ka
door kanariepiet Aug 26, 2011 om 17:37
Geldzaken & recht

Betaling pensioen aan ex

Ben 1991 gescheiden. Op m'n 65e heb ik diverse kleine pensioenen uit betaald gekregen. Nu krijg ik via de advocaat van m'n ex dat ik haar uit moet betalen.Ik heb juridisch advies gevraagd en die zeggen dat ik onder de zgn pensioenarrest van loon val.
Ik zou niets hoeven te betalen, maar daar denk de advocaat van m'n ex anders over en wil een gerechtelijke procedure starten. Hoe sterk sta ik???
Graag een advies
VGR Kanariepiet

1623 5 Rapporteer

Deze vraag is gesloten en kan niet meer worden beantwoord. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vragen sluiten mogelijk niet meer aan bij de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.

frelco
door frelco - Aug 26, 2011 om 17:39
28 Antwoorden / 4 Vragen
0

Ik denk dat je niet erg sterk staat, dit had je moeten regelen bij de scheiding zelf, dit wordt als het goed is ook gevraagd aan beide partijen, tijdens de echtscheidingsprocedure.

ka
door kanariepiet - Aug 26, 2011 om 17:42
15 Antwoorden / 30 Vragen
0

[quote=frelco schreef op vrijdag 26 aug 2011, 17:39]Ik denk dat je niet erg sterk staat, dit had je moeten regelen bij de scheiding zelf, dit wordt als het goed is ook gevraagd aan beide partijen, tijdens de echtscheidingsprocedure.

Bij de scheiding is niets gevraagd laat staan overlegd. Ik heb begrepen dat het binnen 2 jaar door m'n ex aangevraagd had moeten worden wat ook nooit is gedaan

vladja
door vladja - Aug 26, 2011 om 18:06
8293 Antwoorden / 27 Vragen
0

Bij scheidingen tussen 27 november 1981 en 1 mei 1995 val je niet onder de Wet VPS (Verevening Pensioenrechten bij Scheiding. Je valt wel in die periode onder de regeling in het Pensioenarrest, ook bekend als Boon Van Loon. Het is een arrest uitgeproken door de Hoge Raad dus bindend.

Dit arrest verdeelt het ouderdomspensioen en het nabestaandenpensioen. Of er aanspraak gemaakt kan worden op een deel van het pensioen hangt af van drie voorwaarden:

1. Er was ouderdomspensioen opgebouwd op het moment van de scheiding;

2. U was getrouwd in gemeenschap van goederen. Zo niet, en hebben beide partners elke gemeenschap van goederen uitgesloten (de 'koude uitsluiting'), dan zijn er geen pensioenaanspraken;

3. Er is bij de scheiding en deling van het pensioen geen of niet volledig rekening gehouden met het Boon/Van Loon-arrest.

Pensioenaanspraken die voortvloeien uit het Boon/Van Loon-arrest moet de ex zelf verhalen op de ex-partner, die het pensioen heeft opgebouwd. Het wordt dus niet uitbetaald via de pensioenuitvoerder. Als de partner niet meewerkt aan de uit(door)betaling, dan kan wel - via de rechter - beslag gelegd worden bij de pensioenuitvoerder.

Vladja



vladja
door vladja - Aug 26, 2011 om 18:16
8293 Antwoorden / 27 Vragen
0

De berekening van het deel, waar de ex recht op heeft, is een ingewikkeld sommetje. Daarvoor kan je je wenden tot: de de Vereniging Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (VFAS) www.verenigingfas.nl. Die zijn goed bekend met dit specifieke scheidingsgebeuren. Dit is een commerciële instelling, dus die moet je inhuren en betalen. Geen idee wat voor tarieven ze hanteren.

Alternatief, is er samen proberen uit te komen met de advocaat van je ex. Zij heeft de advocaat ingeschakeld, dus zij krijgt de rekening, mits je er maar geen gezamenlijke zaak van maakt.

Vladja

vladja
door vladja - Aug 26, 2011 om 18:31
8293 Antwoorden / 27 Vragen
0

[quote=kanariepiet schreef op vrijdag 26 aug 2011, 17:42]

Bij de scheiding is niets gevraagd laat staan overlegd. Ik heb begrepen dat het binnen 2 jaar door m'n ex aangevraagd had moeten worden wat ook nooit is gedaan

Nee, die 2 jaars termijn geldt voor iets anders. Als de pensioenrechten verdeeld zijn bij de echtscheiding volgens de Wet VPS, dan moet dit binnen 2 jaar doorgegeven worden aan het desbetreffende pensioenfonds. Het pensioenfonds betaalt dan na pensionering rechtstreeks het pensioengedeelte uit aan de ex. Die hoeft dan haar/zijn handje op te houden bij de ex om om uit(door)betaling te vragen. (Je bent echt helemaal van elkaar af).

Voor het verkrijgen van het aandeel onder het Arrest Boon van Loon is geen maximum termijn (ik heb dat niet gevonden). Als die er wel was, dan betwijfel ik of de advocaat de claim nog bij je neer gelegd had.

Vladja

Terug naar de vraag

Nieuw op Vraag & Beantwoord

aj
ajay - May 29, 2024 om 09:27
Huishouden & energie
Lekkage bij de buren via onze schoorsteen?

Lekkage bij de buren via onze schoorsteen?

Onze buren hebben lekkage in de nok van hun huis. Volgens hen komt dit water via onze schoorsteen.
Nu heb ik een appje gekregen waarin de buren mij vragen om hier wat aan te laten doen omdat het onze schoorsteen is.
Maar wie is nu verantwoordelijk. Zou de lekkage via mijn schoorsteen kunnen komen? Slecht voegwerk.
Of moeten de buren dit oplossen? Loodslabben van hun dak? Lees meer

anita555
anita555 - May 31, 2024 om 20:46
Vakantie & reizen

Kun je naar Londen als je nog schulden hebt bij een advocaat?

Mijn zoon wil binnenkort alleen een weekendje naar Londen, maar hij heeft nog schulden bij een advocaat. Engeland is geen lid meer van de Europese unie. Kan hij dan alsnog door de douane van Engeland? Lees meer

Si
Sita B - May 31, 2024 om 20:42
Geldzaken & recht

Mijn ex-man is in 2014 overleden en ik moet nog steeds zijn schuld betalen omdat

Omdat sociale dienst van Den Haag ze dat ik moet betalen. 9 jaar geleden betaalde ik €20 per maand. Daarna hebben ze zelf besloten dat het vedrag van €33,17 per maand moest. En nu heb ik brief van sociale dienst ontvangen dat ik vanaf juni moet €80 per maand moest betalen. 

terwijl niet mijn schuld is waarom moet ik betalen. En hij had recht op bijstand en kreeg zo'n €200 per maand 

Lees meer