 om 10:55
Computers & telefonie

Smartphone APPS werken niet

Heb een Poco x3 van 35 mnd oud. 
Sinds kort openen  enkele APPS niet. 
Moet tel herstarten dan probleem  verholpen (tijdelijk) 
Heb op advies fabrikant de Mi versie opnw gedownload. Hielp niet. Cache van app verwijderd. Hele toestel terug  gezet  nr fabrieksinstellingen en opnw geïnstalleerd. Probleem blijft bij v.n mail app en bank app zich voordoen. 
Hoe los ik dit o ... Lees meer

Lo
Lodep - Jul 1, 2024 om 14:07
Huishouden & energie

Airco unit defect binnen garantie periode, onderdelen levering duurt lang

Bijna twee jaar geleden heb ik een airco set gekocht. Recentelijk is gebleken dat de buiten unit defect is. Deze heb ik terug gebracht naar waar ik heb gekocht heb, waar na twee weken de bevestiging kwam dat deze inderdaad twee defecte printplaten en een defecte compressor pomp had.
Toen kwam het slechte nieuws; de onderdelen bleken (erg) lange levertijd te hebben, weken tot waarschijnlijk m ... Lees meer

Re
ReneeVV - Jul 1, 2024 om 10:53
Geldzaken & recht
Glas breekt door folie van verhuurder, ben ik aansprakelijk?

Glas breekt door folie van verhuurder, ben ik aansprakelijk?

Toen ik in deze huurwoning kwam in 2020 zat er melk-witte folie op de ramen beneden. Mij is toen niet gemeld dat die folie een probleem zou kunnen vormen, noch is mij verzocht die verwijderen. Ik woon pal aan de straat dus ik vond het zelf wel prettig om die privacy te hebben van de folie.   Begin 2024 begon de folie los te laten, dus ik besloot op eigen kosten deze te vervangen met nieuwe raam ... Lees meer